- Дата и час: 17 Дек 2024, 08:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от родителски права и смяна името на детето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Отказ от родителски права и смяна името на детето
Здравейте ,
имам следния проблем.
Имам син на 1,5 години. С баща му не живеем заедно от 6 мес. Нямаме брак.
Детето е признато от бащата.
Искаме ( и двамата родители) да се отнемат родителските права на бащата и да се смени името на детето. т.е. детето да носи моята фамилия.
Знам, че има начин да се откаже родител от права, но не съм на ясно как става и какъв е реда.
Благодаря предварително.
имам следния проблем.
Имам син на 1,5 години. С баща му не живеем заедно от 6 мес. Нямаме брак.
Детето е признато от бащата.
Искаме ( и двамата родители) да се отнемат родителските права на бащата и да се смени името на детето. т.е. детето да носи моята фамилия.
Знам, че има начин да се откаже родител от права, но не съм на ясно как става и какъв е реда.
Благодаря предварително.
- maxmara
- Нов потребител
Re: Отказ от родителски права и смяна името на детето
maxmara написа:Знам, че има начин да се откаже родител от права ...
От къде го знаете това?
- inspectora
- Активен потребител
maxmara написа:Знам, че има начин да се откаже родител от права, но не съм на ясно как става и какъв е реда.
Благодаря предварително.
Няма такъв филм.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Отказът или отнемането на родителските права няма нищо общо с фамилното име. Детето вече има установен произход от бащата.
- sunrise
- Активен потребител
Знаете неща, които очевидно тук не ги знаем.
И защо ви е това, със смяната на имената?
И защо ви е това, със смяната на имената?
- Julyan
- Потребител
Госпожо, спрете да гледате латиноамерикански и турски сериали, няма как бащата да се откаже от детето. То е живо същество да не е стока, която се връща в магазина, няма как и да смените имената на детето. Причина, че с таткото сте се скарали и си играете на нати куклите, дай ми парцалите не е законно основание за промяна на името. Като порасне голям човек това дете при определени предпоставки, то би могло да да смени имената си.
Петък е и няма да се ядосвам, но следващия път като решите да имате дете с някой мъж, имайте предвид, че обвързвате живота си малко или много за цял живот.
Петък е и няма да се ядосвам, но следващия път като решите да имате дете с някой мъж, имайте предвид, че обвързвате живота си малко или много за цял живот.
- laridii
- Потребител
laridii - една фамилия може да провали живота на двама души. За да иска авторката това, то явно има доста обективни причини, а именно: защото едно дете не е играчка или кукла.
Аз също съм една от тези искащи. Уви, вече не мога да поправя най-голямата грешка допусната в живота ми: а именно ,позволих детето ми да носи имената и фамилията на тъй наречения "биологичен баща" - в точния смисъл на последната фраза защото единственно и само в това се изразява бащинството му.
Аз също съм една от тези искащи. Уви, вече не мога да поправя най-голямата грешка допусната в живота ми: а именно ,позволих детето ми да носи имената и фамилията на тъй наречения "биологичен баща" - в точния смисъл на последната фраза защото единственно и само в това се изразява бащинството му.
- sisi19
- Потребител
sisi19, не името прави човека, а човекът прави името си. Затова и законът предвижда ,че охраняването на правната сигурност е по важна , от емоционалното решение да хванеш първият срещнат за баща на детето си , а после да е крива цялата държава за твоята незрялост. Както и да се казва детето, важно е какво ще направи в живота си.
- sunrise
- Активен потребител
sisi19 написа:laridii - една фамилия може да провали живота на двама души. За да иска авторката това, то явно има доста обективни причини, а именно: защото едно дете не е играчка или кукла.
Сиси, ти може и да искаш бащата да изчезне яко дим от живота ти, но детето може да има друго мнение, ако не сега, то може след години, когато майчиното ти влияние не е толкова силно, то само може да осъществи контакт с бащата, затова си е негово право като порасне и стане пълнолетен човек да прецени дали желае да носи имената на баща си, да го наследи и т.н. Майката има право да избере кой да е баща на детето й, но не би следвало да го лиши от него със същата лекота, с която си е легнала с таткото.
- laridii
- Потребител
A дали бащта иска да оъществи контакт с детето , е другата страна на монетата.?? Ако се визира лично моето дете, то и сега го иска ( и никога не е било ограничавано), но защо ли от отсрешната страна на линията му се затваря телефона?/ И как ли се чувства то в такава ситуация??? Дали за в бъдеще дори и да иска да контактува с биологичния, то ще има смелоста да му се обадаи, или ще изпитва страха да не му се затвори слушалката от ново???? Да, човека прави името, но фамилията държи в капан, не един а двама души.
Но не желая да изпадам в подробности от личния ми живот. Все пак това засяга само мен, и всеки решава сам за себе си . А от майчиния инстингт, по голямо сетиво няма. То е висшото и ръководното за съхранението и възпитанието на децата.
Но не желая да изпадам в подробности от личния ми живот. Все пак това засяга само мен, и всеки решава сам за себе си . А от майчиния инстингт, по голямо сетиво няма. То е висшото и ръководното за съхранението и възпитанието на децата.
- sisi19
- Потребител
А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?
Един друг истинкт от областта на междукрачието го е заглушил, да ми прости модераторът, ама не се въздържах, от такива фафли, дето се омъжват и раждат от първия срещнат и после искат държавата да го разкара от живота им ми е писнало!
- laridii
- Потребител
sunrise написа:А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?
Ми то е блиско до сивото вещество майчинския инстинкт се придобива с зачеването ,защото детето за майката започва да съществува от деня в който тя е заченала и от този момент тя започва да го съхранява и грижи за него.Естественно ,дори и фамилията да бъде сменена биологичната връзка никога не може да се пресече и изчезне.
Но дава свободата на действие и развитие при възможноста за излизане извън страната.
Второ когато човек държи едно дете да бъде припознато и носи неговото второ и трето име, то тогава автоматично поема отговорноста за това със пълното съзнание за бъдещите грижи, а не защото старите клишета налагат това.Никой не е длъжен да прави против волята си нищо(освен в крайна необходимост),и никой не може да му наложи това.
- sisi19
- Потребител
laridii написа:sunrise написа:А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?
Един друг истинкт от областта на междукрачието го е заглушил, да ми прости модераторът, ама не се въздържах, от такива фафли, дето се омъжват и раждат от първия срещнат и после искат държавата да го разкара от живота им ми е писнало!
Ларди, явно съм сгрешила за преценката си спрямо Вас. Мислех Ви за интелигентен човек. Но казаното от вас, срина представите ми.
Надявам се да не попадам, по никакъв начин на адвокати с вашия стил и маниер на говорене.Но ако недай си боже стане това и тези думи които пишете макар и виртуалено в ПРАВЕН ФОРУМ, на който се прави реклама дори в сайта на Министерство на Правосъдието, се изразят в съдебна зала, то тогава мисля че наказателната отговорност която ще понесете, ще бъде доста голяма, а най вече и отнемане на адвокатското разрешително.
От друга страна се замислям, дали да не направя препрадка на именно такива мнения, изразени в писменна форма по електронен път към участниците в този форум, направо към визираното от мен Министерство???????
Ако искате да се излагате, излагайте сам себе си отделно от тук, но тук излагате не само вас, а и вашата гилдия, хора с ценз и образование.
- sisi19
- Потребител
sisi19 написа:sunrise написа:А къде е бил инстикта, Вашето висше ръководно начало, когато сте заченали от този мъж? И като се смени фамилията,биологичната връзка как ще я прекъснете?
Ми то е блиско до сивото вещество майчинския инстинкт се придобива с зачеването ,защото детето за майката започва да съществува от деня в който тя е заченала и от този момент тя започва да го съхранява и грижи за него.Естественно ,дори и фамилията да бъде сменена биологичната връзка никога не може да се пресече и изчезне.
Но дава свободата на действие и развитие при възможноста за излизане извън страната. смяната на фамилното име, дори да беше възможно не означава, че бащата няма да е баща повече и че ще можете да изведете детето без негово съгласие
Второ когато човек държи едно дете да бъде припознато и носи неговото второ и трето име, то тогава автоматично поема отговорноста за това със пълното съзнание за бъдещите грижи, а не защото старите клишета налагат това.Никой не е длъжен да прави против волята си нищо(освен в крайна необходимост),и никой не може да му наложи това.напротив, законът защитава детето, баща му, дори и да не го иска, детето има право на имената му и на издръжка, един ден при евентуална смърт на наследство - Тези правила са за да защитават интересите на децата, а те не винаги съвпадат с тези на майката.
sisi19 написа:Ларди, явно съм сгрешила за преценката си спрямо Вас. Мислех Ви за интелигентен човек. Но казаното от вас, срина представите ми.
Надявам се да не попадам, по никакъв начин на адвокати с вашия стил и маниер на говорене.Но ако недай си боже стане това и тези думи които пишете макар и виртуалено в ПРАВЕН ФОРУМ, на който се прави реклама дори в сайта на Министерство на Правосъдието, се изразят в съдебна зала, то тогава мисля че наказателната отговорност която ще понесете, ще бъде доста голяма, а най вече и отнемане на адвокатското разрешително.
От друга страна се замислям, дали да не направя препрадка на именно такива мнения, изразени в писменна форма по електронен път към участниците в този форум, направо към визираното от мен Министерство???????
Ако искате да се излагате, излагайте сам себе си отделно от тук, но тук излагате не само вас, а и вашата гилдия, хора с ценз и образование.
Скъпа ми Сиси, истината боли, нали!!! Вашият проблем е, че виждате светът през собствената си исто/е/рия, а не виждат общото и по-голямото.
Не виждам нищо обидно в поста ми, от него би могъл да се засегне само човек, който се индентифицира с посочената от мен група от "фафли" ...
Етика, морала и интелигентността ми не биха могли да се преценяват от това дали мигам съчуствено на працали на подобни истории. Защото точно поради това, че нашата професия предполага образование и ценз и т.н., аз виждам голямата картина, а тя е че едно дете може и след 20 години да осъществи добър контакт с другия си родител, независимо от това, че този който го е отгледал години наред му е пълнил главата, колко лош е другия.
Последно, единствената, която се излага тука и то не за първи път сте Вие!
- laridii
- Потребител
Ларди- Всеки казус е отделен за себе си.И никой не може да си вади изватки дали едно нещо е така или не е, ако няма точни и конкретни доказателства.
Не казвам, че няма родители който да настройват децата срещу другия. За съжаление това е доста голям процент след развода или раздялата, което ЛИЧНО аз по никакъв случай или начин не удобрявам и винаги съм била против това. Децата са си деца, дори и при раздялата, те се нуждаят от двамата си родители, а за последните възниква още една отговорност, а тя е:да спзват коректно поведение един към друг, да не вършат нищо за отчуждаване на децата, да обезпечават в остановката в която децата израстват и прочее.
От друга страна дори и израза "фафли" с който вие се изразявате не е присъщ за хора с ценз на тази професия. Поради простата причина че нямат улично образование, а висше, което поне ги е научило как да се изразяват.
Що се отнася до моята излагация - ами моя си е, както и мненията които пиша тук. Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
Не казвам, че няма родители който да настройват децата срещу другия. За съжаление това е доста голям процент след развода или раздялата, което ЛИЧНО аз по никакъв случай или начин не удобрявам и винаги съм била против това. Децата са си деца, дори и при раздялата, те се нуждаят от двамата си родители, а за последните възниква още една отговорност, а тя е:да спзват коректно поведение един към друг, да не вършат нищо за отчуждаване на децата, да обезпечават в остановката в която децата израстват и прочее.
От друга страна дори и израза "фафли" с който вие се изразявате не е присъщ за хора с ценз на тази професия. Поради простата причина че нямат улично образование, а висше, което поне ги е научило как да се изразяват.
Що се отнася до моята излагация - ами моя си е, както и мненията които пиша тук. Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
- sisi19
- Потребител
sisi19 написа:И никой не може да си вади изватки дали едно нещо е така или не е, ако няма точни и конкретни доказателства.
Не казвам, че няма родители който да настройват децата срещу другия. За съжаление това е доста голям процент след развода или раздялата, което ЛИЧНО аз по никакъв случай или начин не удобрявам и винаги съм била против това.
Какво ли няма по този свят !!! Сега като закрият отделението в Суходол и ги пуснат любимите пациенти и те ще имат право на мнение ... Ще настъпи равновесие и хармония !
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
Ммм, даааа. Но за да бъде вечерята добра,към рагуто може и да се прбави салата от костен мозък залята с енергиината напитка на живота, олицитворяваща питието на боговете.А кое е то??????
- sisi19
- Потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|