Здравейте, имам следния казус.
Мъж1 и жена имат брак. По време на брака им се ражда дете. Детето не е от Мъж1, но носи неговата фамилия, защото се ражда по време на брака.
След време Мъж1 се развежда с жената, а тя се жени за Мъж2, който е биологичния баща на детето, но 300 дни отдава са минали след като те сключват брак. Чл 32(2) СК е неприложим.
Жената прави след време ДНК експертиза на детето и се установявя, че Мъж2 е истинският баща. Няма оспорване от страна на майката по чл.33(2) СК. Детето вече е на почече от 21г,а иск за установяване на произход от бащата не е заведен по чл. 41 СК. Междувременно биологичният баща е починал.Т.е.имаме само една ДНК експертиза. Може ли детето по някакъв на4ин все още да установи истинския си произход по съдебен ред. Мъж1 е все още жив.
Бладодаря предварително на отзовалите се с мнение. А що се отнася за адвокат, ще се обарна и към него,просто искам повече становища по въпроса.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 19:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
произход на дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Според мен поговорките са произлезли от житейски събития като това и в тази насока "След дъжд - качулка" много трудно ще докажете, че детето не е от баща 1 тъй като сама го казахте - 300 дни след развода и др. а ДНК как ще докажете според вас, че съвпада с това на починалия ???
- krasko666
- Младши потребител
За закона баща на детето е мъж № 1.
Що се отнася до ДНК екпертизата -тя няма никаква стойност. Нито е назначавана от съд нито пък се е налагало да бъде извършвана. Просто си е хрумване на майката без правна стойност. Повтарям баща на детето е Мъж № 1. Всичко друго е без значение.
Що се отнася до ДНК екпертизата -тя няма никаква стойност. Нито е назначавана от съд нито пък се е налагало да бъде извършвана. Просто си е хрумване на майката без правна стойност. Повтарям баща на детето е Мъж № 1. Всичко друго е без значение.
- neznaiko
- Потребител
Така е, само още нещо:
"След време Мъж1 се развежда с жената, а тя се жени за Мъж2, който е биологичния баща на детето, но 300 дни отдава са минали след като те сключват брак. Чл 32(2) СК е неприложим."
От значение е не че 300-та дни са минали, а че детето е родено по време на брака с първия (и съответно преди брака с втория). След като вече е родено, и да се женят, все тая.
"След време Мъж1 се развежда с жената, а тя се жени за Мъж2, който е биологичния баща на детето, но 300 дни отдава са минали след като те сключват брак. Чл 32(2) СК е неприложим."
От значение е не че 300-та дни са минали, а че детето е родено по време на брака с първия (и съответно преди брака с втория). След като вече е родено, и да се женят, все тая.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Същата тема вече се завъртя във форума- може да я потърсите. Там се изложиха много обстойни мнения. Изводът е, че няма предвиден иск, с който детето да може да си оспорва произхода от бащата, щом същият е установен по силата на презумпцията по закон. Очевидно са изпуснати всички влакове. Каквато и да е фактическата истина, законът е уредил отношенията с цел правна сигурност в обществените отношения и така следва да я приемете.
- razli4na
- Активен потребител
Като се присъединявам към мнението на колегите, искам само да добавя следното: поначало бащинство от мъж2 е недопустимо да бъде установено преди да бъде оспорено бащинство от мъж1. А по смисъла на чл. 33 ал. 1 и 2 от Семейния кодекс, ДЕТЕТО НЕ МОЖЕ ДА ОСПОРВА БАЩИНСТВО , макар че задължително се призовава като страна в такова дело съгласно чл. 34 от СК. Предполагам, че е изтекъл и срокът по чл. 33 ал. 1 от СК за спорване на бащинството от мъж1. Тка че - безнадеждна работа.
- system
- Активен потребител
стана ми интересно - кой, как и къде е извършил ДНК експертиза, не се занимавам с наказателни дела и това е една от причините експертизите да не са нещото което най - много ме вълнува /друг е въпроса със СТЕ ССЕ и др./ но ми е интересно къде има лаболатория извършваща ДНК експертиза без съдебно или лекарско назначение, цени и срокове моля ако някой е запознат да даде подробна информация, мисля, че ще е интересна не само за мен .
Мерси.
Мерси.
- krasko666
- Младши потребител
ДНК експертизи се извършват в "Александровска болница" ЕАД- София, катедра по съдебна медицина и деонтология, лаборатория за ДНК- анализ, на адрес гр. софия, ул. "Здраве" № 2.
