начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Покупка на паркомясто

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на паркомясто

Мнениеот val2552 » 30 Юни 2016, 06:07

Може ли някой да ми каже законна форма за покупка на паркомясто в блок,без да имам друга собственост в този блок?Блокът се строи в момента.
val2552
Младши потребител

Re: Покупка на паркомясто

Мнениеот vdggbg » 30 Юни 2016, 10:13

Може. Формите са различни - в зависимост от това дали паркомястото е в блок, под блок, или около блок.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 30 Юни 2016, 10:22

Схемата е една. Ид.част от обекта /подземен гараж или ПИ/ + договор за разпределение на ползване. Проблемно и не еднозначно решение. С оглед на прясното ТР по дело 3/2014г. локумите стават съвсем дълги.

п.п. Толкова глупости сътворяват в НС, защо не ги узакониха тези места за паркиране???
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот val2552 » 30 Юни 2016, 13:49

Подземен паркинг под блока,етаж -1.Проблемът е,че това,което са приели през декември паркомястото трябва да е прилежащо към апартамент или нещо друго вблока.А аз няма да имам друга собственост в този блок.Естественно няма да има и индитификатор.За мен си е незаконен акта за собственост.А какъв е вариантът да се преобразува в гараж и да е със самостоятелен индетификатор?Технически лесно със съседното паркомясто могат да се затворят.Съседът е съгласен.Това сега или след акт 16 трябва да стане?
val2552
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 30 Юни 2016, 18:15

val2552 написа:Проблемът е,че това,което са приели през декември паркомястото трябва да е прилежащо към апартамент или нещо друго вблока.

Това е само една от възможностите. Възможно е (а и доста вероятно) самият подземен паркинг да е със статут на самостоятелен обект в сградата - тогава не е нужно паркомястото да е "прилежащо", и е без значение дали имате друга собственост в сградата.
val2552 написа:Естественно няма да има и индитификатор.

Ще има - но за целия подземен паркинг (гараж), а не за всяко паркомясто поотделно.
val2552 написа:За мен си е незаконен акта за собственост.

Не непременно.
val2552 написа:А какъв е вариантът да се преобразува в гараж и да е със самостоятелен индетификатор?Технически лесно със съседното паркомясто могат да се затворят.Съседът е съгласен.Това сега или след акт 16 трябва да стане?

Не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед... Дали е възможно - зависи от много неща, на първо място - какво пише в одобрения инвестиционен проект.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот val2552 » 30 Юни 2016, 20:30

В предварителният договор пише:общ сутерен,в който са разположени-помещение за абонатна,помещение за вик,помещение за агрегат,склад1,2,3и подземен гараж със застроена площ на гаража по таблица за площоразпределение от 712.48 кв.м,състоящ се от 16 броя паркоместа,рампа и подземна улица,при съседи на гаража...
val2552
Младши потребител

Мнениеот val2552 » 30 Юни 2016, 21:58

А какво трябва да пише за да може да се преобразува в гараж?
val2552
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 01 Юли 2016, 11:46

Според ЗКИР и Наредба 3 към него - най-малката кадастрална единица е "самостоятелен обект в сграда" - Вие вече имате такъв - "подземен гараж..., състоящ се... и т. н." Обособяването на отделен гараж в рамките на този вече обособен гараж би нарушило йерархията на кадастралните единици - все едно една от стаите в жилището да се обособи като самостоятелен обект, с отделен идентификатор.
Теоретично - би могло да стане, ако се преработят по подходящ начин проектът и площоразпределението така, че в рамките на площта на подземния гараж се обособят отделни гаражни клетки, със съответните идеални части от маневрената площ, и от общите части на сградата. Тогава подземният гараж ще получи идентификатор като за сграда, а отделните гаражни клетки - като за самостоятелни обекти в нея.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот val2552 » 07 Юли 2016, 00:12

За съжаление трима адвокати ми отговориха,че купувам просто идеални части от този подземен гараж,което си е полузаконно,да не кажа направо незаконно.,независимо кой какво описва в подобен нотариален акт.Това си е просто едно паркоместо в подземен гараж,без индетификатор,без реална собственост.Това е законно само,ако е прилежащо към апартамент или някаква друга собственост с индетификатор в този блок.А тези хитрости с точно разпределения на подобни паркоместа си е една възможност да се заблуждава,че купувате нещо реално.Ако може някой да ме убеди с факти.
val2552
Младши потребител

Мнениеот barakuda » 07 Юли 2016, 00:26

Това с тримата адвокати си го измисли, нали? Щото аз знам, че има тъпи адвокати, ама да намериш цели трима наведнъж си е постижение. Като имаш такова (цървулско) отношение към паркоместата и правото, си е заслужено да паркираш на поляната.
barakuda
Потребител

Мнениеот val2552 » 07 Юли 2016, 07:33

Точно това правя,измислям си.Аз няма да го плащам това паркоместо.Не аз,а ти ще дадеш 13000 евро и ми е все тая дали ще имам законен нотариален акт.
val2552
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 07 Юли 2016, 09:21

val2552 написа:......че купувам просто идеални части от този подземен гараж,което си е полузаконно,да не кажа направо незаконно.,независимо кой какво описва в подобен нотариален акт.Това си е просто едно паркоместо в подземен гараж,без индетификатор,без реална собственост.Това е законно само,ако е прилежащо към апартамент или някаква друга собственост с индетификатор в този блок.А тези хитрости с точно разпределения на подобни паркоместа си е една възможност да се заблуждава,че купувате нещо реално.Ако може някой да ме убеди с факти.

