- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот със сервитут
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Покупка на имот със сервитут
Купил съм имот със сервитут без продавача да ми го е казал.Мога ли да искам анулиране на сделката ?
- val2552
- Младши потребител
Re: Покупка на имот със сервитут
Вие не проверихте ли имота в Служба "Вписване"? За какво е сервитута?
- sunrise
- Активен потребител
Зона за техническа инфраструктура.Има заповед от общината преди 6 години.Не съм го проверил.Това пречина ли е да разваля сделката,заради това,че продавачът не ми е казал?
- val2552
- Младши потребител
Толкова ли е сложен казусът?Няма ли колега,който е адвокат?
- val2552
- Младши потребител
Прочетох и другата Ви тема и нищо не мога да разбера, най-вероятно и Вие не разбирате нищо от това, което пишете. Искате да промените предназначението и да урбанизирате територията, така ли? Тези 10 м. ширина ли се отнемат от Вас и за какво:път, подземни комуникации и т.н?
- sunrise
- Активен потребител
Подземни комуникйации.Това има ли значение?Решил съм да искам обезсилване на нотариалния акт.Да ми върне парите с обратна покупко-продажба.Като пречина ще изтъкна това,че не ми е казал за тази зона за техническа инфрастуктура,която ми пречи да построя товакоето бях решил.Това и питам.Достатъчна пречина ли е да искам да ми върне парите?Какво точно не разбрахте?Ако можете ми отговорете за шансовете да спечеля подобнодело.Предварително ви благодаря.
- val2552
- Младши потребител
Искам застроителен план-ПУП.10 метра ширина по дължината на парцела,който е 60 метра.Върху тези 600 кв.м. не мога да строя.
- val2552
- Младши потребител
Подземната комуникация - какво пречи.
Вписана ли е сервитутната инсталация - не е вписана.
Следователно - сте в право - имате право на старт за дело. Те освен излъчвания - друго не пречи на собственика.
Обаче тя е един вид принадлежност, тази инсталация, да и това е така.
Вписана ли е сервитутната инсталация - не е вписана.
Следователно - сте в право - имате право на старт за дело. Те освен излъчвания - друго не пречи на собственика.
Обаче тя е един вид принадлежност, тази инсталация, да и това е така.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Така е.Затова и питам,какъв е шанса да се спечели подобно дело?
- val2552
- Младши потребител
Ще трябва частна техническа експертиза, нотариална покана и също не е лошо частен нотариален протокол за констатиране на състоянието. Делото може да се води само по общ ред.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Дела може да водите много, но няма да ги спечелите. Купили сте земеделски имот и никой не ви пречи да го ползвате като такъв. В НА няма уговорка, че продаденият имот трябва да отговаря на някави изисквания свързани с промяна на статут. Не ви разрешават да строите на 10 м. от оградата заради подземна комуникация, но вие по закон не може да строите на 3 метра, а като сложим и еркера на практика губите 5.5(5.90) метра или 330 м2. На там се насочете.
Щом комуникациите не са вписани като сервитут грешката е на общината, но не може да направите нищо, защото ако тръгнете да ги съдите те няма да ви разрешат промяната.
Каквото и да се каже вие сте си наумили да се съдите и ще се съдите.
Щом комуникациите не са вписани като сервитут грешката е на общината, но не може да направите нищо, защото ако тръгнете да ги съдите те няма да ви разрешат промяната.
- ivanov_p
- Активен потребител
Не съм си наумил.Все още сондирам мнения.Ако категорично бих загубил подобно дело не бих го водил.Затова и търся обективно мнение по казуса.Ако нямам шансове,ще строя каквото е възможно,а не каквото бях замислил първоначално.
- val2552
- Младши потребител
ivanov_p написа:Дела може да водите много, но няма да ги спечелите. Купили сте земеделски имот и никой не ви пречи да го ползвате като такъв. В НА няма уговорка, че продаденият имот трябва да отговаря на някави изисквания свързани с промяна на статут. Не ви разрешават да строите на 10 м. от оградата заради подземна комуникация, но вие по закон не може да строите на 3 метра, а като сложим и еркера на практика губите 5.5(5.90) метра или 330 м2. На там се насочете.
Не е само забрана за строене, а и за многогодишни трайни насаждения.
val2552 не сте казали колко е целия имот.
Чл. 67. (2) В поземлените имоти, които се намират върху или в близост до подземни комуникационни или други мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, се предвижда такова застрояване, което да не влияе неблагоприятно върху конструкциите на техническата инфраструктура, както и да не навлиза в сервитутните ивици за експлоатация и ремонт на тази инфраструктура. В случай на невъзможно постигане на целесъобразно застрояване или когато сервитутните ивици заемат повече от 1/3 от площта на урегулиран поземлен имот, с подробния устройствен план имотът се предвижда за съответната мрежа, като отчуждаването се извършва за сметка на съответния собственик на мрежата или съоръжението при спазване изискванията на чл. 206.
- jhoro
- Активен потребител
Поземленият имот е 3400 кв.м.
- val2552
- Младши потребител
jhoro написа:сервитутните ивици заемат повече от 1/3 от площта на урегулиран поземлен имот
Правим разлика между УПИ и ПИ-нива, представляваща земеделска земя, нали?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
По нотариален акт съм купил поземлен имот,трайно предназначение на територията:Земеделска,начин на трайно ползване:Нива.Това пише в нотариалния акт.
- val2552
- Младши потребител
bird_of_paradise написа:jhoro написа:сервитутните ивици заемат повече от 1/3 от площта на урегулиран поземлен имот
Правим разлика между УПИ и ПИ-нива, представляваща земеделска земя, нали?
Цитирате ми, все едно са мои думи. Законодателя го е казал.
И да попитам и аз - нали се прави разлика м/у УПИ и ПИ ?
§ 5. По смисъла на този закон:
2. "Поземлен имот" е част от територията, включително и тази, която трайно е покрита с вода, определена с граници съобразно правото на собственост.
3. "Неурегулирана територия" е територия, в която поземлените имоти не са урегулирани с подробен устройствен план.
11. "Урегулиран поземлен имот" или "урегулиран имот" е поземлен имот, за който с подробен устройствен план са определени граници, достъп от улица, път или алея, конкретно предназначение и режим на устройство.
Къде пише "нива", "ливада" или друго ???
- jhoro
- Активен потребител
Лелеееееееее, ама има още много да четеш и да изграждаш умения да вдяваш....
Що ли се занимавам и с теб....
Що ли се занимавам и с теб....
-
Melly - Старши потребител
Нива си е,граничи с път и съседния имот е преобразуван и има пуп.Именно,като започнах да го преобразувам и разбрах за тази заповед на общината,че е определена такава зона за техническа инфраструктура от преди 6 години,заради застроителния план на съседния имот.
- val2552
- Младши потребител
val2552 написа:Нива си е,граничи с път и съседния имот е преобразуван и има пуп.Именно,като започнах да го преобразувам и разбрах за тази заповед на общината,че е определена такава зона за техническа инфраструктура от преди 6 години,заради застроителния план на съседния имот.
И това какво ти пречи и то при положение, че е до оградата? Така или иначе не може да застроиш целия имот, вероятно плътността ще е 20-35%. Щом имота е толкова голям при строителство до страничната линия така или иначе ще трябва да отстъпиш с още два метра, след шестнайстия. При Н-10 стават 3+2+1.5 еркер и при Н-15 са 5+2+1.5. Няма нищо, което да оправдае дивеенето по съдилища или в общината, вади виза и строй.
- ivanov_p
- Активен потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|