- Дата и час: 26 Ное 2024, 02:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?
|
|
друг дознател написа::evil: Поредната дивотия, родена от болен мозък и какви са тия изисквания за юридически стаж към хора с икономическо и инженерно образование
Не съм юрист или адвокат,но не може дознател с икономическо образование да прави проверка относно измама с недвижими имоти,тъй като няма никаква представа от ЗС.При подадена от мен молба в прокуратурата с приложен н.а. и скица за имота,дознателка от РПУ ме обяви за собственик на съвсем друг имот,в друга местност,с друг пл.№ нямащ нищо общо с моя имот.Да не говориме че понеже не е наясно с ЗС,представа си нямаше от н.а. за придобиване по давност и че такава не може да се извърши на държавен имот през 1990г.Не може такива хора да извършват дознания след като нямат правно образование.
- гост
Към скъпият ми гост-комплексар.Колега ,кажи най-сетне и собственото си мнение.Колко месеца смяташ да "пеистваш"едно от изказванията ми,при това извадено от контекста на темата/пак ти напомням ,че никога не съм участавал като "дознател-малоумник"/.Или си ми станал голям фен ,или без да искам съм наранил чувствителната ти душа .Как можах да направя това,та ти си магистрат,човек извисен и високоинтелигентен,откъде на къде някакъв прост дознател ще си дава мнението и ще има наглостта да отвърща на обидите ти.
Сега на темата,мисля че така цитираният бъдещ чл.56 ал.2 от ЗМВР е абсолютно необходим.Без подобна рзпоредба цялото разследване ще забоксува.Няма да изпадам в подробности ,който се е занимавал с разследване знае за какво става дума.Друг е въпроса ,че мястото на този член е в новият НПК.Относно предвидените текстове за длъжността"Дознател"мисля,че има много положителни неща ,но и доста недомислици.Имайте предвид все пак ,че с тези няколко разпоредби не се изчерпва напълно правната уредба на полицейското разследване.Предстои да бъде изготвена инструкция /а може и отделна глава в бъдещият ПП на ЗМВР/където подробно ,ще бъде уредена структурата на полицейското разследване.Чел съм този проект ,той беше разпратен служебно по всички РДВР-та.Към тези ,който се възмущават ,че дознатели ще бъдат и колеги без юридическо образование искам да задам един въпрос. Нека ми припомнят ,че не се сещам ,кога в България досъдебното производство се е водело само от юристи?До 1995г. от следователи-юристи и дознатели/служители на МВР без висше образование/.От 95г. до 2000г. от следователи -юристи и пом.следователи/без висше образование/.От 2000г. до настоящият момент от дознатели -юристи и дознатели с висше и средно образование.Питам ,какво се променя с тези нови разпоредби?Променя се само това ,че хора без висше образование няма да могат да водят досъдебно разследване.Питам ,това лошо ли е?Убеден съм,че колегите дознатели без юридическо образование ще водят по -леките дела и ще се справят с работата си.Питам ,нужно ли е да си юрист за да разследваш хулиганство ,неплащане на издръжка, самоуправство , увреждане, кражба и обсебване/основният състав/ и др.?Личното ми мнение е ,че тези по -леки дела могат да се поемат от интелигентни служители/все пак говорим за вишисти/без юридическо образование.Това което най-много ме притеснява в тези бъдещи разпореби е мястото на дознателя в полицейскта йерархия и по-точно възнаграждението което ще получава на базата на така отреденото му място.Няма логика да се поставят толкова много условия - образование, юридически стаж, атестации, повишаване след конкурс, засилена служебна отговорност и др.при положение ,че ще получаваш същото възнаграждение като Районен инспектор или Разузнавач.
Сега на темата,мисля че така цитираният бъдещ чл.56 ал.2 от ЗМВР е абсолютно необходим.Без подобна рзпоредба цялото разследване ще забоксува.Няма да изпадам в подробности ,който се е занимавал с разследване знае за какво става дума.Друг е въпроса ,че мястото на този член е в новият НПК.Относно предвидените текстове за длъжността"Дознател"мисля,че има много положителни неща ,но и доста недомислици.Имайте предвид все пак ,че с тези няколко разпоредби не се изчерпва напълно правната уредба на полицейското разследване.Предстои да бъде изготвена инструкция /а може и отделна глава в бъдещият ПП на ЗМВР/където подробно ,ще бъде уредена структурата на полицейското разследване.Чел съм този проект ,той беше разпратен служебно по всички РДВР-та.Към тези ,който се възмущават ,че дознатели ще бъдат и колеги без юридическо образование искам да задам един въпрос. Нека ми припомнят ,че не се сещам ,кога в България досъдебното производство се е водело само от юристи?До 1995г. от следователи-юристи и дознатели/служители на МВР без висше образование/.От 95г. до 2000г. от следователи -юристи и пом.следователи/без висше образование/.От 2000г. до настоящият момент от дознатели -юристи и дознатели с висше и средно образование.Питам ,какво се променя с тези нови разпоредби?Променя се само това ,че хора без висше образование няма да могат да водят досъдебно разследване.Питам ,това лошо ли е?Убеден съм,че колегите дознатели без юридическо образование ще водят по -леките дела и ще се справят с работата си.Питам ,нужно ли е да си юрист за да разследваш хулиганство ,неплащане на издръжка, самоуправство , увреждане, кражба и обсебване/основният състав/ и др.?Личното ми мнение е ,че тези по -леки дела могат да се поемат от интелигентни служители/все пак говорим за вишисти/без юридическо образование.Това което най-много ме притеснява в тези бъдещи разпореби е мястото на дознателя в полицейскта йерархия и по-точно възнаграждението което ще получава на базата на така отреденото му място.Няма логика да се поставят толкова много условия - образование, юридически стаж, атестации, повишаване след конкурс, засилена служебна отговорност и др.при положение ,че ще получаваш същото възнаграждение като Районен инспектор или Разузнавач.
- дознател
Re: И досега не беше по-различно
Baj Fidan написа:Дознатели с икономическо или техническо образование си вършеха работата съвестно и не по-зле от тези с юридическо образование. Защото практиката учи най-добре!
nadyavam se da ne ostanete s vpe4atlenie, 4e omalovajavam truda na horata, rabotili v razsledvaneto bez pravno obrazovanie, no li4noto mi mnenie e, 4e e meko kazano trudno da se navaksat znaniqta, polu4eni za 5 godini, v procesa na rabota.
da vi spodelq edin primer - kolega zavyr6il akademiqta Simeonovo be6e zapisal v SU, zapo4na napravo ot 3 ili 4 kurs, ne sym . 4oveka govore6e za razporejdane s neotkrito nasledstvo i vyob6te ne mu i minava6e prez uma, 4e tova e prakti4eski nevyzmojno!!! Ama ina4e be6e napravil zdravi banici (muskuli imam predvid) ....veroqtno 6te mi oponirate, 4e v razsledvaneto ne mu trjabva grajdansko pravo, a mu stiga nakazatelno
....podobni 6-tici sym sre6tal i sred kadrite zavyr6va6ti ikonomi4eski vuzove ....
spodelqm mnenieto na kolegata, 4e taka e po-dobre za advokatite neka se u4at v praktikata!
sled men i potop!
- Гост
друг експерт
Към провинциалния тиквеник за когото някои се ежели като петлета :
Разбирам донякъде тъгата ти по отминалата тоталитарна система,но все пак сме се запътили към Европа.Най-добре да си отидеш на село и да четеш мемоарите на Т.Ж.
Разбирам донякъде тъгата ти по отминалата тоталитарна система,но все пак сме се запътили към Европа.Най-добре да си отидеш на село и да четеш мемоарите на Т.Ж.
- aechr
- Младши потребител
Re: Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!
[Спрете коментарите по тази тема.Авторът или умишлено лъже, или е подведен от друг. На сайта на парламента има законопроекта на МВР, минал вече първо четене и там категорично е записано, че дознателя е юрист, назначен на щат дознател в МВР. Това е положението и край на темата![/quote]
Уважаеми колега, нали се сещаш, че точно между първо и второ четене на закона се извършват големите промени. Този на първо четене е проекта още от НДСВ, а цитирания текст, предложение на Янаки Стоилов е след първото четене - виж датата. Повтарям, че на семинара в парк-хотел "Москва" лично професор Чинова/майката на полицейското производство и на промените в НПК/ потвърди, че не е могла да се пребори с поддръжниците на тази идея, т.е дознатели ще могат да бъдат юристи, икономисти и ........ Нали се сещате, че по този начи съда ще се оправдава с некомпетентноста на дознателите. А по предположението на господина юристите да работят по-тежките дела, а останалите "вишисти"-по леките - че откъде толкоз мозък бе? С една и съща заплата хем некомпетентни, хем и с по-лека работа. А безработните юристи - без връзки да му мислят. Мисля, че това предложение на Янаки е поръчково и целта му ще разберем много скоро - нелогично предложение при наличието на толкова много юристи, които бълват ежегодно университетите.
Уважаеми колега, нали се сещаш, че точно между първо и второ четене на закона се извършват големите промени. Този на първо четене е проекта още от НДСВ, а цитирания текст, предложение на Янаки Стоилов е след първото четене - виж датата. Повтарям, че на семинара в парк-хотел "Москва" лично професор Чинова/майката на полицейското производство и на промените в НПК/ потвърди, че не е могла да се пребори с поддръжниците на тази идея, т.е дознатели ще могат да бъдат юристи, икономисти и ........ Нали се сещате, че по този начи съда ще се оправдава с некомпетентноста на дознателите. А по предположението на господина юристите да работят по-тежките дела, а останалите "вишисти"-по леките - че откъде толкоз мозък бе? С една и съща заплата хем некомпетентни, хем и с по-лека работа. А безработните юристи - без връзки да му мислят. Мисля, че това предложение на Янаки е поръчково и целта му ще разберем много скоро - нелогично предложение при наличието на толкова много юристи, които бълват ежегодно университетите.
- doznatelq
aechr написа:Към провинциалния тиквеник за когото някои се ежели като петлета :
.............! Как стигна до извода, че тъгувам за тоталитарното минало? Само казах, че няма нищо ново под слънцето. Дознание и следствие в този вид, в който са сътворени са "Върха" на "Титаничната правна" мисъл в Татковината ни.
Аз съм си на село. Нямамам нужда да чета мемоарите на Т.Ж.. Мнагакратно съм го слушал на живо, но от това не съм се чувствувал по-добре.
А, ти си се запътил към Европа с два леви цървула. На добър път и успешно пристигане!
- експерт-провинциалист
doznatel, powdigna wyprosa za mqstoto na doznatelite w policejskata ierarhiq. Ami po moe skromno mnenie te /doznatelite/ ne mogat da bydat nechto powe4e ot kolkoto mnogo drugi sluviteli v sistemata na MVR/operativni rabotnici,razuznava4i,analizatori i mnogo mnogo drugi/, koito i kato obrazovatelen cenz i kato opit, i kato natovarenost i kato efektivnost ot rabota mogat da bydat mnoga nad doznatelite. Taka 4e, vseki si vyr6i rabotata za koqto e kandidatstval i si polu4ava zaplata po pravilata na ZMVR. Ne moje da se syzdava priveligirovana kasta v sistemata na MVR. Tova chte e edin golqm minus v borbata s prestypnostta. Nali vsi4ki rabotqt v edna posoka , za edna kauza, za edna cel. Kakvo e doznatelq bez truda na vsi4ki ostanali v sistemata.
A dali move doznatel da byde i bez iuridi4esko obrazovanie? DA move. Ot syotvetniq na4alnik zavisi na koi kakvi dela chte vyzlaga.
A dali move doznatel da byde i bez iuridi4esko obrazovanie? DA move. Ot syotvetniq na4alnik zavisi na koi kakvi dela chte vyzlaga.
- lot62
- Младши потребител
Виждам,че всички в този форум сте адски компетентни
Някой може ли да даде информация от "кухнята" на МВР кога ще има нови назначения?Какви лични качества се ценят,освен,че трябва да си връзкар и всички вие,които се хапете като побеснели кучета сте такива!?
Начетох се на обиди от следователи към дознатели,от прокурори към следователи и от прокурори към следователи!
Ама вие такива интриганти ли сте и в живота,бе хора?
Нас младите това ли ни чака
Ами то,както е тръгнало скоро няма да се управим,май все нас ще ни управят!!!!!