Все си мисля, че малко по-рано Ви отговорих точно това. С малка разлика, че паркомястото не е прилежаща част към друг самостоятелен обект. Ако е част от поземлен имот - може да се помисли по този въпрос, но в случай, че има друг самостоятелен обект (в случая целият гараж) е немислимо. Притежаването на ид.ч. е законно. Ползването и защитаването правото върху точна реална част в съсобствеността е тънкия момент. В края на 2015г. умуваха да регламентират този проблем в НС, но нищо не измислиха.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот tenas77 » 26 Юли 2016, 06:28

Здравейте,
искам да ползвам темата за да питам относно покупка на апартамент с подземно паркомясто - всъщност са две разположени едно зад друго. При подписването на предварителния договор не знаех че има такъв казус с паркоместата - че не представляват отделна собственост и сега се притеснявам от следното:

-дали мога да защитя правото си на ползване на точно тези две паркоместа или общото събрание на блока в един момент може да се разпореди как да се ползват
-при евентуална продажба на апартамента заедно с паркоместата дали има опасност сделката да се обяви за нищожна

Жилището в момента е на Акт 14 и се чудя дали да предприема стъпки към разваляне или промяна на договора (изваждане на паркоместата).
Ето извадка от предварителния договор:

АПАРТАМЕНТ № 14 (четиринадесет), разположен на пети етаж на сградата, на кота +13,00 ( плюс тринадесет) метра, със застроена площ от 80,61 (осемдесет цяло и шестдесет и една стотни) квадратни метра, състоящ се от: спалня, детска стая, хол, баня с тоалетна и тераса, при граници: коридор, ап. № 15, улица, ап. № 13, заедно със съответните идеални части от общите части на сградата равняващи се на 15.40 (петнадесет цяло и четиридесет стотни) кв.м, заедно със съответните идеални части от общите части от гореописания урегулиран поземлен имот; ПАРКОМЯСТО № 9 (девет), разположено в сутерена на сградата, на кота – 3,95 ( минус три цяло и деветдесет и пет стотни) метра, със застроена площ от 12,80 (дванадесет цяло и осемдесет стотни) квадратни метра, при граници: маневрена улица, Паркомясто № 7, Паркомясто № 11, заедно със съответните идеални части от общите части на подземния гараж, представляващо 1,90 % (едно цяло и деветдесет стотни върху сто) идеални части от подземния гараж, заедно със съответните идеални части от гореописания урегулиран поземлен имот; ПАРКОМЯСТО № 10 (десет), разположено в сутерена на сградата, на кота – 3,95 (минус три цяло и деветдесет и пет стотни) метра, със застроена площ от 12,80 (дванадесет цяло и осемдесет стотни) квадратни метра, при граници: Паркомясто № 8, Паркомясто № 12, Паркомясто № 24, заедно със съответните идеални части от общите части на подземния гараж, представляващо 1,90 % (едно цяло и деветдесет стотни върху сто) идеални части от подземния гараж, заедно със съответните идеални части от гореописания урегулиран поземлен имот.

Четох доста информация но като цяло не ми стана ясно дали в крайна сметка ще имам собсвеност върху тези паркоместа? Ако смятате, че това е възможно как трябва да се формулира в нотариалния акт?
tenas77
Нов потребител

Мнениеот barakuda » 26 Юли 2016, 16:53

Вие купувате идеална част от подземен гараж/паркинг с разпределено ползване на определени паркоместа. Не направиха закона като хората, но никой ме може да го оспори. ОС не може да се произнася, защото подземния гараж не е обща част.
barakuda
Потребител

Мнениеот ivagor » 28 Юли 2016, 13:40

Здравейте, извинявам се, че ползвам темата, но имам сходен въпрос. От около година сме собственици на апартемант в нова сграда. Сега искаме да си купим и подземно паркомясто. За целта, продавачът (който е и инвеститора) иска копие от Нот Акт на апартамента понеже сме част от "етажната собственост", за да оформи документите преди изповядване на сделката. Въпросът ми е - защо е нужен и като цяло как е уредено в закона придобиването на собственост върху паркоместа (независимо под или наземни).

Благодаря ви предварително.
ivagor
Нов потребител

Мнениеот barakuda » 28 Юли 2016, 16:14

Нотариалният акт му трябва сигурно, за да запише нотариуса, че паркомястото "принадлежи" към едикойси апартамент. Повече лекции не са нужни, питайте си нотариуса.
barakuda
Потребител

Назад към Покупко-продажба