начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

ПРЕКРАТЯВАНЕ ДОГОВОР ЗА АРЕНДА НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ

Казуси за недвижими имоти

ПРЕКРАТЯВАНЕ ДОГОВОР ЗА АРЕНДА НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ

Мнениеот kolova » 12 Апр 2016, 21:10

Здравейте,
Имам сключен договор за аренда на земеделска земя, чийто срок изтича на 30 септември 2016 година. В самия договор е уговорено условия по прекратяване на договора с предизвестие от страна на арендодателя пет месеца преди изтичане на срока му.
Тъй като желая да прекратя договора поради изтичане на срока му изчтох доста писания в мрежата, но така и не намерих никакви конкретни постановки относно прекратяването на договор за аренда на селскостопанска земя поради ИЗТИЧАНЕ СРОКА НА ДОГОВОРА.
Какви ли не други казуси с разваляне на договори изчетох.
От изчетеното разбрах, че трябва да изпратя на арендатора уведомление или предизвестие за пркратяване на договора, в случая, пет месеца преди изтичането му, но не намерих образец или формуляр , който е одобрен или препоръчителен. Срещнах становища, че ако предизвестяването не се извърши с нотариална покана то е недействително и арендаторът може да счете договора за безсрочен.
От друга страна в интернет се препръчва и регистрация на акта на прекратяване в нотариална кантора или в съответната служба по Земеделие.
Ще бъда задължена ако някой ми помогне компетентно относно документите, които трябва да подготвя и стъпките за прекратяване на договора.
Предварително благодаря.
kolova
Младши потребител

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ ДОГОВОР ЗА АРЕНДА НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ

Мнениеот n_ikito » 13 Апр 2016, 09:18

Чл. 27. (1) Договорът за аренда се прекратява:
1. с изтичане на срока, за който е сключен;........
n_ikito
Активен потребител

Re: ПРЕКРАТЯВАНЕ ДОГОВОР ЗА АРЕНДА НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ

Мнениеот kolova » 13 Апр 2016, 21:18

Сърдечно благодаря за Вашия отговор.
Неправилно съм формулирала питането си в много аспекти, но нали в дискусията се ражда истината. Аз съм арендодател-собственик съм на земеделската земя.
Видимо съм се сугестирала от агресивното поведение на арендатора при последната ни среща 1 година преди изтичане на срока на договора, когато арогантно се опитаха да ме притиснат да подпиша предварителен договор за аренда със срок от 10 години. След като отказах, юриста, представляващ арендатора ехидно подметна, че не е толкова просто да се прекрати дори настоящия договор, защото си имало специфични изисквания.
Тогава поисках да ми дадат копие от договора, каквото цели 7 години не ми беше предоставено.Отбелязвам, че договорите бяха подписани през 2009 от пълномощник, когото така и не видях лично, защото кмета на селото, в чието землище са земите ме постави пред свършен факт да упълномощя някакъв господин, защото всички правли така.
Сега вече, след като прочетох Вашето и на колегите Ви становища отново подробно и спокойно прочетох раздела "прекратяване и изменение на договора".
Установих, че ако това не са уловки, той е написан доста неграмотно:
Чл.14., гласи :" Изменението и прекратяването на този договор става по предвидения от Закона за арендата в земеделието. Договорът може да бъде прекратяван с пет месечно псмено предизвестие преди изтичане на календарната година , подадено с писмо с обратна разписка към страната, към която е адресирано"
Много подвеждаща е думата "прекратяване", защото в случая явно става въпрос за "разваляне", а също така и "календарна година", защото закона регламентира "стопанска година" ако не ме лъже паметта.
kolova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси