Колеги,
В споразумението по чл.101 от СК мога ли да включа точка с такова (или в същия смисъл) съдържание:
"Родителите заявяват, че всеки един от тях има право да извежда детето от територията на Република България и да пътува с него в чужбина самостоятелно, т.е. без другия родител и в случай че е необходимо отделно заявеното им съгласие, ще го дават безпрепятствено."
Става дума за малолетно дете.
Никога не съм имала такава точка в споразуменията, нито съм попадала на споразумения с подобен текст, а родителите искат да бъде включена. Как гледа съдът на подобна клауза?
Делото ще бъде образувано в Софийския РС. Някакви впечатления?
- Дата и час: 16 Дек 2024, 18:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод по взаимно съгласие-питанка за споразумението
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Развод по взаимно съгласие-питанка за споразумението
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
Принципно не виждам пречка, но текста трябва да се прецизира. Споразумението има определено задължително съдържание, но не виждам пречка то да включва и "екстри". Все пак трябва да се има предвид и режима на лични контакти - ако този, който ще упражнява родителските права, замине с детето в Австралия, как другия ще упражнява правата си ? И обратно - този, който не упражнява род.права може да го изведе навън , но само в "своето" време.
- d_d
- Потребител
А защо не? След като декларацията се изисква да е с нотариална заверка на подписа, защо да не може съгласието да е дадено пред съдията в споразумението и да е отразено в решението?
- tiarra
- Потребител
В точката за режима на свиждане между детето и родителя, на когото НЕ са предоставени родителските права, обикновено пиша "както и по всяко друго време, определено по взаимно съгласие на родителите". Винаги минава така, с изключение на един единствен случай, когато съдията ми каза, че това трябва да отпадне, защото не подлежи на принудително изпълнение. Не че не е прав, но има някаква морална обвързаност между родителите и е демонстрация на добра воля, все пак, каквато в това производство не е без значение. Но и аз тук само си разсъждавам.....
Не съм сигурна, че ако оставя клаузата, за която питам, и в залата съдията каже, че трябва да отпадне, единият от съпрузите няма да бъде против и това да означава, че не постигат спораузмение, т.е. съгласие и по тази причина съдът да прекрати производството. Ако и двамата се съгласят да отпадне-проблем няма да има.
Затова исках да чуя впечатления как съдът гледа на подобна точка в споразумението, за да не изпадаме в ситуации разни.
Очевидно ще трябва да разговарям по-подробно със страните за тази точка и да обсъдим какво ще правят, ако съдът поиска да я махнем.
Благодаря ви!
Не съм сигурна, че ако оставя клаузата, за която питам, и в залата съдията каже, че трябва да отпадне, единият от съпрузите няма да бъде против и това да означава, че не постигат спораузмение, т.е. съгласие и по тази причина съдът да прекрати производството. Ако и двамата се съгласят да отпадне-проблем няма да има.
Затова исках да чуя впечатления как съдът гледа на подобна точка в споразумението, за да не изпадаме в ситуации разни.
Очевидно ще трябва да разговарям по-подробно със страните за тази точка и да обсъдим какво ще правят, ако съдът поиска да я махнем.
Благодаря ви!
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
-
ocean - Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|