начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

РЕФОРМА В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА.

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот вето » 10 Окт 2005, 18:02

круела написа:С това, че цитираните от Вас текстове са предварителни производства едва ли ще изненадате някого. С това, от кого се разследват-също. Изненадвате обаче с това, че май според Вас полицията няма задължения в тази връзка?!! А на предходния Гост ще кажа, че един грамотен ОР, дознател или който и да е полицейски служител, ангажиран с разследване / много станаха вече и всички дознатели/ би следвало и сам да знае какви доказателства да събере, а не да чака "кабинетния" прокурор да му каже. Та, тук е тънката разлика между разследващите органи, на която вече е обръщано много внимание в отделните форуми, и впрочем е извън настоящата тема.Да не отпочваме отново извечния спор.

Разбира се че един ОР със опит знае какво да търси на едно престъпление, казвам с опит защото може и да е със дългогодишен стаж и пак да е като слепец на едно местопроизшествие. Но както съм написал и в предния коментар, едно е да го видиш с очите си, а друго да го прочетеш или да ти го разкажат. Едно е да присъстваш на разпита на свидетели и заподозряни, и да видиш как увъртат, а друго е да прочетеш показанията им. Ставаше въпрос ще е по добре, не само органите на изпълнителната власт, опс забравих че следователите са към съдебната система и че те от време на време ходят по произшествия, да ходят на място и с очите си да видят за коя Мара става въпрос. Макар че не са изключения и случайте когато следователи отказват да си свършат работата. Нещо като "Ако бере душа не е за нас, като умре и има данни за насилстевнна смърт ни се обадете, а през това време доз. и ОР да свършат мръсната работа, да направят оглед, издирят свидетели, да ги разпитата е ако е и здраве да намерят извършителя". Е тогава за него какво остава, една писарска работа. Аз не съм чул до сега някое престъпление да е разкрито от следовател, а нали той е водештата фигура в едно разследване, той казва кое как да стане. Лесно е да ти тупнат на бюрото папката със всички събрани материали и доказателства, извършителя да чака в коридора и ти да се биеш по гърдите колко много работа си свършил, така и студент първи курс в юридически факултет го може. Е за тези неща говорим. Че има следователи с по 10 следствия на година, много работят хората, а заплатите им като на президента. Не казвам че и при полицаите няма мърлячи и черни овци, но не трябва те да са все "обичайните заподозряни".
вето

Мнениеот круела » 11 Окт 2005, 13:48

вето написа:
круела написа:С това, че цитираните от Вас текстове са предварителни производства едва ли ще изненадате някого. С това, от кого се разследват-също. Изненадвате обаче с това, че май според Вас полицията няма задължения в тази връзка?!! А на предходния Гост ще кажа, че един грамотен ОР, дознател или който и да е полицейски служител, ангажиран с разследване / много станаха вече и всички дознатели/ би следвало и сам да знае какви доказателства да събере, а не да чака "кабинетния" прокурор да му каже. Та, тук е тънката разлика между разследващите органи, на която вече е обръщано много внимание в отделните форуми, и впрочем е извън настоящата тема.Да не отпочваме отново извечния спор.

Разбира се че един ОР със опит знае какво да търси на едно престъпление, казвам с опит защото може и да е със дългогодишен стаж и пак да е като слепец на едно местопроизшествие. Но както съм написал и в предния коментар, едно е да го видиш с очите си, а друго да го прочетеш или да ти го разкажат. Едно е да присъстваш на разпита на свидетели и заподозряни, и да видиш как увъртат, а друго е да прочетеш показанията им. Ставаше въпрос ще е по добре, не само органите на изпълнителната власт, опс забравих че следователите са към съдебната система и че те от време на време ходят по произшествия, да ходят на място и с очите си да видят за коя Мара става въпрос. Макар че не са изключения и случайте когато следователи отказват да си свършат работата. Нещо като "Ако бере душа не е за нас, като умре и има данни за насилстевнна смърт ни се обадете, а през това време доз. и ОР да свършат мръсната работа, да направят оглед, издирят свидетели, да ги разпитата е ако е и здраве да намерят извършителя". Е тогава за него какво остава, една писарска работа. Аз не съм чул до сега някое престъпление да е разкрито от следовател, а нали той е водештата фигура в едно разследване, той казва кое как да стане. Лесно е да ти тупнат на бюрото папката със всички събрани материали и доказателства, извършителя да чака в коридора и ти да се биеш по гърдите колко много работа си свършил, така и студент първи курс в юридически факултет го може. Е за тези неща говорим. Че има следователи с по 10 следствия на година, много работят хората, а заплатите им като на президента. Не казвам че и при полицаите няма мърлячи и черни овци, но не трябва те да са все "обичайните заподозряни".

