начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Подялба на СИС със споразумение по време на развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на СИС със споразумение по време на развод

Мнениеот ploz » 17 Мар 2006, 17:23

Здравейте!

Заведох дело за развод по исков ред.Но със съпругът ми се споразумяхме и на второто дело внесохме споразумение,в което посочваме,че не желаем съда да се произнася по въпроса за вината,определяме кой ще упражнямва правата върху детето и колко издръжка на детето ще плаща другият родител.Заведохме и един свидетел.Но съдията насрочи още едно дело,защото в споразумението не сме посочили как ще поделим жилището ни,което е придобито по време на брака.Интересува ме може ли тази подялба да стане по време на това дело(както тъвърдят в съда)или после отново трябва да минем през нотариус ,каквото е становището на адвоката ни.Според него първо трябва да получим развод и след това да си делем имуществото.Не е ли един този закон все пак.
ploz
Нов потребител

Мнениеот janet_k » 17 Мар 2006, 17:30

Влязло в сила съдебно решение има силата на нотариален акт. Така че като се споразумеете в съдебно заседание и в решението Ви е посочено при какви квоти си разделяте имота, няма нужда от нов нотариален акт. С Решението си ще се легитимирате при евентуална прехвърлителна сделка. Но евентуално ще трябва да имате предвид, че всичко зависи от това как ще се споразумеете - дали ще получите целия имот и ще връщате 1/2 ид. ч. в пари на бившия съпруг или ще си останете само с едната втора.
УСПЕХ :wink:
janet_k
Младши потребител

Re: Подялба на СИС със споразумение по време на развод

Мнениеот an_jelika » 17 Мар 2006, 19:36

ploz написа:Здравейте!

Заведох дело за развод по исков ред.Но със съпругът ми се споразумяхме и на второто дело внесохме споразумение,в което посочваме,че не желаем съда да се произнася по въпроса за вината,определяме кой ще упражнямва правата върху детето и колко издръжка на детето ще плаща другият родител.Заведохме и един свидетел.Но съдията насрочи още едно дело,защото в споразумението не сме посочили как ще поделим жилището ни,което е придобито по време на брака.Интересува ме може ли тази подялба да стане по време на това дело(както тъвърдят в съда)или после отново трябва да минем през нотариус ,каквото е становището на адвоката ни.Според него първо трябва да получим развод и след това да си делем имуществото.Не е ли един този закон все пак.

Правилно Ви е казал адвоката! Задължително е да се споразумеете кой ще ползва семейното жилище, а не да извръшвате делба- за това ще си заведете друго дело, ако не сте го разделили доброволно помежду си ! Успех
an_jelika
Младши потребител

Re: Подялба на СИС със споразумение по време на развод

Мнениеот gery » 17 Мар 2006, 21:43

ploz написа:Здравейте!

Не съм съгласна с колегите. При развод по чл.99, ал.3 може да уредите и имуществените взаимоотношения. Просто ще трябва да се направи оценка, което малко ще ви забави. Няма пречка да получите примерно семейното жилище в изключителен дял и собственост. Таксата е 2% върху оценката. Същото важи и за МПС. Стига да има воля и съгласие от страна на съпруга, няма пречка. Защо ще си усложнявате живота да правите след това доброволна делба например, като може да свършите тази работа и сега.
gery
Потребител

Мнениеот oho_boho » 17 Мар 2006, 21:49

А къде забравихте 2% по ЗМДТ - вижте чл. 50 ЗМДТ. Винаги го забравят този закон и адвокати, че и съдии
oho_boho
Потребител

Мнениеот gery » 17 Мар 2006, 22:40

oho_boho написа:А къде забравихте 2% по ЗМДТ - вижте чл. 50 ЗМДТ. Винаги го забравят този закон и адвокати, че и съдии

До сега СРС не ми е определял такъв, иначе да има го! Има го и при доброволна делба, разлика няма! В единия случай плащаш на съда в другия на нотариус :)
gery
Потребител

Мнениеот ploz » 19 Мар 2006, 14:03

Ами точно за това става дума...адвокатът ми твърди,че няма как в споразуменито да пишем друго освен,че получаваме по 1/2 част от жилището.И следователно сред като получим развод ще делим наново
ploz
Нов потребител

Мнениеот gery » 19 Мар 2006, 14:17

ploz написа:Ами точно за това става дума...адвокатът ми твърди,че няма как в споразуменито да пишем друго освен,че получаваме по 1/2 част от жилището.И следователно сред като получим развод ще делим наново

Ами не е вярно твърдението на адвоката ви!
gery
Потребител

Мнениеот ploz » 19 Мар 2006, 15:54

Благодаря на всички!
ploz
Нов потребител

Назад към Семейни казуси