- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
pomognete
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Ivan_2,
1. Валидно правно основание за припознаването не същестува
2. Отговорът на моя въпрос: За съпруга единствената възможност е да оспори припознаването като трето лице / чл.38 СК/
3. Отговорът на твоя въпрос: Докато майката или детето не оспорят в предвидените срокове остава валиден актът за раждане такъв какъвто е: като баща е вписан биологични баща, а не съпругът. Интерес от оспорване от страна на двете лице може да е в резултат от недобро финансово състояние / биологични баща е безработен /, а съпругът е финансово стабилен.Детето иска да бъде признато за родено от съпруга с цел да го наследи /.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
2. Отговорът на моя въпрос: За съпруга единствената възможност е да оспори припознаването като трето лице / чл.38 СК/
3. Отговорът на твоя въпрос: Докато майката или детето не оспорят в предвидените срокове остава валиден актът за раждане такъв какъвто е: като баща е вписан биологични баща, а не съпругът. Интерес от оспорване от страна на двете лице може да е в резултат от недобро финансово състояние / биологични баща е безработен /, а съпругът е финансово стабилен.Детето иска да бъде признато за родено от съпруга с цел да го наследи /.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Mnogo blagodaria za otgovorite vi,pripoznaliat deteto e biologi4niat bashta,ima oba4e edno 3to lice koeto postoiano ni tormozi psihi4eski poslednoto koeto kaza 4e shte ni razhojda po sadilishta zaradi deteto interesuvashe me prosto dali toi kato edin "nikakvec" na men i deteto moje da osporva pripoznavaneto .Blagodaria
- cheburashkata
- Нов потребител
Iskam da spomena sashto 4e ne e "lubovnikat" i 4e ne moje da dokaje 4e e bashta no vaprosa mi e dali moje da podava niakakvi iskove ili ne6to takova samo i samo da ni razigrava pak blagodaria .Saprug niama.
- cheburashkata
- Нов потребител
cheburashkata написа:Iskam da spomena sashto 4e ne e "lubovnikat" i 4e ne moje da dokaje 4e e bashta no vaprosa mi e dali moje da podava niakakvi iskove ili ne6to takova samo i samo da ni razigrava pak blagodaria .Saprug niama.
От горните становище следва извода, че това трето вам лице МОЖЕ да предяви иск.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Da tretoto litse moje da izvarshi pripoznavaneto na osnovanie 4l.38 ot SK.
Ako oba4e se varnem kam hipotezata nad koiato rasajdavahme a imenno prezumtiven bashta koito v akta za rajdane na deteto ne e vpisan kato bashta a e zapisan kato bashta pripoznavashtia -to mi sestruva 4e pripoznavaneto shte bade nedupostimo. To4no v momenta imame slu4ai pri koito edna gospoja s postoianen adres pri nas(mnogokratno si e smeniala adresa) po li4en registratsionen karton e razvedena.Tia niama spomen da se e razvejdala(moje i v neino otsastvie da e minalo deloto). triabva da i se izdade udostoverenie za sklu4en grajdanski brak no pak po natsionalna baza danni tia e razvedena. I kashata e palna. Pri koeto si zadavam vaprosa ako sega pri nas tia vzeme 4e rodi dete i se poiavi niakoi meraklia i pojelae da pripoznae deteto otkade nie mojem da znaem 4e dali e jenena ili e razvedena. Doveriavame se na natsionalna baza danni i vpisvame pripoznavaneto. I edin slan4ev den se okazva 4e ne e imalo brakorazvodno delo. Togava kakto sapruga taka i vsiako edno treto litse moje da ospori pripoznavaneto. Taka 4e hipotezata ne e nevazmojna.No spored men togava sledva sada da postanovi reshenie s koeto da otmeni pripoznavaneto kato nedupostimo ili nishtojno i za bashta da bade vpisan sapruga na maikata.
Ako oba4e se varnem kam hipotezata nad koiato rasajdavahme a imenno prezumtiven bashta koito v akta za rajdane na deteto ne e vpisan kato bashta a e zapisan kato bashta pripoznavashtia -to mi sestruva 4e pripoznavaneto shte bade nedupostimo. To4no v momenta imame slu4ai pri koito edna gospoja s postoianen adres pri nas(mnogokratno si e smeniala adresa) po li4en registratsionen karton e razvedena.Tia niama spomen da se e razvejdala(moje i v neino otsastvie da e minalo deloto). triabva da i se izdade udostoverenie za sklu4en grajdanski brak no pak po natsionalna baza danni tia e razvedena. I kashata e palna. Pri koeto si zadavam vaprosa ako sega pri nas tia vzeme 4e rodi dete i se poiavi niakoi meraklia i pojelae da pripoznae deteto otkade nie mojem da znaem 4e dali e jenena ili e razvedena. Doveriavame se na natsionalna baza danni i vpisvame pripoznavaneto. I edin slan4ev den se okazva 4e ne e imalo brakorazvodno delo. Togava kakto sapruga taka i vsiako edno treto litse moje da ospori pripoznavaneto. Taka 4e hipotezata ne e nevazmojna.No spored men togava sledva sada da postanovi reshenie s koeto da otmeni pripoznavaneto kato nedupostimo ili nishtojno i za bashta da bade vpisan sapruga na maikata.
- neznaiko
- Потребител
neznaiko написа:No spored men togava sledva sada da postanovi reshenie s koeto da otmeni pripoznavaneto kato nedupostimo ili nishtojno i za bashta da bade vpisan sapruga na maikata.
В конкретния случай за съда не е открита подобна правна възможност. Това е така, понеже в СК липсва такъв правен институт - недопустимост или нищожност на припознаване / обратно - ЗЗД имаме хипотези на нищожност и унищожаемост на сделки/
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
cheburashkata написа:Mnogo blagodaria za otgovorite vi,pripoznaliat deteto e biologi4niat bashta,ima oba4e edno 3to lice koeto postoiano ni tormozi psihi4eski poslednoto koeto kaza 4e shte ni razhojda po sadilishta zaradi deteto interesuvashe me prosto dali toi kato edin "nikakvec" na men i deteto moje da osporva pripoznavaneto .Blagodaria
В България всеки може да си подава искове за каквото му хрумне със и без основание. Дори и да загуби делото, все пак ще Ви е занимавал с това поне известно време, през което Вие ще хабите най-малкото нерви.
- fenix_f
- Потребител
Blagodaria pak za otgovorite zna4i izliza 4e poniakoi pat moje da ti izleze "po eftino"ako se omajij az ne sam advokat no kato 4etoh semeiniat kodeks razbrah 4e vsi4kite 4lenove si protivore4at edin pat pripoznavaneto moje da bade osporeno samo ot deteto ili maikata i edin pat ot vseki koito si go naumi MI da biah se omajila nikoi nemojeje da ima pretencii taka li??? ))
- cheburashkata
- Нов потребител
Cheburashka, ne si razbrala dobre! Nezavisimo dali si omujena ili ne licata koi imat pravo da osporvat ili da tursiat bashtinstvo sa edni i sushti, zakonut ne pravi razgranichenie v zavisimost ot tozi fakt! Tova che v edni sluchai imat pravo da osporvat ili tursiat prava edni lica, a v drugi sluchai - dr. lica e napraveno s misulta da budat zashtiteni v edni sluchai - pravata na deteto, v drugi slu4ai - pravata na zasegnatoto lice. Ne mojem da otnemem na horata pravoto im da osporvat ili tursiat prava! Govoria principno. Estestveno, che vinagi shte ima hora, koito mogat da zloupotrebiat s pravoto si na isk, no zatova e sudut - da reshi osnovatelna li e pretenciiata im ili ne! Idealni zakoni niama! vse pak celta e da se vuvede red i e malko trudno s edno izrechenie da ti raztulkuvam voliata na zakonodatelia, vlojena v edna ili dr. razporedba, oshte poveche - triabva da se vzeme pod vnimanie, che zakonut sledva da bude tulkuvan i v negovata edinna i sistematichna cialost.
- spravedlivost
- Младши потребител
monteskio написа:Ivan_2,
УСПЕХ!
1. Въпросът ми относно правното основание касаеше не припознаването, а вписването на извършилия припознаването в акта за раждане, при условие, че майката е в брак.
2. За съпруга не е единствената възможност посочена от Вас ( да оспори припознаването като трето лице / чл.38 СК/). Съгласно Решение № 160 от 3.II.1982 г. по гр. д. № 3862/81 г., II г. о. "..... Поправка на акт за раждане по реда на чл. 67, ал. 1, т. 2 от Наредбата за гражданското състояние във връзка с чл. 127 ЗЛС досежно името на бащата, може да се иска само когато като баща на детето е вписано името не на съпруга на майката, а на друго лице. ............... Вписването на името на дадено лице като баща на детето в акта за раждане не го прави баща - за да бъде баща на детето дадено лице, необходимо е, както се каза, то да е било в брак с майката по време на раждането на детето или последното да се е родило преди изтичане на 300 дни след прекратяване на брака - бракът сочи бащата. Затова и тогава, когато майката е била в брак с дадено лице и детето е родено през време на този брак, а в акта за раждане е посочено като баща друго лице, с което майката не е била в брак по време на раждане на детето, пак може да се иска поправка на акта за раждане по реда на чл. 67, ал. 1, т. 2 от наредбата във връзка с чл. 127 ЗЛС. .........."
Предвид горното смятам, че съпруга няма нужда да оспорва припознаването, а може да иска да бъде поправен акта за раждане, достатъчно е да докаже, че по време на раждането е бил в брак с майката - бракът сочи бащата.
- oncho
- Младши потребител
А дали е така според новата правна уредба? Все пак имайте предвид, че НГС, която цитирате, е вече отдавна отменена. Не мисля че чрез една елементарна процедура на поправка може да бъде променено едно установено вече положение като описаното. Само от един спомен, който ражда в момента паметта ми - чл.19 от Закона за гражданската регистрация и административното обслужване на населението, може да се направи този извод: "Промяна в името може да стане единствено и само по съдебен ред."
- ivan2
- Потребител
ivan2 написа:А дали е така според новата правна уредба? Все пак имайте предвид, че НГС, която цитирате, е вече отдавна отменена. Не мисля че чрез една елементарна процедура на поправка може да бъде променено едно установено вече положение като описаното. Само от един спомен, който ражда в момента паметта ми - чл.19 от Закона за гражданската регистрация и административното обслужване на населението, може да се направи този извод: "Промяна в името може да стане единствено и само по съдебен ред."
НАРЕДБА за гражданското състояние
Приета с ПМС 117 от 30.08.1975 г., обн., ДВ, бр. 75 от 30.09.1975 г., изм. и доп., бр. 28 от 8.04.1977 г., бр. 52 от 3.07.1979 г., бр. 43 от 3.06.1980 г., бр. 38 от 16.05.1986 г., изм., бр. 33 от 29.04.1988 г., бр. 48 от 23.06.1989 г., отм., бр. 41 от 18.05.2004 г., в сила от 18.05.2004 г.
Чл. 67. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 1986 г.) След като актът за гражданско състояние е бил съставен и подписан от участвуващите лица, допуснатите грешки или пропуски в него се поправят, както следва:
1. ако грешката или пропускът в акта бъдат открити преди приключване на регистъра за текущата календарна година, длъжностното лице по гражданското състояние може да поправи грешката при условие, че присъствуват всички лица, участвували при съставянето на акта. Това се извършва, като се вписва обяснителна бележка на определеното място, която се датира, подписва от всички лица, подписали акта, и се подпечатва;
2. (изм. - ДВ, бр. 38 от 1986 г.) след приключване на регистъра на актовете за текущата година, както и в случаите, когато се налага изясняване или доказване на грешката или пропуска, или лицата не могат да се явят съгласно разпоредбата на предходната точка, поправките и допълненията се извършват само въз основа на влязло в сила решение на съответния районен съд. Искът се предявява от председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет или от заинтересуваното лице;
............................
- oncho
- Младши потребител
Колега, доколкото ми е известно когато един нормативен акт бъде отменен, същият не се прилага. Бихте ли ми обяснили защо го цитирате?
- ivan2
- Потребител
ivan2 написа:Колега, доколкото ми е известно когато един нормативен акт бъде отменен, същият не се прилага. Бихте ли ми обяснили защо го цитирате?
Хм ......... не виждам какво друго смислено обяснение бих могъл да дам освен, че съм спал докато съм цитирал за което се извинявам.
- oncho
- Младши потребител
Doide mi i na men do glavata tova ot koeto se strahuvah.Dnes se nataknah na takav akt za rajdane, kadeto za bashta na deteto e vpisano edno treto litse. Deteto e rodeno po vreme na braka. Bashtinstvoto ne e osporeno.Niama i izvarsheno pripoznavane.No kato bashta e zapisano drugo litse i deteto nosi negovite imena. Tova koeto Oh4o e napisal po gorego go spodeliam. No se 4udia koi shte poiska popravka v akta za rajdane.Maikata i deteto niama da sa -te ne iskat tova zashtoto vpisaniat v akta e biologi4en bashta(pone taka tvardi maikata). Prezumtivnia bashta sashto ne iska. Parvoto koeto se setih e prokurora no kato si poglednah 4l. 27 nevijdam kak shte stani tova. Nie ne mojem da go napravim tai kato nie sme sastavili akta. Akta e sastaven predi pove4e ot 10 godini i za tova ne bihme mogli i da go anulirame. Daite savet koi moje da poiska ot sada(aktivno legitimirania koi e) da bade vpisan v akta za rajdane prezumptivnia bashta i bashtinoto i familno ime na deteto da badat promeneni saobrazno razporedbite na 4l.13 i14, al.1 ot ZGR.
Predvaritelno vi blagodaria
Predvaritelno vi blagodaria
- neznaiko
- Потребител
За съжаление Наредбата за гражданското състояние е отменена, както правилно ме поправи ivan2.
Остава възможността обаче за установителен иск по чл. 97, ал. 3, изр. 1 ГПК във връзка с чл. 34, ал.2 от ЗГР - за установяване, че съставения акт за раждане е неистински документ в частта относно сочения в него баща на детето, защото не е съставен по предвидения в закона ред и не би следвало да се ползва с доказателствена сила за установения в него факт кой е баща на детето.
Остава възможността обаче за установителен иск по чл. 97, ал. 3, изр. 1 ГПК във връзка с чл. 34, ал.2 от ЗГР - за установяване, че съставения акт за раждане е неистински документ в частта относно сочения в него баща на детето, защото не е съставен по предвидения в закона ред и не би следвало да се ползва с доказателствена сила за установения в него факт кой е баща на детето.
- oncho
- Младши потребител
4udesno.
a ako mi kajete i koi shte e aktivno legitimiran po tozi isk sled kato maikata pri rajdane na deteto e zaiavila 4e e jenena za Y. Deteto znae 4e Y mu e bashta.Samia Y tvardi 4e deteto mu e negovo.X koito e prezumptiven bashta e vav fakti4eska razdila s maikata mnogo otpredi tia da rodi deteteto. Obshtinata izdala akta ne moje sama da poiska 97, al.3. ot GPK.Prokurora sashto ne go vijdam aktivno legitimiran po tozi isk - makar 4e e logi4no toi da ima pravo da poiska ot sada i da dokaje neistinosta na akta za grajdansko sastoianie.
Kajete kakvo da pravia.
Po edno vreme mi hrumna madrata v kai4ki ideia da priloja 4l.76 al.1 ot ZGR i da mu ostavia bashtino i familno ime takiva kakvito sa do momenta.Ako toi iska da izpolzva 4l.19 "vajni obstoiatelstva" i da poiska ot sada da mu promeni bashtinoto i familnoto ime.Oba4e ne sam ubeden 4e vpisvaneto drugo litse za bashta ne sa danni koito po sashtestvo niama da promeniat smisala na sastavenia ve4e akt.Taka 4e podskazvaite
a ako mi kajete i koi shte e aktivno legitimiran po tozi isk sled kato maikata pri rajdane na deteto e zaiavila 4e e jenena za Y. Deteto znae 4e Y mu e bashta.Samia Y tvardi 4e deteto mu e negovo.X koito e prezumptiven bashta e vav fakti4eska razdila s maikata mnogo otpredi tia da rodi deteteto. Obshtinata izdala akta ne moje sama da poiska 97, al.3. ot GPK.Prokurora sashto ne go vijdam aktivno legitimiran po tozi isk - makar 4e e logi4no toi da ima pravo da poiska ot sada i da dokaje neistinosta na akta za grajdansko sastoianie.
Kajete kakvo da pravia.
Po edno vreme mi hrumna madrata v kai4ki ideia da priloja 4l.76 al.1 ot ZGR i da mu ostavia bashtino i familno ime takiva kakvito sa do momenta.Ako toi iska da izpolzva 4l.19 "vajni obstoiatelstva" i da poiska ot sada da mu promeni bashtinoto i familnoto ime.Oba4e ne sam ubeden 4e vpisvaneto drugo litse za bashta ne sa danni koito po sashtestvo niama da promeniat smisala na sastavenia ve4e akt.Taka 4e podskazvaite
- neznaiko
- Потребител
А мога ли да запитам, драги ми Незнайко, защо ви е на вас да пипате един акт за раждане, който отговаря на фактическото положение и на интереса на всички страни. Вярно е, че е допусната грешка, и че е нарушен законът. Но реално ничии интерес не е нарушен. Има установен произход, който вероятно щеше да бъде установен по съдебен ред, ако бяхте написали правилен акт за раждане. Не създавайте на хората неприятности. Помислете не само за моралната отговорност, но и за имуществената, която носи администрацията.
- ivan2
- Потребител
46 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|