Здравейте. Предстои ми покупка на имот и вече имаме предварителен договор. Наел съм адвокат, който да движи сделката и да комуникира с адвоката на продавачите, относно документите, които трябва да се изкарват. Днес разбрах, че всички документи по сделката са готови и вече чакаме само да настъпи денят за окончателната сделка. Всички документи, освен удостоверението за тежести, което било по-добре да се види директно при нотариуса, преди да се подпише самата сделка. В предварителния договор изрично пише, че трябва да бъдат представени всички необходими документи, като поименно са изброени и удостоверението за тежести присъства там.
Въпросът ми е следния - нотариусите имат ли достъп до абсолютно цялата необходима информация или трябва да настоявам документите да бъдат представени черно на бяло? За колко години назад трябва да има информация в документите? Знам, че брокерските агенции правят проверка за 10 години назад, но може ли да се провери за целия период, откакто е купен имота или пък ако има такава практика, да се напише в нотариалния акт, че към момента на подписване на сделката, няма тежести?
Много благодаря на всички!
- Дата и час: 07 Май 2025, 16:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно удостоверение за тежести
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос относно удостоверение за тежести
За купувач, удостоверението за тежести е задължително. Колкото по - голям период, толкова по-добре. Нотариусът има достъп до електронната база, но...това не е достатъчно...
- n_ikito
- Активен потребител
Тук си мисля, че „подводни камъни“ могат да излязат както назад във времето, така и „напред“! Тежести вписани в последния момент.
Затова е направено така - удостоверението да се показва в момента на изповядване на сделката.
И още нещо - чета за новата nra.bg/wps/portal/nra/actualno/NAP-vnedri-e-usluga-za-notariusi
Е-услуга с контролиран достъп „Справка за наличие или липса на задължения за целите на чл. 264 от ДОПК“
Затова е направено така - удостоверението да се показва в момента на изповядване на сделката.
И още нещо - чета за новата nra.bg/wps/portal/nra/actualno/NAP-vnedri-e-usluga-za-notariusi
Е-услуга с контролиран достъп „Справка за наличие или липса на задължения за целите на чл. 264 от ДОПК“
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Истината е, че след като преди време имах проблеми с роднини, вече вярвам само на себе си, въпреки че плащам на адвокати. Затова реших да попитам тук и да се опитам да разбера за какво точно трябва да следя, въпреки че не съм компетентен.
Ще изискам документа да бъде в писмен вид и допълнително ще накарам нотариуса да направи проверка в денят на сделката.
Не съм сигурен колко назад в годините се води тази информация, но някъде в документа пише ли, че началната дата е определена дата, например 01.01.2000г и пише ли, че няма никакви тежести, ако имота действително няма тежести или просто няма да има нищо вписано вътре?
Много благодаря!
Ще изискам документа да бъде в писмен вид и допълнително ще накарам нотариуса да направи проверка в денят на сделката.
Не съм сигурен колко назад в годините се води тази информация, но някъде в документа пише ли, че началната дата е определена дата, например 01.01.2000г и пише ли, че няма никакви тежести, ако имота действително няма тежести или просто няма да има нищо вписано вътре?
Много благодаря!
- ogn1an
- Нов потребител
ogn1an написа: пише ли, че няма никакви тежести, ако имота действително няма тежести или просто няма да има нищо вписано вътре?
Много благодаря!
Удостоверението изадено от АВ съдържа данните относно съществуващите вписвания по персоналните партиди на лицата за посочения имот. Оттук, в зависимост от съдържанието, се правят съответните изводи. Аз лично бих видял на хартия всеки вписан акт по посоченото удостоверение...

- n_ikito
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|