- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мнение на член на ВСС относно помиите по адрес на колеги
|
|
Е, колежке, Марта, звучи добре, но само толкова. Правила има и сега. Но не за всички,явно. Аз - в един друг форум писах, че професията прокурор и съдия се предава, май, вече по наследство. Обърнете внимание на кандидатите в списъците и спечелилите конкурси. Доста познати известни прокурорски и преподавателски фамилии, нали? Явно, като растат в такава среда, и вземат та се закърмят с право. Всъщност и животът на "дечицата" и прочие роднини не е лесен, защото винаги са под съмнение и назначенията им, и качествата им. Дори да ги имат и назначенията да са основателни /тук не визирам сем.Воденичарови/. Но някак твърде много станаха, и все те печелят. Може пък от всичките-те да са най-кадърните. Знае ли човек...
- круела
член на ВСС написа:Колеги,
Аз също гласувах против Воденичаров. Това даже и медиите го отразиха. Имаше дори интервю по случая.
Блъфирах просто за да ви чуя мнението. Гега долу горе разпозна кой съм.
Съгласни ли сте да вземем от тази дискусия да направим една ползотворна работна група. Т.е. да си дискутираме тук, да си казваме проблемите, без да се съобразяваме кой - кой е?!
На всичси ви стана ясно кой съм, нали!? Ако пък не, ще Ви кажа, че по право съм във ВСС, председател на съд и прочие?!
Хубава седмица ви желая и се надявам наистина да дискутираме без злобни изказвания и прочие
Здравейте г-н Председател на ВКС,
Първо, искам да се извиня за някои от репликите си, отправени към Вас. Макар, че се оказа, че Вие сте изманипулирали целия форум, като сте казал, че сте гласувал за асен.
Второ искам да Ви поздравя за мъжкото поведение и това, че се върнахте във форума, въпреки обидите, които 'изсипах' върху Вас.
Накрая, обаче, не мога да не изразя искреното си учудването, че Председателят на ВКС не гледа Шампионска Лига. Дискусията е започнала на Дек 06, 2005 9:24 pm (Челси - Ливърпул) с мнение на член на ВСС. Приятно съм изненада, че в петък вечер също бяхте във форума. Явно е, че имаме Председател на ВКС, които се интересува за бъдещето на съдебната система. А това е добър знак и "само си викам дано, дано ..."!
Успех в мисията, която искрено се надявам да се окаже възможна!
- Катя
Г-н член на ВСС, ако Вие сте г-н Григоров, моля да приемете искрените ми адмирации и благодарност, за това, че бяхте от малкото хора, които направиха много, за да защитят съществуванието на следствието. Тази Ваша позиция, Ви прави чест. Искам да Ви кажа, че независимо от това, какво именно ще се случи, имате уважението и благодарността на мен, и на всички мои колеги. Както и за това, че често влизате дори в лични битки, и понасяте доста негативи, за да защитите съда от имиджа на поборник с престъпността, който му бе създаден от полицията, след всяка "ювелирна акция", която неглижираше и опошляваше медийно труда на всички останали- извън полицията. Каквото и да се случи с нас, макар много да не ми се иска да унищожат професия със стогодишна история, искрено се надявам, "Бойковизмът" да бъде унищожен из корен. Защото залъгваме хората, и вредим-на себе си. Това, което не разбирам, обаче, са поредните промени на конституцията. Извън абсурда, че отново ще се правят от комисия "брилянтни юристи"-като г-жа Касабова - известна не точно с юридическите си трудове и познания, не виждам смисъла им. Никой от нас няма да плаче за функционалния си имунитет, уверявам Ви. Обаче точно на нас-хората, които пряко работим със страните, ако щете и с престъпниците, ни е необходим. Един съдебен процес е повече или по-малко публичен. Решенията, които съдията постановява са именно в такъв процес. Това му дава много по-големи гаранции, отколкото имат следователи и прокурори. Ако хипотетично си представим, че аз - като следовател, с актовете си накърня нечий интерес, да речем, на обвиняем-повдигайки му обвинение, и той ме оклевети, колко време ще мине докато изчистя името си? А ще мога ли изобщо? Нямат ли точно хората, които работят със страните по делото пряко, нужда от функционален имунитет? И то-не, за да се крият зад него, а като гаранция, че няма да има злоупотреби?Ще бъде ли това достатъчно, за да се отграничи съда, като основен носител на съдебната власт? Спорило се е и преди по форумите за това. Знаем, че такива са вижданията на съдиите, но така или иначе, никоя от политическите сили в този момент не би подкрепила свикване на ВНС- не е сигурно, че отново ще попаднат там. Така или иначе, аз малко завиждам, че темата за отграничаването на съда от другите звена в съдебната система се дискутира толкова усилено, въпреки, че целеният резултат- преминаване на прокуратурата и разследващите органи в изпълнителната власт, е противоконституционен. Ако някой бе подискутирал по този начин, и с тази упоритост, и за нас, понеже все пак още ни има, според конституцията, може би съдбата ни щеше да бъде друга. Да благодарим на сбирщината, която сме избрали в парламента, и на "професионалиста" Б.Коцев, поел ангажимента за унищожаването ни. Лицето, което отговорно заяви пред национален ежедневник, че по дела срещу НИ, процесуално-следствени действия не се извършват. Отново казвам, че Ви прави чест, че постъпихте принципно като продължихте да убеждавате обществеността от необходимостта от промяна, след приемането на великолепния нов НПК. Май бяхте само Вие. И проф.Корнезов.
- a-morosa
Четох по форумите и се питам. Това го написах и във форума за реформата в прокуратурата и съда, но там член на ВСС не е влизал, та ми дойде наум да питам. Ако сега членовете на ВСС се ужасени от "свободумието на магистратите", какво остава за отношението, което ще получават прокурори и съдии от дознатели /бел.ред. "юристи, инженери, икономисти, стоматолози" - в най-добрия случай/. Ще има, както писах в другия форму- "легни-падни", май. Хайде, и тук ще пейстна, като в другите два форума дознателско мнение по въпросите от живота. Вижте, и се учете на отношение.
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 3:28 pm Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Уважаеми г-жи/г-да прокурори. Представям ви визията на дознател за реформа в прокуратурата, копирано от темата "Конкурсът за дознатели". Моля, вземете отношение по темата, правилна ли е трактовката на колегата. Ако има кандидати да обсъдят идеите му, могат да влязат и във всички други форуми, касаещи разследващите органи. Посочен ви е пътят, ако имате сили, оценете го.
ludi
Пуснато на: Вто Ное 15, 2005 5:08 pm Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Прокурора да не се притеснява за разследването.По- добре да научи как се извършват отделните следствени действия/не на теория ,а на практика/за да не стане за смях след шест месеца.
Отново се обръщам към колегите ,който желаят да станат дознатели: не вярвайте на това което пишат за нас във форума.Дознателите са толкова юристи ,колкото и прокурорите и следователите.Някой от колегите дори са с повече стаж от мнозинството прокурори в Районна Прокуратура.За предпочитане е като дознател да бъде назначен млад юрист имащ готовност за работа ,желание да се научи и да се докаже/нищо ,че в началото ще му бъде трудно и ще допуска грешки/,отколкото да пратят някой тарикат ,който е научил лесното на работата/да затлачва и прекратява делата,най-вече от мързел/.
Върнете се в началото
TOBOLSKI
Гост
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 3:38 pm Заглавие:
Нищо, че дознателя щял да допуска грешки!!!! Да прекратява дела!!!!! Явно този автор не е в час, ако пък е дознател, жална и майка на системата на досъдебното след м. април 2005 г..Ако дознателите смятат да допускат грешки и да се учат на гърба на пострадалите, майко мила.Ако такъв като него, в резултат от грешки на растежа ми провали дело, много трудно ще му е да продължи да прави грешки по следващи дела.Просто няма да има такава възможност след проваленото дело.Ако пък смята да ме учи, как се извършват следствени действия
Върнете се в началото
Гост
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 4:06 pm Заглавие:
Такъв е. За по-подробна информация му вижте постингите в :"На кого пречи НСлС?" та и в настоящата тема.Пишеше се "дознател" и "дознател-малоумник". В темата :"Оттегляне с достойнство се обозначи, че е той, както и колко е онеправдан от получените отговори.Хубавото е, че дава кураж на младите. Така, де, то е като операция. Оперира се само веднъж, нали така. Пък който оцелял, оцелял.
Върнете се в началото
Гост
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 4:10 pm Заглавие:
Аз следя внимателно дознателското мислене, защото то е бъдещето. Ето още ценна информация. Темата е:"На кого пречи НСлС". Копирано.
дознател-малоумник
Гост
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 1:33 pm Заглавие: Re: следствие
младши прокурор написа:
Преди минути върнах дознание за допълнително разследване,та реших да си почина минута-две,влизайки в този интелигентен форум. Делото е за престъпление по чл.343б,ал.2 от НК,като дознателя е уличил извършителя на инкриминираното деяние по ал.1 от горния текст!?!?!? Освен това не е бил разпитан актосъставителя,а единствения разпитан по делото е втория полицай,който на всичкото отгоре твърди,че извършителя на престъплението е бил участник в ПТП,при което,според неговите думи, май е имало и пострадали!?!?!? Дознателите не могат да проведат разследване за такова смешно престъпление,а какво остава за по-сложни дела! NO COMMENT
Докато назначават хора като Вас, които не знаят за какво става въпрос ще е така... Попитайте някой малко по-компетентен от Вас прокурор дали се разпитва актосъставителят или не, както и поради какви причини не се разпитва, както правилно е постъпил колегата и ще се научите на нещо ново и полезно. Не проявявайте некомпетентността си тук и не излагайте тогата, с която сте облечен /може би/... И си помислете дали наистина е налице хипотезета на ал.2...
Госпожи и господа членове на ВСС, наскоро дознател ми се обади по телефона за съвет и ме пита дали може, преди да се извърши претъсване и изземване в дома на лице, за което има оперативни данни, че държи високорискови наркотични вещества в дома си, да му пратят някои агент да си купи, за да го уличат и за разпространение. Прокурор съм, и от известно време страдам с дознателската мисъл. Затова понякога цитирам по форумите техни бисери, от които човек може да се научи на професионализъм и на отношение към по-висшите магистрати. Сега отново го правя. Четат членове на ВСС. Не зная какво да се направи. Но трябва да е спешно.
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 3:28 pm Заглавие:
Уважаеми г-жи/г-да прокурори. Представям ви визията на дознател за реформа в прокуратурата, копирано от темата "Конкурсът за дознатели". Моля, вземете отношение по темата, правилна ли е трактовката на колегата. Ако има кандидати да обсъдят идеите му, могат да влязат и във всички други форуми, касаещи разследващите органи. Посочен ви е пътят, ако имате сили, оценете го.
ludi
Пуснато на: Вто Ное 15, 2005 5:08 pm Заглавие:
Прокурора да не се притеснява за разследването.По- добре да научи как се извършват отделните следствени действия/не на теория ,а на практика/за да не стане за смях след шест месеца.
Отново се обръщам към колегите ,който желаят да станат дознатели: не вярвайте на това което пишат за нас във форума.Дознателите са толкова юристи ,колкото и прокурорите и следователите.Някой от колегите дори са с повече стаж от мнозинството прокурори в Районна Прокуратура.За предпочитане е като дознател да бъде назначен млад юрист имащ готовност за работа ,желание да се научи и да се докаже/нищо ,че в началото ще му бъде трудно и ще допуска грешки/,отколкото да пратят някой тарикат ,който е научил лесното на работата/да затлачва и прекратява делата,най-вече от мързел/.
Върнете се в началото
TOBOLSKI
Гост
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 3:38 pm Заглавие:
Нищо, че дознателя щял да допуска грешки!!!! Да прекратява дела!!!!! Явно този автор не е в час, ако пък е дознател, жална и майка на системата на досъдебното след м. април 2005 г..Ако дознателите смятат да допускат грешки и да се учат на гърба на пострадалите, майко мила.Ако такъв като него, в резултат от грешки на растежа ми провали дело, много трудно ще му е да продължи да прави грешки по следващи дела.Просто няма да има такава възможност след проваленото дело.Ако пък смята да ме учи, как се извършват следствени действия
Върнете се в началото
Гост
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 4:06 pm Заглавие:
Такъв е. За по-подробна информация му вижте постингите в :"На кого пречи НСлС?" та и в настоящата тема.Пишеше се "дознател" и "дознател-малоумник". В темата :"Оттегляне с достойнство се обозначи, че е той, както и колко е онеправдан от получените отговори.Хубавото е, че дава кураж на младите. Така, де, то е като операция. Оперира се само веднъж, нали така. Пък който оцелял, оцелял.
Върнете се в началото
Гост
Пуснато на: Пет Ное 18, 2005 4:10 pm Заглавие:
Аз следя внимателно дознателското мислене, защото то е бъдещето. Ето още ценна информация. Темата е:"На кого пречи НСлС". Копирано.
дознател-малоумник
Гост
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 1:33 pm Заглавие: Re: следствие
младши прокурор написа:
Преди минути върнах дознание за допълнително разследване,та реших да си почина минута-две,влизайки в този интелигентен форум. Делото е за престъпление по чл.343б,ал.2 от НК,като дознателя е уличил извършителя на инкриминираното деяние по ал.1 от горния текст!?!?!? Освен това не е бил разпитан актосъставителя,а единствения разпитан по делото е втория полицай,който на всичкото отгоре твърди,че извършителя на престъплението е бил участник в ПТП,при което,според неговите думи, май е имало и пострадали!?!?!? Дознателите не могат да проведат разследване за такова смешно престъпление,а какво остава за по-сложни дела! NO COMMENT
Докато назначават хора като Вас, които не знаят за какво става въпрос ще е така... Попитайте някой малко по-компетентен от Вас прокурор дали се разпитва актосъставителят или не, както и поради какви причини не се разпитва, както правилно е постъпил колегата и ще се научите на нещо ново и полезно. Не проявявайте некомпетентността си тук и не излагайте тогата, с която сте облечен /може би/... И си помислете дали наистина е налице хипотезета на ал.2...
Госпожи и господа членове на ВСС, наскоро дознател ми се обади по телефона за съвет и ме пита дали може, преди да се извърши претъсване и изземване в дома на лице, за което има оперативни данни, че държи високорискови наркотични вещества в дома си, да му пратят някои агент да си купи, за да го уличат и за разпространение. Прокурор съм, и от известно време страдам с дознателската мисъл. Затова понякога цитирам по форумите техни бисери, от които човек може да се научи на професионализъм и на отношение към по-висшите магистрати. Сега отново го правя. Четат членове на ВСС. Не зная какво да се направи. Но трябва да е спешно.
- питанка
имунитет
Г-н Григоров, напоследък много се говори дали трябва да отпаднат имунитетите в държавата. Трябва ли магистратите да останат без тази защита?
Ние, съдиите, нямаме имунитет срещу извършени престъпления. През 2003 г., по инициатива именно на Върховния касационен съд, магистратите останаха без основен имунитет, а само с функционален. Напоследък политиците слагат депутатския и нашия имунитет под общ знаменател, което е дълбоко погрешно и тенденциозно. Имунитетът на съдиите в момента е свързан само със служебните им функции. Това означава, че когато се решава конкретно дело, не може да се търси наказателна отговорност от съдия за това как се е произнесъл по него, стига да не е извършил престъпление във връзка с това, разбира се. Съдиите нямат никаква друга защита от наказателно преследване и те са наравно с всички граждани. За разлика от депутатите.
Трябва ли, според вас, те да останат защитени?
Моята лична теза, а и на колеги от ВКС е, че трябва да отдпаднат всякакви имунитети на депутати и магистрати, като в сила остане единствено функционалният имунитет на съдиите.
Т. е. прокурорите и следователите да останат и без функционален имунитет.
Разбира се. Те нямат необходимост от имунитет. Те не решават никакъв спор. Те не са арбитри, на които да им е нужно спокойствие, че няма да бъдат атакувани заради решенията им по делата. Покурорът - обвинител, който е страна в процеса, да има имунитет, е равносилно например и адвокатът - защитник, да има имунитет.
http://www.vsekiden.com/print2.php?topic=4&id=11425
Г-н Григоров, напоследък много се говори дали трябва да отпаднат имунитетите в държавата. Трябва ли магистратите да останат без тази защита?
Ние, съдиите, нямаме имунитет срещу извършени престъпления. През 2003 г., по инициатива именно на Върховния касационен съд, магистратите останаха без основен имунитет, а само с функционален. Напоследък политиците слагат депутатския и нашия имунитет под общ знаменател, което е дълбоко погрешно и тенденциозно. Имунитетът на съдиите в момента е свързан само със служебните им функции. Това означава, че когато се решава конкретно дело, не може да се търси наказателна отговорност от съдия за това как се е произнесъл по него, стига да не е извършил престъпление във връзка с това, разбира се. Съдиите нямат никаква друга защита от наказателно преследване и те са наравно с всички граждани. За разлика от депутатите.
Трябва ли, според вас, те да останат защитени?
Моята лична теза, а и на колеги от ВКС е, че трябва да отдпаднат всякакви имунитети на депутати и магистрати, като в сила остане единствено функционалният имунитет на съдиите.
Т. е. прокурорите и следователите да останат и без функционален имунитет.
Разбира се. Те нямат необходимост от имунитет. Те не решават никакъв спор. Те не са арбитри, на които да им е нужно спокойствие, че няма да бъдат атакувани заради решенията им по делата. Покурорът - обвинител, който е страна в процеса, да има имунитет, е равносилно например и адвокатът - защитник, да има имунитет.
http://www.vsekiden.com/print2.php?topic=4&id=11425
- Гост
Абсурди в промените в основния закон
Кирил Вълчев
Иван Григоров
2005-та година може да бъде добра година, ако в оставащите седмици до края й българските политици проведат императивно исканите от ЕК структурни реформи в досъдебното производство, което ще доведе до успешна борба с престъпността и до това българският съд реално да наказва всеки правонарушител. Това каза в предаването ???Годината” на Дарик радио председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Иван Григоров.
Предлаганите промени в конституцията, в които има правни абсурди, няма да се изпълнят исканията на ЕС, добави той. По думите му са необходими изменения в основния закон, които обаче не могат да се направят от Обикновено Народно събрание.
Помолен да коментира постановлението на Софийската военно окръжна прокуратура по случая със смъртта на Ангел Димитров - Чората, Иван Григоров каза, че не е редно да прави коментар, тъй като е съдия и е възможно този казус да стигне до съда. Но от морална гледна точка това, което се отразява в медиите, съпоставено с постановление на анонимен военно окръжен прокурор е доста смущаващо, посочи Григоров. Според него не може постановлението да бъде анонимно и да не се съобщава името на прокурора, който го е издал, защото това е обида към обществото и сериозно руши авторитета на съдебната власт.
Това е характерно за тясна група висши прокурори, близки до главния прокурор, които страдат от тежка форма на морална корупционност, каза председателят на ВКС. Предстоящият избор на нов главен прокурор, съчетано с този драстичен инцидент с Чората, ще бъде тест за новия главен прокурор, посочи Григоров. Той допълни, че е убеден, че новият главен прокурор ще бъде такъв човек, който ще излезе от тази анонимност и ще поеме отговорността за разкриването и доказването дали полицаите са виновни или невинни.
На въпрос дали съдиите във Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще имат своя номинация за главен прокурор, Иван Григоров каза, че не е обсъждано, но и не е необходимо да имат своя номинация. Предполагам, че ще има сериозни номинации, които ще бъдат подкрепени от представителите на всички гилдии във ВСС, допълни той.
Кирил Вълчев
Иван Григоров
2005-та година може да бъде добра година, ако в оставащите седмици до края й българските политици проведат императивно исканите от ЕК структурни реформи в досъдебното производство, което ще доведе до успешна борба с престъпността и до това българският съд реално да наказва всеки правонарушител. Това каза в предаването ???Годината” на Дарик радио председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Иван Григоров.
Предлаганите промени в конституцията, в които има правни абсурди, няма да се изпълнят исканията на ЕС, добави той. По думите му са необходими изменения в основния закон, които обаче не могат да се направят от Обикновено Народно събрание.
Помолен да коментира постановлението на Софийската военно окръжна прокуратура по случая със смъртта на Ангел Димитров - Чората, Иван Григоров каза, че не е редно да прави коментар, тъй като е съдия и е възможно този казус да стигне до съда. Но от морална гледна точка това, което се отразява в медиите, съпоставено с постановление на анонимен военно окръжен прокурор е доста смущаващо, посочи Григоров. Според него не може постановлението да бъде анонимно и да не се съобщава името на прокурора, който го е издал, защото това е обида към обществото и сериозно руши авторитета на съдебната власт.
Това е характерно за тясна група висши прокурори, близки до главния прокурор, които страдат от тежка форма на морална корупционност, каза председателят на ВКС. Предстоящият избор на нов главен прокурор, съчетано с този драстичен инцидент с Чората, ще бъде тест за новия главен прокурор, посочи Григоров. Той допълни, че е убеден, че новият главен прокурор ще бъде такъв човек, който ще излезе от тази анонимност и ще поеме отговорността за разкриването и доказването дали полицаите са виновни или невинни.
На въпрос дали съдиите във Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще имат своя номинация за главен прокурор, Иван Григоров каза, че не е обсъждано, но и не е необходимо да имат своя номинация. Предполагам, че ще има сериозни номинации, които ще бъдат подкрепени от представителите на всички гилдии във ВСС, допълни той.
- Гост
питанка написа:
Милена, а Вие и съдията- Гостенка от темата за реформата в прокуратурата и съда, едно и също лице ли сте? Изключително сходен стил. Прави впечатление, че като решите да спорите с някого, употребявате :"А, ти, драги!" и тн. Ако разбира се, искате да отговорите на въпроса. Иначе, харесвам много стила и мненията и на двете /ако сте две/.