Внесохте потрес в душата ми. Силен.Явно много неща, както сам казвате не сте чули.А би следвало поне да сте ги чели. Не му е тук мястото и в този форум, но ще взема отношение, без да влизам в дебат, защото такъв просто не може да има. В предходните Ви изказвания наричате прокурорите едва ли не кабинетни мишки, които не виждали "кръв и страдание" си позволяват да учат оперативните работници и дознателите какво да правят. Съгласна съм. Не са виждали, а би следвало, за да знаят какво и как става на практика. Но пък изобщо не им е работата да гледат "кръв и страдания". Те трябва да ръководят органите, които събират доказателства. И това по цял свят е така. Нашият процес позволява, ако разследващият орган е грамотен, да събере и представи на прокурора необходимите доказателства и без да му се дават указания от "а "до "я",опс, /както Вие казвате/, забравих, че за дознателите дори с Тълкувателно решение на ВКС №2 опростиха нещата. Като за дознатели.А такива, по досегашния НПК можеха да бъдат всички, на които това е вменено със заповед-от началник РПУ до чистачката. С изключение на щатните, които са с нужния ценз, ако приемем, че това е достатъчно, без опитни кадри, които да им покажат кое как става. Та това, все си мисля, затруднява силно работата на прокуратурата. Щото "кабинетния прокурор" няма условия да "огрее" по всички наблюдавани производства, давайки указания от "а" до "я".Та, понеже няма щат, има райони с нечовешка натовареност, влиза в зала, затова, мисля си ще си остане "кабинетен" и на този етап. Докато не му създадат условия. Склонна съм да се съглася, че много прокурори нямат реална представа колко трудно, мудно, нервно, и на нокти вървят нещата. Но дали им е работа? По отношение на следствието внесохте още по-голям потрес в душата ми. На първо място не е редно да забравяте, че следствието е в съдебната власт. Харесва се на всички, или не- има конституция. Припомнете си я. Припомнили сте си, казвате, че "понякога" и следователите ходили на местопроизшествия, а не само ОР и дознатели, които "правели огледи", вършели мръсната работа?!!Това е пълен абсурд. По закон тежките престъпления - убийства, та дори и чл.127 се разследват от следователи, ПТП-със смъртни случаи, с телесни повреди и прочие др. видове престъпления. Къде успяха дознатели да видят трупове? И как биха могли да отработят случая- с извършване на огледи, установяване на свидетели и др., както твърдите, при положение, че с първото следствено действие се счита за образувано наказателно производство, което, както би следвало да знаете, е предварително такова, т.е.-следствие?!!Нали разбирате, че следовател не би могъл да "откаже да си свърши работата" когато има труп, защото това е задължително следствие на окръжна подсъдност. Работата на полицията в тези случаи е да запази местопроизшествието, да издири очевидци, евентуално да снеме обяснения, действия по издирване на извършителя. А не да дава интервюта...За това, че нямало следовател разкрил престъпление отново не съм склонна да се съглася. Няма да говорим за прословутата полицейска "разкриваемост", нито как точно се отчита...Да вземе отношение съдът. Но работата по разкриване на извършителя е комплексна и всеки си има своите компетенции- полицията-оперативната работа, следствието-гласните доказателства. Съгласете се, че "аз знам, защото чух, казаха ми оперативно" съвсем не е достатъчно. Нито само оперативната работа води до разкриване на извършителя, без да я омаловажавам по никакъв начин. Има огледи, претърсване, изземване, експертизи, свидетелски показания и мн.други. Та, те, в чия компетентност са? Кой ги върши? Кой преценява какво трябва, за да се докаже престъплението?Друг е въпроса, че би следвало да се работи в екип, както е било, както е -по ИРВОПР, както е било с картоните "разкрито престъпление" навремето. Казвате, че имало следователи с по десет дела на производство. Напълно невярно. Ами, нека видим. Реално работещите следователи в цялата страна са 1000 души, разследващи тежките престъпления.Прокурор-в друг форум бе изнесъл данни, че за миналата година е работено по 115 000 дознания, цитирайки плачевни резултати.Ако приемем това за вярно, и съпоставим с броя на дознателите - около 14000, ако не се лъжа / от които само 1200 щатни, считай, с ценз/, какво се получава? По 8.2 дознания на дознател средно.Реално, разбира се, това не е така. Зависи от района и криминогенната обстановка.За абсурда с "президенстките заплати" на следователите няма да коментирам. Не знам защо, очевидно неверни неща са такъв повод за мъка и злоба от страна на някои кадри на МВР.И от други форуми е видно, че това тежи.Хубаво, ако беше вярно. Ама не е.За съжаление. Затова следователите блъскат и по тежките дела, и по преобразуваните купища дознания...Мога да обобщя едно- за да има качествено разследване - трябват кадри с нужния ценз, кадри с опит да им покажат как се прави, защото да си завършил право не е достатъчно/ ако пък не си-съвсем/, и не трябва да има йерархическа подчиненост, каквато е в МВР, защото прави напълно невъзможно независимото и по вътрешно убеждение разследване. Кой ще разследва обективно, като утре началника може да го изгони, защото нещо не му харесва?Тази тема е много коментирана по другите форуми. Тук не и е мястото, затова няма да продължавам, и апелирам да не започва отново. Но, което е в контекста на темата вече, мога да кажа, че е време да спрем със старата песен дето едни ги хващали, пък други ги пускали, та, в крайна сметка все съдебната система виновна. Уважавам и ценя труда на служителите на МВР. Но всеки има своето място. И няма да приема, че всеки е дорасъл да дава акъл на всеки за всичко. Правят се недопустими инсинуации, които петнят съда, принуден да се оправдава по медиите за всяко решение. Открито се омаловажава труда и на другите две звена на съдебната система. Пресен пример. Министърът на МВР заявява по медиите:"До дни внасяме в съда 17 дела за поръчкови убийства". Откога МВР е прокуратура, че да внася в съда? Откога ги е разследвала, извън онова, което законът определя като тяхна част от разследването, извършвано от следователи?Ако са излишни другите звена, та и съда, явно, да ги закрием.Отговорих на злостното ви и изпълнено с крайно абсурдни твърдения мнение. Не искам да давам повод за излишно противопоставяне, та дори и ругателства, както е по другите форуми. Но ако всеки си вършеше качествено работата, с необходимата координация между институциите нямаше да сме на този хал.Темата тук е друга-какво да се направи, за да се работи добре. За другото-може да дадете акъл по другите форуми-те са по тези теми.
круела

Мнениеот гост » 11 Окт 2005, 14:17

Вето, съветвам те да прочетеш все още действащия НПК , и по-точно чл. 192а. Там ще прочетеш точно кой издирва извършителя на престъплението, а в други тикстове от същия закон ще прочетеш кой извършва разследването.
гост

Мнениеот Гост » 11 Окт 2005, 14:45

Човекът явно си има собствен НПК. Да не му се сърдим.Вярно е, че твърди абсурдни за запознатите неща, но пък ако последва съвета Ви може и да ги научи тези неща, преди да ги коментира. Би било полезно и конструктивно.Иначе е всекомпетентен. В друг форум пък е отпочнал темата участник ли е Филчев в предизборния процес. Да не се сърдят колегите-полицаи, много ги уважавам, но част от тях са всекомпетентни.Един се махна, голямо наследство остави...Че лесно ли е с твоите правици да ходиш по чуждите кривици?!!Не им е лесно и на тях.
Гост

Мнениеот Гост » 11 Окт 2005, 14:52

Така е, те имат собствен НПК , според който МВР внася делата в съда. И то не едно и две, а цели седемнадесет. Според същия НПК сигурно полицията прави и огледи на произшествия с трупове. Интересно!!!
Гост

Мнениеот Гост » 11 Окт 2005, 15:07

Е, щом Вето казва, сигурно е така.
Гост

Да реформата е повече от наложителна

Мнениеот nezret » 11 Окт 2005, 17:08

Проблемът на България е че винаги като пале, копира всичко чуждо ,зависи от влиянието на една или друга външна сила,без да се съобразява с обществените отношения които подлежат на позитивна правна уредба и на предимствата и недостатъците на една или друга форма на държавно управление, в конкретния случай говорим за съдебната власт. Аз съм далеч от мисълта и доктрината на колегата Шарл Луи дьо Монтескьо, че предложеното от него разделение на властите всяка от които независима една от друга е гаранция за спазване на правата на гражданите. Няма такъв филм. Първо -Великата френска революция започва с щурма на Бастилията - символът на кралското правосъдие?!? Защо със символа на кралското правосъдие а не със символа на самия крал или власт , например двореца Версай?!? и тогава е имало разделение на властите и тогава е имало съд ,но всички институции са отговорни пред краля, знае се кой кум кой сват. И така ,режат съвсем заслужено главата на Луи ХVІ, не съм монархист по убеждение и на прочие доктрини за богопомазаност и вечност на властта на абсолютният монарх, независимо дали ще се казва крал,цар или император. Но и ненавиждам безотговорността и демагогията на сегашната власт и на нийната основна конструкция, която я изтипосват за демократична, маститите колеги корифеи на конституционната правна мисъл.
След като властта се овладява от революционерите. те се питат Какво правим?!? Добре краля не е суверен, суверен става френският народ. Народът скочи срещу краля,поради беззакония и глад, ами ако ние се провалим, тогава народът ще скочи срещу нас?!? Какво да правим?!? Колегата Монтескьо дава "новата" докрина и философия на властта, която по своята същност е смесен режим елементи на демокрация,елементи на олигархия и дори елементи на авторитаризъм. Това чудо Платон го нарича Тимокрация , но колегите казват че е демократична форма на управление?!? Монтескьо казва разделяй и владей. Разделяме властта на три 1законодателна2изпълнителна и3 съдебна. Те са били равни и взаимно ще се балансират?!? Всъщност това е перфектен механизъм за прехвърляне на отговорност от една институция на друга водещо до колективна безотговорност, и за създаване на силна ВЛАСТ в СЯНКА. Истинските играчи са зад кулисите а отпред са пионките, които ако стане много напечено изгарят като бушони. Съдът се оправдава в полицията,лошо водене на дознанията и на следствените дела, много процесуални нарушение на предварителното производство или парламента, законите не били добри,полицията в съдът , ние ги хващаме те ги пускат?!?и в парламента такива са законите защитават престъпника, парламента се оправдава в съдът и полицията,законите били добри но не се прилагат правилно ,лоши кадри и корупция и т.н. Такааа всички са прави и никой не е отговорен за състоянието на нещата. Това работи перфектно при ниска степен на обществено недоволство и особено когато не се засягат групови интереси, но при висока степен на обществено недоволство системата е гърмяла в миналото и може пак да изгърми.
За съжаление в България , за разлика от Европа пороците от този модел се проявяват в много по голяма степен и ако това продължи води до пълно компрометиране на съдебната власт и на доверието на обществото в нея ,доверие в държавността. Второ не мога да приема като демократ, всякакви законови привилегии като имунитет и несменяемост дори под въпрос е и назначаемостта на висшите магистрати, за ръководителите. На един съдия или прокурор дори следовател не му трябва имунитет а добро заплащане на трудът му и добри условия за работа, ако се наложи и охрана. Имунитетът и прочие законови привилеги са белези на робовладелските и феодалните общества, но не и на демократичните.
Трето след като правосъдието се дава в името на народа като суверен. Този народ дали е дал в законовата форма ,правомощие да се правораздава и правоприлага от негово име?!? при демокрация народът като суверен избира своите управници, сключват т.н.обществен договор -както казва Джов Лок. Дали народът избира председателите на районни,окръжни,апелативни, съдилища и прокуратури,ВКС и ВАС?!?Ами за полицията ?!? А дали тези институции дават отчет пред изборна институция, като парламент който е избран от суверена?!? Тъй като отговорът е не, тези институции могат да се нарекат всичко друго но не и демократични. Основните институции които са призвани да защитават гражданина при нарушаване на неговите права, което става почти всеки ден, не са демократични и изборни?!?Изборни са тези които са далеч от проблемите на народа Президент,Парламент, кмет,общински съвет, но и тези институции нямат правомощието пряко и явно да контролират дейността на правозащитните органи. А това става отново задкулисно. Според мен ,или трябва да се отчитат пред парламента като върховен орган на държавната власт.Който прави закон, той трябва да контролира тези които го прилагат. или председателите на съдилища и прокуратури трябва да са изборни и те самите да провеждат вътре в учрежданието кадровата си политика чрез конкурси. Народът не е толкова глупав и наивен и сам може да прецени на кого да предостави властта да се правораздава от негово име.
nezret
Потребител

Мнениеот дознател » 11 Окт 2005, 22:08

Виждам ,че за съжеление и в този форум думата бе взета от следователите "професионалисти",който се смятат за гръбнака на съдебната власт.Естествено отново започнаха да плюят служителите на МВР и в частност дознателите/питам има ли това нещо общо с темата на форума/.За кой ли път вече ни се натяква ,че сме некомпетентни,неграмотни, че нищо не разбираме от разследване и как те горките ни носят на гърба си и вършат и тяхната и нашата работа/дори моля ви се разкривали и престъплания-браво/.Колеги от празни приказки не ви остава време да се огледате и да видите ,че нещата далеч не са такива каквито ги описвате.Аргументи в тази насока няма да соча,просто ми омръзна да го правя.Радвам се за това,че в най-скоро време ще бъде променено единственото нещо което все още ви крепи и от което реално зависи началото на реформата-нормативната база.Все си мисля ,че колкото и да не им се иска на някой хора,промените който се правят в момента са за добро / по-лошо може ли да стане/.
дознател

Мнениеот Гост » 12 Окт 2005, 17:06

дознател написа:Виждам ,че за съжеление и в този форум думата бе взета от следователите "професионалисти",който се смятат за гръбнака на съдебната власт.Естествено отново започнаха да плюят служителите на МВР и в частност дознателите/питам има ли това нещо общо с темата на форума/.За кой ли път вече ни се натяква ,че сме некомпетентни,неграмотни, че нищо не разбираме от разследване и как те горките ни носят на гърба си и вършат и тяхната и нашата работа/дори моля ви се разкривали и престъплания-браво/.Колеги от празни приказки не ви остава време да се огледате и да видите ,че нещата далеч не са такива каквито ги описвате.Аргументи в тази насока няма да соча,просто ми омръзна да го правя.Радвам се за това,че в най-скоро време ще бъде променено единственото нещо което все още ви крепи и от което реално зависи началото на реформата-нормативната база.Все си мисля ,че колкото и да не им се иска на някой хора,промените който се правят в момента са за добро / по-лошо може ли да стане/.

Може да стане, колега. като почнете само вие да разследвате. Много по-лошо.
Гост

Мнениеот круела » 12 Окт 2005, 17:23

Колега-дознател, целта ми, както изрично посочих, не бе да оплювам дознанието, тъй като това не е темата на този форум. Отговорих на очевидно неверни неща.Не е само полицията на света, при цялото ми уважение, има и други звена, които си вършат работата, макар, че се прави всичко възможно да се омаловажи труда им. Злепоставя се грубо и манипулативно съда, прокуратурата за нищо я нямате щом вече и делата и взехте да "вкарвате в съда", а следствието дето е със стогодишна история вчера изкласили постови вече го закриват, за изразеното по форумите мнение за адвокатите да не говорим. Вие самият-от опита, който вече натрупахте по другите форуми следва да сте изяснили поставените от Вас въпроси за себе си. Доколкото успях да видя, сте получили достатъчно отговори от прокурори и адвокати, не само от следователи.Темата пределно ясно се разнищи, ама много нашироко.И пределно ясно се показа отношение по нея, макар и не в най-добрия възможен тон. Предлагам да не я започваме, защото отново няма да има край.Аман от медийни и всякакви други изяви. Не, че не са полезни, ако не са прекалени. Баба Гинка от Каспичан може да вярва във бате Батман. Ама "Батман" по принцип си е комикс с много богато съдържание. Предлагам да спрем дотук с тази тема.
круела

Мнениеот Гост » 12 Окт 2005, 18:46

круела написа:
вето написа:

Внесохте потрес в душата ми. Силен.Явно много неща, както сам казвате не сте чули.А би следвало поне да сте ги чели. Не му е тук мястото и в този форум, но ще взема отношение, без да влизам в дебат, защото такъв просто не може да има. В предходните Ви изказвания наричате прокурорите едва ли не кабинетни мишки, които не виждали "кръв и страдание" си позволяват да учат оперативните работници и дознателите какво да правят. Съгласна съм. Не са виждали, а би следвало, за да знаят какво и как става на практика. Но пък изобщо не им е работата да гледат "кръв и страдания". Те трябва да ръководят органите, които събират доказателства. И това по цял свят е така. Нашият процес позволява, ако разследващият орган е грамотен, да събере и представи на прокурора необходимите доказателства и без да му се дават указания от "а "до "я",опс, /както Вие казвате/, забравих, че за дознателите дори с Тълкувателно решение на ВКС №2 опростиха нещата. Като за дознатели.А такива, по досегашния НПК можеха да бъдат всички, на които това е вменено със заповед-от началник РПУ до чистачката. С изключение на щатните, които са с нужния ценз, ако приемем, че това е достатъчно, без опитни кадри, които да им покажат кое как става. Та това, все си мисля, затруднява силно работата на прокуратурата. Щото "кабинетния прокурор" няма условия да "огрее" по всички наблюдавани производства, давайки указания от "а" до "я".Та, понеже няма щат, има райони с нечовешка натовареност, влиза в зала, затова, мисля си ще си остане "кабинетен" и на този етап. Докато не му създадат условия. Склонна съм да се съглася, че много прокурори нямат реална представа колко трудно, мудно, нервно, и на нокти вървят нещата. Но дали им е работа? По отношение на следствието внесохте още по-голям потрес в душата ми. На първо място не е редно да забравяте, че следствието е в съдебната власт. Харесва се на всички, или не- има конституция. Припомнете си я. Припомнили сте си, казвате, че "понякога" и следователите ходили на местопроизшествия, а не само ОР и дознатели, които "правели огледи", вършели мръсната работа?!!Това е пълен абсурд. По закон тежките престъпления - убийства, та дори и чл.127 се разследват от следователи, ПТП-със смъртни случаи, с телесни повреди и прочие др. видове престъпления. Къде успяха дознатели да видят трупове? И как биха могли да отработят случая- с извършване на огледи, установяване на свидетели и др., както твърдите, при положение, че с първото следствено действие се счита за образувано наказателно производство, което, както би следвало да знаете, е предварително такова, т.е.-следствие?!!Нали разбирате, че следовател не би могъл да "откаже да си свърши работата" когато има труп, защото това е задължително следствие на окръжна подсъдност. Работата на полицията в тези случаи е да запази местопроизшествието, да издири очевидци, евентуално да снеме обяснения, действия по издирване на извършителя. А не да дава интервюта...За това, че нямало следовател разкрил престъпление отново не съм склонна да се съглася. Няма да говорим за прословутата полицейска "разкриваемост", нито как точно се отчита...Да вземе отношение съдът. Но работата по разкриване на извършителя е комплексна и всеки си има своите компетенции- полицията-оперативната работа, следствието-гласните доказателства. Съгласете се, че "аз знам, защото чух, казаха ми оперативно" съвсем не е достатъчно. Нито само оперативната работа води до разкриване на извършителя, без да я омаловажавам по никакъв начин. Има огледи, претърсване, изземване, експертизи, свидетелски показания и мн.други. Та, те, в чия компетентност са? Кой ги върши? Кой преценява какво трябва, за да се докаже престъплението?Друг е въпроса, че би следвало да се работи в екип, както е било, както е -по ИРВОПР, както е било с картоните "разкрито престъпление" навремето. Казвате, че имало следователи с по десет дела на производство. Напълно невярно. Ами, нека видим. Реално работещите следователи в цялата страна са 1000 души, разследващи тежките престъпления.Прокурор-в друг форум бе изнесъл данни, че за миналата година е работено по 115 000 дознания, цитирайки плачевни резултати.Ако приемем това за вярно, и съпоставим с броя на дознателите - около 14000, ако не се лъжа / от които само 1200 щатни, считай, с ценз/, какво се получава? По 8.2 дознания на дознател средно.Реално, разбира се, това не е така. Зависи от района и криминогенната обстановка.За абсурда с "президенстките заплати" на следователите няма да коментирам. Не знам защо, очевидно неверни неща са такъв повод за мъка и злоба от страна на някои кадри на МВР.И от други форуми е видно, че това тежи.Хубаво, ако беше вярно. Ама не е.За съжаление. Затова следователите блъскат и по тежките дела, и по преобразуваните купища дознания...Мога да обобщя едно- за да има качествено разследване - трябват кадри с нужния ценз, кадри с опит да им покажат как се прави, защото да си завършил право не е достатъчно/ ако пък не си-съвсем/, и не трябва да има йерархическа подчиненост, каквато е в МВР, защото прави напълно невъзможно независимото и по вътрешно убеждение разследване. Кой ще разследва обективно, като утре началника може да го изгони, защото нещо не му харесва?Тази тема е много коментирана по другите форуми. Тук не и е мястото, затова няма да продължавам, и апелирам да не започва отново. Но, което е в контекста на темата вече, мога да кажа, че е време да спрем със старата песен дето едни ги хващали, пък други ги пускали, та, в крайна сметка все съдебната система виновна. Уважавам и ценя труда на служителите на МВР. Но всеки има своето място. И няма да приема, че всеки е дорасъл да дава акъл на всеки за всичко. Правят се недопустими инсинуации, които петнят съда, принуден да се оправдава по медиите за всяко решение. Открито се омаловажава труда и на другите две звена на съдебната система. Пресен пример. Министърът на МВР заявява по медиите:"До дни внасяме в съда 17 дела за поръчкови убийства". Откога МВР е прокуратура, че да внася в съда? Откога ги е разследвала, извън онова, което законът определя като тяхна част от разследването, извършвано от следователи?Ако са излишни другите звена, та и съда, явно, да ги закрием.Отговорих на злостното ви и изпълнено с крайно абсурдни твърдения мнение. Не искам да давам повод за излишно противопоставяне, та дори и ругателства, както е по другите форуми. Но ако всеки си вършеше качествено работата, с необходимата координация между институциите нямаше да сме на този хал.Темата тук е друга-какво да се направи, за да се работи добре. За другото-може да дадете акъл по другите форуми-те са по тези теми.

А ти така трогна душата ми и тя така се разчувства и изпадна в умиление и съжаление че ми се иска още утре да стана или след. или прокурор. Но защото написа че не съм четял тока което пишеш за това си го разпечатах. Но явно и ти не четеш всичко. Първо, написаното от мен не е злостно и пълно с абсурдни твърдения, защото ако беше така най вероятно и най стария каруцар би се засрамил. А за твърденията, не може да казваш нещо когато не си го проверил лично, приказки от рода "този това казал или написал" е във доказателство на това което казвам, че едно е да го видиш а др. да ти го кажат. Второ - или не искаш да разбереш или наистина не разбираш. Много естествено че прокурора няма да ходи на оглед на всяко престъпление, ще е разточителство на време за обир на магазин на ходи на оглед. Става въпрос за тежките престъпления престъпленията против личността.
Много добре знам какво пише в НПК и конституцията, но едно е на хартия а съвсем др. в действителност, ама кой да я види тази действителност. За следователите - ами след промените в НПК от първи април тази година, кои членове им останаха по които да работят. както се казва на пръстите на раката може да се съберат. А в един средно голям град броя на след. и дознателите е почти същия. И не е вярно че на дознател годишно се падат по 8.2 дознания, това е само за месец при най добрия случай. Другото което е, че няма хора коита са се родили научили , и Вие като сте почвали работа сте нямали представа за какво става въприс и къде се намирате, въпреки че сте завършили примерно СУ. Това не е критерий за знания и разбиране на работата, има доста служители на съд. власт които са завършили същите университети и са имали същите проподаватели като вас, обаче сега защото ние сме еде си какви, ние сме над другите, нали сме независими. За това преди лятната ваканция се пращат едни жалби и преписки за проверки от преди година или две, имало е и по тежки случаи, за това наистина се изисква много работа и време. Съгласен съм че наистина има много работа, но все пак всичко е въпрос на организация. Ами като ви е много работата, напуснете, излезте извън системата в частия сектор. Ама много малко, май никой не е напарвил това, а всъщност познамав двама.
С едно съм съгласен с Вас, че за да вървят нещата трябва да се върви рака за рака, както се казва, всеки да си гледа работата и то както трябва, а не та си предава важност. За отсъждането и преценката на дозна. и за това че началника им може да им въздейства не е точно така. Той може да въздейства относто това дали се спазват сроковете и да не би някой да не си изпълнява задълженията, а не да казва кой е виновен и кой не. Ако и в съд. система беше така нямаше да има дела които се точат по 10 год. защото никой не може да кажа на съдията да спазва сроковете. Когато искаш да свършиш една работа, навирах начин, като не искаш, намираш причина".
Много още мога да говоря но също смятам че не е тук мястото, а мярно че има и др. форуми къдито човек може да говори, но като глудам Вие май само това правите, пишете по цял ден във форума, А РАБОТАТАV
Гост

реформите в България винаги се

Мнениеот nezret » 12 Окт 2005, 21:05

правят поради влиянието на външн фактори, а не поради обективните потребностти от по добро правосъдие в интерес на народа. Защото все пак тази фраза Решение в името на народа, не е само едно пожелание. Това се дължи на типичната народопсихология на по голямата част от българския народ и от управляващият елит. а тя за съжаление е робска. отношение господар -роб. За съжаление в България все още няма развито гражданско общество.Демокрацията е фасадна, вносна и много зле прикриваща управляващата олигархия. Дори и само институционално имаме на практика смесен режим, елемнти на демокрация елемнти на олигархия и елемнти на авторитаризъм. Ние нямаме традиционна демокрация от долу на горе, това тепърва ще се формира. За още по голямо съжаление и пълен резил на нашите институции,личният ми опит като адвокат макар и с по малко от 3 год. стаж, ми доказа че министри магистрати съдии и прокурори , за щастие не всички има и точни хора от тях макар и малко, сме много велики и се правим на големи господари , до момента ва който някой по голям от тях особено посленик на чужда велика сила като САЩ, не тропне по масата и нашите направо ходят по голяма нужда в тоалетната. Жалко е но чуждите фактори и институции са по загрижени за обикновеният народ отколкото нашите оборотни "многообразовани" лайнари. Народът ни вярва отново че Европа ще ни оправи.Убедих се за това лично, започвайки кръстоносен поход с много малко шансове за успех срещу валутната мафия в България със силното лоби в изпълнителната власт и в съдъ и прокуратурата. През 2003г. клиентката ми става жертва на валутна измама в обменно бюро на Дондуков срещу парламента и до МС?!? Стандартния и познат път е жалба до СРП, но без резултат, още правят предварителна проверка пичовете,жалба до КЗП тоже, какво излиза че жертвата в България няма права?!? Друг адвокат би спрял до тук и би вдигнал белите знамена, но не и моята скромна особа. Аз имах наглостта и смелостта и интелектът разбира се, защото на големият ринг няма място за аматьори които са си купили дипломите или мамини синчета и дъщерички на които всичко им е наготово ГА НА.Имах наглостта да потърся отговорност и да поискам отмяна на порочният чл.15ал.6 от Н4 , който текст , даваше възможност на чейнчаджиите тарикати,"законно" да мамят своите клиенти, вписвайки произволен валутен курс. Жалба срещу Министерство на финасите против чл.15ал.6 представлявано през 2004г. от Милен Велчев един от най силните хора в България. Бе образувано адм.дело №5310/2004г. 5-членен състав на ВАС. На 24.09.2004г. бе първото съдебно заседание,наистина бях много притеснен преди делото преди това съм бил най много до САС тричленка. Но се успокоих, пледоариии и приложих писменото становище , което можете да го видите или в сата на ВаС или във форума в общи дискусии - иск по чл.1 от ЗОДВПГ- nezret. Минава месец ,няма решение, минава втори месец, няма решение. Човек от "кухнята" прокурор в върховната административна прокуратура,бивш мой асистент, ми каза че господата и дамите мислят, защото това засягало не само жалбоподателката но и всички граждани, жертви на валутна измама в този период, сключили договор по чл.15ал.6 от Н4. Тогава въпреки очертаната загуба и на тази най висша съдебна инстанция, се наложи да изиграя вече извънсъдебно последният си ход. На 22.12.2004г. пратих Открити писма, заедно с копие от материалите по делото до посланиците на САЩ,Великобритания,Германия,Франция,Русия и Полша. На 30.12.2004г. с §2 от П на Министъра на финасите , той отменя ,атакуваният от мен чл.15ал.6 от Н №4 .Защо ли ?!? едва ли за това че съм много страшен.Не не съм. Защо това не се отрази? Защо не попитаха журналистите ,него коя е причината да отмени атакуваният текст пред ВАС, преди самият съд да постанови решение?! Защото съм почти сигурен че заслугата е на Джеймс Пардьо посланик на САЩ в България. Защото нашите са много оборотни докато някоя сила по силна от тях не ги притисне. Срещу България се спечелени около 30 дела в Стразбург, заради прокуратурата и съдът, нито едно дело България не е спечелила и няма да спечели, аобразуваните дела са около 1400 за сега. Сега на 18.10.2005г. е първото ми заседание отново с/у Мф, но този път за граждански иск по чл.1ал.2 от ЗОДВПГ за причинени имуществени и неимуществени вреди като последица от прилагането на отмененият вече порочен административен нормативен акт. Ако съдът евентуално ми отхвърли иска като неоснователен, ще има обжалване до дупка, и до Европа ,ако се наложи. Никой не трябва да мисли че ще се вършат безобразия и никой няма да носи отговорност за това. Това може да ми струва главата или кариерата ми като адвокат но все някой трябва да си сложи главата в торбата, аз вече сложих моята.
nezret
Потребител

До този гост

Мнениеот Гостуваща » 13 Окт 2005, 12:51

А ти така трогна душата ми и тя така се разчувства и изпадна в умиление и съжаление че ми се иска още утре да стана или след. или прокурор. Ако и в съд. система беше така нямаше да има дела които се точат по 10 год. защото никой не може да кажа на съдията да спазва сроковете. Когато искаш да свършиш една работа, навирах начин, като не искаш, намираш причина".

