начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дарение на идеална част от реална

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение на идеална част от реална

Мнениеот erfvcd » 28 Май 2016, 19:09

Нот акт за дарение 2004 г на 2/3 на реална част от УПИ не за целия имот а реланата част не отговарящ на на чл 19 от ЗУТ.
Съгласно разпоредбата на чл. 59 от ЗТСУ /отм./ реално определени части от дворищно-регулационни парцели не могат да се придобиват чрез правни сделки или по давност.
Това нормативно решение се възприе и в действащия ЗУТ (в сила от 31.03.2001г.), където в чл. 200, ал.1 се предвиди, че реално определени части от поземлени имоти в границите на населените места и селищните образувания могат да се придобиват чрез правни сделки или по давност, само ако са спазени изискванията за минимални размери по чл. 19, т.е. за лице и повърхност.
Въпроса ми е нот акт за дарение може ли да се оспори от другия съсобственик ?
erfvcd
Младши потребител

Re: Дарение на идеална част от реална

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Май 2016, 23:10

Ако е така както казвате - ще падне запазената част, тоест ще се намали дарителната квота, как да кажа - ще се намали. Но само в процес за делба. Трябва да има процес и там стават тия омагьосвания. Бъдете инициатор на делбата, за да водите хорото. Другият вариант е адвокатски съвети от рода - учредете тежест на имота и такива.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот erfvcd » 29 Май 2016, 13:07

Благодаря за насоката
erfvcd
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 29 Май 2016, 16:31

ivan_lawyer написа:Ако е така както казвате - ще падне запазената част, тоест ще се намали дарителната квота, как да кажа - ще се намали.

Това може да е така, ама може и да не е.
Питащия е предоставил много малко инфо - както за конкретния документ, така и за останалото имущество на дарителя. Той може да (е) има(л) само този имот, но може - и още 10. Запазената част си я има, но е част от цялото имущество на наследодателя.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот erfvcd » 29 Май 2016, 21:30

Парцела е с площ от 2000 кв.м като е наследствен на петима наследника двамата който имат 2/3 даряват своята идеална част от реална част от парцела с площ 510 кв .И не съм сигурен че можеш да продадеш парцел на който има общинско мероприятие и улица на трето лице .
erfvcd
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Май 2016, 21:54

Аз ми е трудно да отговоря при тези сложни алинеи.
Какво искате всъщност - да извиете ръцете на другите, да придобиете, трябва да знам това, за да отговоря.

Моето мнение е да заведете дело за делба - няма как иначе - тук сте в тази ситуация. Но преди това да подготвите нещата - да учредите тежест на имота - за да сте доминант.

Не предприемайте нищо преди да сте си нагласили тежести на имота - делба без тежести е все едно нищо.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот erfvcd » 30 Май 2016, 10:25

Да така мисля да направя проблема ми е че човека който е надарен с 2/3 от реалната част след това се опита да придобие и другата част от 1/3 с констативка като беше декларирал в данъчното целия парцел и плащаше данъка на целия парцел и такива мошенги и не ми харесват .
erfvcd
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Май 2016, 23:59

Има шанс за пробив - но по принцип, земеделски земи се узаконяват по трудно - тоест - дори да наложа тежест, каква полза - това е земя. Ще се парцелира и дотук с лисичите номера.
Това си е за делба - няма как иначе.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба