начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

ДАРЕНИЕ! Как синът ми и майка ми да получат техните части ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДАРЕНИЕ! Как синът ми и майка ми да получат техните части ?

Мнениеот kalikratia » 09 Май 2022, 12:58

Kзусът е следния.
Имам наследствен имот от майка ми, който придобих чрез Покупко-продажба. Имотът е парцел 2 дка и селска къща.
През Септември 2021 г, поради лични причини, не трябваше да има имот на мое име и го дарих( уж формално) на моя братовчедка.
Разбрахме се, че имотът си остава мой и аз си го ползвам. Само по документи ще е на нейно име, докато синът ми се върне и ако реши , че го иска ще му го прехвърли без проблем. Ако синът ми не го иска , ще го продадем.
Сега синът ми е тук.
Аз и синът ми и майка ми си искаме имота, но за моя изненада и огорчение, братовчедка ми се крие и отказва да го върне.
Решила е, че щом вече е на нейно име иска да го ПРОДАДЕ на чужди хора. Не съм допускала такава подлост от нейна страна.
Прочетох в закона, че Аз не мога да разваля дарението ,защото нямам основание за това.
Въпросът ми е;
Могат ли, ми майка ми и синът ми да заведат дело( колкото и грозно да звучи),против братовчедката ми за техните наследствени части от имота?
Може ли тя да го продаде или да го дарна някой друг човек?
Как се действа в този случай?
kalikratia
Нов потребител

Re: ДАРЕНИЕ! Как синът ми и майка ми да получат техните част

Мнениеот bozyo » 09 Май 2022, 15:44

kalikratia написа:Kзусът е следния.
Имам наследствен имот от майка ми, който придобих чрез Покупко-продажба. ...

последно кое от двете, наследствен или купен?

kalikratia написа:... и го дарих( уж формално) ...
... Само по документи ще е на нейно име ...

това документна измама ли е?

kalikratia написа:Разбрахме се, че имотът си остава мой и аз си го ползвам.

ако сте се разбирали пред свидетели, и ако свидетелите могат да потвърдят тази устна договорка, и ако някой им повярва, можете да си го ползвате занапред. ако ли не - дареното си е дарено.

kalikratia написа:Могат ли, ми майка ми и синът ми да заведат дело( колкото и грозно да звучи),против братовчедката ми за техните наследствени части от имота?

майка + автор + син (три поколения) са наследници? може и да е възможно, ама не мога да се досетя как. ако е имало трима наследници, не виждам как нотариусът ще завери сделка за целия имот без пълномощни от другите двама. ако всичките наследствени дялове са представлявани чрез пълномощие, сделката е редовна и никой не може да я отмени. ако е дарен само един от дяловете, то вещните права на другите двама съсобственици/сънаследници не са засегнати.
bozyo
Потребител

Назад към Съсобственост и делба