начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

няма ли да се намери някой по-смел :)

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

няма ли да се намери някой по-смел :)

Мнениеот cardozo » 10 Юли 2006, 01:03

Колеги, толкова ли няма кой да изкаже мнение по темата тук: http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=16463

Не че аз нямам такова, просто сондирам обществената юридическа мисъл :)

Най-просто казано, въпросът ми е дали според вас за родител се смята този, който не е припознал детето по предвидения ред, но се е обявил гласно за баща и го посещава? Трябва ли да се иска съгласието на такъв при осиновяване? Може ли такъв да развали осиновяването ако не е искано неговото съгласие?
cardozo
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 10 Юли 2006, 07:57

Hubavo e 4e imash mnenie.Neznam kavo e toq no sas sigurnost tozi ne e roditel.I ne moje da osporva osinoviavaneto.V tazi darjava vseki moje da si im kavito i da e pretentsii. Edno e da imash pretentsii drugo e da gi dokajesh. I tova 4e niakoi poseshtaval niakogo si i se afishiral kato negov bashta -samo po sebe si ne go pravi bashta.
4e to sas sashtia uspeh i dadena jena moje da pretendira 4e e maika na niakoe dete i da tragne da osporva osinoviavaneto.
neznaiko
Потребител

Мнениеот cardozo » 10 Юли 2006, 23:42

И аз съм на същото мнение, но виж тук: http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=16463
cardozo
Нов потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Юли 2006, 11:30

Продължавам да поддържам мнението си, че този господин не е никакъв баща на детето. Ако беше такъв нямаше да имаме настойничество над детето.
Що се отнася до възможността да се води иск за установяване на бащинство или припознаване на дете осиновено по реда на 61 от СК си запазвам особенното мнение и считам, че исковете са недопустими.
И още един въпрос за размисъл. Известно е че при пълно осиновяване се сменят имената на детето, сменя се неговото ЕГН и се съставя нов акт за раждане където осиновителите се вписват като родители. Възниква логичния въпрос, чий баща ще е припознаващия? На детето със имената и ЕГН преди осиновяването или новите имена и ЕГН.И ако отговора е първия, в кой акт за раждане на детето ще бъде записан припознаващия като баща(в този преди осиновяването-който вече е консервиран или в новия след осиновяването - където имаме вписан баща). Знам, че една част от въпросите ми са чисто технически - но пък са си съвсем логични. И още нещо. Според мен със допискането на осиновяване по 61 се създава една нова самоличност на осиновения. Един вид за обществото се създава една нова личност. Така че ми се вижда безумие да бъде припознато или установявано бащинство на лице което не съществува в правния мир(имената и ЕГН)
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Юли 2006, 11:33

Продължавам да поддържам мнението си, че този господин не е никакъв баща на детето. Ако беше такъв нямаше да имаме настойничество над детето.
Що се отнася до възможността да се води иск за установяване на бащинство или припознаване на дете осиновено по реда на 61 от СК си запазвам особенното мнение и считам, че исковете са недопустими.
И още един въпрос за размисъл. Известно е че при пълно осиновяване се сменят имената на детето, сменя се неговото ЕГН и се съставя нов акт за раждане където осиновителите се вписват като родители. Възниква логичния въпрос, чий баща ще е припознаващия? На детето със имената и ЕГН преди осиновяването или новите имена и ЕГН.И ако отговора е първия, в кой акт за раждане на детето ще бъде записан припознаващия като баща(в този преди осиновяването-който вече е консервиран или в новия след осиновяването - където имаме вписан баща). Знам, че една част от въпросите ми са чисто технически - но пък са си съвсем логични. И още нещо. Според мен със допискането на осиновяване по 61 се създава една нова самоличност на осиновения. Един вид за обществото се създава една нова личност. Така че ми се вижда безумие да бъде припознато или установявано бащинство на лице което не съществува в правния мир(имената и ЕГН)
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 11 Юли 2006, 12:23

Незнайко, става дума за непълно осиновяване - такова, при което биологичните родители продължават да са родители въпреки осиновяването.
А ЕГН и името не правят лицето. То е все същото лице. Иначе всеки, който си смени името, щеше след промяната да е нов човек. Има и случаи на променени ЕГН-та. Виждала съм жена, хем омъжена и с нова фамилия, хем със сменено ЕГН. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan2 » 11 Юли 2006, 12:39

Не мисля, че с толкова лека ръка трябва да се отхвърлят правата на родителя. Представи си, незнайко, че ти си истинския баща на това дете, и че то е било осиновено без твоето знание и съгласие, а да речем, че ти въобще не си знаел за него, защото майката не ти е казала. Нима законът ще позволи да бъде пренебрегнат толкова лесно и несправедливо правата на истинския родител? Аз ще се поровя малко, и смятам,че ще мога да се аргументирам както подобава.
ivan2
Потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Юли 2006, 12:43

Да при непълно осиновяване не се съставя нов акт за раждане и не се променят имена и ЕГН. Иначе промяната на ЕГН и аз съм виждал такава става само по административен ред (има забрана по съдебен ред да се променя ЕГН).
Според мен иска за установяване на произход от баща в този случай е допустим. Ако питате защо припознаването е недопустимо -според мен е недупостимо затова защото припознаването е само едно твърдение от кандидат бащата.Там нямаме никакво доказване. Бащинството се определя от факта на зачеване.И майката е тази която би трябвало да знае от кого е заченала. При иска за установяване на бащинство си има доказателствена тежест. Този който твърди нещо трябва и да го докаже в противен случай иска му ще бъде отхвърлен като недоказан. Ето за това мисля че по съдебен път е допустимо да се установява бащинство на осиновен по 62 от СК но не е допустимо да се извършва припознаване. Така мисля аз- но меже и да не съм прав.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 11 Юли 2006, 13:14

според мен е недопустимо затова защото припознаването е само едно твърдение от кандидат бащата

То винаги е само едно твърдение, независимо дали има осиновяване, или не.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Юли 2006, 13:43

taka e
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси