начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Казусче

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казусче

Мнениеот asteya » 27 Юли 2007, 10:04

Случаят е следният -баща се грижи сам за сина си - на 1,2 г. - майката е заминала на работа в странство. Родителите нямат брак, детето не е припознато . Започната е процедура по припознаване по чл36 СК. Междувременно майката се обажда и заявява, че ще дойде, ще си вземе детето и ще го изведе в чужбина!
Как да помогнем на бащата да задържи детето!
Съгласно чл.41 СК - право на иск за установяване на произход имат само майката и детето, бащата може да се ползва от възможностите на чл.37, ал., но това ще отнеме време и е възможно майката да изведе през това време детето зад граница!

Помагайте, моля!
asteya
Младши потребител

Мнениеот asteya » 27 Юли 2007, 11:04

Никой ли няма идеи ? :!:
asteya
Младши потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2007, 11:15

Каква е тая "процедура" сложна за припознаване - едно заявление до общината? :oops: Или под "процедура" имате предвид, че в момента търсят майката и не могат да я намерят, за да я уведомят за припознаването? Или изобщо (както имат навик да правят гадните общини) не приемат заявлението без предварително дадено съгласие на майката?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот asteya » 27 Юли 2007, 11:42

Процедурата е тромава, защото има задължителен срок - 3 месеца, в който майката може да възрази и този срок тече от съобщението ...

Междувременно, тя може да си изведе спокойно детето зад граница!

Освен всичко друго, ми се наложи да обяснявам на служителките , че има и такава процедура, защото те до сега нямали такъв случай - винаги идвали и двамата родители при припознаването и с една декларация от майката, че няма да оспори припознаването нещата приключват за 7 д0ни, а не за три месеца :(
asteya
Младши потребител

Мнениеот asteya » 27 Юли 2007, 11:46

Да не говорим, че родителите са от малцинствата и че ако оставя бащата сам да се спасява до никъде няма да стигне

А човека си има сериозни основания да се притеснява, че майката може да продаде детето зад граница!

От ОЗД ми заявиха, че при официален сигнал за изоставено от майката дете и при неизвестен баща веднага ще приберат детето в институция!
Ама в крайна сметка, ако това ще забави майката и ще ми даде време да реагирам и да поискам назначаване на особен представител и забрана за извеждане зад граница, може и да се възползвам, защото за нищо друго не се сещам!
asteya
Младши потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2007, 12:42

Те добре, че са се кандърдисали служителките - защото в някои общини са твърди и непреклонни. По два нотариално заверени подписа на всяко заявление, иначе не го приемат. И да се явят лично родителите - пак нотариално заверени.
ОЗД прекаляват според мен - щом са наясно с фактическата ситуация, този баща спокойно могат да го таксуват като близък, при който детето може да бъде настанено - дори и да не го е припознал.
За съжаление аз не знам какво практически ще помогне, за да не може майката да изведе веднага детето. Тя, предполагам, няма да заяви пред общината, че няма да оспорва. Но поне вдигам темата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси