начало

Увеличение на цените за нощувка и храна в почивните бази на съдебната власт Увеличение на цените за нощувка и храна в почивните бази на съдебната власт

Нотариален акт земделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариален акт земделска земя

Мнениеот bkirov » 31 Мар 2025, 22:22

Здравейте съфорумци ! Имам следният въпрос . Имам наследствена нива от моят дядо.Искам да си направя нотариален акт по документи за нея.
Въпроса е следният , имам договор за доброволна делба в който дядо ми получава нива като проект скица от много по голяма нива.
И въпроса е следният , нотариуса ми иска документ от първоизточника на голямата Нива.
Дядо ми е бил женен за доведената ми баба . Те не са имали деца. Нивата е от дядото на доведената ми баба.
Сега за нотариуса ми иска , документ за собственост на първоначалната голяма нива , и удостоверение за наследници.
Аз като наследник на дядо ми , а той наследник на доведената баба която е починала.Аз наследник ли съм на Дядото на Доведената ми Баба , и ако изкарам такъв документ за наследници ще изкоча ли или не...
bkirov
Младши потребител

Re: Нотариален акт земделска земя

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 10:18

200 Прегледа и никой ?
bkirov
Младши потребител

Мнениеот dimist » 01 Апр 2025, 11:17

bkirov написа:200 Прегледа и никой ?

По така зададен въпрос как да ти отговори човек ? Като става дума за наследство, пише се кой кога е починал и в каква родствена връзка е бил. Има решение на ОСЗГ за възстановяване , откога е, за колко декара ? Откога е договора за доброволна делба? В правото не може да се гадае кой какво е искал да каже
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 11:32

bkirov написа:200 Прегледа и никой ?

А какво да се каже?

bkirov написа:Аз като наследник на дядо ми , а той наследник на доведената баба която е починала.Аз наследник ли съм на Дядото на Доведената ми Баба , и ако изкарам такъв документ за наследници ще изкоча ли или не...

Такава проследяемост няма в УН - там е вписват само наследниците на починалото лице с право на наследяване или заместващите ги.
Може да се получи само при хипотеза, че „Дядото на Доведената ми Баба“ е починал последен, сега!

bkirov написа:Сега за нотариуса ми иска , документ за собственост на първоначалната голяма нива , и удостоверение за наследници.

По-изпълнимо ще е, да намерите този документ и да се проследи хронологията в промените на собствеността!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 16:37

За Удоствоерението за наследници , Дядото на моята Доведена Баба е починал 1980 , Моятра доведена баба 1998 като моят Дядо я е наследил . Моят дядо е починал 2004.
Аз ще изкоча ли в удостоверението за наследници на дядото на моята доведена Баба е въпроса ?
И имам един друг въпрос. В договора за доброволна делба който имам , там е вписан моят дядо , дал съм го под рента и т.н .Въпроса е че в служба земеделие София Панчарево , не могат да намерят решението за връщане... И съответно 2 нотариуса ми отказаха да ми направят контативен акт по документи.
Договор за доброволна делба не се ли води документ за собственост , и ако не , аз как мога да намеря това решение след като в служба земеделие липсва.( Там по телефона ми казаха че често липсвали документи от при тях но не било проблем за нотариусите ) .
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 17:57

bkirov написа:Аз ще изкоча ли в удостоверението за наследници на дядото на моята доведена Баба е въпроса ?

Според мен не, но може да проверите. Отивате в служба ГРАО и искате. Щом дядото е починал 1980 година - значи има ЕГН.

bkirov написа:В договора за доброволна делба който имам , там е вписан моят дядо , дал съм го под рента и т.н.

Когато е сключван договора за рента - нямало ли е приложен този документ?

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 19:11

преди 2-3 години , не само с договор за доброволна делба.
Спънката ми е че нотариусите не го признават този документ .
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 19:41

bkirov написа:преди 2-3 години , не само с договор за доброволна делба.
Спънката ми е че нотариусите не го признават този документ .

Щом не искат да издадат КНА по документи - да направят КНА въз основа на обстоятелствена проверка.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 21:26

а може ли идеи , от къде друго място да изкарам решение на поземлена комисия за възстановяване на земи ? в слъжба земеделие ги няма , 2000 година е направено връщането , пише че след 2001 се вписват в агенцията по вписванията...
имам доброволна делба от 2001 година при нотариус , там е представен документа за възстановени земи , но ме съмнява нотариус да пази 20 години тези документи , как смятате ?
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 21:42

bkirov написа:а може ли идеи , от къде друго място да изкарам решение на поземлена комисия за възстановяване на земи ? в слъжба земеделие ги няма , 2000 година е направено връщането , пише че след 2001 се вписват в агенцията по вписванията...
имам доброволна делба от 2001 година при нотариус , там е представен документа за възстановени земи , но ме съмнява нотариус да пази 20 години тези документи , как смятате ?

Съгласно Правилник за вписванията
Чл. 4. Вписват се:
г) договорите за делба на недвижими имоти, както и съдебно-разделителните протоколи относно такива имоти;

Къде се пазят архиви от 2000 година (при нотариуса или в АВ) и дали изобщо се пазят - това е божа работа.

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Апр 2025, 22:11

Щом земята е в Панчарево сте за мустака отвсякъде. Този договор за доброволна делба вписан ли е в АВ?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 22:27

Договора за доброволна делба е вписан в АВ от 2001 година .А кой е мустака ? :)
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 22:51

bkirov написа:А кой е мустака ? :)

Това е метафора.
bkirov написа:Договора за доброволна делба е вписан в АВ от 2001 година .

А там проверихте ли?

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 22:54

не знам решение на поземлена комисимя от 2000 година дали ще има вписано в АВ и не знам как да го изискам , имам електронен подпис и си вадя документи отдалечено понеже живея в провинцията.
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 23:07

bkirov написа:не знам решение на поземлена комисимя от 2000 година дали ще има вписано в АВ и не знам как да го изискам , имам електронен подпис и си вадя документи отдалечено понеже живея в провинцията.

Защо поземлена комисия?
Делба се прави само при сигурна съсобственост.

В другата тема са ви казали
ivanov_p написа:Според мен вписания договор за доброволна делба е валиден акт за собственост.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 23:11

Мерси г-не , но за съжаление вече 3 нотариуса отбягват да ми направят нотариален акт по документи , понеже искат предишен документ на делбата.... като решение на земеделската комисия който е представен преди 20 години при делба а сега не мога да го намеря.
bkirov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 01 Апр 2025, 23:18

bkirov написа:Мерси г-не , но за съжаление вече 3 нотариуса отбягват да ми направят нотариален акт по документи , понеже искат предишен документ на делбата.... като решение на земеделската комисия който е представен преди 20 години при делба а сега не мога да го намеря.

А това прочетохте ли?
guest1 написа:Щом не искат да издадат КНА по документи - да направят КНА въз основа на обстоятелствена проверка.

Идеята е да се докаже, че въпросния имот е владян от вас и не е актуван като държавна или общинска собственост.
Заедно с това
bkirov написа:декларирал съм го в данъчното преди 15 години.
Имам скица
договор за делба
характеристика на земеделската земя
удостоверение за наследници
както и Данъчна оценка .

и 3 свидетели - не би трябвало да има проблеми.
Пазите ли си документите за данъците?

Колкото до нотариусите ... има и Нотариална камара!

guest1
Активен потребител

Мнениеот bkirov » 01 Апр 2025, 23:24

Благодаря Ви за съветите , но от 24 години , това е регистрирано в АВ , дядо ми го е обявил договора както и в агенцията по вписванията така и на скицата пише него , после 14 години аз в данъчното .. защо трябва да правя обстоятелствени проверки след като 90 % от всичко е налично....
bkirov
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба