начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: следствие

Мнениеот Гост » 29 Авг 2005, 21:06

прокурор написа:Колега,дознател-малоумник,как сте днес? Моята информация сочи,че следователите по-скоро ще бъдат назначени в прокуратурата, отколкото в МВР. В момента при нас работят 1086 прокурори, а чиновниците от ЕС при преговорите по присъединяването ни са поискали да сме поне 2000! Така,че свободни места ще има най-вероятно след Нова година!
Благодаря, добре, надявам се и Вие така:) Дано все пак има някакъв подбор, че ще стане страшно с тези целокупни назначения...
Гост

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 21:07

Anonymous написа:
прокурор написа:Колега,дознател-малоумник,как сте днес? Моята информация сочи,че следователите по-скоро ще бъдат назначени в прокуратурата, отколкото в МВР. В момента при нас работят 1086 прокурори, а чиновниците от ЕС при преговорите по присъединяването ни са поискали да сме поне 2000! Така,че свободни места ще има най-вероятно след Нова година!
Благодаря, добре, надявам се и Вие така:) Дано все пак има някакъв подбор, че ще стане страшно с тези целокупни назначения...
Все забравям да се обознача:)
дознател-малоумник

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 21:12

Доколкото знам, колегите следователи,които са придобили статут на несменяемост,ще са с предимство! Този критерий за подбор добър ли е според Вас,колега дознател?
прокурор

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 21:18

прокурор написа:Доколкото знам, колегите следователи,които са придобили статут на несменяемост,ще са с предимство! Този критерий за подбор добър ли е според Вас,колега дознател?
Да не забравяме обаче как се придобива този статут и какво правят някои, подчертам някои, а не всички, като го придобият.. Стават Богове! Дано за добро да е... Моите наблюдения са върху следователи от ТО и не мога да обобщавам, както си позволяват голяма част от даващите мнение тук.
дознател-малоумник

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 21:27

Дали ще започнеш да ходиш две педи над земята след придобиване на несменяемост е въпрос на възпитание,манталитет и култура. Действително, много хора,които работят като магистрати се изживяват, като богопомазани,а после се чудим защо се ползваме с нисък авторитет сред хората. Все пак, доста свестни хора работят като магистрати,но има и такива,които наричат околните "обикновените хора" без да си дават сметка,че всички сме обикновени,а същите тези хора ни плащат възнагражденията със своите данъци!
прокурор

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 21:35

Не зная кой сте, но сте добър и умен човек, колега прокурор... Сигурен съм, че с Вас се работи добре! Хайде да ни кажете какви са Ви наблюденията за работата на дознанието и следствието от около 2 години насам. Визирам този период, защото дознател като длъжност съществува от толкова време. Всички дознатели ли са малоумници и всички следователи ли са специалисти?
дознател-малоумник

Мнениеот гост -наблюдател » 29 Авг 2005, 21:51

Хората завършили т.н академия в Симеоново си личат от километри. Не беше нужно дознателя да го казва, за да стане ясно. Там трудно се създават индивидуалности, или по- точно ,хора със собствено мнение не виреят. А в съдебната система трябват личности, а не слугинаж. Оттам нататък е ясно правото в СУ- преподавателите по грагданско- правните дисциплини са благосклонни към тях.Така че момчето си е на мястото. Личи си и по злобата, която изпитва към следователите- вероятно заради заплатата. К :oops: ато прибавим и това , че работи в ТО е ясен напълно професионализма му. Сега пък въпроси към прокурора- кой как работел. Пълен смях. Все едно да сравняваш София с Чирпан.Само че такива хора след време ще се намърдат и в прокуратурата и в съда.
гост -наблюдател

