- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имам ли шанс да си взема детето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
имам ли шанс да си взема детето
моля някой да ми каже имам ли шанс да си взема детето. след развода съда го даде на бившия ми мъж с мое доброволно съгласие,но бившия ми замина не след дълго за италия и няма намерение да се върне,а детето го гледат родителите на баща му (бив6ите ми свекър и свекърва).дадох му детето без да опонирам,защото нямах никакви финансови възможности да го гледам и нямаше къде да живея дори,а живеех по приятели:(( омъжих се обаче втори път ,но в швеизаря и сега искам да си взема детето тук,но бившия ми не го дава доброволно:(( има ли шанс да го взема чрез съда при това положение? той не мисли да се върне и да гледа детето,но и на мен не го дава. какво да правя?
- frau_toscheff
Re: kak da si vzema deteto?
да, но нито ще е лесно нито бързо
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
според мен: по принцип можеш да си вземеш детето дори и да няма съдебно решение за това, с други думи (да го отвлечеш) и да жевееш спокойно с него в България обаче и през това време да водиш дело с искане, упражняването на родителските права да бъде предоставено на теб. тъй като според теб мъжа ти няма намерение да се върне, значи няма кой да протестира за това (отвличане) защото си майка на това дете, дори да протестира съпругът ти чрез пълномощник, той няма да стигне до целта си защото съдът му е присъдил упражняване на родителски права който той дефакто не упражнява, особено като се намира в италия.
невъзможното ти искане обаче е да да прекараш детето през българската граница. това е невъзможно бъз изричното съгласие на бащата на детето, същото важи и за издаване на паспорт на това дете.
невъзможното ти искане обаче е да да прекараш детето през българската граница. това е невъзможно бъз изричното съгласие на бащата на детето, същото важи и за издаване на паспорт на това дете.
- m33
може да заведе дело и съдът ще и разреши да изведе детето.
решенията се взимат като съдът изхожда от интересите на детето а не че някои си не се грижел за него а в същото време не го и пуска!!!!
ще и отнеме около 6месеца ако бахстът не обжалва, но той като е в чужбина как ще обжалва
ебе, това дете с кого ще живее в бг?
решенията се взимат като съдът изхожда от интересите на детето а не че някои си не се грижел за него а в същото време не го и пуска!!!!
ще и отнеме около 6месеца ако бахстът не обжалва, но той като е в чужбина как ще обжалва
ебе, това дете с кого ще живее в бг?
- MilaMia
благодаря ви много:)) наистина доста противоречиви мнение получих във всички форуми,но все пак ми остава надеждата наистина да имам шанс да си взема сина:)) ндаявам се бившия ми мъж да остане нелегален още поне една година в италия,за да не може да иде да обжалва и да ми попречи. в момента е нелегален и не може да мине италианската граница:)) разбира се,че и според мен не е честно да не ми дават детето при положение,че то е без родители в бг,а единия родител го иска (в случая аз).живее с баба си и дядо си,което според мен не е нормално при положение,че има живи родители. блаодържа още веднъж на всички.като си ида в бг ще започна процедурите за делото:))
- frau_toscheff
Още един съвет - посочете в исковата молба адреса на съпруга си в България. Имайте пред вид, че родителите му могат да откажат да го вземат или да вземат призовката и да изпратят адвокат. Това не е притеднително. Още в молбата - по чл. 106 СК искате от съда да Ви разреши издаване на удостоверение от Служба паспорти и визи към СДВР. От него е видно кога е напуснал страната ответника и каква грижа полага за сина си (и контрол). Делото е спечелено, всичко е въпрос на време. Вие представяте удостоверение, че живеете в чужбина и искате издаване на паспарт и разрешение за напускане на страната. Но чак в първото с.з. присъединявате този иск. И още нещо - помислете дали да не поискате направо лишаване от р. права на бащата - тогава няма да му искате съгласието за никакви бъдещи пътувания в и извън страната. Разрешенията ще ги дава съда. И още преди ИМ до съда - една жалба да сезирате Служба Закрила на детето. Успех!
- +
само да попитам на какво основание могат да му вземат напълно родителските права? все пак детето живее с рожителите на баща си и в тяхното жилище. него го няма около 2 години мисля плътно,а общо му се събират около 3 години,през които е виждал детето за няколко месеца сами,когато дойде да се разведем.това нима е достатъчно основание да го лишат от родителски права? благодаря много...всичко ми е много полезно и успокоително:)) мислех,че ще си остана без детенцето.
- frau_toscheff
Мислите ли, че в хода на дело за промяна в упр. на родит. права съда ще се произнесе по искане да се разреши детето да напусне страната без съгласието на бащата.По-скоро си мисля, че не. Някой правил ли го е на практика?
- мила
Прочетох всички отговори по темата. За съжаление положението не е толкова цветущо. От практиката ми като юрисконсулт в сферата на закрилата на детето мога да споделя следното :
Отсъствието на бащата от България не е основание за отнемане на родителските му права. Съгласно СК, за да се отнемат родителски права, трябва родителят / в случая вашият бивш съпруг / без основателна причина трайно да не полага грижи за детето и да не дава издръжка. Съдът може да приеме обстоятелството, че той работи в Италия за основателна причина. Освен това той може да изпраща пари за издръжката на детето. В случая решаващо ще е становището на отдел Закрила на детето към Дирекция социално подпомагане по настоящия адрес на детето. В него се посочват най-общо условията при който живее детето, разглежда се и социалния статус на родителите и лицата, които се грижат за него. Имайте предвид, че в повечето случаи Съдът се съобразява с него, защото представлява официален удостоверителен документ. Решаващо е и мнението на детето / ако е навършило 10 години то задължително се изслушва от Съда /. В тези случаи има реална опасност да се окаже влияние върху него. Децата понякога се страхуват от хората, които се грижат за тях, и при които живеят, въпреки че същевременно ги обичат. Освен всичко това вие трябва да докажете имуществения и социаления си статус в Швейцaрия - доходи, жилишни условия и др. Никак няма да Ви е лесно, ако бившият Ви съпруг се противопостави.
А инуче Ви препоръчвам да посетите в Швейцaрия района на Бернските Алпи - няма да сужелявате. чао !!!
Отсъствието на бащата от България не е основание за отнемане на родителските му права. Съгласно СК, за да се отнемат родителски права, трябва родителят / в случая вашият бивш съпруг / без основателна причина трайно да не полага грижи за детето и да не дава издръжка. Съдът може да приеме обстоятелството, че той работи в Италия за основателна причина. Освен това той може да изпраща пари за издръжката на детето. В случая решаващо ще е становището на отдел Закрила на детето към Дирекция социално подпомагане по настоящия адрес на детето. В него се посочват най-общо условията при който живее детето, разглежда се и социалния статус на родителите и лицата, които се грижат за него. Имайте предвид, че в повечето случаи Съдът се съобразява с него, защото представлява официален удостоверителен документ. Решаващо е и мнението на детето / ако е навършило 10 години то задължително се изслушва от Съда /. В тези случаи има реална опасност да се окаже влияние върху него. Децата понякога се страхуват от хората, които се грижат за тях, и при които живеят, въпреки че същевременно ги обичат. Освен всичко това вие трябва да докажете имуществения и социаления си статус в Швейцaрия - доходи, жилишни условия и др. Никак няма да Ви е лесно, ако бившият Ви съпруг се противопостави.
А инуче Ви препоръчвам да посетите в Швейцaрия района на Бернските Алпи - няма да сужелявате. чао !!!
- Pavlin_bg
ами вече се обърках съвсем:(( вижте какво ми е написал някои в един друг форум:
От мен да го знаеш рядко се намира адвокат
който да не ти каже в началото че нещатата са ти
почти в кърпа вързани
После с течение на делата се почва
- ама това - онова-защото на почти всеки адвокат
му плащаш предварително
за напускане на България пък ако Баща му каже не
направо забрави ако ще и в дворец да го водиш
От мен да го знаеш рядко се намира адвокат
който да не ти каже в началото че нещатата са ти
почти в кърпа вързани
После с течение на делата се почва
- ама това - онова-защото на почти всеки адвокат
му плащаш предварително
за напускане на България пък ако Баща му каже не
направо забрави ако ще и в дворец да го водиш
- frau_toscheff
poiskaite ne otnemane na rod. prava na bashtata a promiana -t.e vie da pridobiete pravoto na otglejdane na deteto
posle zavedete drugo delo za razreshenie deteto da napusne bg.
ps. tova koeto niakoi vi e pisal v drug forum e nekompetentno
posle zavedete drugo delo za razreshenie deteto da napusne bg.
ps. tova koeto niakoi vi e pisal v drug forum e nekompetentno
- MilaMia
аз не искам да отнемам правата на бившя си мъж . бих го направила,ако това е единствения начин да взема детето . нещо повече-възнамерявам да му го водя в италия да го вижда и да му го давам за ваканциите,ако той прояви желание,но с човешки разговор той и на това не поддава (може би не ми вярва) . наистина нямам лосчи намерения спрямо него . искам просто детето да е при мен:) ако заведа дело и ми дадат родителските права какво ще стане,докато тече делото и за извеждането на сина ми в чужбина? аз не мога да остана в бг,докато трае делото. мерси
- frau_toscheff
Искайте от тези, които ви обещават че с дело ще изведете детето без съгласието на бащата да ви посочат дела и решения за да ги прочетете. Аз такива не съм срещала, но вече имаме такова загубено дело.