Цената провери на място, по спомен казвам, че е около 1300 лева.
Извършва се задължително от трима експерти- лекари. Не отнема много време.
Цената провери на място, по спомен казвам, че е около 1300 лева.
Извършва се задължително от трима експерти- лекари. Не отнема много време.
- razli4na
- Активен потребител
На моите въпроси май като ги закача за друга тема, никой не им отговаря, но нищо - пак ще направя така.
Чета вчера в "24 часа", че една прясно разведена булка сключила брак с биологичния баща на детето си три часа СЛЕД като родила. Същия ден, но няма спор, че е след раждането.
Направили така, пишеше във вестника, защото за да се счита в този случай новият съпруг за баща на детето, трябвало бракът с него да е сключен преди раждането (това е вярно) или най-късно същия ден.
Логиката на това подчертаното си я представям така: когато са установени датите, никой няма да рови за часове, а по инерция ще приеме, че бракът е преди раждането.
Но в нашия случай цяла България разбра, че детето е родено преди сключването на брака. Да не говорим, че и по друг повод нямаше да е невъзможно да се установи.
Та въпросът ми е: прилага ли се презумпцията за бащинство на новия съпруг?
Защото според мен - не, независимо, че бракът е от същия ден.
Те сигурно в общината ще го впишат като баща, но да не стане накрая като тутраканската тема ("Има ли шанс този биологичен баща?")...
Чета вчера в "24 часа", че една прясно разведена булка сключила брак с биологичния баща на детето си три часа СЛЕД като родила. Същия ден, но няма спор, че е след раждането.
Направили така, пишеше във вестника, защото за да се счита в този случай новият съпруг за баща на детето, трябвало бракът с него да е сключен преди раждането (това е вярно) или най-късно същия ден.
Логиката на това подчертаното си я представям така: когато са установени датите, никой няма да рови за часове, а по инерция ще приеме, че бракът е преди раждането.
Но в нашия случай цяла България разбра, че детето е родено преди сключването на брака. Да не говорим, че и по друг повод нямаше да е невъзможно да се установи.
Та въпросът ми е: прилага ли се презумпцията за бащинство на новия съпруг?
Защото според мен - не, независимо, че бракът е от същия ден.
Те сигурно в общината ще го впишат като баща, но да не стане накрая като тутраканската тема ("Има ли шанс този биологичен баща?")...
-
Няма да стане като Тутраканския случай
Но си права, че длъжностното лице по гражданско състояние съставило акта за раждане е нарушило закона (презумцията за бащинство). Струва ми се че е крайно време да се намеси Прокуратурата. В противен случай и два дни след раждането да се беше омъжила майката на детето те пак можеха да запишат за баща втория съпруг на майката
Но си права, че длъжностното лице по гражданско състояние съставило акта за раждане е нарушило закона (презумцията за бащинство). Струва ми се че е крайно време да се намеси Прокуратурата. В противен случай и два дни след раждането да се беше омъжила майката на детето те пак можеха да запишат за баща втория съпруг на майката
- neznaiko
- Потребител
Е, хайде сега, прокуратурата!
Не знаем как са оформени документите, въз основа на които е издаден Акта- човекът може да е припознал детето.
Не знаем как са оформени документите, въз основа на които е издаден Акта- човекът може да е припознал детето.
- razli4na
- Активен потребител
А що се отнася до израза " най - късно до края на деня" това нещо в Семейния кодекс не го пише. И ако някой служител работи така по закона -не виждам защо да не се сезира прокуратурата.
Незнам дали си спомнате един репортаж на Нова телевизия от преди около 2 години. Как срещу 10 лева Ви изработват печат на несъществуващ лекар с който си подпечатвате съобщения за смърт на лица които не са починали и след това ГРАОН съставя актове за смърт на лица които в действителност са живи.
Незнам дали си спомнате един репортаж на Нова телевизия от преди около 2 години. Как срещу 10 лева Ви изработват печат на несъществуващ лекар с който си подпечатвате съобщения за смърт на лица които не са починали и след това ГРАОН съставя актове за смърт на лица които в действителност са живи.
- neznaiko
- Потребител
razli4na написа:Е, хайде сега, прокуратурата!
Не го е припознал, майката е била разведена преди по-малко от 300 дни - затова са решили да се оженят. Според мен някой съвсем добросъвестно ги е посъветвал.
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|