Това горното е цитат от твоето изказване. Не виждам защо, като ти се види тъй лесно, не станеш съдия, прокурор или следовател. Ако имаш нужното образование и опит, и желание, давай. Отново нещо не си разбрал от това, което ти е казано по-горе. По другите форуми-те си бяха следователски и се обсъждаха наши проблеми,много, ама много активно се намесиха дознатели, които ни заляха с помия, обиди и злословие. Отговорът бе предизвикан. И при нас и при Вас има и грамотни и съвестни хора. И не толкова. а в предишните форуми преобладаващо негативните отговори бяха от прокурори и адвокати.Защо, си отговори сам. Не, че следователите няма какво да кажат. Съгласна съм, че никой не се е родил научен. Следователи четоха лекции на дознателите при първоначалното им обучение, помагат им и сега по места. И то с най-добро желание. Няма да обсъждаме в този форум качеството на работа, защото веднага ще се намеси добре познатият ни колега-дознател да ни разкаже отново своята биография:"Бях патрулиращ полицай, сега съм началник на дознателите, отговарям за работата им, наказвам, имам шест години стаж като дознател и т.н.".Само дето полицейско дознание няма от шест години. Това направо ме стряска, защото, въпреки цялото ми уважение към всеки вид и род труд, си представям как нашата деловодителка или чистачка, примерно, става изведнъж директор на следствената служба, почва да разпределя и наказва...Не, че съм против личното самоусъвършенстване и постепенното-през всички стъпала издигане.Ама тази работа си има специфика. При нас има ценз, повече опит на настоящия етап и оперативна самостоятелност. Това е добре за разследването. Това ти казаха по-горе. Не е темата тук да го обсъждаме, но все пак. Обърни внимание, че в този форум има постинг на "полицай"-едно умно, цивилизовано, реално и изстрадано мнение. На него никой не реагира с лошо чувство. Защото е прав.Ще те уведомя, отново извън темата, ама няма как, че тежките престъпления до настоящия момент, в т.ч. и срещу личността се отработват от нас.Сега вече по темата. Съгласна съм, че полицията, при, отново подчертавам, цялото ми уважение към тежкия ви и неблагодарен труд се преекспонира.И от горния цитат е видно. Не може само вие да сте прави, а останалите-все криви.Не може да я има тази агресия, неоправдано е. Нещо повече-понеже споменаваш, че много хора висят по форумите и не работят, отвори някои от предходните такива. Че дознатели и полицаи не излизат оттам и то с изказвания обидни и ругателни, които не им правят чест, нито като хора, претендиращи да са професионалисти, нито хора, които би следвало да знаят как стоят нещата. И съдът има какво да каже, но да си видял тук съдия да си позволи да обижда някого? Или прокурор? Или следовател самоцелно да обижда? Видял си отговори на очевидно неверни твърдения. Темата е как да се реформират нещата работещо. На това, по скромното ми мнение, полицията-с агресивния си пи ар, с недообмислените интервюта, с които съсипва работата на много хора, в т.ч. и своята, пречи откровено. Виж какво казваш по-горе. Приискало ти се да станеш следовател или прокурор. Щото е много сладко и леко ли? Че кой ти пречи? Стани. Съдът бавел дела с години. Ами, зависи, колега как са работени.Много зависи.Нали си гледал щатски филми? Е, да си видял патрулиращ да дава акъл на детектив, на прокурор, на съдия? Не си видял.А вас много ви бива акъл да давате. На прокуратурата, на съда /?!!/, на следствието, дето все пак отдавна е там, закъдето сте тръгнали.Всеки от нас си има своята работа. За да върви, трябва да се върши качествено и с необходимата координация. Всеки да си гледа в канчето.Сърце ми се къса, като идем с колегите експерти от полицията на оглед и видя с какво разполагат-две -три черно-бели снимки на произшествието. А в това време няколко камери на пресцентъра на МВР снимат нечий мъжествен профил, "провел успешно поредната операция".Не на тия, дето са мръзнали на мястото, неспали, потресени от поредното видяно. Независимо дали следователи или полицаи, всеки от тях там си има собствени компетенции.Това в чия полза е? Така ли ще работим? За вас добре ли е?Май не. Приключвам коментара.
Гостуваща

Re: До този гост

Мнениеот Гостенка » 13 Окт 2005, 13:46

Гостуваща написа: Сърце ми се къса, като идем с колегите експерти от полицията на оглед и видя с какво разполагат-две -три черно-бели снимки на произшествието. А в това време няколко камери на пресцентъра на МВР снимат нечий мъжествен профил, "провел успешно поредната операция".Не на тия, дето са мръзнали на мястото, неспали, потресени от поредното видяно. ....... За вас добре ли е?......

Предишният постинг не е мой, така, че не се самоцитирам. И както писах по-рано - занимавам се с гражданско право. Но наистина, колежката повдигна интересен въпрос. Съгласни ли са колегите от МВР с това изземване на успехите от труда им ? Такива ли трябва да бъдат хората, които да осъществяват реформата? Какво е становището на техните специалисти по отношение реформата в гражданското, търговското и административното правораздаване, което е 70% от правораздаването въобще?

Не знам сега как е, но когато ние учехме, ясно ни беше въведено разграничението между правозащитни, правоприлагащи и правораздавателни органи. Защо сега това не е ясно и всеки се изживява като правораздавателен орган?
Гостенка

Re: До този гост

Мнениеот круела » 13 Окт 2005, 16:58

Гостенка написа:
Гостуваща написа: Сърце ми се къса, като идем с колегите експерти от полицията на оглед и видя с какво разполагат-две -три черно-бели снимки на произшествието. А в това време няколко камери на пресцентъра на МВР снимат нечий мъжествен профил, "провел успешно поредната операция".Не на тия, дето са мръзнали на мястото, неспали, потресени от поредното видяно. ....... За вас добре ли е?......