Мнениеот herostat » 29 Авг 2005, 21:58

...Съгласен съм принципно с това което твърди авторът на темата...Но следствието си го е заслужило,така да се отнасят с него...Това е сигнал драги магистрати...Сигнал за това че феодализма си отива!Друг въпрос е какво идва на негово място...Вие всички сте интелигентни, изключително интелигентни...а не усещате вятъра на промяната...На хората им писна от беззаконие...Вие не сте виновни...не само вие...Но и не направихте така,че хората да ви вярват.Да имат усещането че вие работите за тях а не за мафията...Вие не им го показахте!Вие считахте себе си за недосегаеми,за най-знаещи и народа-онези неразбиращите ги оставихте на произвола на съдбата...И ето ви го сега резултата...Оправете се!Намерете воля защото и без прокуратура ще останете,без имунитет и бог знае още без какво!!!
herostat

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 22:04

Твърдението,че всички дознатели са глупаци, а работещите в следствието неземни интелектуалци е несъстоятелно,разбира се, доколкото нито едните,нито другите са назначавани с тест за интелигентност. Проблемът при дознателите е,че често,а да не кажа и почти винаги, са доста по-интелигентни от началниците си в МВР,които нямат никаква представа за това какво е разследване съобразно правилата, формулирани от законодателя. И тези апаратчици /шефовете в МВР/ карат своите подчинени дознатели често да вършат невероятни глупости,при все,че последните обикновено съзнават това. Мога да кажа,че следователите,с които съм работил са по-подготвени от дознателите като цяло,но между тях има и такива,които откровено ги мързи,а и работят по-слабо от колеги дознатели. През последните две години,бих казал,че следствието върви надолу,като качество на работата и причините за това са много и вече неведнъж дискутирани. Идеалният вариант е единен следствен апарат в системата на МВР /самостоятелна служба/, с професионално и независимо ръководство, с работещи в него кадри,които получават възнаграждения,съизмерими с тези в прокуратурата и съда. Разследващите,обаче, трябва да са на терена,както беше преди 15г. и в това отношение забелязвам известни слабости при много от младите следователи,на които им стана удобно да си стоят в кабинетите. И нещо много важно - разследващите следва да имат възможност да растат в кариерата по подобие на своите колеги от съда и прокуратурата.
прокурор

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 22:10

гост -наблюдател написа:Хората завършили т.н академия в Симеоново си личат от километри. Не беше нужно дознателя да го казва, за да стане ясно. Там трудно се създават индивидуалности, или по- точно ,хора със собствено мнение не виреят. А в съдебната система трябват личности, а не слугинаж. Оттам нататък е ясно правото в СУ- преподавателите по грагданско- правните дисциплини са благосклонни към тях.Така че момчето си е на мястото. Личи си и по злобата, която изпитва към следователите- вероятно заради заплатата. К :oops: ато прибавим и това , че работи в ТО е ясен напълно професионализма му. Сега пък въпроси към прокурора- кой как работел. Пълен смях. Все едно да сравняваш София с Чирпан.Само че такива хора след време ще се намърдат и в прокуратурата и в съда.
Вие ме карате да се разсмея щастлив преди лягане:) Крайно време беше да се появи и някой такъв, който да плюе на нормалния диалог. Злобата е във Вашите, а не в моите думи... "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!", както беше казал един герой от разказ на Йовков:) Не Ви се сърдя, а просто Ви съжалявам... Това е форум за нормални хора, където всеки има право да изрази мнението си или да попита нещо! Дали ще му се отговори решават тези, които считат, че въпроса е адресиран към тях, а не всеки на принципа на олимпийското участие и той да каже нещо. На всички приятна вечер и най-вече на Вас, защото дори и Вие се нуждаете от добра дума, която си мисля, че рядко чувате по свой адрес... Малко справка за Ваша информация: ТО означава териториално отделение,а в което работят следователи, а не дознатели и следователно не и аз:)
дознател-малоумник

Мнениеот дознател-малоумник » 29 Авг 2005, 22:17

Благодаря за отговора, господин прокурор! За пореден път изказвате компетентно мнение, с което съм напълно съгласен! Въпросът, за съжаление е, че при едните слабостите в работата предимно идват от липса на достатъчно опит, но пък при другите /някои от тях!!!/ от нежелание да работят. Първото ще се преодолее с времето, но второто как ще се преодолее? Приятна вечер Ви желая...
дознател-малоумник

