начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Гонене на неканени

Казуси за недвижими имоти

Гонене на неканени

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 10:23

Как може да изгоним нежелания търтей / зет? Без брак на мен ми е равно като на случаен човек вкъщи. Това за което в САЩ може да му пръснеш мозъка легално трябва да има еквивалент на изгонване поне в БГ. Или и на теория сме гостоприемни?
P.S. Не знам семейно право или имотно.
https://i.imgur.com/ZwdhZ7r.jpg :)
tyronne
Потребител

Re: Гонене на неканени

Мнениеот teogeo » 11 Авг 2016, 10:27

tyronne написа:Как може да изгоним нежелания търтей / зет? Без брак на мен ми е равно като на случаен човек вкъщи. Това за което в САЩ може да му пръснеш мозъка легално трябва да има еквивалент на изгонване поне в БГ. Или и на теория сме гостоприемни?

Кога се върнахте от САЩ Вие с диплома за завършено юридическо образование в джоба си, прощавайте???
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 10:46

Дам очаквах все полезни отговори.
tyronne
Потребител

Мнениеот teogeo » 11 Авг 2016, 11:06

tyronne написа:Дам очаквах все полезни отговори.

Какъвто въпросът - такъв и отговорът.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 11:08

Дам нека получим още 10 мнения че в сащ не е така и колко съм тъп и 0 мнения по другата част. Така работи взаимопомощта принципно.
tyronne
Потребител

Мнениеот teogeo » 11 Авг 2016, 11:34

Ами, уважаеми всепознавачо на правото тук и отвъд океана, ако в някои щати на САЩ пръснете мозъка на нежелания кандидат-зетя, отседнал в къщата ви, то има голям шанс да седнете на електрическия стол или да ви нашибат във вените пентобарбитал. В останалите - клетка.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 13:39

Супер. Сега да обсъдим и ситуацията в бг (или пък не).
tyronne
Потребител

Мнениеот jhoro » 11 Авг 2016, 16:02

tyronne написа:Как може да изгоним нежелания търтей / зет? Без брак на мен ми е равно като на случаен човек вкъщи. Или и на теория сме гостоприемни?

Нека пропуснем глупостите - даже не ги цитирам.
Казвате, че в жилището ви присъства/живее човек, който не е желан от вас. Но този човек не е дошъл против волята на всички останали членове на семейството, нали? Все някой го е довел/поканил - щом казвате, че фактически е (в)зет.
Можете да го помолите да напусне, можете да го изхвърлите с физическа сила ... варианти много.
Но който и да изберете - по-важния резултат ще е разваляне на вашите отношения с другия член на семейството (предполагам дъщеря).

Ps. Правото няма как да е семейно - нали не е член на вашето семейство?
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 17:26

То може и да е мебелист, който не иска да си тръгне.
Тия два варианта е пределно ясно че първия не става а втория не искаме да го прилагаме. Не искам и "айде бегай майка ти деба", той реже некой кабел, аз го удрям със стол в главата. Струва ми се тъпо. Да разбирам ли че госта си е с равни права с домакина?
tyronne
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Авг 2016, 18:16

Има една статия на доцент Владимир Петров, преподавател по вещно право, на практика е ръководител в Софийския университет, на цялата наука Вещно право.
В тази статия, се коментираше житейската история на двама братя. Ергени май и двамата. Единият бил бездомен. Другият брат го поканил в жилището - но какво станало. Бездомният си извадил нотариален акт по давност (да не навлизаме в терминологиите, този акт е оборим), последвало съдебно дело - и ето ти чудо, съдът го признал за собственик, приютеният за малко - станал владелец по давност. Доц. Вл. Петров е бил адвокат на собственика, на онзи, който приютил брата си и го защитавал. Съдът приел владение. Всъщност става въпрос за "съизволителни и търпими действия", това е научният, законовият, съдебният и практическият термин, когато се получава това. Каниш някого на гости - това е гости, това не е нахлуване на някого. Възмутителното в случая е, че не е направено разграничение между двете понятия, владение (държане) и съизволителни и търпими действия.
Както и да е - това само за пример, как стоят нещата. В случая имаме нещо като гостуване. Отстраняване обаче може само при държане и владение (което включва елемент на държане), оттук и мегдан за размишления.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 11 Авг 2016, 18:22

tyronne написа:То може и да е мебелист, който не иска да си тръгне.
Тия два варианта е пределно ясно че първия не става, а втория не искаме да го прилагаме. Не искам и "айде бегай майка ти деба", той реже некой кабел, аз го удрям със стол в главата. Струва ми се тъпо. Да разбирам ли че госта си е с равни права с домакина?

Е добре де - той да не би да се е закопчал с белезници за радиатора или друг неподвижен елемент на обзавеждането? Нали в един момент ще излезе по някаква причина от жилището?
Взимате му ключа (ако разполага с такъв), или сменяте патрона и не го пускате обратно вътре. Мирно и тихо (доколкото може) - в краен случай да чуе само вашия квартал.
ivan_lawyer написа:... В случая имаме нещо като гостуване. Отстраняване обаче може само при държане и владение (което включва елемент на държане), оттук и мегдан за размишления.

В примера става дума само за две лица - във въпроса на питащия се предполагат повече. Оттам и уточняването - кой е поканил госта и кой е бил против - идването, оставането и прочие.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 18:25

Демек имаш право да си живееш там където си поканен. Ако ти вдигат скандал даже може да се оплачеш. И ако на собственика му писне да вземе да си ходи.
Всъщност защо има значение кой го иска и кой не го иска?
Туй с бравите по какво се различава от един хубав селски скандал?
tyronne
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Авг 2016, 21:08

Това с бравата си е класика. Помня, когато мен ме гонеха от една квартира (нещо забавих наема), ма то и беше мизерия и се наложи да се обаждам на 112, щото - то не се търпяха работите. И от 112 на 3-то РПУ - там един пич ме посрещна и вика - договор имате ли - нямате - ми чао. Горе-доле така процедират. На едно момче му завариха вратата и не може да си влезне и все такива нещица. Обсъждахме някакъв правов подход, но то - разбира се нещо не е ефективен. Това да тръгнеш с иск - не - спри - огледай се - ослушай се - и ако не идва съдия - премини. Ми те късаха дела като приеха новия кодекс ГПК, вие не знаете какво чудо е. Ръчкаха разни определения за откази, ужас - 1-2 месеца - не искаха да приемат новия кодекс. Ми по стария - бързо производство, какво беше - опразване на помещение веднага, трънки, такива ги редеха и ще ги редят, че не ми е истина. На съдия да му дадеш нещо повече от чиста ревандикация (въвод във владение, ама чист - просто и ясно), то си е процесуално самоубийство. Това, ако дадеш такава задача - гостенина ми държи стаята - нито има правна квалификация, нито е ясно какво е, а съдията без правна квалификация е като риба на сухо. Мисълта ми е - съдът е тежка форма на решаване на спорове.

Казвам го като нещо като доброжелателно и закачливо изказване.

Бравата - куфара и на гарата. Скандал си трябва, ама то ако са глезени - няма как.
По принцип има и формат "заем за послужване", един вид ти си дете, растеш, растеш и накрая порастваш до 18 години, но продължаваш да обитаваш дома на родителите си - тогава се превръща доскорошното ти съжителство с мама и тати в един битов "заем за послужване" - тоест временно държите безвъзмездно стаята си. Заемът е и безвъзмезден - лихвата е друго, заемът за потребление е друго.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tyronne » 11 Авг 2016, 21:17

Полицията е "не ме интересува" предполагам. Кой влезнал - влезнал. Звъннете като се сбиете. Не че нещо правят де. Полицията бая се чудя дали работи нещо.
Мнооого се изнервям.

Със всяко неизпълнено "бегай си" само му затвърждавам позицията на master и моята на пълна утрепка.
tyronne
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Авг 2016, 15:26

Има нещо ампутирано в тази схема, сега го разбирам. Навремето имах наемател по стария Закон за наемните отношения. Почнаха едни кандарми, едни клетви, едни излез-плати. Ходих, извадих ѝ вещите, нищо не помага - съседите се разкудкудяхаха и така. Прокурор имаше навремето, сега няма. Прокурорът на Маргарита Михнева го нагазиха от Узбекистанския народен юридически факултет. Михнева имаше жилище на Студентски дом, и прокурорът излезе с постановление за незабавен въвод, или там каквото трябва. Има го този член.
Другото е бързото опразване. Но трябва нотариална покана. Навремето гоних един оператор - дето заврял баща си в гаража, пък той се разпрострял на цялата къща, малко е особено производството.
Това е начина - пробива постепенно. Бързо опразване по реда на заповедното и така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 16 Авг 2016, 15:43

