начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Наследяване от втори съпруг?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване от втори съпруг?

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 14:52

Здравейте, чисто хипотетично имам нужда от помощ при следния казус... Ако съм придобила преди брака имоти , апартаменти и т.н., които са си лично имущество и имам деца от първи брак , но впоследствие се омъжа повторно вторият ми съпруг има ли някакви право върху имуществото ми ? :roll:
megans
Младши потребител

Мнениеот uvella » 16 Ное 2006, 15:04

Да, има. За да ви кажа квотите - вашата, на децата от първия брак(колко са?) и на втория съпруг (а деца с него?), нямам инфо.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 15:17

От първия брак имам 2 деца , а от втория съпруг нямам деца и сме сключили брак преди 15 години. Ако аз почина преди него , каква част от личното ми имущество /придобито преди брака/ ми той има право да получи заедно с децата от първия ми брак?И не е ли редно само децата ми да получат съответна част от личното ми имущество?
megans
Младши потребител

Мнениеот elenakotzeva » 16 Ное 2006, 15:31

Не е редно.
Законът за наследството казва, че съпругът наследява заедно с децата на починалия и наследява част, равна на частта на всяко дете.

Така че, ако вие починете преди съпруга Ви, той ще Ви наследи, заедно с децата.
elenakotzeva
Потребител

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 15:41

Имат ли значение колко години ще бъде брака или при всички случаи той унаследява заедно с децата?
megans
Младши потребител

Мнениеот megans » 16 Ное 2006, 15:51

има ли значение факта, че имуществото което съм придобила преди брака е придобито по наследство !
megans
Младши потребител

Мнениеот edvina » 17 Ное 2006, 15:46

megans написа:има ли значение факта, че имуществото което съм придобила преди брака е придобито по наследство !

нищо няма значение в случая, от това което казвате. Ако вие починете първа вашите наследователи са двете ви деца и мъжът ви по равно, т.е. по 1/3 в случая
edvina
Младши потребител

ттжгт

Мнениеот vesvan » 17 Ное 2006, 16:18

НЕ СА ВЕРНИ ТЕЗИ ТВЪРДЕНИЯ-ЧЛ.20,АЛ.1-2 СК.
vesvan
Младши потребител

Мнениеот emka80 » 17 Ное 2006, 17:09

Колега vesvan, не мога да се съглася с вас. Разпоредбата на чл.20 от СК касае СИО, а не дяловете при наследяване - справка - Закона за наследството!!! :lol: Действително, при наследяване СИО от бездялова собственост, се превръща в "дялова" (кавичките са защото не ми харесва термина, ама не се сещам за по-добър в момента) - т.е. 1/2 част става собственост на преживелия съпруг, а другата 1/2 от имуществото - СИО се наследява от преживелия съпруг и останалите наследници по закон.
А в конкретния казус даже не става въпрос за вещи които са СИО, а са лична собственост - в този случай преживелият съпруг ще наследи заедно с децата на починалия и то част, равна на частта на всяко дете.
emka80
Нов потребител

Мнениеот MAILIN » 17 Ное 2006, 17:15

Колега Vesvan какво общо има чл. 20, ал.1-2 от СК с наследяването по закон. Преживелият съпруг наследава наравно с останалите редове наследници. В конкретния случал право на наследство ще имат нисходящите/децата/ и преживелият съпруг, като времето на брака наистина е от значение при определяне на квотите. Колегите са напълно прави наследствения дял ще бъде 1/3. Без значение е приживе как наследодателя е придобил имуществото, което влиза в наследсвената маса.
MAILIN
Младши потребител

Мнениеот vesvan » 19 Ное 2006, 17:46

Извинете ме колеги, не съм прочел достатъчно задълбочено въпроса. Прави сте, аз се заблудих поради това, че въпросната госпожа е жива. Не съм отразил в съзнанието си, че тя говори за след смъртта си!!! Явно не мисля злото на хората. УСПЕХ НА ВСИЧКИ. ПРОСТЕТЕ МИ ЗА ГРЕШКАТА...
vesvan
Младши потребител

Назад към Семейни казуси