Здравейте! Дядо ми е стопанисвал лозе, което е общинско, но има разрешително за строеж както и тухлена постройка. Интересува ме дали имам право да го закупя по давност, понеже има монаториум. Проблем ли е, че друг е платил наем, но не го стопанисва и лозето постее. През годините сме му плащали само такса смет. Това е информацията която мога да дам.
Ще съм благодарен на всякакви мнения и съвети!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно придобиването по давност
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Относно придобиването по давност
Информация няма. На кой е лозето и след като пустее как го владеете? След като го владеете с цел да стане ваше защо и на кого ще го плащате? Ако искате да го купите няма придобивна давност, това са несъвместими неща, не може хем да владеете лозето като ваше, хем да го владеете с мисълта, че е чуждо и трябва да го платите на някой.
Отидете при някой местен адвокат и питайте, а може и в общината, ако е общинско.
Отидете при някой местен адвокат и питайте, а може и в общината, ако е общинско.
- ivanov_p
- Активен потребител
Ходих при адвокат! Таксуваме 100лв за да провери нещата, след което ми каза, да чакам монаториума да падне. Ходих в общината, а от там много добре знаете, че не може да се получи информация, освен ако не си им роднина! Лозето е общинска земя с къщичка с право на строеж, узаконена. Дядо ми го е стопанисвал до преди 5 години, а след като почина, лозето пустее. В общината разбрах, че друг човек го е наел от 1-2години и заплаща наем.
Просто не съм спирал да искам информация как мога да придобия или да закупя това лозе. Но не получавам никаква информация и за това пиша тук! Съжалявам ако не мога да обясня както трябва, но не съм юрист.
Благодаря отново!
Просто не съм спирал да искам информация как мога да придобия или да закупя това лозе. Но не получавам никаква информация и за това пиша тук! Съжалявам ако не мога да обясня както трябва, но не съм юрист.
Благодаря отново!
- toshkov90
- Нов потребител
"Монаториума" е т. н. мораториум за придобиване на имот, общинска частна собственост, ако го владееш години дълги и наред ( забраната е относителна, зависи фактологията, но от теб не може да се измъкне нищо полезно, като информация). Може да се присъединява владение.
Забравяш всичко, което си чул за мораториума. Единственото полезно е да смениш адвоката- този с проверката не е твоя човек.
Ако се откажеш от горното - винаги ти остава опцията да работиш с общинския съвет, който да вземе Р да ти се продаде на пазарни цени.
Забравяш всичко, което си чул за мораториума. Единственото полезно е да смениш адвоката- този с проверката не е твоя човек.
Ако се откажеш от горното - винаги ти остава опцията да работиш с общинския съвет, който да вземе Р да ти се продаде на пазарни цени.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Каква друга информация е нужна, за да я дам? Просто исках да знам дали има някакъв шанс да придобия това лозе, въз основа на това, че дядо е построил сграда в него. Ще ида пак при адвокат, ще ми вземе отново определена сума и на края нищо..... Моля просто за някакви насоки...
- toshkov90
- Нов потребител
На мен ми е все тази, каква информация ще даваш. Има неща, които не са за форум, а ти не си достоверен източник. Нахвърлял ли някакви противоречащи се твърдения, които трябва да се проверят.
Нито ред на какво основание е предоставен тоя имот на дядо, нито кой, кога, строителни книжа и прочее основание е построил тази ( каква?) сграда; нито кой, кога, на какво осн. е плащал наем и защо; нито ред какъв е статута на тоя имот към дата на предоставянето, построяването, към момента; кой е собственик сега и на какво основание, още , и още....
Дал си 100лв. на вятъра, защото отговор от типа "мораториум" и твоите твърдения не означава абсолютно нищо. Мораториума има различно отношение за различен времеви момент и за различните видове собствености към съответния времеви момент, ама владението на дядо ти ( ако и доколкото го е имало) е прекъснато, а за давностното владение има съществено значение плащане на наеми - информация нямаш, а дор да имаш- пак се пправят много проверки, събират се документи и едва тогава се дава отговор.
Ми, зависи- пет години след това ли се сети да питаш? Изчакай още пет.
Виж чл. 35 от ЗОС ( закон за общинската собственост) и действай. Разбира се освен, че ти трябват документи, не твърдения, трябва да имаш съдействието на собственика на земята, а той да е навит да продава... на пазарни цени( в идеалния случай няма да купиш на цена по-ниска от пазарната).
п.п. боли ме тялото, дайте насоки...- пий аспирин, нищо, че си за операция.
Е, това питаш, но на такива въпроси- съответно некоректни отговори.
Нито ред на какво основание е предоставен тоя имот на дядо, нито кой, кога, строителни книжа и прочее основание е построил тази ( каква?) сграда; нито кой, кога, на какво осн. е плащал наем и защо; нито ред какъв е статута на тоя имот към дата на предоставянето, построяването, към момента; кой е собственик сега и на какво основание, още , и още....
Дал си 100лв. на вятъра, защото отговор от типа "мораториум" и твоите твърдения не означава абсолютно нищо. Мораториума има различно отношение за различен времеви момент и за различните видове собствености към съответния времеви момент, ама владението на дядо ти ( ако и доколкото го е имало) е прекъснато, а за давностното владение има съществено значение плащане на наеми - информация нямаш, а дор да имаш- пак се пправят много проверки, събират се документи и едва тогава се дава отговор.
toshkov90 написа:има някакъв шанс да придобия това лозе, въз основа на това, че дядо е построил сграда в него.
Ми, зависи- пет години след това ли се сети да питаш? Изчакай още пет.
bird_of_paradise написа:винаги ти остава опцията да работиш с общинския съвет, който да вземе Р да ти се продаде на пазарни цени.
Виж чл. 35 от ЗОС ( закон за общинската собственост) и действай. Разбира се освен, че ти трябват документи, не твърдения, трябва да имаш съдействието на собственика на земята, а той да е навит да продава... на пазарни цени( в идеалния случай няма да купиш на цена по-ниска от пазарната).
п.п. боли ме тялото, дайте насоки...- пий аспирин, нищо, че си за операция.
Е, това питаш, но на такива въпроси- съответно некоректни отговори.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|