Предишният постинг не е мой, така, че не се самоцитирам. И както писах по-рано - занимавам се с гражданско право. Но наистина, колежката повдигна интересен въпрос. Съгласни ли са колегите от МВР с това изземване на успехите от труда им ? Такива ли трябва да бъдат хората, които да осъществяват реформата? Какво е становището на техните специалисти по отношение реформата в гражданското, търговското и административното правораздаване, което е 70% от правораздаването въобще?

Не знам сега как е, но когато ние учехме, ясно ни беше въведено разграничението между правозащитни, правоприлагащи и правораздавателни органи. Защо сега това не е ясно и всеки се изживява като правораздавателен орган?

Е, признавам, предишният постинг е мой. Забравих си и "гостуващото име" вече.Ами това питам и аз.Защо и докога? Обаче, съдейки по нашите предходни форуми, отговорите, които ще дочакате няма да Ви харесат. Знаете ли какво дочакахме ние, докато обсъждахме нашата си съдба? "Мнения" на дознатели и полицаи от рода на "свини дебели, които получавате повече от президента, свърши вашето царство, няма да седите в кабинетите с климатици и всякакви екстри" и прочие. Пълен ужас. Къде ги видяха тези условия, не знам. Къде го научиха този език, обаче, знам. Лошото е, че ще им изиграе лоша шега. Сега ще поемат, след някой месец, разследването по тежките дела. Не са готови-нямат кадри, нямат ценз, нямат опит. Това го казвам добронамерено. Махат, което е логично, разследващите без образование-т.нар "нещатни" дознатели-около 14000 души.Остават толкова, колкото сме ние. По същите правила на процеса. Със същите срокове. С натовареност, на която не са свикнали. С йерархическа подчиненост, която им пречи.Системата ще се затлачи още повече. защото реално промяна няма-същия брой хора, но по- неопитни, по същите правила. Или и да не се затлачи, промяна няма да има. Ще ги зарине купчината дела, ще се чудят какви функции по- напред да изпълняват. Защото едва ли ще отпаднат и чисто полицейските. А много дини под мишница, не става. Мисля, че все още не разбират, че ще е много, ама много тежко и на тях.Повдигнах този въпрос, защото агресивният им пи ар доведе до две неща. Позитивното-хората научиха, какво именно работи полицията. Негативното- истински работещите хора в полицията си останаха анонимни. Нали не показват тези, които мръзнат по произшествията. Свидетел съм, как след поредното интервю с версии по медиите, следователи, прокурори, та дори и оперативни си скубят косите. Защото се казва:"Сега го гоним Ряпата, щото имаме данни, че бизнесът му е незаконен". И тия покрай него, по които оперативно се работи се изпокрият. И това съвсем не е, както се очаква оперативен ход да бъдат притеснени, за да сгрешат. Е, това е страшното. Страшното е също така това откровено афиширане на полицията и омаловажаване на другите. А резултати има само ако се работи екипно. Г-жо съдия, колко пъти в последните години съдии са принудени да се оправдават по медиите за всяко свое решение. Вече сте известни /наказателните / като "ония, дето ги пускат". Това не уронва ли престижа на съда? Как ще му вярват хората занапред?Не пречи ли на работата на държавното обвинение изнасянето на всяка подробност по течащи разследвания по медиите?Тежките дела се разследват от следователи. Да сте видели някой,е, ние познаваме закона, но все пак, да дава интервю с конкретни детайли?но още същия ден се появава съотв.началник РДВР да обяви поредното разкрито. Евалла. после остава въпроса-като го разкрихме, не следва ли и да го докажем. Или първо да го докажем, да го осъдят, пък после да говорим? Вие ми кажете.
круела

Мнениеот круела » 13 Окт 2005, 17:37

Забравих. Такива са хората, които правят реформата. За ужас. При обсъждането в правна комисия на проекта за НПК, според публикация, на въпроса на зам.главния прокурор Хр.Манчев защо не е взето предвид мнението на прокуратурата, Татяна Дончева отговори, че тя била прокурора там. Вече явно доста е забравила, но продължава да е всекомпетентна. Повече и от ВКП.Повече от тия, дето сега ги сърбат дробените и досега, а явно и занапред. Янаки Стоилов, който откакто е завършил все е в парламента и няма, явно , да го напусне до пенсия.Но не можа пред медиите да посочи структурата на съдебната система. Обаче я реформира. Пробиват и набират популярност не компетентните, а всекомпетентните и независимо от същинската си компетентност.Онези, които работят, имаме единствената възможност преди или след работно време, или за по кафе време, за по десетина минути на ден да излеем беса и безсилието си в някой форум. И какво от това?За да си "реформист" са нужни три неща- да си извоюваш трибуна и да не я пускаш на никаква цена, да говориш много, не е необходимо да е смислено, важното е да ги надговориш. Да казваш, което хората искат да чуят, без да предлагаш решение. и да имаш някой зад гърба си. Много някой. Може да си кух като градинска лейка, да кажеш, че съдът не го е осъдил тоя на 20 години / нищо, че по закон е предвидено по-малко наказание/ и народът ще ти ръкопляска.Ако трябва и ще го линчува тоя съд. Ще те мисли за новия месия-реформатор, който идва с твърдата ръка и всичко става снежно бяло. Нация мазохисти сме.Или наивници. А няма алтернативи. Това ясно се вижда. за съжаление.
круела

Мнениеот дознател » 13 Окт 2005, 20:13

Обръщам се към Круела.Ако не искаш да се намесвам във вашият форум,не ми отправяй персонални нападки.Всичко което съм написал във форума е истина колкото и да не ти се иска.Не разследвам от шест години, а от пет и десет месеца-доволна ли си.За твое съжеление не съм чистач или деловодител и за разлика от теб,не само разследвам ,но изпълнявам и много други функций/все някой трябва да го прави/.Досега сме се справяли ,ще се справим и занапред-не са чак толкова много престъпленията ,който ви взеха днес.Забравяш ,че предстой реформа и на дознателската служба-отделянето и в отделна структура,разпределяне на дознателите във звена работещи на линеен принцип/по видове престъпления/ ,ще бъдем подсилени и с част от следователите/аз лично постоянно подържам връзка с тях и знам ,че голяма част все пак ще дойдат в МВР/и др.Стига сте вещали срив в съдебната система,убеден съм че всичко което се прави в момента ще доведе до по-добро правораздаване в частност наказателно.Първоначален срив все пак е нейзбежен и той се дължи на една основна причина-в момента следователите извършват само неотложни следствени действия и не работят активно по делата си .Броят на последните всеки ден се увеличава/вчера следовател сподели с мен ,че в ОСС има средно по педесет дела на човек и никой не ги работи/.Срива ще се получи когато тези дела бъдат прехвърлени на дознателите,не защото не могат да се справят а защото ще бъдат претрупани от работа/същото се случи в началото на 2000г.когато в РПУ-то в което работя бяха прехвърлени 850 дела срещу известен извършител/.Това блокира работата за близо две години.Ако искате да няма срив и милеете толкова за съдебната система ,част от която все още сте,захващайте се за работа и приключвайте делата.
дознател

