начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Съгласие на съпруг при продажба на наследствен имот?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съгласие на съпруг при продажба на наследствен имот?

Мнениеот reverie68 » 22 Май 2007, 17:15

Със сестрите ми наследихме имоти-апартамент и вила, които искаме да продадем. Необходимо ли е съгласието на съпруга ми? Благодаря Ви.
reverie68
Нов потребител

Мнениеот reveta » 22 Май 2007, 17:22

Не! Имотът принадлежи само на вас и на сестрите ви.
reveta
Младши потребител

Мнениеот reverie68 » 22 Май 2007, 17:35

reveta написа:Не! Имотът принадлежи само на вас и на сестрите ви.

Искрено благодаря!
reverie68
Нов потребител

Декларация по чл.23

Мнениеот miq_f » 05 Юни 2007, 07:23

Адвокатите се абсолютно прави,че не трябва да се изисква съгласието на съпруга при положение,че жилището не е семейно. Но се изисква! Наскоро продадох апартамент в София и купувачът трябваше да тегли сума от ОББ,за да ми го плати. Не знаете колко ме разиграваха заради тая декларация,наложи се много трудно да се свържа с шефовете на банката,за да разрешат,т.к.бях в развод.Сега,след като всичко мина,трябва да изпратя копие от решението за развода...Дано при Вас да спазят закона и да не я изискват.
miq_f
Младши потребител

Мнениеот tapashoncho » 07 Юни 2007, 11:08

Личното ми мнение е, че не трябва да се иска съгласието на другия съпруг. Съгласие би трябвало да се иска само ако това е семейното жилище, а доколкото разбирам в случая - тези имоти не са семейно жилище нито на Вас, нито на сестрите Ви.
Но в практика нещата стоят по друг начин. Почти всеки нотариус ще поиска Декларация по чл.23 от СК от съпруга, че е съгласен. По този начин те се застраховат, защото те няма как да знаят, че това не е семейно жилище и изискват и съгласието на другия съпруг.
tapashoncho
Младши потребител

Назад към Семейни казуси