Моля ви за свет: Имам дело за издръжка. Ответникът оспорва иска, на този етап няма да сочи никакви доказателства. Поисках от съдията да ми допусне двама свидетели, които да докажат, че ответника не поддържа връзка с дъщеря си и не й дава никаква издръжка. Съдията ми отказа, като ми обясни че за отрицателни факти не трябва да соча доказателства. Спомням си, че имаше нещо такова в Ж. Сталев, но неможах за го открия. Какво да правя?
Също искам да попитам, защото за първи път ми се случва, жена иска да се разведе по вина на съпруга, но тя живее в Италия. Възможно ли е да ми подпише изрично пълномощно и да я представлявам даже и по време на помирителното заседание.
Може да ви се сторят много глупави въпроси, за което предварително се извинявам и предварително ви благодария за отговорите.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 11:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Съдията ми отказа, като ми обясни че за отрицателни факти не трябва да соча доказателства.
Тука почвам да се чеша по главата.
Вярно е, че отрицателните факти поначало не се доказват специално, а се доказват положителните.
Но...
Когато имаме една законова презумпция за положителен факт, липсата му се доказва, няма как.
А, бате Gudio, какво мислиш?
А когато имаме една житейска "презумпция" за положителен факт... защото един родител нормално СЕ интересува от детето си... аз също не виждам нищо лошо да се допуснат свидетели, които да докажат отрицателния факт, че не се интересува. Могат да се окажат не излишни.
Как се възприема отрицателен факт - амииииии... както се казва, фактически въпрос.
От друга страна обаче - дали бащата се вижда с детето и дали дава издръжка доброволно, не е относимо към размера на издръжката, който ще се присъди. Има значение само за това, дали ответникът е дал повод за завеждане на иска и за разноските съответно. Но това пък нека той си го доказва. Та... значи пак така.
- neregistrirana
- Потребител
Не разбрах дали вракът е прекратен - вероятно не. След като съдът не ви е допуснал свидетели (напълно неоснователно), можете по поискате по чл. 114 от ГПК с призовка да бъде зададен въпрос на ответника: Вярно ли е, че не дава издръжка на детето? Това еможело да направите веднага в съдебното заседание, но не сте се сетили. Явно съдията е на мнение, че ответникът трябва да докаже даването на издръжка, а това е във ваша полза. Но иначе съм съгласна с мнението на колегата, че е трябвало да ви допуснат свидетелите.
По втория въпрос - да, можете спокойно да представлявате ищцата в цялото цело, освен ако е по взаимно съгласие.
По втория въпрос - да, можете спокойно да представлявате ищцата в цялото цело, освен ако е по взаимно съгласие.
- tedi_2
- Потребител
Много МЕРСИ на всички за помоща, защото доста се бях притеснила как да си докажа твърденията. Още веднъж: МЕРСИ
- simba
- Младши потребител
Относно отрицателния факт. Приемам, че не е задължително да доказвате отрицателните факти, но ако така смятате, че е необходимо, за да защитите по-добре тезата си, би трябвало да Ви дадат въэможност. Аз така съм доказвал отрицателни факти, но с документи. На много съдии обаче не им се разпитват много-много свидетели и там, където могат да минат без тях, Ви отсвирват. Съветът ми е следният, ако сте на първа инстанция - ако е записано в протокола, че не Ви допускат свидетелите, изчакайте спокойно решението. Ако съдията все пак приеме, че отрицателните факти не са доказани от Вас, ще можете да атакувате решението именно защото съдът Ви е отказал възможността да ги доказвате. Ако нямате изрично записано определение, искайте пак свидетели и искайте отказът да се обективира в писмен вид.
Относно втория въпрос. Вижте чл. 259, ал. 1 ГПК. Там пише: "При неявяване на ищеца без уважителни причини производството се прекратява". Т.е. идеята е, че съдът лично трябва да си види ищеца и неговото непоколебимо желание да се разведе. Търсете начин за явяване на ищеца в помирителното заседание.
Успех!
Относно втория въпрос. Вижте чл. 259, ал. 1 ГПК. Там пише: "При неявяване на ищеца без уважителни причини производството се прекратява". Т.е. идеята е, че съдът лично трябва да си види ищеца и неговото непоколебимо желание да се разведе. Търсете начин за явяване на ищеца в помирителното заседание.
Успех!
- ykovachev
- Активен потребител
в Плевен се е случвало с изрично специално пълномощно да представлявам ищеца за развод без явяване лично. Правя искане, като се позовавам на очевидната фактическа раздяла- все пак, като единият е в чужбина, да не се допуска помирителен срок и е уважавано.
- Ivailo5rov
- Активен потребител
Колеги не ми е ясно това форум ли е или просто се заяждате и си чешете езиците. Който иска да не чете и да не отговаря, но форумът е за това да беседваме и да си помагаме. Никой не се е родил научен, а който всичко му е ясно какво прави тук при нас. Аз често влизам тук, чета, споделям, когато имам проблем търся помощ, ако мога помагам със съвет, какво лошо има в това? Моля ви за малко професионална етика.
- shekila
- Младши потребител
точно така shekila подкрепям те 100%. колкото и теми да отворя попадам на злобните изблици на "Лютия", стига толкова . Както виждаш дискусиите продалжават , въпреки теб и писанията ти.
А по вапроса за упълномощаване на адвокат при развод по взаимно съгласие, и мен ме интересува може ли 1 съпруг-чужденец е и не е в БГ да не се явява и на заседанията да се представлява от адвоката. Вече тук ми отговориха, че няма пречка, но четох други мнения и процедури и..., ако някой иска да сподели и той опита си.
А по вапроса за упълномощаване на адвокат при развод по взаимно съгласие, и мен ме интересува може ли 1 съпруг-чужденец е и не е в БГ да не се явява и на заседанията да се представлява от адвоката. Вече тук ми отговориха, че няма пречка, но четох други мнения и процедури и..., ако някой иска да сподели и той опита си.
- dar7
- Младши потребител
Колеги много благодаря за подкрепата и за съветите. Наистина е много обидно, когато някой колега с такъв тон се отнася към други, при положение, че никой не му е искал конкретно неговия съвет. Щом неиска да дава " безплатни консултации", по-добре да не чете форума. Нали за това е този форум - да си помагаме взаимно с каквото можем. Надявам се да сте съгласни с мен
- simba
- Младши потребител
ykovachev написа:Относно отрицателния факт. Приемам, че не е задължително да доказвате отрицателните факти, но ако така смятате, че е необходимо, за да защитите по-добре тезата си, би трябвало да Ви дадат въэможност. Аз така съм доказвал отрицателни факти, но с документи. На много съдии обаче не им се разпитват много-много свидетели и там, където могат да минат без тях, Ви отсвирват. Съветът ми е следният, ако сте на първа инстанция - ако е записано в протокола, че не Ви допускат свидетелите, изчакайте спокойно решението. Ако съдията все пак приеме, че отрицателните факти не са доказани от Вас, ще можете да атакувате решението именно защото съдът Ви е отказал възможността да ги доказвате. Ако нямате изрично записано определение, искайте пак свидетели и искайте отказът да се обективира в писмен вид.
Успех!
ykovachev благодаря за съвета. Искането съдията не пожела да го протоколира, но се надявам изхода да е благоприятен за нас.
- simba
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|