Ключа от бараката

Мнениеот Млад дознател » 13 Окт 2005, 20:48

Момчета и момичета, успокойте топката!
През 1982 год започнах работо в тогавашната милиция . Част от работата ми беше да водя и дознания. От 2003 год водя само дознания. След период, през който такива не се водеха от полицаите. Пропуснах да спомена, че някога следствието беше в МВР.
Сега като връщаме разследването по 99% от текстовете на НК в МВР дали не връщаме следствието пак в МВР под друго име.
Не питам - отговорът е ДА. Е ... пита шопът в този момент ... Оти ручахме жабетата? Що за реформа правим. Изпълняваме ли това което се иска от нас в тази област от Брюксел.
Държа да спомена, че не съм фен на ЕС и Брюксел. Фен съм на един немски, френски, италиански, американски т. н. процес. Там този, който разследва е същият, който внася материалите в съда. Той преценява има ли достатъчно данни за образуване на наказателно производство. Полицаят може само да го запознае с това, което е събрал до момента. Всъщност - не само полицаят, а всеки, който смята, че разполага с такива данни. Тази разследваща структура някъде е известна с името прокуратура, другаде са съдии-следователи. В България мечтаем за "работеща прокуратура" или "разследваща прокуратура" по страниците на вестниците.
В проекта, който ще бъде приет такова нещо няма или е доста половинчато и плахо вменено на прокурорите на един "трети рунд".
Дали не знаем какво трябва да правим, или не разбираме какво ни казват да правим - направо в прав текст. Според мен това е толкова радикално за българският процес, че не смеем да чуеме това което се иска от нас. А то е просто. Тези, които водат разследването, съответно - досъдебното производство и тези, които внасят материалите в съда да бъдат обединени в една структура. Според мен най-удачно би било тази струстура да продължава да носи името прокуратура, но да работи като следствие. И съответно мужду нея и съда да няма друга структура.
А полицията нека събира достатъчно донни, но в условията на отменения чл. 191 от НПК, където имаше изискване, обстоятелството, че се върши някяква проверка по отношение на някой гражданин, да не се разгласява.
Или още по-направо казано - не полицията да образува производството, а структура извън полицията.
До тук за следствието прокуратурата и дознанието.
Има още един въпрос. Защо до вчера - разбирай, примерно, 1985 год - съдебната система работеше. Ами - пак нестандартен отговор. Защото към онзи мовент имаше адекватен ЗАНН. А днес. Днес разчитаме на същия ЗАНН. Според мен следваще първо да променим ЗАНН, като предвидим след глобата още едно административно наказание - "задържане в поделенияна МВР" (може и в други поделения). такова административно наказание има в българското право. Справка УБДХ. То следваше да се налага на лицата нямащи възможностх до си заплатят глобата в съответния срок, не желаят да си я заплатят и т. н.(Да не влизам в подробности - имам разработен вариант на ЗАНН в този дух). Второ - декриминализиране на доста голяма част от съставите на НК. Тези текстове, които влязоха в НК поради неадекнатния ЗАНН. Тези, по които съдът, при условията на чл. 78а от НК - налага административно наказание и др. И чак тогава - Трето - това с което почнах - снъздаване на тази разследваща структура, която сматам, че може да носи името прокуратура.
Млад дознател

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 09:01

Вчера имах дело с една съдийка с която имаме взаимни антипатии. Тя изслуша моето становище, разбра че съм прав и въпреки това се произнесе по начин различен от единствено възможния. Не искам да давам подробности, защото не ги считам за важни. Важното е, че липсата на система за контрол върху действията на магистратите позволява правосъдието да се осъществява въз основа на личните им симпатии и антипатии. Магистратите, ОСОБЕНО СЪДИИТЕ, много добре знаят, че никой няма да им търси отговорност за глупостите, които вършат и си правята каквото си искат. Не знам как е в цивилизования свят. Чета във форума мнения на хора които имат наблюдения как работят съдилищата в други държави. Там така ли съдят - въз основа на симпатии и антипатии?
Гост

Мнениеот круела » 14 Окт 2005, 11:40

Колега-дознател. Няма нищо против да се намесваш където и да е. В интерес на истината, въпреки обидите и нападките ти към нас в другите форуми, те харесвам, заради хъса и желанието ти. Сигурно ги имаш защото разследваш едва от няколко месеца. Ама аз съм така от години. Съвсем не се радвам като предричам блокиране на системата. Аз и ти сме от една страна на барикадата и искаме един и същ резултат, в крайна сметка. Просто казвам, че реално няма никаква промяна, защото същия брой хора, но по-неопитни, ще разследват в същите срокове и по същите правила. Какво ще се ускори не зная. Да не си мислиш, че някой от нас злорадствува? Всеки си пази хляба, но и всеки би искал да промени нещата към по-добри и работещи. Обаче именно това не се случва.Затова я започнах тази тема. Никой в тази държава не разбира, че ако ще се променя нещо, то трябва да е компексно- от материалните и процесуалните норми, през структурата, през начина на подбор на кадрите, до създаване елементарни условия на работа, защото и това нямаме.Става все по-лошо. "Гостенката" и "Госта", които много харесвам, поставиха куп проблеми. Практически и простички за решаване. Но някой е забравил, че съществуват граждански съдилища. Все едно ги няма. А всъщност те са много важна част от живота на всеки от нас. И при тях, доколкото виждам се работи по норми, правени "на парче" и без да се питат хората, които следва да правораздават. Прокурори поставиха важни въпроси- липсата на елементарни условия за работа, дори кабинети, щат. За нас и вас да не говорим. Никой не иска да чуе работещите. Затова аз и да искам, не съм оптимист като теб. Не мисли, че ние с огромно желание чакаме да се затлачите, че да ни оценят. Сигурно за десети път ти казвам, че много уважавам труда на редовите полицаи. Десетки пъти сме мръзнали заедно, ходили сме пеш, поради липсата на автомобили, на произшествия, дишали сме смрад, виждали сме кръв. И ние и вие я познаваме черната страна на нещата. Обиждало ме е, ако влезеш в другите форуми, ще видиш сам, отношението. В това число, и твоето, донякъде.Хора, мили. Къде видяхте самостоятелни кабинети с климатици, къде видяхте "президентски" заплати, за които често се изказвате. Че ние сме в абсолютно същата ситуация като вас- често без парно и вода през зимата, с изпочупени прозорци и мизерни условия, няма автомобили за произшествия, няма компютри. За всяко нещо пишем писма, дори за достъп до вашите информационни масиви. И за да установя къде живее лице или дали е в страната чакам по чесец време. А трябва да спазваме срокове.И преди съм ти казвала, че изкуствено се наслоява напрежение. Лошото е, че основно от вас. Още не си в положение да даваш съвети. Ти я работиш тази работа от няколко месеца, все пак.След няколко години ще си в тази ситуация да разсъждаваш.Или поне би имал основание.
круела

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт