- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот със сервитут
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Покупка на имот със сервитут
Така е,напълно си прав.По- добре е да строя,каквото е възможно в дадената ситуация.Но въпросът ми е друг,а не какво е възможно да строя.Ще спечеля ли дело за обезсилване на нотариалния акт с обратно изкупуване да ми върне парите?От юридическа гледна точка,какви са ми шансовете?
- val2552
- Младши потребител
Нещо не мога да разбера - по какъв начин, и с какъв документ е установено това предназначение (отреждане?) на част от имота за техническа инфраструктура?
Много е възможно продавачът Ви изобщо да не е знаел за това - освен това, при първа регулация по правило може да се отнемат до 25% от площта на имота - тъкмо за публични мероприятия. И така нататък.
Ако заведете дело за обезсилване на нотариалния акт - най-вероятно ще го загубите. Освен това - каква е тази "обратна продажба", която Ви е препоръчал адвокат, и как си представяте, че ще се случи - принудително ли? Нотариалният акт е договор - сключва се с волята и на двете страни, без принуда, и т. н.
Много е възможно продавачът Ви изобщо да не е знаел за това - освен това, при първа регулация по правило може да се отнемат до 25% от площта на имота - тъкмо за публични мероприятия. И така нататък.
Ако заведете дело за обезсилване на нотариалния акт - най-вероятно ще го загубите. Освен това - каква е тази "обратна продажба", която Ви е препоръчал адвокат, и как си представяте, че ще се случи - принудително ли? Нотариалният акт е договор - сключва се с волята и на двете страни, без принуда, и т. н.
-
vdggbg - Активен потребител
Нотариално да го поканя да си купи имота обратно,в противен случай ще заведа дело.Това имам впредвид.
- val2552
- Младши потребител
Нарича се евикция и много боли главата. Евикция е съдебно отстраняване тоест купуваш имот и се оказва обременен, не не - много е гадно, дори за юрист. Почват едни хипотези. Още по-гадно е евикция с реституция. Тогава не знам. Малка е евикцията, не е още засъхнала така да се каже - ако я сравним с рано гипсирана ръка, може да се разгипсира и да се мине през рентген и да се гипсира пак. Може да се пледира за неусвоени и незнайни тежести, това може. Може, може, но е много бавняшка работа. Малко е някак - не знам какво да кажа.
Трябва да действате - но трябва да се сдържате от неправилни действия.
Трябва да действате - но трябва да се сдържате от неправилни действия.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Можете да поканите и някого на танц с нотариална покана - това, обаче, няма да придаде на действието Ви желаната тежест - ако дамата (или, съответно, джентълменът) не е настроена за танци.. Ако използвам метафорите на ivan_lawyer - това не е рано гипсирана ръка - това е ненужно гипсирана ръка. До евикция няма как да се стигне - отреждането за техническа инфраструктура не ще доведе до съдебното отстраняване от нивата...
Ще заведете дело, казвате - срещу кого, и за какво?
Срещу продавача ли - затова, че не Ви е казал, че през нивата може, евентуално, при урегулирането и, да мине нещо си? Смятате, че Ви е измамил? Че това, което описвате, дори не е предвиждане на влязъл в сила план - не е ясно точно какво е. С други думи - в какво точно ще обвините опонента си?
Ще заведете дело, казвате - срещу кого, и за какво?
Срещу продавача ли - затова, че не Ви е казал, че през нивата може, евентуално, при урегулирането и, да мине нещо си? Смятате, че Ви е измамил? Че това, което описвате, дори не е предвиждане на влязъл в сила план - не е ясно точно какво е. С други думи - в какво точно ще обвините опонента си?
-
Добре, позиционирайте нещо, защото ми става интересно, значи купувам си кола, която е крадена, и си щракам с пръсти. Вземат ми колата и аз гледам. Не е така - евикция ми се струва.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Не зная доколко е удачен примерът с колата - пък и не видях някъде да се твърди, че нивата е крадена...
Ето един друг пример - купувате си, значи, нивичка... След време минава регулация - път, вода, канал, ток, газ... Трябва място за паркинги, трафопостове - такива работи. Урбанизация, с една дума. Естествено - орязвят я нивичката оттук-оттам, за общото благо.
И какво да прави купувачът - собственик на нивата? Ами завежда дело, естествено - срещу продавача - не му бил казал, че такова нещо е възможно да се случи. Измамил го, един вид.
Евикция, значи...
Ето един друг пример - купувате си, значи, нивичка... След време минава регулация - път, вода, канал, ток, газ... Трябва място за паркинги, трафопостове - такива работи. Урбанизация, с една дума. Естествено - орязвят я нивичката оттук-оттам, за общото благо.
И какво да прави купувачът - собственик на нивата? Ами завежда дело, естествено - срещу продавача - не му бил казал, че такова нещо е възможно да се случи. Измамил го, един вид.
