вето написа:круела написа:С това, че цитираните от Вас текстове са предварителни производства едва ли ще изненадате някого. С това, от кого се разследват-също. Изненадвате обаче с това, че май според Вас полицията няма задължения в тази връзка?!! А на предходния Гост ще кажа, че един грамотен ОР, дознател или който и да е полицейски служител, ангажиран с разследване / много станаха вече и всички дознатели/ би следвало и сам да знае какви доказателства да събере, а не да чака "кабинетния" прокурор да му каже. Та, тук е тънката разлика между разследващите органи, на която вече е обръщано много внимание в отделните форуми, и впрочем е извън настоящата тема.Да не отпочваме отново извечния спор.
Разбира се че един ОР със опит знае какво да търси на едно престъпление, казвам с опит защото може и да е със дългогодишен стаж и пак да е като слепец на едно местопроизшествие. Но както съм написал и в предния коментар, едно е да го видиш с очите си, а друго да го прочетеш или да ти го разкажат. Едно е да присъстваш на разпита на свидетели и заподозряни, и да видиш как увъртат, а друго е да прочетеш показанията им. Ставаше въпрос ще е по добре, не само органите на изпълнителната власт, опс забравих че следователите са към съдебната система и че те от време на време ходят по произшествия, да ходят на място и с очите си да видят за коя Мара става въпрос. Макар че не са изключения и случайте когато следователи отказват да си свършат работата. Нещо като "Ако бере душа не е за нас, като умре и има данни за насилстевнна смърт ни се обадете, а през това време доз. и ОР да свършат мръсната работа, да направят оглед, издирят свидетели, да ги разпитата е ако е и здраве да намерят извършителя". Е тогава за него какво остава, една писарска работа. Аз не съм чул до сега някое престъпление да е разкрито от следовател, а нали той е водештата фигура в едно разследване, той казва кое как да стане. Лесно е да ти тупнат на бюрото папката със всички събрани материали и доказателства, извършителя да чака в коридора и ти да се биеш по гърдите колко много работа си свършил, така и студент първи курс в юридически факултет го може. Е за тези неща говорим. Че има следователи с по 10 следствия на година, много работят хората, а заплатите им като на президента. Не казвам че и при полицаите няма мърлячи и черни овци, но не трябва те да са все "обичайните заподозряни".
Внесохте потрес в душата ми. Силен.Явно много неща, както сам казвате не сте чули.А би следвало поне да сте ги чели. Не му е тук мястото и в този форум, но ще взема отношение, без да влизам в дебат, защото такъв просто не може да има. В предходните Ви изказвания наричате прокурорите едва ли не кабинетни мишки, които не виждали "кръв и страдание" си позволяват да учат оперативните работници и дознателите какво да правят. Съгласна съм. Не са виждали, а би следвало, за да знаят какво и как става на практика. Но пък изобщо не им е работата да гледат "кръв и страдания". Те трябва да ръководят органите, които събират доказателства. И това по цял свят е така. Нашият процес позволява, ако разследващият орган е грамотен, да събере и представи на прокурора необходимите доказателства и без да му се дават указания от "а "до "я",опс, /както Вие казвате/, забравих, че за дознателите дори с Тълкувателно решение на ВКС №2 опростиха нещата. Като за дознатели.А такива, по досегашния НПК можеха да бъдат всички, на които това е вменено със заповед-от началник РПУ до чистачката. С изключение на щатните, които са с нужния ценз, ако приемем, че това е достатъчно, без опитни кадри, които да им покажат кое как става. Та това, все си мисля, затруднява силно работата на прокуратурата. Щото "кабинетния прокурор" няма условия да "огрее" по всички наблюдавани производства, давайки указания от "а" до "я".Та, понеже няма щат, има райони с нечовешка натовареност, влиза в зала, затова, мисля си ще си остане "кабинетен" и на този етап. Докато не му създадат условия. Склонна съм да се съглася, че много прокурори нямат реална представа колко трудно, мудно, нервно, и на нокти вървят нещата. Но дали им е работа? По отношение на следствието внесохте още по-голям потрес в душата ми. На първо място не е редно да забравяте, че следствието е в съдебната власт. Харесва се на всички, или не- има конституция. Припомнете си я. Припомнили сте си, казвате, че "понякога" и следователите ходили на местопроизшествия, а не само ОР и дознатели, които "правели огледи", вършели мръсната работа?!!Това е пълен абсурд. По закон тежките престъпления - убийства, та дори и чл.127 се разследват от следователи, ПТП-със смъртни случаи, с телесни повреди и прочие др. видове престъпления. Къде успяха дознатели да видят трупове? И как биха могли да отработят случая- с извършване на огледи, установяване на свидетели и др., както твърдите, при положение, че с първото следствено действие се счита за образувано наказателно производство, което, както би следвало да знаете, е предварително такова, т.е.-следствие?!!Нали разбирате, че следовател не би могъл да "откаже да си свърши работата" когато има труп, защото това е задължително следствие на окръжна подсъдност. Работата на полицията в тези случаи е да запази местопроизшествието, да издири очевидци, евентуално да снеме обяснения, действия по издирване на извършителя. А не да дава интервюта...За това, че нямало следовател разкрил престъпление отново не съм склонна да се съглася. Няма да говорим за прословутата полицейска "разкриваемост", нито как точно се отчита...Да вземе отношение съдът. Но работата по разкриване на извършителя е комплексна и всеки си има своите компетенции- полицията-оперативната работа, следствието-гласните доказателства. Съгласете се, че "аз знам, защото чух, казаха ми оперативно" съвсем не е достатъчно. Нито само оперативната работа води до разкриване на извършителя, без да я омаловажавам по никакъв начин. Има огледи, претърсване, изземване, експертизи, свидетелски показания и мн.други. Та, те, в чия компетентност са? Кой ги върши? Кой преценява какво трябва, за да се докаже престъплението?Друг е въпроса, че би следвало да се работи в екип, както е било, както е -по ИРВОПР, както е било с картоните "разкрито престъпление" навремето. Казвате, че имало следователи с по десет дела на производство. Напълно невярно. Ами, нека видим. Реално работещите следователи в цялата страна са 1000 души, разследващи тежките престъпления.Прокурор-в друг форум бе изнесъл данни, че за миналата година е работено по 115 000 дознания, цитирайки плачевни резултати.Ако приемем това за вярно, и съпоставим с броя на дознателите - около 14000, ако не се лъжа / от които само 1200 щатни, считай, с ценз/, какво се получава? По 8.2 дознания на дознател средно.Реално, разбира се, това не е така. Зависи от района и криминогенната обстановка.За абсурда с "президенстките заплати" на следователите няма да коментирам. Не знам защо, очевидно неверни неща са такъв повод за мъка и злоба от страна на някои кадри на МВР.И от други форуми е видно, че това тежи.Хубаво, ако беше вярно. Ама не е.За съжаление. Затова следователите блъскат и по тежките дела, и по преобразуваните купища дознания...Мога да обобщя едно- за да има качествено разследване - трябват кадри с нужния ценз, кадри с опит да им покажат как се прави, защото да си завършил право не е достатъчно/ ако пък не си-съвсем/, и не трябва да има йерархическа подчиненост, каквато е в МВР, защото прави напълно невъзможно независимото и по вътрешно убеждение разследване. Кой ще разследва обективно, като утре началника може да го изгони, защото нещо не му харесва?Тази тема е много коментирана по другите форуми. Тук не и е мястото, затова няма да продължавам, и апелирам да не започва отново. Но, което е в контекста на темата вече, мога да кажа, че е време да спрем със старата песен дето едни ги хващали, пък други ги пускали, та, в крайна сметка все съдебната система виновна. Уважавам и ценя труда на служителите на МВР. Но всеки има своето място. И няма да приема, че всеки е дорасъл да дава акъл на всеки за всичко. Правят се недопустими инсинуации, които петнят съда, принуден да се оправдава по медиите за всяко решение. Открито се омаловажава труда и на другите две звена на съдебната система. Пресен пример. Министърът на МВР заявява по медиите:"До дни внасяме в съда 17 дела за поръчкови убийства". Откога МВР е прокуратура, че да внася в съда? Откога ги е разследвала, извън онова, което законът определя като тяхна част от разследването, извършвано от следователи?Ако са излишни другите звена, та и съда, явно, да ги закрием.Отговорих на злостното ви и изпълнено с крайно абсурдни твърдения мнение. Не искам да давам повод за излишно противопоставяне, та дори и ругателства, както е по другите форуми. Но ако всеки си вършеше качествено работата, с необходимата координация между институциите нямаше да сме на този хал.Темата тук е друга-какво да се направи, за да се работи добре. За другото-може да дадете акъл по другите форуми-те са по тези теми.