Не си давайте парите напразно, шансовете ви са нулеви, за жалост
Не си давайте парите напразно, шансовете ви са нулеви, за жалост
- ik
госпожо в съда всичко се доказва ,като казвате ,че имате такова дело защо не посочите фактите по него , вярно е че напоследък такива дела се срещат често
а и съдът много пъти съм го казвала не гледа с добро око на жени оставили децата си тук ,омъжили се някъде другаде за някой си най обикновен човечец и идвайки тук претендират със по-високия стандарт ,че са нещо по-вече
така ,че преди да пишете каквото и да е погледнете фактите
а по случая ,това ,че родителите на съпруга гладат детето няма нищо лошо приема се че му помагат , така че се разберете първо с него
а и съдът много пъти съм го казвала не гледа с добро око на жени оставили децата си тук ,омъжили се някъде другаде за някой си най обикновен човечец и идвайки тук претендират със по-високия стандарт ,че са нещо по-вече
така ,че преди да пишете каквото и да е погледнете фактите
а по случая ,това ,че родителите на съпруга гладат детето няма нищо лошо приема се че му помагат , така че се разберете първо с него
- донна2
здр...темата е отдавна,но бих искала да кажа-гледай си живота детето като порасне само ще дойде при теб-НО...никога не го забравяй...срещай се с него и не забравя да му казваш ,че го обичаш аз 12 г. се грижех за моето дете - когато напуснах мажа ми-без да се развеждаме /от 4г сме в процес на развод/пуснах детето за ваканцията при баща му и стана страшно-детето беше настроено с/у мен.....и сега 2г немога да си взема детето - нито пък да се разведа,а бащата лежи по затворите и на всичкото отгое е и наркоман........а закрила на детето само се мотът и с нищо не ти помагат....направи си сметката с какво се захващаш.....аз плащам като поп,работя и водя съвестен живот и пак не мога да си взема детето.....а ти мила даже си се отказала доброволно от него-подарила си му правата над детето за съжалени каквото и да направиш- невиждам как ще си върнеш правата над детето......адвокати много,ако имаш излишни пари и нерви ПРОБВАЙ.......късмет от сърце
- velizarskii
- Нов потребител
Re: имам ли шанс да си взема детето
На мен пък ми изглежда лесно и бързо.
Упражняването на родителски права по гПК с последните изменения ще е бързо производство.
Щом мъжът ви пряко не се грижи детето, естествено че съдът ще го даде на вас. Родителите трябва пряко да полагат грижи, освен това той даже не спазва решението на съда, което е постановило да бъде при него детето.
Така че успех.
Като начало може да пуснете една жалба до Отдел закрила на детето, че детето живее при баба и дядо без да е настанено по Закона при тях, че бащата не полага грижи и така след това с нови сили към дело за родителските права. Ако сте хитри първо ще поискате бащата да издаде паспорт на детето, да ви даде декларация , да се видите с детето в Швейцария и после да тръгнете с дело за упражняване на родителски права.
По-трудното ще е да си вземете детето при вас в Швейцария, защото бащата трябва да подпише декларация.
Може да потърсите и цивилизован изход като помолите бащата да постигнете разбирателство, на като знам българите това винаги е най-трудното!
Упражняването на родителски права по гПК с последните изменения ще е бързо производство.
Щом мъжът ви пряко не се грижи детето, естествено че съдът ще го даде на вас. Родителите трябва пряко да полагат грижи, освен това той даже не спазва решението на съда, което е постановило да бъде при него детето.
Така че успех.
Като начало може да пуснете една жалба до Отдел закрила на детето, че детето живее при баба и дядо без да е настанено по Закона при тях, че бащата не полага грижи и така след това с нови сили към дело за родителските права. Ако сте хитри първо ще поискате бащата да издаде паспорт на детето, да ви даде декларация , да се видите с детето в Швейцария и после да тръгнете с дело за упражняване на родителски права.
По-трудното ще е да си вземете детето при вас в Швейцария, защото бащата трябва да подпише декларация.
Може да потърсите и цивилизован изход като помолите бащата да постигнете разбирателство, на като знам българите това винаги е най-трудното!
- pitasht
- Активен потребител
Здравейте на всички писали по темата.
Това, което ще напиша е сходно с темата на frau_toscheff, но не е лично за мен, а за човека с който живея в момента. Женен, разведен с едно прекрасно дете на 6 години и половина, с което се запознах тази година и прекарахме 20 незабравими дни с него и нея, дни които на дали ще забравя някога... ...страшно много се привързах към нея и дори не очаквах тя да ме приеме така както стана и даже тя се привърза към мен.
Майката е с правата над детето, но тя от 2 години не е в България. Работи в чужбина, за да "изкара парички да купи къща"(така казва по телефона на детето). Първата година не си е идвала нито един път. Тази година си дошла за великденските празници и пак заминала. Щяла пак да си идва октомври месец т.г., така разбрахме от детето с моя приятел. Малката живее с баба, дядо и леля си в друг град на ~700км. от нас. Въпроса ми е има ли някакъв начин, той да си вземе детето при него да живее, след като майката не се грижи за детето си(и ако може тук да цитирам pitasht "Щом мъжът ви пряко не се грижи детето, естествено че съдът ще го даде на вас. Родителите трябва пряко да полагат грижи, освен това той даже не спазва решението на съда, което е постановило да бъде при него детето" и от тук въпроса ми е, може ли това да изтъкне пред съда?!). Тя живее с баба и дядо там, но и тук има други баба и дядо които са живи и здрави и както там така и тук може да се грижат за нея, но разликата е че единият родител ще е тук с нея. А и баща и е полицай от 20 години, финансово е добре(до колкото знам това до някаква степен е от значение). Не е пропуснал месец с ден закъснение да не си внесе парите за издръжката, нито ден в който да не и се обади, за да я чуе. Е не всеки ден я чува, защото нейният телефон винаги няма батерия(предполагам нарочно), но както и да е. Искам само с няколко изречения да се завърша като спомена само за едно дело, за което чух, че е стигнало до ВКС и бащата е спечелил делото... Дело, което по история е сходно с тази която ви разказвам на две на три. Майката е с правата, но е в чужбина, бащата тук сам, дето някъде си в друг град...!!!
Благодаря предварително.
Това, което ще напиша е сходно с темата на frau_toscheff, но не е лично за мен, а за човека с който живея в момента. Женен, разведен с едно прекрасно дете на 6 години и половина, с което се запознах тази година и прекарахме 20 незабравими дни с него и нея, дни които на дали ще забравя някога... ...страшно много се привързах към нея и дори не очаквах тя да ме приеме така както стана и даже тя се привърза към мен.
Майката е с правата над детето, но тя от 2 години не е в България. Работи в чужбина, за да "изкара парички да купи къща"(така казва по телефона на детето). Първата година не си е идвала нито един път. Тази година си дошла за великденските празници и пак заминала. Щяла пак да си идва октомври месец т.г., така разбрахме от детето с моя приятел. Малката живее с баба, дядо и леля си в друг град на ~700км. от нас. Въпроса ми е има ли някакъв начин, той да си вземе детето при него да живее, след като майката не се грижи за детето си(и ако може тук да цитирам pitasht "Щом мъжът ви пряко не се грижи детето, естествено че съдът ще го даде на вас. Родителите трябва пряко да полагат грижи, освен това той даже не спазва решението на съда, което е постановило да бъде при него детето" и от тук въпроса ми е, може ли това да изтъкне пред съда?!). Тя живее с баба и дядо там, но и тук има други баба и дядо които са живи и здрави и както там така и тук може да се грижат за нея, но разликата е че единият родител ще е тук с нея. А и баща и е полицай от 20 години, финансово е добре(до колкото знам това до някаква степен е от значение). Не е пропуснал месец с ден закъснение да не си внесе парите за издръжката, нито ден в който да не и се обади, за да я чуе. Е не всеки ден я чува, защото нейният телефон винаги няма батерия(предполагам нарочно), но както и да е. Искам само с няколко изречения да се завърша като спомена само за едно дело, за което чух, че е стигнало до ВКС и бащата е спечелил делото... Дело, което по история е сходно с тази която ви разказвам на две на три. Майката е с правата, но е в чужбина, бащата тук сам, дето някъде си в друг град...!!!
Благодаря предварително.
- btodorova
- Нов потребител
Здравейте, за да отговоря на съобщението Ви, е необходимо да включите опцията "получаване на ЛС" /лични съобщения/ в потребителския Ви панел! Към момента не е активирана!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
778899 написа:Здравейте, за да отговоря на съобщението Ви, е необходимо да включите опцията "получаване на ЛС" /лични съобщения/ в потребителския Ви панел! Към момента не е активирана!
Извинявам се за което. Активирах получаване на ЛС
- btodorova
- Нов потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|