колко много излишни неща са изписани .. а питащият - дайте повече информация. Вие какъв сте в тоя имот - собственик ли? наемател ли? съсобственик ли? Зетя какъв е в цялата работа и има ли някакво отношение към имота освен, че изглежда живее там в момента? колко души сте? За да се види в цялата работа кой кой е и има ли право някой да иска да гони друг от конкретен имот. Ако зетя няма никакви отношения към имота, нито договор за наем нито нищо не е проблем да му се изнесат вещите някой ден на сигурно място (за да не изчезнат, за което ще отговаря преместилият ги) и да не се допуска вече там. Само, че от тоя момент вероятно ще започнат други проблеми и ще изникнат други въпроси.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот gridiron » 01 Сеп 2016, 14:11

[/quote]
ivan_lawyer написа:Има нещо ампутирано в тази схема, сега го разбирам. Навремето имах наемател по стария Закон за наемните отношения. Почнаха едни кандарми, едни клетви, едни излез-плати. Ходих, извадих ѝ вещите, нищо не помага - съседите се разкудкудяхаха и така. Прокурор имаше навремето, сега няма. Прокурорът на Маргарита Михнева го нагазиха от Узбекистанския народен юридически факултет. Михнева имаше жилище на Студентски дом, и прокурорът излезе с постановление за незабавен въвод, или там каквото трябва. Има го този член.
Другото е бързото опразване. Но трябва нотариална покана. Навремето гоних един оператор - дето заврял баща си в гаража, пък той се разпрострял на цялата къща, малко е особено производството.
Това е начина - пробива постепенно. Бързо опразване по реда на заповедното и така.

1 Нали го отмениха ,че прокурора не може да вади от имота нахалника(самонастанилия се) ?
2 След самонастаняването в какъв срок трябва да се подаде молбата за "бързо опразване по реда на заповедното"
3. Защо прокурорите подминават Чл 170 НК .Няма много практика по този Чл ?
gridiron
Потребител

Мнениеот votpuska » 01 Сеп 2016, 23:29

tyronne написа:Със всяко неизпълнено "бегай си" само му затвърждавам позицията на master и моята на пълна утрепка.

Господине, Вие явно се нуждаете от консултация не с адвокат, а с психолог. Има си съответните форуми за това, потърсете ги. ;)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот lexy21 » 02 Сеп 2016, 01:39

Тази тема е уникална :lol: Да обобщим:
1. Главни действащи лица:
1.1. Търтей/зет - лице, живеещо в чужд имот по силата на неформална връзка (фактическо съжителство/конкубинат) с лице от женски пол, дъщеря на 1.2.
1.2.
tyronne написа:Мнооого се изнервям
- баща, живеещ с 1.1.
1.3. Фея - конкубина на 1.1., дъщеря на 1.2. - герой с предстоящо фабулно развитие;
2. Въпроси
2.1. Хармонизация на българското право с правото на пръскане на мозъци в САЩ;
2.2. Теория на гостоприемността (преди и след хармонизацията по 2.1.)
2.3. Психологични и психиатрични характеристики на героите;
3. Отклонение - чл. 170 от НК, с оглед изложените факти, няма нищо общо, а ал. 4, за която се намеква, прокурорите я подминават, защото е престъпление от частен характер;
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Сеп 2016, 13:46

Лошото е -че ни е толкова тромава системата, че не знам.
Къде сбъркахме, в бързите производства ли, юристите ли някъде сбъркаха, примерно - привнесохме австрийския процесуален кодекс, за мен (софийски юрист съм) - работата е генетично сбъркана, пошла не е - просто е нова премяна.
Не може да няма интензивност - да, правото има и назидателна цел - тоест - първо се замисли - после се жени (омъжвай). Това е мудната цел - да те изнервят и да правиш 1-2-3, тоест - бавността на правосъдието е с дисциплиниращ ефект. Но бързото извеждане на такива гости е желателно да става наистина бързо.

От целия си опит - знам едно - съдиите си кютат, бъркат си в носа и нищо не се случва.
Отново казвам - да дадеш на съдия обезпечение, бързо производство, нещо внезапно - все едно да стреснеш Пловдивския ПУЦ по гастрономия, по време на банкет. Нещо кисело го казах, сори.

Наистина - не разчитайте на съда - вадят решения, заповеди, просто е тегаво във времето.
Властта на съда е нещо отговорно - тук обаче няма механизъм за справяне.
Това са гости, наистина - да беше записано литературно - 1:1 - гостите подлежат на извеждане, да-тогава имаме мегдан. Точно такъв казус е неразрешим, от съдиите, пък като те отплеснат и на втора инстанция.
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси