начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Забиване на Колчета

Казуси за недвижими имоти

Забиване на Колчета

Мнениеот kurta009 » 16 Юли 2014, 20:32

В процес съм на купуване на едно празно УПИ в регулация което няма очертани граници на самата земя.
Имам актуална скица,данъчна оценка и другите документи.

Кой трябва да търся за да дойде да ми забие колчета и да определи границите ? Общинска служба някаква или частно лице ? И ако е частно лице какъв трябва да е той ? Имота са намира в община Родопи

Отделно ако съседа има някакви претенции към границите на имота /предполагам че може и да има / след като ми забият колчетата какво трябва да направя за да си защитя правата ?
kurta009
Младши потребител

Re: Забиване на Колчета

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юли 2014, 09:42

kurta009 написа:...Кой трябва да търся за да дойде да ми забие колчета и да определи границите ? Общинска служба някаква или частно лице ? И ако е частно лице какъв трябва да е той ? Имота са намира в община Родопи

Лицето което трябва да Ви забие колчетата следва да е търговец с предмет на дейност геодезически услуги.
kurta009 написа:Отделно ако съседа има някакви претенции към границите на имота /предполагам че може и да има / след като ми забият колчетата какво трябва да направя за да си защитя правата ?
-нищо докато съседът Ви не направи първият агресивен ход по официален ред. След това пътища много и все по съдебен ред.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Юли 2014, 11:20

kurta009 написа:...Кой трябва да търся за да дойде да ми забие колчета и да определи границите ?

julyanvonemona написа:Лицето което трябва да Ви забие колчетата следва да е търговец с предмет на дейност геодезически услуги.

Глупости на търкалета казани от юзър без ППП като архитект, без ППП като геодезист и без юридическа правоспособност.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Юли 2014, 13:57

Melly написа:...Глупости на търкалета казани от юзър без ППП като архитект, без ППП като геодезист и без юридическа правоспособност.

Моя музo Melly понеже съм добронамерен и желая да прогледнеш, ще ти кажа че горното е далеч по-добро от това да не можеш да мислиш, нещо което настойчиво демонстрираш достатъчно дълго време дори и за изготвянето на една подробна и типична клинична картина.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юли 2014, 10:22

"Забиване на колчета" просто ей така, за да видите, или "забиване на колчета" като стъпка към построяване на ограда?
Препоръчвам второто. По-евтино ще Ви излезе.
Трасировъчен план (от лицензирано по ЗКИР лице) + конструктивно становище + документи за собственост и скица :arrow: Разрешение за строеж за оградата (от общината) :arrow: "забиване на колчетата" и едновременно съставяне на протокол за линия за оградата, съставен от същото лицензирано по ЗКИР лице, в присъствието на общински служител :arrow: построяване на оградата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kurta009 » 20 Юли 2014, 11:32

emilgrigorov написа:"Забиване на колчета" просто ей така, за да видите, или "забиване на колчета" като стъпка към построяване на ограда?
Препоръчвам второто. По-евтино ще Ви излезе.
Трасировъчен план (от лицензирано по ЗКИР лице) + конструктивно становище + документи за собственост и скица :arrow: Разрешение за строеж за оградата (от общината) :arrow: "забиване на колчетата" и едновременно съставяне на протокол за линия за оградата, съставен от същото лицензирано по ЗКИР лице, в присъствието на общински служител :arrow: построяване на оградата.

За слагане на ограда ми трябват колчета.
Не знаех че ще е толкова сложно :roll: :?
Не знаех и че за да си сложа ограда на имота ще ми трябва разрешение за строеж от общината !!! и те вероятно ще ми искат поне 150 документа за набавянето на който ще ми трябва поне 1-2 години :roll: :lol: :D

А ако оградата е просто една най-най-обикновенна телена мрежа ?
Трябват ли ми всичките тези неща?
И след като дойде това лице ,което не разбрах геодезист на свободна практика ли само трябва да е,забие колчетата и съседа каже "Ами ти си влезнал 10 см в моята земя,не може да строиш тук ограда" какво правим ? Завеждане на дело ? :)
kurta009
Младши потребител

Мнениеот kurta009 » 20 Юли 2014, 12:23

Наскоро ми забиваха такива колчета но на земеделска земя.Извършва се от Поземлена комисия по район и цената е 9лв на колче.
Петък питах един геодезист за тоя имот и ми обяви цена от 300лв..ПОНЕ :twisted: :D

Та затова питам,няма ли някаква държавна или общинска служба да забива колчета,с цел да ми излезе по евтино ?
kurta009
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юли 2014, 17:31

Повтарям! В урегулираните територии (села и градове) строителна линия за ограда което е едно и също с т.н. "Забиване на колчета" от 2000 година насам, не се дава нито от държавата нито от общината, а от търговци по смисъла на Търговския закон. Цените се договарят.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот petko_a » 20 Юли 2014, 18:19

Както и в неурегулирана територия с кадастрална карта. Не е необходимо задължително да са търговци. 9 лв на колче е цената за установяването на монопол върху дадена територия, иначе си е чиста загуба. И не поземлената комисия ги е поставяла.
petko_a
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юли 2014, 21:30

petko_a написа:...Не е необходимо задължително да са търговци.
Даването на линия е услуга и за този който я дава не е еднократна. Това са лица занимаващи се с повтаряема дейност, която и по обем следва да се води по търговски начин. Това го пише в чл.1 (3) от ТЗ, а това че някой се опитват да се крият като упражняващи "свободна професия" си е техен проблем. Ако за тези лица има допълнително изискване да са конституирани и по ЗКИР, то не отменя същността им на търговци.
Същевременно "Ултра груп АД" (дано по случайност не съм улучил някой могъщ търговец, че може да ми се стъжни) с предмет на дейност "от елекрическият пържолник до космоса и ectr"е усвоило и даването на линии за имоти ги задължава да ползват само лица геодезисти. Мисля че даването на линия не е от нещата за които се изисква магистърска степен по геодезия според чл.17 (1) ЗКИР. Melly за забиване на колчета категорично не се изисква нито ППП нито ОПП. Справи се със ЗКАИИП!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Юли 2014, 12:52

Документите по оградата са тези, за които писах в предишния пост. Цената (за документи, разрешения, трасирания) ... от порядъка на 500 лева.

Ако възникне спор за местоположението на имотната граница, най-вероятно ще се реши от съда.
Но, ако първо трасирате, изчакате реакцията на съседа, а след това поискате Разрешение за строеж за оградата, възможно е въобще да не получите такова. Ако той обжалва трасирането.
А протоколът за линия за ограда , както казах, се съставя в присъствието на служебно лице от общината, от лицензиран геодезист ... обикновено вдъхват респект в немирни комшии.

В деня на трасирането имайте готовност (работници, материали) незабавно да материализирате границата, дори през кол-два. Ако е още в присъствието на общинаря - най-добре.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Юли 2014, 18:48

kurta009 написа:Та затова питам,няма ли някаква държавна или общинска служба да забива колчета,с цел да ми излезе по евтино ?

Много отдавна нищо, което прави държавата или общината, не излиза по-евтино от същото, ако го свърши някой друг. На това явление му викат "пазарна икономика".
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот kurta009 » 03 Сеп 2014, 20:37

За протокола.....говорих първо със съседа
После наех лицензиран геодезист,който дойде,трасира имота като съседа беше свидетел,написа протокол с GPS данни и всичко останало в който се подписахме със съседа.
После построих оградата :D
kurta009
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Сеп 2014, 10:35

:lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nedbmw69 » 13 Сеп 2014, 07:17

А задължително ли е да присъства служител от Общината или само подписа със съседа са важни.
nedbmw69
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 16 Сеп 2014, 16:32

kurta009 написа:За протокола.....говорих първо със съседа
После наех лицензиран геодезист,който дойде,трасира имота като съседа беше свидетел,написа протокол с GPS данни и всичко останало в който се подписахме със съседа.
После построих оградата :D

Ако не сте изпълнили последващите стъпки, посочени от emilgrigorov и сте построили оградата без разрешение за строеж, съответно последващ протокол за линия и ниво, става въпрос за незаконен строеж на ограда. Което може да се използва във всеки следващ момент от Вашия любезен съсед за отстояване на негови искания към Вас. :)
Не винаги евтиното е наистина евтино. За справка със ЗУТ- каква е дименсията на глобата за това:
Наказва се с глоба от 1000 до 10 000 лв., ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, лице - участник в строителството, което извършва, разпореди или допусне извършването на незаконен строеж.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот todorst » 17 Сеп 2014, 19:47

Строеж на ограда. Колчетата маркират ЛИНИЯТА. По линията, през 2,20 м. монтирам циментови колове и бодлива тел. Това "строителство" ли е? Трябва ли Разрешение за строеж?. Този "строеж" зимъска ще изчезне, ромска работа!
todorst
Потребител

Мнениеот bgarch » 18 Сеп 2014, 14:41

todorst написа:Строеж на ограда. Колчетата маркират ЛИНИЯТА. По линията, през 2,20 м. монтирам циментови колове и бодлива тел. Това "строителство" ли е? Трябва ли Разрешение за строеж?. Този "строеж" зимъска ще изчезне, ромска работа!

Там е работата, че трябва. Така е решил законодателят. Дори и становище на инженер- конструктор трябва. Да, да, и за такава ограда- с монтирани циментови колове и бодлива или обикновена тел. Само не ме карайте да обяснявам защо е така- няма да мога.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Сеп 2014, 08:27

bgarch написа:....Само не ме карайте да обяснявам защо е така- няма да мога.

Позволи ми аз да обясня!
Съгласно ;5 т.38 ДР на ЗУТ ""Строежи" са надземни, полуподземни, подземни и ...........огради, ........" и след като оградата е строеж за нея си требе и разрешение за строеж. Анадън му todorst?!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 21 Сеп 2014, 11:54

julyanvonemona написа:след като оградата е строеж за нея си требе и разрешение за строеж.

Не си съвсем прав, защото съществува чл. 151 от ЗУТ с изключения, т.е. строежи, за които не си требе РС. А това е включено в състава на чл. 147. Затова ми е трудно да обясня мотивите на законодателя, особено пък включването в изискванията на чл. 147(2) към издаването на РС за огради. Каква конструкция, каква статика има тук, че инженер- конструктор трябва да се занимава с това?
Неведоми са пътищата законодателски.
Изображение
bgarch
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси