начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Развален годеж!Мога ли да го осъдя?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот 123 » 13 Авг 2005, 14:24

Съдията ще се зарадва на делото.

"Наивна девица" и "адвокат-филантроп" ще търсят пари от лъжлив любовник. Като в основата ще лежи отмъщението. Бившият любим и "мъстията" трябва да бъдат наказани.
10фл предлага да се търсят пропуснати ползи, това предложение ми хареса. Мога само да допълня - ЕХ, ако може да ударим и една хубава лихва, всичко ще заспи!

Неосъществената булка трябва да вземе за нов годеник адвоката-съветник, ще си паснат.
123

Мнениеот Адвокатка » 13 Авг 2005, 15:19

Браво на колегата от Враца ! С един удар - два заека!От нищо -нещо.... 8) :lol:
Адвокатка

Мнениеот 2 и 200 » 13 Авг 2005, 22:07

Макар и редки в практиката се срещат и такива случаи. Аз лично знам за един, който е от преди 2-3 години. Годеникът си беше осъден да плати обезщетение на годеницата си и толкова. Казусът нито е сложен нито е уникален, а какъв да бъде хонорарът на адвоката си е уговорка мужду Вас и него. По-важният въпрос, според мен, е в това какво търсите - мъст или справедливост? Ако търсите мъст не влизайте в съда, не ви препоръчвам. Ако търсите справедливост - съдете го без значение дали ще я намерите. Но това са въпроси, които трябва да решите вътре в себе си с най-голямата искреност на която сте способна и тук никой от форума не може да ви помогне.
2 и 200

Живей си живота!

Мнениеот Евгения » 14 Авг 2005, 02:49

Скъпа Христина,
Без да съм завършила магистратура по право, ще си позволя да ти кажа някой неща - на база личен опит и наблюдения:
1. Че мъжете( да ме простят) са прасета, това всяка жена го знае и винаги трябва да очаква нещо подобно от тях;
2. Дори и да заведеш дело срещу него, дори и да го спечелиш(което не е сигурно, защото ако неговият адвокат извади аргументи в твоя вина) ще спечелиш изпълнителен лист, за който по-горе във мненията беше казано, но не беше мисля поточнено, че има давност за определен срок. Ако не се изплати до изтичане на срока - всичко приключва. В случая губиш много повече от пари, нерви и разбито сърце. Има ли смисъл? Не.
3. Моят личен съвет към теб е да не пиеш повече хапчета(твърде млада си предполагам) и да си продължиш живота. Ще си намериш някой ден мъж, който да обичаш и да те обича. Продължавай напред и бъди внимателна с мъжете, а ако пак претърпиш разочарование от мъж, не го преживявай толкова дълбоко. Това е само период от живота, който отминава, после настъпва друг, срещаш други хора и т.н. :)
Евгения

kam 123

Мнениеот Sanхi » 14 Авг 2005, 13:49

123 МИСЛЯ ЧЕ СЕ ИЗКАЗВАШ ДОСТА НЕПОДГОТВЕНО.И от отговорът ти лъха злоба!Лично на мен в началото ми се видя абсурдно и смятам,че няма смисъл от съдебни спорове.Знай че винаги всеки си получава заслуженото!!! :P
Sanхi

Мнениеот fenix_f » 14 Авг 2005, 14:44

Христина едва ли можеш да очакваш еднозначни отговори от юристите в този форум. И в нашите среди, както и навсякъде другаде има разногласия по тълкуването на нормативната уредба и това е нормално. Все пак не сме расли по калъп.
По отношение на въпроса ти, считам завеждането на подобно дело за неоправдано и неаргументирано от където и да го погледнеш. Винаги има шанс да се спечели подобно дело като се има предвид качествата на някои съдии, но нали разбираш, че шанса е нищожен и е безсмислено да хвърляш пари, време и нерви в нещо, което няма да доведе до желания резултат.
fenix_f
Потребител

Re: kam 123

Мнениеот 123 » 15 Авг 2005, 13:26

Sanхi написа:123 МИСЛЯ ЧЕ СЕ ИЗКАЗВАШ ДОСТА НЕПОДГОТВЕНО.И от отговорът ти лъха злоба!Лично на мен в началото ми се видя абсурдно и смятам,че няма смисъл от съдебни спорове.Знай че винаги всеки си получава заслуженото!!! :P[/quote
Отговорът ми е опит за ирония. Госпожицата не е претърпяла никакви вреди. Целта са парите,да удари нещо кьораво. Съдията ще усети веднага какво представлява. Прочетете внимателно съобщенията й, там тя добре се разкрива. Какво я занимава първо след раздялата - да ходи при адвокат и да пита за пари, да уговаря суми, да търси съвети и от нас.
123

Мнениеот Dany01 » 15 Авг 2005, 13:48

Сигурен съм, че в лекции са ни казвали, че подобен иск има основание и нещо повече - има прецеденти в това отношение на Върховния съд.( потърси си в АПИС решението, защото нямам време да го търся). Запомнил съм го добре, защото то бе последвано от уточнението, че на подобен иск има право САМО ЖЕНТА.
Dany01

Мнениеот 10фл » 15 Авг 2005, 14:35

Колеги, вие съвсем изпростяхте, ще ме извините. Защо пък само жената??? Това е поредното абсурдно мнение, което тази тема провокира...
10фл

Мнениеот redalex » 15 Авг 2005, 14:36

Az mislia che triabva da se pravi razlika m/u godej i obeshtanieto za skliuchvane na brak.
Kakto znaem ( a ako ne znaete, ot men da go znaete) godejut niama nikakva pravna sila.
Tuk e vuprosut godejut obeshtanie li e za skliuchvane na brak?

Tova s propusnatite polzi mi xaresa :lol:
a na momata s problema bix kazal samo 1: Vij kakvo Hristinche, vie vrachanki ste xubavi jeni, makar i leko leki :twisted: , ta vzemi da si potursish niakoi drug simpatichen muj a toia prosto go zabravi.
s tia 450 leva koito ti iska advokata otidi na more primerno i zabii niakoi nemski turist, nego moje i da prilujesh da se ojenite :lol: 8)
redalex

Мнениеот 10фл » 15 Авг 2005, 15:06

Колега, а обещанието за сключване на брак има ли правно действие???????
10фл

Мнениеот redalex » 15 Авг 2005, 15:11

10фл написа:Колега, а обещанието за сключване на брак има ли правно действие???????

ami chel sum neshto podobno.
samo che ne pomnia kude koga i ot kogo :)
neshto kato publichno obeshtanie za nagrada :lol: 8)
redalex

Мнениеот *** » 15 Авг 2005, 15:28

Аз също си спомням от лекции, че е имало такъв прецедент.Сигурна съм също, че ищецът е бил жена. Но е абсурдно само жената да има такова право. Това си дискриминация. Решението е на ВС- в онези години може би наистина е можело да мине,че нарушеното обещание за брак нанася неимуществени вреди. Но днес- силно се съмнявам.

Мнениеот kpy » 15 Авг 2005, 15:29

Мисля, че госпожицата е гадна изнудвачка.

А и тя перфектно ли се е държала след годежа? Аз бих проучил за евентуални нейни стари връзки /например да е научил, че още се среща с бившия си/, изневери, за скандали след годежа, които са оставили такава обида у годеника, че са направили годежа безпредметен, за нейни изказвания за родителите му, които той дълбоко уважава и т.н. И изобщо при положение, че съдът дава 1500-2500 лв. за средна телесна повреда откъде накъде тя ще иска такива "вреди" за уж претърпените болки и страдания.

А годеникът може да разкаже за странните и сексуални навици и изисквания, които са го отвратили от нея. Истината в случая не е толкова важна - били са насаме и всичко може да е вярно.

Изобщо ще бъде добър сеир за всички.
kpy
Потребител

Мнениеот 123 » 16 Авг 2005, 15:15

fenix_f написа:По отношение на въпроса ти, считам завеждането на подобно дело за неоправдано и неаргументирано от където и да го погледнеш. Винаги има шанс да се спечели подобно дело като се има предвид качествата на някои съдии, но нали разбираш, че шанса е нищожен и е безсмислено да хвърляш пари, време и нерви в нещо, което няма да доведе до желания резултат.

- Неоснователен иск или злоупотреба с правото на иск - как бихте го определили?
123

Tova e smeshno

Мнениеот Jessica » 17 Авг 2005, 22:42

Hristina,
s nai-dobri chuvstva kum tebe.........
prosto zabravi taq absurdna istoria:)
Vlizam ti v polojenieto i ti suchuvstvam.
Qvno mujut ama hich, ama hich ne si struva da tujish za nego:)
Dori da go osudish, koeto mi se struva nerealno, niama da
spechelish absolutno nishto ot tova - nai-mnogo da se pochuvstvash oshte po-zle:)
Po-dobre se ogledai naokolo- sigurna sum che pokrai teb ima bezkraino mnogo muje, koito mnogo poveche te zaslujavat:)
Jelaia ti shtastie:)
Jessica
Нов потребител

Мнениеот petia » 19 Авг 2005, 16:07

spomniam si edin sluchai na skoro: edno momche beshe sariasal godenizata si sashtoto ustanovil che tia go islagala che e bremenna i saradi deteto da se ojeneli.Biaha napravili godej i dve sedmitzi po kasno se rasbra che tia go e islagala sada go varje,a toi imashe spesteni parichki i tia reshi che sled braka shte sa neini.Ti da ne si kato neia napravila i satova da besneesh sega ,a? tia sashto beshe otkachila i iskashe po niakakav nachin da si otmasti i da ne e savsem valat da ismakne i niakoi lev.
petia

Мнениеот AZDEAZ » 20 Авг 2005, 08:47

Но болката, срамът и унижението са си същите независимо дали си в 1955 или 2005 и това, че моралът бил друг не означава, че човек трябва да сипе обещания за брак наляво и надясно и това да няма никакво значение. Не стига, че бракът съвсем се поруга в последните години, ами дайте и съвсем да го потъпчем. Ми тогава да изгорим СК в частта му за брака, нали сме в 2005 г. и все по-малко хора сключват брак и живеят в съвместно съжителство. Традицийте не са винаги лоши, дайте сега - като сме в новия век да отречем всичко старо - било то хубаво или лошо.
AZDEAZ

Мнениеот Гост » 20 Авг 2005, 09:15

А представете си какъв обществен интерес и ефект /особено сред мъжете врачани/ ще има такова дело? А може и журналистите да надушат нещо! Голям майтап. ... Присъствах на едно бракоразводно дело и колегата извади като доказателство за аморалното поведение на съпругата си снимки на голото и" дупе". Голям смях падна. Адвоката на съпругата бе твърде неподготвена за такъв вид доказателства и изцтърси, че т.к.лицето на дамата не се вижда това дупе може и да е нейно...... Смях в залата и поиска експертиза и съдията умря от смях, а дамата от яд. 8) Залата пълна/колеги за други дела, свидетели и т.н.
Гост

Мнениеот Гост » 21 Авг 2005, 09:03

Anonymous написа:А представете си какъв обществен интерес и ефект /особено сред мъжете врачани/ ще има такова дело? А може и журналистите да надушат нещо! Голям майтап. ... Присъствах на едно бракоразводно дело и колегата извади като доказателство за аморалното поведение на съпругата си снимки на голото и" дупе". Голям смях падна. Адвоката на съпругата бе твърде неподготвена за такъв вид доказателства и изцтърси, че т.к.лицето на дамата не се вижда това дупе може и да е нейно...... Смях в залата и поиска експертиза и съдията умря от смях, а дамата от яд. 8) Залата пълна/колеги за други дела, свидетели и т.н.
:lol:
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси