начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

наследство по съребрена линия, въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство по съребрена линия, въпрос

Мнениеот tihomir_mitev » 08 Юли 2016, 22:24

Зравейте,

Бих искал да разбера дали пра племенник може да наследи пра леля си при положение, че има жива леля, която е племенничка на починалата.

Починалата има сестра (1.1) (починала преди нея), няма други наследници, единствените наследниците са дъщерята на тази сестра (1.1) (племенничка) и сина на починал племенник син на същата сестра (1.1) (починал преди наследодателката).

Прочетох малко и разбирам, че племенничката е 3 степен а пра племенника е 4 степен, да разбирам ли, че племенничката изключва пра племенника?

Благодаря предварително
Тихомир
tihomir_mitev
Нов потребител

Re: наследство по съребрена линия, въпрос

Мнениеот ivanov_p » 08 Юли 2016, 22:43

Ако наистина няма други наследници тези двамата наследяват по равно.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот tihomir_mitev » 08 Юли 2016, 22:56

Благодаря, но по-близкият по степен не изключва ли по-далечният. т.е. племенничката от 3 степ не изключва ли пра племенника от 4 -та или нещо не разбирам степенуването.

Благодаря
tihomir_mitev
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Юли 2016, 23:33

Степенуването и аз не го разбирам, българският закон винаги е бил загадка за мен, ползвам биологията и генетиката.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 09 Юли 2016, 18:09

Мала корекция
tihomir_mitev написа:Починалата има сестра (1.1) (починала преди нея), няма други наследници, единствените наследниците са дъщерята на тази сестра (1.1) (племенничка) и сина на починал племенник син на същата сестра (1.1) (починал преди наследодателката).

Сестрата не е 1.1, а е 3 ред, 1 група.
I ред са децата, II ред са родителите на наследодателя.
Така обяснено - и двамата (дъщерята на сестрата и внука на сестрата) са от една степен.
Ако единия беше наследник по права линия на майката, а другия на бащата на майката - тогава щяха да са от различни степени.
Изображение
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Юли 2016, 20:30

А колко по-просто е биологичното правило на кръвта: при липса на низходящи наследяват възходящите.
Сестрата умира и няма наследници. Не я наследява сестра й, а възходящите - родителите й. Сестрата е техен наследник. Тя има две деца, първото е живата леля - 50%, второто и син, който е починал - 50%. Синът има наследник - син и му предава своите 50%. Биологичната линия на кръвта е ясна - живата леля и живият син на брат й наследяват по-равно.
Линии, степени...българска работа! На този изпит трябва да съм преписвал или тогава да съм бил по-умен!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 10 Юли 2016, 00:45

ivanov_p написа:А колко по-просто е биологичното правило на кръвта: при липса на низходящи наследяват възходящите.
Сестрата умира и няма наследници. Не я наследява сестра й, а възходящите - родителите й. Сестрата е техен наследник. Тя има две деца, първото е живата леля - 50%, второто и син, който е починал - 50%. Синът има наследник - син и му предава своите 50%. Биологичната линия на кръвта е ясна - живата леля и живият син на брат й наследяват по-равно.
Линии, степени...българска работа! На този изпит трябва да съм преписвал или тогава да съм бил по-умен!

Браво. Айнщайн е казал
Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.

Така и аз го разбрах (макар да не съм на 6 отдавна.)
jhoro
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 10 Юли 2016, 15:05

Наследяват при два равни дяла. Изключването на по-далечния от по-близкия по степен е при съребрените, тук е наследяване от сестра, която се замества от нейните деца и внуци по колена. Наследственото е най-простото право, няма нужда от картинки, че е смешно в юридически форум.
barakuda
Потребител

Мнениеот jhoro » 10 Юли 2016, 15:13

barakuda написа:Наследяват при два равни дяла. Изключването на по-далечния от по-близкия по степен е при съребрените, тук е наследяване от сестра, която се замества от нейните деца и внуци по колена. Наследственото е най-простото право, няма нужда от картинки, че е смешно в юридически форум.

Картинки или не, юридически или не - факта, че не знаете, че родството между брат и сестра е "втора степен родство по съребрена линия" ...

Какво да кажа повече ???
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tihomir_mitev » 10 Юли 2016, 17:17

Явно аз се обърквам заради тълкувателното решение на чл 8. което казва:

цитат:

Р Е Ш И:

Разпоредбата на чл. 8, ал. 4, изр. 2 ЗН не допуска наследяване по право на заместване за съребрените роднини от трета до шеста степен включително.

от линк: http://www.juen.bg/sp-vks/razni/40061214.htm
tihomir_mitev
Нов потребител

Назад към Семейни казуси