Евикция, значи...
-
ivan_lawyer написа:Добре, позиционирайте нещо, защото ми става интересно, значи купувам си кола, която е крадена, и си щракам с пръсти. Вземат ми колата и аз гледам. Не е така - евикция ми се струва.
Колега, примерът ти, макар и правилен, е неотносим към фактологията по темата.
Предмета на сделката е прехвърляне собствеността върху зем. земя, предназначението на която е за производство на зем. продукция и прочее( виж си ЗСПЗЗ) и всякакви бъдещи, евентуални инвестиционни намерения на купувача по отношение предмета са извън нея.
Съвсем по различен начин би стоял въпроса, ако се окаже, че тази зем. земя е самозалесила се или гора.
val2552 написа:Ще спечеля ли дело за обезсилване на нотариалния акт с обратно изкупуване да ми върне парите?От юридическа гледна точка,какви са ми шансовете?
Граничат с нулата, ако ответната страна си наеме адвокат. Нещо, което ви се написа неведнъж, в не една от темите, които сте пуснал тук. Ако отговоръэт не ви харесва- отивайте при този, който ви е казал за НП ( като цяло е излишество, но щом е зор да се пуска- действайте), заведете чрез него дело за разваляне на сделката и връщане на даденото, а след време се върнете да напишете, какво се е случило.
п.п. не знам при кого ходите, нито какво е казал, а вие как сте го разбрал, но тезата ви е обречена.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Тази зона за техническа инфраструктура от 10 метра е определена от общината за локален път.Това означава,че в бъдеще предстои отчуждаване на част от имота.Това продавачът го е знаел,но не ме е уведомил по време на сделката.Следователно не мога да ползвам ПИ в пълен обем.Това не е ли предпоставка да искам разваляне на сделката.Притесняваме фактът ,че съм купил ПИ с трайно предназначение на територията-земеделска и начин на трайно ползване-нива.Въпреки това,продавачът не е ли длъжен да ме уведоми за подобна тежест на имота.
- val2552
- Младши потребител
Вал, адвокатите те критикуват, но на такива като теб трябва да се издигне паметник пред Адвокатурата с надпис: "Паметник балъците, от признателните адвокати".
Не може да развалиш сделката, ако ще на страната на продавача да се яви не адвокат, а тъща му. Пътят е път, не е сервитут. Път е нещо, но което минават хора, коли и добитък, сервитут е част от имот в който не може да се ползва по определен начин за да осигури чуждо право. В твоя имот е предвиден път с широчина 10 м, който да обслужва не само чуждия и твоя имот, а и тези назад. Когато изменяш статут на нива общината може да ти вземе до 25% от имота за пътища и инфраструктура, това е нейно право. Взетото се плаща плаща или заменя, т.е. не е налице загуба.
Сядай си на дирника и следващия път когато жена ти започне да ти дудне какъв ........... си защото си оставил продавача на мира, не питаш във форума, а дядо си какво се прави в тази ситуация, той ще ти даде компетентен съвет който във всички случаи ще включва думата "гьостерица".
И още нещо, смяташ за справедливо да си искаш парите обратно, но в случая справедливото е да да отидеш при продавача и да му доплатиш, защото страничната улица ти дава възможност да направиш три имота със свързано застрояване, единият ъглов.
Не може да развалиш сделката, ако ще на страната на продавача да се яви не адвокат, а тъща му. Пътят е път, не е сервитут. Път е нещо, но което минават хора, коли и добитък, сервитут е част от имот в който не може да се ползва по определен начин за да осигури чуждо право. В твоя имот е предвиден път с широчина 10 м, който да обслужва не само чуждия и твоя имот, а и тези назад. Когато изменяш статут на нива общината може да ти вземе до 25% от имота за пътища и инфраструктура, това е нейно право. Взетото се плаща плаща или заменя, т.е. не е налице загуба.
Сядай си на дирника и следващия път когато жена ти започне да ти дудне какъв ........... си защото си оставил продавача на мира, не питаш във форума, а дядо си какво се прави в тази ситуация, той ще ти даде компетентен съвет който във всички случаи ще включва думата "гьостерица".
И още нещо, смяташ за справедливо да си искаш парите обратно, но в случая справедливото е да да отидеш при продавача и да му доплатиш, защото страничната улица ти дава възможност да направиш три имота със свързано застрояване, единият ъглов.
- ivanov_p
- Активен потребител
Оk...Но продавачът е знаел за тази заповед на общината,че през нивата е определено да има път в бъдеще. Той е получил тази заповед,но не ми е казал за това при продажбата.Как така това не е предпоставка за разваляне на сделката?Това не е ли скрита от мен тежест на имота?
- val2552
- Младши потребител
32 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|