начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

МАЙКАТА НЕ ИСКА БАЩАТА ДА ПРИПОЗНАЕ ДЕТЕТО

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МАЙКАТА НЕ ИСКА БАЩАТА ДА ПРИПОЗНАЕ ДЕТЕТО

Мнениеот kalitina » 27 Сеп 2005, 14:58

Детето е вече на 3 год. Бащата не е виждал детето си/просто не е проявявал желание/ Преди 2 год.майката подава иск за док.на бащинство, но впоследствие се отказва.Оттегля иска. Сега обаче бащата по собствено желание иска да припознае детето и да го вижда. Майката не разрешава. Какви са правата на бащата,какво трябва да направи?
kalitina

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 15:13

в СК си има срокове.
Гост

Мнениеот kalitina » 27 Сеп 2005, 15:24

Моля ,кажете ми ги вие. Може ли да бъдете по-подробен? Благодаря!
kalitina

Мнениеот юююю » 27 Сеп 2005, 15:29

припознаване може да направи всеки, по всяко време, затова няма срокове. отива се в общината и се подава заявление. Но за да се припознае детето в акта му за раждане трябва да пише баща неизвестен.
юююю

Мнениеот kalitina » 27 Сеп 2005, 15:55

Значи да разбирам-бащата не трябва да се обръща към съд.власти. Ами това значи ли че тук желанието на майката изобщо не важи/говорим,че майката не желае припознаване/
kalitina

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 16:04

който знае, моля да и каже на жената, а също и на непросветените.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 16:04

който знае, моля да и каже на жената, а също и на непросветените.
Гост

Извънсъдебен спор

Мнениеот Извънсъдебен спор » 27 Сеп 2005, 16:06

Kalitina, ако желаете може да дадете координати на двете или на една от двете страни( майката и бащата, ако са съгласни), за да участват в предаването "Извънсъдебен спор" с арбитър Иван Татарчев. Тук те могат да изяснят спора юридически. При интерес, пишете на E-Mail m_kolow@abv.bg ili se obadete na tel 91 51 211
Извънсъдебен спор

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 16:24

Семеен кодекс:
Форма на припознаването
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.
Оспорване на припознаването от другия родител и от детето
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за установяване на произход.
(3) Ако при припознаването детето не е навършило пълнолетие, то може да го оспори до изтичането на три години от навършване на пълнолетието или от узнаване на припознаването, ако това узнаване е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Сеп 2005, 17:03

има една малка подробност, която не стана ясна от въпроса - бащата имал ли е брак с майката? или майката била ли е в брак с друг, когато е родила детето? Ако в акта за раждане е писано че бащата е неизвестен всичко се урежда в общината без съд-така както ви описаха колегите по-горе. Майката не боже да се противопостави на припознаването. Може само да го атакува след като й стане известно
Гост

Мнениеот kеite » 28 Сеп 2005, 11:04

Но, ако тя оспори произхода, бащата може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за произход
kеite

Мнениеот neznaiko » 28 Сеп 2005, 12:21

To4no taka
Bashtata moje da si prediavi isk za ustanoviavane na proizhod ot bashta.Ne razbiram kavo to4no vi pritesniava. Zashto mislite 4e e po -dobre za deteto da bade s bashta neizvesten. Mislete i za deteto ne samo za maikata
neznaiko

Мнениеот keit » 28 Сеп 2005, 12:27

Благодария за подкрепата Незнайко. 100% след време майката ще съжалява, че не е разрешила на бащата да участва в отглеждането на детето й, а и самото дете може да я обвини след това че го е лишила от баща, което може да доведе до лоши последици
keit

Мнениеот Гост » 28 Сеп 2005, 14:01

neznaiko написа:To4no taka
Bashtata moje da si prediavi isk za ustanoviavane na proizhod ot bashta.Ne razbiram kavo to4no vi pritesniava. Zashto mislite 4e e po -dobre za deteto da bade s bashta neizvesten. Mislete i za deteto ne samo za maikata

Притеснява ме това ,че бащата ме заплашва че ще ми вземе детето,че няма да ми подписва документите,които са нужни на детето било то за училище и т.н, че ще го настройва против мен и т.н. С една дума -мръсник. Искате да се съглася на това ли?
Гост

Мнениеот kalitina » 28 Сеп 2005, 14:03

neznaiko написа:To4no taka

Притеснява ме това ,че бащата ме заплашва че ще ми вземе детето,че няма да ми подписва документите,които са нужни на детето било то за училище и т.н, че ще го настройва против мен и т.н. С една дума -мръсник. Искате да се съглася на това ли?
kalitina

ехоооо

Мнениеот гост » 28 Сеп 2005, 14:45

Вие наясно ли сте, че упражняването на родителските права е нещо различно от произхода...И въобще, Вие за себе си ли мислите само или за това как ще може да осигурите на детето едно нормално образование например, примера и на мъж, и на жена като родител, какъвто и да е той! Нека да знае кой е баща му, дори и да е лош пример, пак е по-добър от нищо!
гост

ехоооо

Мнениеот гост » 28 Сеп 2005, 14:46

Вие наясно ли сте, че упражняването на родителските права е нещо различно от произхода...И въобще, Вие за себе си ли мислите само или за това как ще може да осигурите на детето едно нормално образование например, примера и на мъж, и на жена като родител, какъвто и да е той! Нека да знае кой е баща му, дори и да е лош пример, пак е по-добър от нищо!
гост

Re: ехоооо

Мнениеот kalitina » 28 Сеп 2005, 15:08

гост написа:Вие наясно ли сте, че упражняването на родителските права е нещо различно от произхода...И въобще, Вие за себе си ли мислите само или за това как ще може да осигурите на детето едно нормално образование например, примера и на мъж, и на жена като родител, какъвто и да е той! Нека да знае кой е баща му, дори и да е лош пример, пак е по-добър от нищо!

Аз ако бях наясно,нямаше да се обърна към вас и нямаше да се поддам на заплахите на бащата.И какъв тогава е начина само аз да упражнявам род.права,след установяването на произхода на бащата/не съм омъжена за него,нито пък за друг/?
kalitina

Мнениеот keit » 29 Сеп 2005, 11:11

Не се притеснявайте за това. Трудно ще Ви вземе родителските права при положение, че досега не се е интересувал от детето си,а и когато става въпрос за родителски права на малко дете съда винаги ги при присъжда на майката с оглед грижите на детето от които се нуждае. той тряба да докаже, че не полагате никакви грижи за детето и поведението Ви е опасно за неговото развитие
keit

Мнениеот kalitina » 29 Сеп 2005, 14:02

keit,благодаря на вас и на всички останали за отговорите.Но мен живо ме интересува едно нещо,за което явно не се изразявам добре ли или по друга причина остава без отговор, а именно - аз не искам да чакам бащата да иска да ми отнеме род.права.Доколкото ми е ясно,при развод съдът решава кой от родителите да упражнявя род.права, но при несемейни въпросът не стои така.Това означава /така го разбирам/ ,че след като бащата се впише за такъв в акта за раждане, получава същите права като майката и за да имам претенции само аз да упр.род.права,трябва да подам иск за отнемане на родит.права на бащата ли?И в крайна сметка,това,че не се интересувал от детето си в течение на няколко год.,това че работи в чужбина от дълго време, това че ме заплашва и т.н достатъчни причини ли са за отнемане на род.права?Май не,а?
kalitina

Следваща

Назад към Семейни казуси