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 22:20

Приятна вечер,колега дознател!
прокурор

Мнениеот автора на темата » 29 Авг 2005, 22:47

Мале какъв диспут стана - как набарах болното място на цялото предварително разследване - не мога да не се съглася много истини написахте......повече от много. Как да бъде иначе бе колеги - когато в периода 1995 - 1999 година от Окръжното следствие където аз работя напуснаха 90% и повече от състава - тотално нови назначения имаше....как да бъде другояче??? Съгласен съм с прокурора пък и аз сам по горе го написах - кабинетни станаха да - как да не станат когато им се набиваше в главите постоянно че са ВЕЛИКИ МАГИСТРАТИ - а следователя въобще никога не е бил де факто магистрат - ченге но без пагоните - така си е. Та нашата работа е полицейска 100%, има само бегли допирни точки с правосъдната система, няма нищо общо с нея - нито като работа, нито като принципни постановки, нагласата там е друга и така.....
На предишната страница съм ядосал един като съм казал че искам да се върна в МВР - точно това не съм казвал - казах че където ме пратят там ще работя - това казах. Нжо като гледам накъде отиват нещата - лично моето становище е че нищо добро не го чака предварителното разследване. Несменяемите от нас щели да имат преимущество при назначаване в прокуратурата - може би правилно - едно време като нямахме имунитет и несменяемост като че ли беше по - добре. Просто полицаи от ГСУ на МВР - следователи. И аз твърдя с категоричност че беше по - добре. Нямаше разнобой, нямаше дублиране на функциите, това което пишем тук изглежда като фантастика за него време - нямаше такива работи въобще. Колегата експерт каза в неговото становище че някой следователи не искали да се девоенизират и аз бях един от тях - още тогава усещах че е пълна простащина това. И знаех че рано или късно ще събори разследването. И понеже тука всички се правим на специалисти аз като съм говорил с оперативни работници от службите на МВР всички говорим с носталгия за ..... "едно време". Това време свърши точно ппреди 10 години и 8 месеца. Та нека си дадем сметка - колко човека от нас са обсъдили с оперативен работник да речем реализация на оперативна разработка по линия на криминална, колко от нас са участвали в следствено - оперативната им реализация, и колко от нас са въобще в час как се прави и точно за какво става въпрос? Защото до 1995 година с ОР по криминална бяхме всеки божи ден - И ПО СЛУЖБА И НЕ ПО СЛУЖБА, а сега аз просто НЕ ПОЗНАВАМ всички ОР в РПУ - то в което работя. Е майка му стара, как да върви работата, та аз все пак олицетворявам един от следователите в държавата. Не че искам така да бъде - то просто така е станало. И с носталгия пиша по миналото. Възниква въпроса - какъв съм аз??? И отговора - За ченгетата - магистрат......за магистратите - ченге.......При първите вече не съм, при вторите не съм бил никога - е гати чудото, е гати държавата......
автора на темата

следствие

Мнениеот прокурор » 29 Авг 2005, 23:11

Колега,автор на темата, това,че някои колеги от съда и прокуратурата гледат на Вас следователите,като на втора категория юристи и Ви възприемат като ченгета е наистина много абсурдно,за съжаление. Споделял съм многократно мнението си - работата на разследващите е творчески процес, възможно най-неблагодарната в сферата на правораздаването и определено най-неоценената /не като пари/. И добър следовател може да стане този,който бъде научен от такъв с опит. Повечето прокурори и понятие си нямат какво означава разследване и най-сладкото нещо за тях е да върнат дело,за да си изчистят бюрото преди отпуск без изобщо да си дават сметка,че от една жалба разследващия орган може да изработи дело от няколко десетки, а дори и стотици страници. Разбира се, често делата се връщат и обосновано. Следва, обаче, да сте наясно,че рано или късно, в нашата страна ще има независими,професионално подготвени и качествени разследващи и не защото на мен ми се иска така,а поради това,че в един момент всички ще осъзнаят,че без качествено разследване няма правораздаване.
прокурор

Мнениеот автора на темата » 29 Авг 2005, 23:17

Естествено колага аз не го споря - тъкмо напротив всички мои мисли са насочени към изграждането на точно такъв апарат - независим, професионално подготвен и заел мястото което му се полага. А към момента нито ние нито дознателите са на мястото си - лека нощ, че утре сме на работа също.....:)
автора на темата

Re: дайте ми новия проект на НПК

Мнениеот 123 » 30 Авг 2005, 08:50

някой написа:Извинете моето невежество, но бихте ли ми дали да прочета новия проект на НПК, че да разбера от какво ги е страх следователите?? За заплатата е ясно, но друго от какво :D

Би трябвало да го откриете на http://www.parliament.bg/?page=app&lng= ... w&lid=1248. Но там пише, че не е достъпен. Чувал съм, че това всъщност е проекта на Станков, който ще бъде понапудрен, за да замажат очите на ЕС. Нямало време да измислят нещо друго. Те и да искат не могат. Явно у нас няма капацитет който да роди един качествен закон и пак ще ни тръснат някоя глупост да си я бием у главата.
123

НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Мнениеот meridi » 30 Авг 2005, 11:07

Изумена съм от начина по който се води този диалог. Не мога да си представя, че магистрати пишат в този форум такива обиди.
:( Иначе показваме недоволство от лекаря при евентуален медицински преглед. Имам чувството, че всички в тази държава преди всичко са търговци, след това професията, която са и накрая са ЧОВЕЦИ ...!!! Жалко, жалко .....
meridi
Нов потребител

Мнениеот Гост » 30 Авг 2005, 12:47

Anonymous написа:ei tva policaite bili mnogo tupi par4eta brei

Голямата част от тях са .... <такива, каквито ги описваш ти>, макар че има и наистина ПРОФЕСИОНАЛИСТИ - такива, дето си "разбират от занаята" и го "нюхат". И не говорим за разните измислени сержанти и т.н. - говорим за "тежкия калибър".

Иначе те подкрепям - те са като кон с капаци. А и едни такива - РАЗПЛУТИ - бааааф, то е жалка картинка, направо човек да реве с крокодилски сълзи... А за корупцията - то се знае.

Сега ще споделя една история, която чух в автобуса, когато си пътувах за вкъщи веднъж.

Говорят си две жени пред мен. Едната разправя на другата: "Абе ти знаеш ли, имам аз една приятелка, на която мъжът й е катаджия. И оня ден, тъкмо когато валеше големия дъжд, трябваше да е на работа... Ама, миличкият, как така, нали ще се намокри? Ама излезе, де, излезе. И, е, върна се за 3 часа с 300 лева, ама се намокри, милия"...

No COMMENT!

Dura lex, sed lex.
Гост

Re: НА КОГО ПРЕЧИ НАЦИОНАЛНАТА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА?

Мнениеот 123 » 30 Авг 2005, 15:34

meridi написа:Изумена съм от начина по който се води този диалог. Не мога да си представя, че магистрати пишат в този форум такива обиди.
:( Иначе показваме недоволство от лекаря при евентуален медицински преглед. Имам чувството, че всички в тази държава преди всичко са търговци, след това професията, която са и накрая са ЧОВЕЦИ ...!!! Жалко, жалко .....

Уважаема Изумена, може ли да ни обясните, какво искате да кажете, ако въобще знаете какво искате да кажете
123

