начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Уведомителен срок

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уведомителен срок

Мнениеот luboch » 01 Фев 2005, 11:47

Има ли някакъв срок в които трябва да се запознаеш със съдебно решение чрез обратна разписка и ако едната страна не иска да получи известието за съдебното решение, то кога същото ще влезе в сила, след като има 14 дневен срок за обжалване???
luboch

Re: Уведомителен срок

Мнениеот Силвия » 01 Фев 2005, 16:17

Срокът за запознаване със съд.решение и за обжалване винаги тече от датата на получаване на обявлението.Докато страната не е получила обявлението за нея не текат никакви срокове.Ако отказва да го получи,призовкарят трябва да удостовери това с подписа на един свидетел. От тази дата обявлението се счита връчено и започва да тече срокът за обжалване.Ако страната не е намерена на посочения в делото адрес,на който поне веднъж е била призована и призовкарят не може да научи новия адрес,то обявлението се прилага към делото и се счита за връчено.
Силвия

Мнениеот enigma » 01 Фев 2005, 16:36

Извинете, ама "срок за запознаване със съдебно решение" е наистина новост да мен. Къде е уреден и какви са последствията, ако не го направиш.

А този обжалване си тече от връчването на съобщението, да.
enigma

Мнениеот luboch » 01 Фев 2005, 22:35

Да обаче се оказва, че призовкаря е личен приятел с майката на потърпевшата и от 23.12.2004 г. до сега в съда не се е върнала обратната разписка. Така те могат да мотаят нещата и да не може да се получи решението и да се приложат всички мерки по него.
luboch

Мнениеот stavrev » 02 Фев 2005, 00:20

Ами няма такъв срок.Това си е пълна безмислица.
stavrev
Потребител

Мнениеот Пионерче » 02 Фев 2005, 02:49

Съобщете на началника на Служба "Призовки", че има конфликт на интереси, който призовкарят не е избегнал въпреки Етичния кодекс на съд. служители. Или пуснете жалба до състава.
Пионерче

Мнениеот Още нещо, ако може :-)))) » 15 Яну 2006, 04:25

А какво бихте ме посъветвали в този случай:
На първа инстанция съда призна 80% от претенциите ми. Заради останалата част пуснах жалба пред по-горната инстанция.
Проблемът е в това, че бившия ми съпруг е супер доволен от това, че съгласно решението остава за него нещо което не му се полага по никакъв начин. И с цел практически да осуетят обжалването ми пред по-горната инстанция май са решили да разиграят следния цирк:
Адвоката на бившия ми съпруг е ходил в канцеларията на съда и е получил копие от съдебното решение, като дори се е разписал за това (видях го лично с очите си). Мои познати обаче ми казаха, че адвоката е посъветвал бившия ми съпруг да се "покрие" някъде за дълго за да не могат да го намерят и да не могат да му връчат уведомлението че има готово съдебното решение - за да не почвал да му тече срока за обжалване.
От съда ми казаха, че жалбата ми до по-горната инстанция ще бъде препратена там с цялата преписка, ама чак когато изтече срока за обжалване и за др. страна (бившия ми съпруг), а това че неговия пълномощник бил официално получил копие от въпросното решение не било от никакво значение.
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА!?
То по тази логика бившият ми съпруг може никога да не получава официалното съобщение за изготвеното решение, щото на него така си му е много добре.
Моля посъветвайте ме какво да правя.
Още нещо, ако може :-))))

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 13:14

Съдебното решение влиза в сила, ако не обжалвано в този 14-дневен срок.
Гост

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 14:25

По принцип по българското процесуално право няма значение дали страните са се запознали със съдебното решение или не . То си влиза, без значение дали те са узнали неговото съдържание. Законът не задължава тяхната заинтересованост. Щом страните не са го обжалвали в срока, то си влиза в сила.
Гост

Мнениеот Никой » 26 Яну 2006, 15:48

А срокът за обжалване започва да тече от момента на обявяването на решението независимо дали това е станало в съдебно заседание или чрез вписване в книгите на деловодството.
Никой

Назад към Семейни казуси