- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРЕНАЗНАЧАВАНЕ НА СЛЕДОВАТЕЛИ В ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА
|
|
Смъртта на Следствието
Ама то наистина май ще "умре". Тода е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО.
- Следовател по млад
Първо да отговоря на колега - запазва те си несменяемоста, заплатата и ранга на прокурор в окръжна прокуратура и това е добре много се радвам за всички колеги за които има такава възможност.Аз съм тези на които отказаха назначение в прокуратурата.Колеги ще се оправим и навън когато не можете да купите дрехи на детето си ще се обърнете и ще застанете от другата страна.Няма да ни е приятно но такъв е живота какво да направим.А но колегата който твърди , че това било противоконституционно ще го попитам къде в конституцията съществува термина дознател Обаждайте се ако чуете нещо ново за това какво ще става с тези които прокуратурата не ги иска а са несменяеми ? Не виждам как ще ни изхвърлят макар че всичко е възможно.И много ви моля всички сме изнервени и разочаровани но нека да запазим добрия тон в този форум.Аз поне си мисля че той е да се подкрепяме един друг а не да злобеем.
- Гост
Съгласен съм с преждепишещия. Наистина трябва да запазим добрия тон и все още добрите си колегиални отношения. Относно противоконституционността имах предвид, че е противоконституционно да закриват Следствието. И аз никъде в Конституцията не съм виждал да се говори за ДОЗНАНИЕ. С иезуитското си решението си от 1998г. КС даде простор на законодателната власт да "ерозира" и "подрови" магистратското разследване в лицето на следователите и на практика да го изпразни от съдържание.
... Имало предложения да бъде променен всеоще не влезлия в сила нов НПК , там има безумни текстове /напр.чл.234 от НПК/нов// , вярно ли е това?
... Имало предложения да бъде променен всеоще не влезлия в сила нов НПК , там има безумни текстове /напр.чл.234 от НПК/нов// , вярно ли е това?
- Следовател по млад
Здравейте,колеги. Чух,че се споменава на ухо такова нещо-за изменение на новия НПК,в което уж искали да се връщат текстовете за убийствата,непълнолетните и чуждите граждани пак в следствието.МВР-то било съгласно за тази работа,но сигурно нищо нямало в тази насока. Знае ли някой какво ще стане изобщо с непоканените в прокуратурата?
- друг непоканен следовател
Ще работим, колега.Както досега. Успокойте се, и стига истерии.Лично Александров е съобщил на събрание на няколко следствени служби, че няма нито законова възможност, нито основание за освобождаване на останалите. Преназначенията на някои от нас са договорени с прокуратурата. ВСС ще преглежда и свободните бройки на съда, въпреки, че много-много не им се дават. Останалите ще си работим. Искам да поздравя Милена. Дано са повече хора като нея по форумите. Интересно защо нашенският бг просветител, като толкова му е било зле в БГ все продължава да ни просвещава по всички форуми. В един друг форум бе заявил, че родината му е там, където се чувства добре. Неко тогава не се грижи повече за нашата.е
- Гост
към гост
Благодаря ви,колега за информацията.Това поне е нещо,защото ни държат в неведение-поне при нас е така.Дано сте прав.Наистина май е крайно време да престанем с истериите,както казвате,но е нормално от друга страна,като няма кой да даде и минималната информация.иначе ние и без това си работим,понеже нещата не спират и не се интересуват от нашите съдебни реформи...
към гост
Благодаря ви,колега за информацията.Това поне е нещо,защото ни държат в неведение-поне при нас е така.Дано сте прав.Наистина май е крайно време да престанем с истериите,както казвате,но е нормално от друга страна,като няма кой да даде и минималната информация.иначе ние и без това си работим,понеже нещата не спират и не се интересуват от нашите съдебни реформи...
Това си е самата истина. Проведе се семинар на пет следствени служби, на което присъствува директорът на НСлС. Службите бяха- Ст СлС, ОСС-Кюстендил, София -окръг, Перник. Той ни увери, че никой няма да остане без работа, че преназначаването в прокуратурата е планирано и уговорено лично от него с главния прокурор, поради отпаднала необходимост от такъв щат в следствените служби, предвид новия НПК. Каза също така, че ще се осъществи поетапно, а не наведнъж, след преценка от съотв.комисия във ВСС-на кои места колко следва да станат прокурори и колко-да останат. Че преназначените ще преминават със щатовете, възнагражденията и кабинетите си, но само след като са приключили делата си на производство. Каза също така, че от ВСС са изискали и от съда да предостави справка за свободните щатове, които били около 350 на брой.За останалите каза, че от страна на директорите на следствените служби са защитени щатове-необходимата бройка за функциониране на службите, както и, че са предвидени пари в бюджет 2006 за нас. Толкоз от мен.
- Гост
Около 500 молби за преназначение са подадени от следователи в прокуратурата, съобщи заместник-главният прокурор Митьо Марков.
Специална комисия ще се занимава с преназначаването на следователите. За сега в цялата страна има 101 свободни щатни бройки за прокурори и 132 за съдии. Според магистратите по-голям е проблемът с младшите следователи, които не са придобили имунитет и статут на несменяемост и нямат натрупан стаж, за да бъда преназначени като магистрати. За сега във ВСС надделява мнението да ги третират като магистрати, но практическото им предназначение ще срещне много трудности.
Специална комисия ще се занимава с преназначаването на следователите. За сега в цялата страна има 101 свободни щатни бройки за прокурори и 132 за съдии. Според магистратите по-голям е проблемът с младшите следователи, които не са придобили имунитет и статут на несменяемост и нямат натрупан стаж, за да бъда преназначени като магистрати. За сега във ВСС надделява мнението да ги третират като магистрати, но практическото им предназначение ще срещне много трудности.
- Гост
- Гост
Въпроса е какви са критериите за да си отличник колеги.Като гледам как е при нас май е по добре че не съм между тях.И вижте само кака е поставен въпроса 500 следователи ПОЖЕЛАХА ами другите как да "пожелаят" като ни върнаха документите без мотивировка все едно че ние никога не сме подавали.
- mm222
- Потребител
Истината е, че не пожелаха, а им бе казано от прокуратурата, че ако не подадат незабавно документи ще останат без работа, защото съдбата ни е съмнителна. На упоментия по-горе семинар колеги попитаха ръководството на НСлС дали да изтеглят заявленията си, защото предпочитат да останат следователи и има ли надежда да се опази целият личен състав. Казано бе, че директорите за защитили необходимия щат мининум, и, че има бюджет за сл.година. Явно-въпрос на личен избор. Иначе и при нас е по-добре да не си между отлочниците. Защото не бяха поканени точно те.
- Гост
|
|