шапкари

Мнениеот 69 » 30 Авг 2005, 21:23

В тази полемика се набиват единствено, бивши следователи-ченгета,които с носталгия говорят за миналото. Аз съм един от тези, които, когато напуснаха много от тяхните колеги застанаха на линия. Постоянно изтъкват,че тогава дошли незнаещи и неопитни т.н. Да наистина в началото нямах опит ,но сравнително за кратко време влязох в час. И най- важния урок,който научих беше , ако не знаеш нещо не питай изкуфелите , а прочети и се поучи. Няма да Ви кажа, колко пъти ядох попарата ,като се доверих на т.нар. професионалисти и сгреших. После аз си знаех как се оправях. И това за дела от крими характер. За стопански изобщо да не говорим. Аман от професионалисти на полицейската академия, при нас му казват
" магнаурата". Та тогава какво стана. Заварих купища дела.На четири пъти ми прехвърляха купища от стари- заслужили другари. В началото им влизахме в положение,че е било натоварено и не са могли да смогнат, ама след като изчистихме доста от делата ,се видя ,че пак не мърдат напред и отново чакат пак преразпределение. Това едно на ръка. Сега се получи ,че те тъй като са по приближени на ръководствата ,стари бойни другари от "милицията" в момента освен непълнолетни или елементарки друго не пипват и не им се разпределя. Постоянно живеем с носталгията по " пагона". Абе и кво правихте тогава толкова . Май в някой райони най- голямото дело, беше кражба на магаре или пиянски побой. От време на време битов скандал с намушкване и някой умрял или пък да не броим върха на профисионализма с преименуването на турците / тогава някой спаха и на границата- командоси/.Да не би да е имало стапански дела от по 20 тома, рекети ,застрахователи и ред други идиотщини дето сега ги пишат вестниците на първа страница. И какво е положението сега : пет- шест човека постоянно се гърбят и обират де що има завъртяно следствие. Те старите да почиват. Не толкова ,че са изморени , ами щото знаят какви ще ги забъркат и от прокуратурата не ги искат. А едно магаре, като свикнат да го товарят. Забравих да питам, Вие от " магнаурата " взехте ли си приравнителните по гражданско правни науки. То по това време е имало 10 закона вкл. и граждански / най- сложното съдебна делба/.Затова,че не ми драпайте пак до фуражките.Аман от агенти и разузнавачи, супер печени в оперативната работа. Единственият Ви кяр, тогава е бил да се пъчите пред старшините и да Ви черпят на аванта. Че от време на време ми идват и едни старчоци от Националната да ми четат лекции. Ама горките са застинали в 1970 и някоя година. Истината е ,че 1/3 от състава на следствието са за пенсия и имат годините за това. Сега са ревнали " Вие младите все някак ще се оправите, ами ние..." да бе с по 430 лева пенсия и 15 заплати накуп. Чудя им се на акъла. Ако, като дознатели ще взимат 500 лева, що ще се бъхтате, като ще взимате почти подобна пенсия. Лично на мен, вече ми е все едно какво ще става. Всичко е въпрос на пари. Стига работа " за родину". Първо давайте да разчистим делата, давай работа по това ще Ви оценяваме. След това, Вие трябва да се доказвате и т.н. до хайде по живо по здраво. Първото което ще направя е да ида при отсрещната страна / бандитите/, колкото и да ми е неприятно. Два лева да ми дадат повече - печелят и не задруго ,защото техните адвокати са ме оценили. Ако чакам обективна оценка от колеги, от които са ми прехвърляли дела за доизработване- мерси. А забравих да кажа и за колегите по линия на държавна сигурност. И тази структора ли трябва да Ви я възродим. Не се били чувствали магистрати- ами за да се почувстваш, първо трябва да те възприемат. Не като видиш едно данъчно дело,да бързаш да си правиш отвод или да излизаш в отпуска. Вижте, където има стопански и криминални отделения, кои са в едното и кои в другото. А пък тези, които са в криминалното какви дела им се разпределят. А днес върховната наглост, един дознател,който навремето беше помощник следовател и аз го учих как да си слага листа в машината ми казва " Дай онази разработка за нещо си...." тя няма да ти трябва. Вие ще ставате адвокати. Да ще станем-как ще ме вземат полицейските шефове ,като до вчера се карах тях за некадърности и и се принуждаваха да ме слушат щото не съм им бил подчинен. Тяхната логика е такава - Защо да ги взимаме ,само акъли ли да дават , не подбре послушни нови кадри много да не мислят и да слушат. Хайде ликвидация, боли ме онази работа, кой ще ми работи делата.За наследството, което ще оставя не завиждам на този, който ще го наследи. Може би бившите следователи - ченгета. Те ще са готови на всичко пак да се върнат.И сержанти да ги направят, няма да мъркат.
69

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт