- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предаване на отнето СУМПС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Предаване на отнето СУМПС
Здравейте, преди 2 месеца бях на дело при ВКС и още не съм получил решение, но понеже назанаието включва отнемане на СУМПС, днес ми звънна кварталния да си предам книжката. Проблема е, че този уикенд имам спешна работа с колата и му казах, че ще мога да си дам книжката в понеделник, а кварталния отговори, че ако ме спрат полицаи могат да ме глобят или направо да ми вземат книжката. Това вярно ли е и ще мога ли да карам още 2 дена, защото още не са ми дали решение от съда, нищо че са минали 2 месеца или просто кварталния ме сплашва. Едниствения документ, който съм получил е за заплащане на такси по делото, но не и самото решение.
- sasho321
- Нов потребител
Re: Предаване на отнето СУМПС
Здравейте.
Малко хаотично обяснение, затова е добре да се изясни хронологията.
Правилно ви е казал районния инспектор (не квартален полицай), защото това СУМПС е регистрирано в системата, като временно отнето по ... вие си знаете по каква причина.
Малко хаотично обяснение, затова е добре да се изясни хронологията.
- 1. Получили сте НП със санкция „лишаване от правоуправление на МПС“.
2. Обжалвали сте и сте задържали СУМПС, макар че
Чл. 172. (5) Обжалването на заповедите по ал. 1 се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Решението на административния съд не подлежи на обжалване.
(6) Подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка.
Тоест - в момента на връчване на НП ви се отнема СУМПС, а по време на обжалването сте пешеходец или пасажер.
Правилно ви е казал районния инспектор (не квартален полицай), защото това СУМПС е регистрирано в системата, като временно отнето по ... вие си знаете по каква причина.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Re: Предаване на отнето СУМПС
Обяснението не е хаотично, просто не става въпрос за НП, а явно за наказателно дело от общ характер - по делата с НП не се "ходи" до ВКС. НП освен това не се обжалва по реда на АПК, а по ЗАНН, защото не се води административен акт по смисъла на чл. 21 АПК и там тем подобни. А по АПК нямаме никакво участие на ВКС, освен там в оная разпоредба за спор за подсъдност на делото между общите и административните съдилища, което е изключителна рядкост - чл. 135, ал. 5 АПК. Не винаги при връчване на НП се отнема СУМПС. Ако с НП се налага наказание ЛУМПС, то подлежи на обжалване, а не на предварително изпълнение. СУМПС се изземва или с АУАН, или със заповед като принудителна административна мярка. Не винаги обаче това се прави, примерно за дела по чл. 343 НК - причинено ПТП със средна или тежка телесна повреда или смърт примерно не съм срещал такъв случай.
По принцип не ми е известно да се връчват решенията на ВКС, но може да се провери в техния сайт какво постановява съдът по номера на делото. Дори и да връчват нещо, то реално не се връчва препис от решението, а само уведомление, че то е готово и съдържанието на заключителната му част, т.н. "диспозитив". Спешна, неспешна работа - това е положението. Не знам какви санкции има, ако при покана СУМПС не се предаде. Не съм убеден обаче, че могат да Ви санкционират, че сте неправоспособен или карате в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да се управлява МПС, доколкото според чл. 190, ал. 2 от Закона за движението по пътищата наказанието "лишаване от право да се управлява МПС" тече от изземването на СУМПС. Е, полицаите сигурно ще напишат акт за управление в срока на изтърпяване, но дали ще е законосъобразен, аз лично не съм убеден. Със сигурност обаче имат право да го изземат, щом установят, че вече сте лишен със съответния юридически акт. За по-сигурно не рискувайте, в най-лошия случай ще Ви съставят акт и издадат наказателно постановление за някаква глоба и ще Ви свалят табелите на автомобила, ако приемат, че управлявате МПС в срока на изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС", защото е налице принудителна мярка "прекратяване на регистрацията" в този случай според чл. 171, т. 2а, б. "б" ЗДвП. Може и при обжалване на нещо да "падне", но със сигурност няма да Ви спестят главоболията. Аз на Ваше място нямаше да карам, а щях да отида да си предам книжката, но аз и без това съм възприеман за "балък" в обществото.
По принцип не ми е известно да се връчват решенията на ВКС, но може да се провери в техния сайт какво постановява съдът по номера на делото. Дори и да връчват нещо, то реално не се връчва препис от решението, а само уведомление, че то е готово и съдържанието на заключителната му част, т.н. "диспозитив". Спешна, неспешна работа - това е положението. Не знам какви санкции има, ако при покана СУМПС не се предаде. Не съм убеден обаче, че могат да Ви санкционират, че сте неправоспособен или карате в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да се управлява МПС, доколкото според чл. 190, ал. 2 от Закона за движението по пътищата наказанието "лишаване от право да се управлява МПС" тече от изземването на СУМПС. Е, полицаите сигурно ще напишат акт за управление в срока на изтърпяване, но дали ще е законосъобразен, аз лично не съм убеден. Със сигурност обаче имат право да го изземат, щом установят, че вече сте лишен със съответния юридически акт. За по-сигурно не рискувайте, в най-лошия случай ще Ви съставят акт и издадат наказателно постановление за някаква глоба и ще Ви свалят табелите на автомобила, ако приемат, че управлявате МПС в срока на изтърпяване на наказание "лишаване от право да се управлява МПС", защото е налице принудителна мярка "прекратяване на регистрацията" в този случай според чл. 171, т. 2а, б. "б" ЗДвП. Може и при обжалване на нещо да "падне", но със сигурност няма да Ви спестят главоболията. Аз на Ваше място нямаше да карам, а щях да отида да си предам книжката, но аз и без това съм възприеман за "балък" в обществото.
- bvoykov
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|