начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблем с открадната лична карта

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Проблем с открадната лична карта

Мнениеот radeto77 » 17 Юни 2016, 19:59

Здравейте, моля за малко помощ със следния казус:
На сина ми (14 год.) в автобус му е откраднат портофейла с ЛК, карта за транспорт и чип карта за вход в училище (03.06.2016г. - петък). Вечерта в неделя се престрашава и ми споделя за случилото се и съответно в понеделник отивам до РПУ- то. Обяснявам случката на един униформен служител, като той пита дали искам да обявя всичките карти, а аз отговарям, че "искам само ЛК, на другите карти ще извадя дубликат". Служителя ме препрати в паспортната част там да попълня декларация, само това било нужно. Отивам и попълвам, съответно, не ми дават входящ номер и казват да изчакам десет дни.
Връщам се на десетия ден със запитване дали не са ги донесли документите " Не, платете таксата и издавайте нови. На въпроса ми "защо не е безплатно, при кражба не се плаща такса" (бях преглеждала "правата.ми" за инфо), отговориха че, нямало такова нещо. Прегледах Тарифа № 4 за таксите, които се събират в МВР .. и се оказах права - в чл.39 е описано.
Отидох при друга служителка и след като, и тя заяви че не е чувала, вече ми кипна, цитирах Тарифа № 4 и чл. 39, а тя - " няма ви бележката от компетентния орган". Попитах кой ги издава и ме препратиха пак при дежурните в РПУ.
Отидох и там. След повече от двучасово чакане се появи "дежурния по прием", поисках си бележка, той - "няма такова нещо, ще викна еди кой си да ви обясни". След още половин час идва една баба, която започва да ми се кара и да обяснява да се радвам, че не са ме глобили. Аз цитирам пак чл. 39,а тя - "няма такова нещо, само при грабеж и стихийни бедствия не се плаща такса, така е навсякъде, отивайте и си платете, кражбата е неправилно съхранение на документите". Тръгнах си и реших да си потърся правата.
Моля за компетентно мнение:
1. Кражбата не е ли все пак "насилствено отнемане" както е описано в чл. 39 от Тарифа № 4 ?
2. Да изисквам ли издаването на бележка от РПУто, при положение, че при тях не съм подавала жалба, тъй като техния колега успешно ме заблуди, че трябвало само декларация в паспортното отделение. Пък и РПУ-то и паспортното са в една сграда и съответно една институция МВР.
Благодаря предварително на отзовалите се .
radeto77
Нов потребител

Re: Проблем с открадната лична карта

Мнениеот elichkaa » 18 Юни 2016, 09:54

По принцип за откраднати и липсващи документи се сигнализира в 3 дневен срок към РПУ...не се дължи заплащане на глоба или такса, тече разследване за случилото се
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот ipn_1975 » 18 Юни 2016, 10:15

Аз за разлика от вас, платих и глоба.
ipn_1975
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 18 Юни 2016, 14:54

Това ако не е парадокс - ако си носиш документите и ги загубиш или ти ги откраднат - "неправилно съхранение на документите. Глоба."
Ако не си ги носиш и ти бъдат поискани при проверка - пак Глоба.

Във Великобритания - не е нужно да носиш какъвто и да е документ в себе си.
Ако за нещо трябва да се покаже - дава ти се една седмица да го представиш.
През останалото време можеш да го съхраняваш и в банков сейф (ако искаш).
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kpts_ » 18 Юни 2016, 18:04

jhoro написа:Във Великобритания - не е нужно да носиш какъвто и да е документ в себе си.

Да не би всички да са чипирани, както е с домашните кучета и котки :D
kpts_
Потребител

Мнениеот jhoro » 18 Юни 2016, 20:33

kpts_ написа:
jhoro написа:Във Великобритания - не е нужно да носиш какъвто и да е документ в себе си.

Да не би всички да са чипирани, както е с домашните кучета и котки :D

Трябваше да прочетеш и следващото изречение.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Юни 2016, 01:35

Ми то по-добре да се чипираме, с тази наша луда МВР, ужас.
Бразилия - 1972 год. Чили- 67 год. СССР - 65 год. България-2016г. Направо се чипирам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Юни 2016, 09:03

В много малко държави гражданите са задължени да носят лични документи в себе си. За съжаление нашето диво племе, довлекло се от азиатските степи в Европа, не е в състояние да разбере, че "демокрация" е начин на живот, я не коктейл.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот radeto77 » 19 Юни 2016, 19:49

Благодаря на всички за отговорите, да уточня - кражбата е станала в петък, подадох сигнала в понеделник (вмъкнала съм се в тридневния срок), но не съм подавала сигнал в РПУ-то, а дежурният служител ме изпрати директно в паспортната част да попълня декларация за изгубени/откраднати документи. Имам ли право да искам издаване на бележка от РПУ- то за открадната ЛК?
radeto77
Нов потребител

Мнениеот kpts_ » 19 Юни 2016, 20:17

Добре, ако ви напишат, че имате право на тази бележка, а в РУ ви откажат - тогава какво?
Вярно, имате право да се явите с адвокат в тази институция, но ще го направите ли?
Срещнете се с началника на РУ, обяснете всичко, това ще е най-доброто засега!
kpts_
Потребител

Мнениеот jhoro » 20 Юни 2016, 01:19

Един съвет - поразпитайте около мястото, където е откраднат портфейла. Крадците взимат само парите и ценни неща - документите се изхвърлят. Понякога хора ги намират и ги оставят в близките магазин, заведение или подобни. Ако не им се ходи до РПУ-то.
Виждал съм поставена на видно място (до касата) лична карта.
jhoro
Активен потребител

Назад към Гражданство