Някой може ли да даде информация от "кухнята" на МВР кога ще има нови назначения?Какви лични качества се ценят,освен,че трябва да си връзкар и всички вие,които се хапете като побеснели кучета сте такива!?
Начетох се на обиди от следователи към дознатели,от прокурори към следователи и от прокурори към следователи!
- кандидат дознател
- Гост
кандидат дознател написа:Виждам,че всички в този форум сте адски компетентни
Колега, ако икате да бъдете истински юрист и с достойнство да се наричате такъв, не се набутвайте в дознанието! Там няма да сте юрист, а каквото и да си говорим, ще си бъдете просто ченге.Целете се по - високо, шанс за умните и кадърни хора винаги има, дори и без връзки.Иначе назначения на дознатели в системата на МВР има постоянно.Процедурата е 6 месеца и стига съответния кадровик в РДВР да има добро желание, тя може да започне веднага.
Повечето в този форум ваистина "се хапем", но ако следите редовно и задълбочено форумите, ще видите че точно тук не сме връзкари! Всеки си има някаква болка и понеже тук е пълна анонимност, с радост си я излива върху хора, които понякога незаслужено го отнасят ! Аз също съм млад юрист, от две години съм в системата на съдебната власт благодарение на собствените ми усилия и знания! Какво ли не видях през цялото това време! Наистина доста от колегите са интриганти и комплексари, но и аз искрено се надявам нас младите да не ни чака това цял живот! Успех!
- магистрат
Г-н Магистрат, Веи сте напълно некомпетентен по отношение на дознателския апарат! Няма да се мотивирам, защото е видно от постера Ви. Може да сте много голям професионалист, но не давайте мнение по тема, която видно от пръв поглед Ви е чужда.
КЪМ КАНДИДАТ ДОЗНАТЕЛЯ: далеч не е страшно, че ще сте ченге, на длъжност дознател. Само след 4 месеца ще работите по почти вс. текстове от НК. По всяко време на денонощието ще разполагате със служебен автомобил, куп експерти, колеги на които можете да възложите отделни следствени действия, които ще се свършат качествено и в срок и не на последно място ще разполагате с колеги, които биха Ви защитили живота във всяка ситуация, денонощно, а не с "колеги", които искат да седнат във Вашия стол!
А, по отношение на това, че като ченге началника щял да разпореди кое дознание как да приключи-СМЕШНО! Всеки в МВР, дори и патрулните полицаи знаят, че само наблюдаващия прокурор е компетентен по производството, но не и началника. Така, че дознанието е един отличен старт за един амбициозен юрист - УСПЕХ!
КЪМ КАНДИДАТ ДОЗНАТЕЛЯ: далеч не е страшно, че ще сте ченге, на длъжност дознател. Само след 4 месеца ще работите по почти вс. текстове от НК. По всяко време на денонощието ще разполагате със служебен автомобил, куп експерти, колеги на които можете да възложите отделни следствени действия, които ще се свършат качествено и в срок и не на последно място ще разполагате с колеги, които биха Ви защитили живота във всяка ситуация, денонощно, а не с "колеги", които искат да седнат във Вашия стол!
А, по отношение на това, че като ченге началника щял да разпореди кое дознание как да приключи-СМЕШНО! Всеки в МВР, дори и патрулните полицаи знаят, че само наблюдаващия прокурор е компетентен по производството, но не и началника. Така, че дознанието е един отличен старт за един амбициозен юрист - УСПЕХ!
- знаещ
знаещ написа:Г-н Магистрат, Веи сте напълно некомпетентен по отношение на дознателския апарат! Няма да се мотивирам, защото е видно от постера Ви. Може да сте много голям професионалист, но не давайте мнение по тема, която видно от пръв поглед Ви е чужда.
Колега, Знаещ, ама и Вие май не сте чак толкова запознат с условията в дознанието! Или може би работите в идеалното РПУ?!?Това със служебния транспорт, купът от експерти и колегите, които биха защитили живота на някого и т.н. звучи доста идеалистично, освен ако....не живеем в България и това идеално РПУ се намира незнайно къде, но не и тук.Радвам се, ако наистина сте колега, който работи при горепосочените от Вас условия! Но честно казано лично моите наблюдения се разминават коренно с Вашите!Колкото до казанато от Вас за началника какво и как щял да разпорежда, не съм коментирала подобно нещо! Естествено е, че наблюдаващият прокурор контролира хода на прозводството.
- Гост
знаещ написа:Г-н Магистрат, Веи сте напълно некомпетентен по отношение на дознателския апарат! Няма да се мотивирам, защото е видно от постера Ви. Може да сте много голям професионалист, но не давайте мнение по тема, която видно от пръв поглед Ви е чужда.
Колега, Знаещ, ама и Вие май не сте чак толкова запознат с условията в дознанието! Или може би работите в идеалното РПУ?!?Това със служебния транспорт, купът от експерти и колегите, които биха защитили живота на някого и т.н. звучи доста идеалистично, освен ако....не живеем в България и това идеално РПУ се намира незнайно къде, но не и тук.Радвам се, ако наистина сте колега, който работи при горепосочените от Вас условия! Но честно казано лично моите наблюдения се разминават коренно с Вашите!Колкото до казанато от Вас за началника какво и как щял да разпорежда, не съм коментирала подобно нещо! Естествено е, че наблюдаващият прокурор контролира хода на прозводството.
- магистрат
Този магистрат май не в час с материята и с действителната практика.
- Гост
Колега, Магистрат, Вие отлично знаете, че в природата няма идеално черно тяло Няма и идеално РПУ, Идеална ОСС, иделна РП или ОП и т. н.
Аз умишлено казах, че може и да сте професионалист в своята област и то отличен, но ми стана крайно неприятно написаното от Вас отрицание на евентуалната/пък била и първоначална/ реализация на един новоизлюпен юрист, като дознател от МВР. Не се впрягайте, но това е даста сериозна школа. А както Вие казахте, ако същият юрист има потенциал, аз добавям, работата му като дознател, ще му е само от полза.
P.S. Към всички ни, наистина злобата и заяждането във форума започнаха да минават разумните граници! Толкова ли е трудно да се опитваме да ги съблюдаваме. Колегата Магистрат и аз се опитахме да го правим, нека опитаме всички...
В тази връзка весели празници на всички ни!
Аз умишлено казах, че може и да сте професионалист в своята област и то отличен, но ми стана крайно неприятно написаното от Вас отрицание на евентуалната/пък била и първоначална/ реализация на един новоизлюпен юрист, като дознател от МВР. Не се впрягайте, но това е даста сериозна школа. А както Вие казахте, ако същият юрист има потенциал, аз добавям, работата му като дознател, ще му е само от полза.
P.S. Към всички ни, наистина злобата и заяждането във форума започнаха да минават разумните граници! Толкова ли е трудно да се опитваме да ги съблюдаваме. Колегата Магистрат и аз се опитахме да го правим, нека опитаме всички...
В тази връзка весели празници на всички ни!
- знаещ
Колеги, във всяко мнение има известна доза истина. Но въпросът не е само в професионалното израстване. Въпросът е и в друго - ОЦЕЛЯВАНЕТО!!! Защото някъде трябва да се работи. Дознанието има доста черни страни - неуредено, некомпетентно и прочее.... Но все пак е 1000 пъти по - добре дознател на редовна заплата и със статута на служител от МВР отколкото умрял от глад безработен юрист /пък и не юрист/ - глада е еднакъв и не зависи от професията. Не знам дали еднакво разсъждавам с младите колеги които нямат деца и нямат семейни големи ангажименти, но моите очакват от мен да ги гледам и да се грижа за тях. И не се интересуват дали парите ще бъдат от ДОЗНАТЕЛСКА или СЛЕДОВАТЕЛСКА заплата....и са прави!!!
Такива са времена настанали, че няма място за коментар просто. Прави са колегите които искат да станат дознатели. Това все пак е РАБОТА НА ЗАПЛАТА!!! И то не крайно лоша. И е един много добър старт все пак. А който иска да се развива професионално, местоработата към настоящия момент едва ли ще го спре. И нито ние нито дознателите сме виновни за неуредиците в държавата. Нямаме влияние върху държавната политика. Останало ни е едно - да работим професионално на местата които заемаме. Който иска да работи търси НАЧИНИ, който не иска - търси ПРИЧИНИ!!! Желая успех на всички през настъпващата Нова година, и дано нещата станат по ясни и бъдещето незабулено в такава неизвестност и тайнственост....
Такива са времена настанали, че няма място за коментар просто. Прави са колегите които искат да станат дознатели. Това все пак е РАБОТА НА ЗАПЛАТА!!! И то не крайно лоша. И е един много добър старт все пак. А който иска да се развива професионално, местоработата към настоящия момент едва ли ще го спре. И нито ние нито дознателите сме виновни за неуредиците в държавата. Нямаме влияние върху държавната политика. Останало ни е едно - да работим професионално на местата които заемаме. Който иска да работи търси НАЧИНИ, който не иска - търси ПРИЧИНИ!!! Желая успех на всички през настъпващата Нова година, и дано нещата станат по ясни и бъдещето незабулено в такава неизвестност и тайнственост....
- следовател
До активния Луди -дознател.
Май забравяш колега, че имаше пом.следователи, които не бяха висшисти, но те работеха под ръководството на висшисти. А разликата е голяма. Наличните ви висшисти хал хабер си нямат, а още такива ще дойдат, че е неюристи, а и те ще разследват по-голяма част от текстовете. Сам пишеш защо сте обречена кауза. кадърността ви се обсъжда при всеки дебат за дознанието. Само вашата, на никой друг. Защо, си отговори сам, щото е лесно. И, често казано, едва ли ти точно си пример за грамотен разследващ.На рубката на пост ли се научи.
- Гост
Към все по -комплексираният "гост".Няма нищо лошо един разследващ да е започнал професионалното си израстване от най-ниското ниво и съответно да е видял всичко от полицейската работа/разследването на престъпления си е чисто полицейска дейност/.Не си ти човека ,който ще дава оценка за работата ми и изобщо за работата на дознателите.Не забравяй ,кой изнесе основната част от товара през последните пет-шест години.Това твоето си е заяждане на дребно,не казваш нищо смислено, не само по тази тема, а и при всичките си участия във форума.А това ,че обсъждали некъдърността на дознателите си е чист популизъм и най-безсрамно лобиране в полза на една зле скроена съдебна система.Колкото и да не ти се иска ,промени ще има -ще се наложи да поработваш повечко за сметка на привилегиите ,който ще намаляват.
- дознател
Абе колеги, спрете се най - накрая. Това не е професионален спор, я обсъждане на държавната политика. Каквото е писано да става, ще става. Статута на полицията е ясен, на следствието също. Какъв е проблема??? Дознателите не са виновни, че структурата им е такава - така намерили, така направили. И аз да нямах образование, като има свободно място що да не постъпя дознател. Щом ме вземат........кой ще ме спре??? Както написах в горния постинг, трябва да се яде, деца да се гледат......и така.... Защото нещата не са само професионални, а и лично житейски. Още нещата не са си легнали на местата, като стане ще видим - останалото е просто заяждане на дребно. Както всички знаем предстоят промени в НПК още преди да я влязъл в сила, гласят се......, явно има и напрежение в ръководния държавен апарат - да не избързваме. Рано или късно всички служители в дознанието ще станат юристи /това е неизбежно с оглед развитието на тая структура/. Рано или късно структурата на разследването /следствие и дознание/, ще се слее - това също е неизбежно с оглед на интересите на държавата.......
Отделно стои въпроса къде ще е нейното място, ръководство, компетенции и прочее......
Но всичко това е бъдеще - останалото са дребни заяждания просто....
И най - големия парадокс - ние бяхме девоенизирани през 1995 година защото Еврапейския съюз искал разследването да не е в МВР!!!
Сега пък дознанието е създадено щото същия тоя ЕС претендирал, разследването да е в МВР!!!
АЗ лично на никого не вярвам, пък за Вас не зная......
Гледам делата ми да се движат професионално и това е......
Отделно стои въпроса къде ще е нейното място, ръководство, компетенции и прочее......
Но всичко това е бъдеще - останалото са дребни заяждания просто....
И най - големия парадокс - ние бяхме девоенизирани през 1995 година защото Еврапейския съюз искал разследването да не е в МВР!!!
Сега пък дознанието е създадено щото същия тоя ЕС претендирал, разследването да е в МВР!!!
АЗ лично на никого не вярвам, пък за Вас не зная......
Гледам делата ми да се движат професионално и това е......
- следовател
|
|