На коректно зададения въпрос отговарям коректно: Едно и също лице сме Дано да не прозвучи шизофренично А за обръщението, благодаря, че ми обърнахте внимание! Човек се дъни за глупсти
- Mi-Lena
a-morosa написа:Г-н член на ВСС, ако Вие сте г-н Григоров, моля да приемете искрените ми адмирации и благодарност, за това, че бяхте от малкото хора, които направиха много, за да защитят съществуванието на следствието. Тази Ваша позиция, Ви прави чест. Искам да Ви кажа, че независимо от това, какво именно ще се случи, имате уважението и благодарността на мен, и на всички мои колеги. Както и за това, че често влизате дори в лични битки, и понасяте доста негативи, за да защитите съда от имиджа на поборник с престъпността, който му бе създаден от полицията, след всяка "ювелирна акция", която неглижираше и опошляваше медийно труда на всички останали- извън полицията. Каквото и да се случи с нас, макар много да не ми се иска да унищожат професия със стогодишна история, искрено се надявам, "Бойковизмът" да бъде унищожен из корен. Защото залъгваме хората, и вредим-на себе си. Това, което не разбирам, обаче, са поредните промени на конституцията. Извън абсурда, че отново ще се правят от комисия "брилянтни юристи"-като г-жа Касабова - известна не точно с юридическите си трудове и познания, не виждам смисъла им. Никой от нас няма да плаче за функционалния си имунитет, уверявам Ви. Обаче точно на нас-хората, които пряко работим със страните, ако щете и с престъпниците, ни е необходим. Един съдебен процес е повече или по-малко публичен. Решенията, които съдията постановява са именно в такъв процес. Това му дава много по-големи гаранции, отколкото имат следователи и прокурори. Ако хипотетично си представим, че аз - като следовател, с актовете си накърня нечий интерес, да речем, на обвиняем-повдигайки му обвинение, и той ме оклевети, колко време ще мине докато изчистя името си? А ще мога ли изобщо? Нямат ли точно хората, които работят със страните по делото пряко, нужда от функционален имунитет? И то-не, за да се крият зад него, а като гаранция, че няма да има злоупотреби?Ще бъде ли това достатъчно, за да се отграничи съда, като основен носител на съдебната власт? Спорило се е и преди по форумите за това. Знаем, че такива са вижданията на съдиите, но така или иначе, никоя от политическите сили в този момент не би подкрепила свикване на ВНС- не е сигурно, че отново ще попаднат там. Така или иначе, аз малко завиждам, че темата за отграничаването на съда от другите звена в съдебната система се дискутира толкова усилено, въпреки, че целеният резултат- преминаване на прокуратурата и разследващите органи в изпълнителната власт, е противоконституционен. Ако някой бе подискутирал по този начин, и с тази упоритост, и за нас, понеже все пак още ни има, според конституцията, може би съдбата ни щеше да бъде друга. Да благодарим на сбирщината, която сме избрали в парламента, и на "професионалиста" Б.Коцев, поел ангажимента за унищожаването ни. Лицето, което отговорно заяви пред национален ежедневник, че по дела срещу НИ, процесуално-следствени действия не се извършват. Отново казвам, че Ви прави чест, че постъпихте принципно като продължихте да убеждавате обществеността от необходимостта от промяна, след приемането на великолепния нов НПК. Май бяхте само Вие. И проф.Корнезов.
Изцяло Ви подкрепям,колега!Досега не съм писал,а само четях мненията,но Вашето определено ми направи впечатление с грамотността и компетентността си!Моите адмирации към Вас!Да се надяваме,че някой все пак ще обърне внимание на това!
- sledovatel
Здравейте,
относно имунитета:
Съгласно няколкото изказани становища във форума става ясно, че са се оформили две групи - едните са за имунитет на прокурорите и следователите - другите против.
Моето лично становище е: Съдът е основният носител на съдебнат система. Той взима крайното решение, постановява окончателният акт и решава спора. За мен е задължителна предпоставка за нормалната и ползотворна работа съдиите да имат функционален имунитет.
Прокурорите и следователите също искат имунитет. Тук обаче се разжда спора - следователи и прокурори имат ли нужда от него.
В момента тече широка дискусия за това. Има привърженици и на двата лагера. Аз смятам, че те също имат макар и минимална нужда от някаква форма имунитет.
Бих се радвал да чуя и вашите становища?!
относно имунитета:
Съгласно няколкото изказани становища във форума става ясно, че са се оформили две групи - едните са за имунитет на прокурорите и следователите - другите против.
Моето лично становище е: Съдът е основният носител на съдебнат система. Той взима крайното решение, постановява окончателният акт и решава спора. За мен е задължителна предпоставка за нормалната и ползотворна работа съдиите да имат функционален имунитет.
Прокурорите и следователите също искат имунитет. Тук обаче се разжда спора - следователи и прокурори имат ли нужда от него.
В момента тече широка дискусия за това. Има привърженици и на двата лагера. Аз смятам, че те също имат макар и минимална нужда от някаква форма имунитет.
- член на ВСС
член на ВСС написа:Прокурорите и следователите също искат имунитет. Тук обаче се разжда спора - следователи и прокурори имат ли нужда от него.
Ако говорим за имунитет на следователите, основателно следва да се постави и въпрос за дознателите? Не следва да има разлика между процесуалния статут на следователя и този на дознателя, след като и двамата осъществяват едни и същи процесуално-следствени действия, а и двамата са разследващи органи... Вашето мнение?
- някой
Това с имунитета за мен са пълни глупости.
За какво им е този имунитет на съдиите, следователите или прокурорите?! Аз съм тъпа адвокатка и не мога да разбера какъв публичен интерес налага магистратите да имат имунитет?! Вие казвате, че смисълът е, "когато се решава конкретно дело, не може да се търси наказателна отговорност от съдия за това как се е произнесъл по него, стига да не е извършил престъпление във връзка с това, разбира се." Мисля, мисля и не мога да си представя случай, в който на съдията може да му се търси наказателна отговрност във връзка с конкретно дело, ако не е извършил престъпление. Предполага се, че съдията прилага закона? Интересно ми е как един съдия може да бъде атакуван заради това, че е приложил закона и е решил дадено дело по даден начин. Може да е глупав този въпрос, ама ... не знам отговора ...
Иначе, винаги съм гледала на имунитета като на нещо, което трябва да се отмени. (случаят "Берлускони" ясно показа това)
За какво им е този имунитет на съдиите, следователите или прокурорите?! Аз съм тъпа адвокатка и не мога да разбера какъв публичен интерес налага магистратите да имат имунитет?! Вие казвате, че смисълът е, "когато се решава конкретно дело, не може да се търси наказателна отговорност от съдия за това как се е произнесъл по него, стига да не е извършил престъпление във връзка с това, разбира се." Мисля, мисля и не мога да си представя случай, в който на съдията може да му се търси наказателна отговрност във връзка с конкретно дело, ако не е извършил престъпление. Предполага се, че съдията прилага закона? Интересно ми е как един съдия може да бъде атакуван заради това, че е приложил закона и е решил дадено дело по даден начин. Може да е глупав този въпрос, ама ... не знам отговора ...
Иначе, винаги съм гледала на имунитета като на нещо, което трябва да се отмени. (случаят "Берлускони" ясно показа това)
- катя
Г-н член на ВСС,
ако действително смятате така, отстоявайте тази позиция. Не зная защо "Имунитет" смята, че само който решавал спора имал нужда от гаранция. Аз лично мисля, при цялото ми уважение към съда и полагаемото му се място, че той най-малко има нужда от такъв. И то с агрумента, че съдебният процес е публичен. Това само по себе си е гаранция, че върху съдията няма начин да се окаже натиск, без това да проличи. В интерес на истината, приемам аргумента за прокуратурата- тя е страна в процеса и наистина е все едно и адвокатите да имат имунитет. В напредналите демокрации, може и да е така. Ние-не сме узрели. Следователите ровят в тинята с ръце. Пряко общуват с престъпници, свидетели, пострадали, защитници. Никой друг не прави това. А камо ли-на четири очи. Знаете, предполагам какъв ужас изпитва всеки от нас да остави кабинета си отключен. Или-чакам да се качи обвиняем. Влиза, сяда, оставя на бюрото папка, да речем с документи, които представя. А вътре- пликче. Отвън-полиция, която нахлува на момента и нищо неподозиращият следовател-закопчан, и брутално обруган в медиите. Друга класика в жанра. Адвокат казва на обвиняемия:"Трябва да дадеш на мен толкова хонорар, и толкова за следователя и прокурора, за да оправят нещата", /Които разбира се, нямат и понятие за това/. Или- понатиснал си някой по време на разпит, за да говори, а той отиде и каже, че го изнудваш. Ако бяхме САЩ- залите за разпит с възможност за звуко и видеозапис, добре. Но тук сме аз и хайдука. На четири очи. Обикновено-без охрана, ако е арестант, защото няма хора. Каква защита имам аз, ако бъда оклеветена? Ще кажете, че има начини да се докаже, и който е чист и неопетнен, няма от какво да се притеснява. Обаче, всички знаем, че начините са протяжни и след дъжд качулка. Винаги тежи съмнението, името и професионалната репутация са съсипани. Ние сме единствените, които очи в очи работим с престъпници. И имаме нужда от функционален имунитет повече от всички останали. Ами прокуратурата? Да, те не работят с тях ежедневно и очи в очи, като нас. Но, нима натискът относно това дали да се иска мярка за неотклонение "Задържане под стража" е малък. По-голяма ли е нуждата на арбитъра-съдът от имунитет, когато доказателствата са събрани, случаят - изяснен в общи линии, прекият контакт със страните е в един значително по-късен, и много по-малко опасен момент, и на всичкото отгоре-процесът е публичен? Наистина ли го мислите това? Не вярвам на очите си.Не искам да звуча параноично, но начинът да оцелявам, и да се опазвам от обвиняеми, адвокати, или друг вид натиск е моето ежедневие. И е доста по-засилен от този, който е възможен при другитезвена на съдебната система. За съда сме парии-хубаво, ама ние ровим мръсотията с ръце, за да решат прокурорите- четейки, и Вие - също четейки, и в много, повтарям много по-късен, и по-малко опасен момент.
ако действително смятате така, отстоявайте тази позиция. Не зная защо "Имунитет" смята, че само който решавал спора имал нужда от гаранция. Аз лично мисля, при цялото ми уважение към съда и полагаемото му се място, че той най-малко има нужда от такъв. И то с агрумента, че съдебният процес е публичен. Това само по себе си е гаранция, че върху съдията няма начин да се окаже натиск, без това да проличи. В интерес на истината, приемам аргумента за прокуратурата- тя е страна в процеса и наистина е все едно и адвокатите да имат имунитет. В напредналите демокрации, може и да е така. Ние-не сме узрели. Следователите ровят в тинята с ръце. Пряко общуват с престъпници, свидетели, пострадали, защитници. Никой друг не прави това. А камо ли-на четири очи. Знаете, предполагам какъв ужас изпитва всеки от нас да остави кабинета си отключен. Или-чакам да се качи обвиняем. Влиза, сяда, оставя на бюрото папка, да речем с документи, които представя. А вътре- пликче. Отвън-полиция, която нахлува на момента и нищо неподозиращият следовател-закопчан, и брутално обруган в медиите. Друга класика в жанра. Адвокат казва на обвиняемия:"Трябва да дадеш на мен толкова хонорар, и толкова за следователя и прокурора, за да оправят нещата", /Които разбира се, нямат и понятие за това/. Или- понатиснал си някой по време на разпит, за да говори, а той отиде и каже, че го изнудваш. Ако бяхме САЩ- залите за разпит с възможност за звуко и видеозапис, добре. Но тук сме аз и хайдука. На четири очи. Обикновено-без охрана, ако е арестант, защото няма хора. Каква защита имам аз, ако бъда оклеветена? Ще кажете, че има начини да се докаже, и който е чист и неопетнен, няма от какво да се притеснява. Обаче, всички знаем, че начините са протяжни и след дъжд качулка. Винаги тежи съмнението, името и професионалната репутация са съсипани. Ние сме единствените, които очи в очи работим с престъпници. И имаме нужда от функционален имунитет повече от всички останали. Ами прокуратурата? Да, те не работят с тях ежедневно и очи в очи, като нас. Но, нима натискът относно това дали да се иска мярка за неотклонение "Задържане под стража" е малък. По-голяма ли е нуждата на арбитъра-съдът от имунитет, когато доказателствата са събрани, случаят - изяснен в общи линии, прекият контакт със страните е в един значително по-късен, и много по-малко опасен момент, и на всичкото отгоре-процесът е публичен? Наистина ли го мислите това? Не вярвам на очите си.Не искам да звуча параноично, но начинът да оцелявам, и да се опазвам от обвиняеми, адвокати, или друг вид натиск е моето ежедневие. И е доста по-засилен от този, който е възможен при другитезвена на съдебната система. За съда сме парии-хубаво, ама ние ровим мръсотията с ръце, за да решат прокурорите- четейки, и Вие - също четейки, и в много, повтарям много по-късен, и по-малко опасен момент.
- a-morosa
член на ВСС написа:Аз като започнах преди 21 години работа в съдебната система тя беше една цяло. Сега всеки дърпа чергата към неговия си съд или учреждение. Материалното навлезе и при нас. Май гледаме подчинените да са материално осигурени, а не да са задлужен екип. Това най си пролича покрай предложенията за административни ръководители. Как дори и в едни от най - малките съдилища с по двама съдии се започна луда истерия, компроматна борба и прочие гадости.
Повярвайте не е лесно да си Председател на съд и Член на ВСС. Хората са казали, който го е страх от мечки не ходи в гората. Е, мен не ме е страх, за това вече 21 година се боря в системата. Тръгнах от младши съдия, мачкан от колеги и Председатели, докато с много труд и усилия не стиганх до Председател на съд и член на ВСС.
Просто няма как да е Иван Григоров. Не пасва.
- Скепсис
Явно, колежката Катя не е наясно с това що за натиск има в нашата професия. Особено в нашата, защото няма защо да се лъжем- началният момент на едно разследване е изключително важен. Това е моментът, в който могат да се съберат или не доказателствата, това е момент и, в който са възможни манипулации. И всеки следващ, разбира се. Но съдът работи с подадения от нас материал, и то, действително в рамките на един публичен процес. В рамките на този процес той не може да бъде подложен на натиск в същата степен, в която това се случва при нас. Мерките за неотклонение, за които се говори също са важен момент- няма защо да се лъжем, периодично се упражнява натиск и върху съдии, и върху прокурори в тази връзка. Бях свидетел на това, как съдът пусна под гаранция обвиняем за стотици хиляди фалшиви евро. Мотивите бяха твърде интересни, но продължавам да твърдя, че на съд, прокуратура и следствие категорично им е необходим функционален имунитет. Като защита и гаранция срещу злоупотреби с името на магистрата. Ако някой е извършил престъпление- има си начини и процедури за да си понесе отговорността.При нас нещата са най-изострени. Ние сме единствените, които дълго време работим с престъпниците на четири очи. А те не харесват особено настъпателните и некорумпирани разследващи. Сами виждате, че има начини, който е погазил професионалната си чест да си понесе отговорността- нали все следователи хващат. Другите явно са в бяло. Та, думата ми беше, че е смехотворно да се говори за необходимост от имунитет и сини лампи на депутатите, а да се поставя под въпрос магистратския. За какви по-точно актове би могъл да бъде принуден депутат? Да гласува за друго лоби, а не за неговото си? Те, така и така го вършат. Но безобразията им нямат граници. Нас- да идем на оглед на местопроизшествие не ни пускат със сини лампи. Не сме достатъчно важни, пък и закъде да бързаме. Само дето после ни пишат по вестниците, защо "лада-та" пътувала толкова време.Ами по общия ред- в задръстванията. А световно неизвестният фолкпевец Влодо Кузов- иска буркан, щото го чакат важни държавни дела. Нали е депутат. Куцо, кьораво и сакато вкараха там да ни срами, и да гласува с маркери, за да не се мъчи да разбере какво гласува. Това е срам за държавата.Въпросът за дознателите е интересен. Интересно е как орган на изпълнителната власт ще бъде по някакъв начин контролиран от ВСС. Ще си се капсулират, защото те и отчетност не водят, поне реална, и ще разследват. Опазил ни, Господ, но е факт. Така го направиха.
- a-morosa
Mi-Lena написа:питанка написа:
Милена, а Вие и съдията- Гостенка от темата за реформата в прокуратурата и съда, едно и също лице ли сте? Изключително сходен стил. Прави впечатление, че като решите да спорите с някого, употребявате :"А, ти, драги!" и тн. Ако разбира се, искате да отговорите на въпроса. Иначе, харесвам много стила и мненията и на двете /ако сте две/.
На коректно зададения въпрос отговарям коректно: Едно и също лице сме Дано да не прозвучи шизофренично А за обръщението, благодаря, че ми обърнахте внимание! Човек се дъни за глупсти
Ти ме разби! Значи хем си "Милена", хем си "Гостенка". А на мен пък "Гостенка" ми се струваше по-добрата от двете ви Какъв наивник съм бил И с Круела винаги двете един отбор
Без значение ... харесвам аргументите ви, макар, че понякога прекалявате, но аз съм свикнал Извинения за последния път с "незадоволените магистратки", ама и вие 'трите' прекалихте
Дали това е член на ВСС? Аз мисля, че не е ... но аз съм песимист за случващото се в РБ, затова съм избягал ... Вие сте оптимисти, затова сте останали!
- emigrant
Mi-Lena написа:питанка написа:
Милена, много сме си комуникирали с Вас, и честно казано, подозирах, че е така, но си мисля, че е Ваше право кога, къде и как да се представите. По никакъв начин не звучи шизофренично. Това също е вид забава- можеш да си всеки, но да кажеш каквото искаш. Свобода и лукс, с които по принцип не разполагаме. Аз и Амороза сме в съседни кабинети, обсъждаме нещата, на едно мнение сме по тях, и звучим като сестри-близначки. Все едно е кой-кой е, съжалявам, че г-жа Попова / ако е тя, разбира се/ така леко отвисоко погледна на нещата. Важното е, че има натрупани проблеми, които всички ни болят, и не рушим устоите на държавата като говорим за тях, защото сме на местата си, работим и го страдаме това всичкото нещо. Нали уж има демокрация. Все едно дали авторът на темата е член на ВСС или -не. По-добре, ако-е, защото се надявам да ни чуе. Който и да сте, г-н член на ВСС / аз лично харесвам Р.Ненков изключително много, К.Пенчев-също/, чест Ви прави, че вземате отношение. Ако сте г-н Григоров, се присъединявам към благодарностите от името на колегите ми - следователи. Направихте много за нас и го оценяваме. Ако изобщо не сте член на ВСС-добре дошъл, един от нас, но не ни давайте надежди, че ще бъдем чути. И без това нямаме много надежди. Има непрекъснато противопоставяне на личности и институции в тази система.Затова нищо наникъде не върви. Ето, допуснахме да е възможно с висящи наказателни производства да станеш депутат. Пък там да те пази имунитет от всенародната любов. И месеци наред да не ти го свалят, ако някой рече да ти го поиска / Софиянски/. Което да всява чувство за безнаказаност у някои, и недоверие в системата- у други. А да се поставя въпросът изобщо за магистратския имунитет- на хората, които работят с престъпници! Но, понеже и там се делим на повече или по-малко велики / ще ме извини СЪДЪТ, но според сега действуващата конституция и другите звена са в съдебната система, все още/, та покрай сухото гори и мокрото. Като ритаме да се отнеме на прокуратура и следствие, може да остане само за депутатите. А е глупаво. Много.
- круела
emigrant написа:Mi-Lena написа:питанка написа:
Ти ме разби! Значи хем си "Милена", хем си "Гостенка". А на мен пък "Гостенка" ми се струваше по-добрата от двете ви Какъв наивник съм бил И с Круела винаги двете един отбор
Без значение ... харесвам аргументите ви, макар, че понякога прекалявате, но аз съм свикнал Извинения за последния път с "незадоволените магистратки", ама и вие 'трите' прекалихте
Дали това е член на ВСС? Аз мисля, че не е ... но аз съм песимист за случващото се в РБ, затова съм избягал ... Вие сте оптимисти, затова сте останали!
И аз ти се извинявем. Бях рязка и много груба. Не, че ти бе прекалено галантен, но ... Аз просто много харесвам Милена, макар да не сме на едно и също мнение за статута на съда. Въщност-на едно мнение сме, но аз мисля, че не сме узрели да го направим, все още. На мен, честно казано ми липсваш във форума, макар, че ме ядосваш с обобщенията. Честно казано, и аз не мисля, че е член на ВСС. Но, всъщност какво значение има. Ако ми звънне телефона за обяснения, може и да има, всъщност. Нали съм оптимистка- все си мисля, че може и по-лошо. Влизай, да си говорим. Поздрави от родната действителност.
- круела
круела написа:И аз ти се извинявем. Бях рязка и много груба. Не, че ти бе прекалено галантен, но ... Аз просто много харесвам Милена, макар да не сме на едно и също мнение за статута на съда. Въщност-на едно мнение сме, но аз мисля, че не сме узрели да го направим, все още. На мен, честно казано ми липсваш във форума, макар, че ме ядосваш с обобщенията. Честно казано, и аз не мисля, че е член на ВСС. Но, всъщност какво значение има. Ако ми звънне телефона за обяснения, може и да има, всъщност. Нали съм оптимистка- все си мисля, че може и по-лошо. Влизай, да си говорим. Поздрави от родната действителност.
Няма за какво да се извиняваш, аз те предизвиках и го направих умишлено. Забелязал съм, че си по-емоционална. Така, че вината е моя и съжалявам!
Днес и утре няма да мога да влизам често ... но след това, надявам се, да съм на линия!
До скоро!
- емигрант
|
|