- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
увеличаване на издръжка за дете
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
47 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Предлагам на участниците в този диспут да вземат на отглеждане едно дете на 1 година и 1 месец срещу сумата от 100 лева, представляваща съгласно наредбата издръжка в рамките на 30-80 лева и равностойна такава от отглеждащия детето родител. / например класическата присъдена издръжка от 50 лева месечно/л
Хайде сега с мене на пазар:
Памперси 50- 60 лева;
Мляко 30 кофички по 0,50- 15 лева;
Бисквити 2 броя- 1,60 лева;
Сега трябва да спрете и да се молите Богу детето да не умре от глад или да не се разболее от нещо!
Премахнаха магазините за употребявани дрехи и не разчитайте да го облечете от там!
Боди- 3,50 лева до 5,00 лева;
чорапи-1,50- 2,00 лева;
и пр. и пр.
Извод- не създавайте деца!
Скоро ми се случи в кантората за сключване на договор за правна помощ ревящ да се появи бивш народен представител, отглеждащ внучките си.
Ревящ, защото синът му / алкохолнозависим/ дължи издръжка в размер на 70 лева месечно за едното от двете деца!
Ужас!?
А за другото майката плащала само 75 лева!!!!!
А наредбата на МС, скъпи екс- народни представителю!!!!
Хайде сега с мене на пазар:
Памперси 50- 60 лева;
Мляко 30 кофички по 0,50- 15 лева;
Бисквити 2 броя- 1,60 лева;
Сега трябва да спрете и да се молите Богу детето да не умре от глад или да не се разболее от нещо!
Премахнаха магазините за употребявани дрехи и не разчитайте да го облечете от там!
Боди- 3,50 лева до 5,00 лева;
чорапи-1,50- 2,00 лева;
и пр. и пр.
Извод- не създавайте деца!
Скоро ми се случи в кантората за сключване на договор за правна помощ ревящ да се появи бивш народен представител, отглеждащ внучките си.
Ревящ, защото синът му / алкохолнозависим/ дължи издръжка в размер на 70 лева месечно за едното от двете деца!
Ужас!?
А за другото майката плащала само 75 лева!!!!!
А наредбата на МС, скъпи екс- народни представителю!!!!
- ana_maria
- Младши потребител
Донна,
Благодаря Ви. Искам да уточня, че вече съм предприела действия за увеличаване на издръжката, тъй като Канада и Великобритания имат споразумение за разглеждане на такива международни дела. Вторият ми съпруг е много отговорен човек и се грижи за детето ми като за свое собствено. Вярвам, че този път справедливостта ще възтържествува. Имах възможността да видя друг начин на определяне на издръжката (в Канада, а правих и проучвания как става във Великобритания) и исках да споделя това с българите. Има много стереотипи на мислене в България, които ако се разчупят, ще се живее по-добре. И в Канада има родители, които не искат да плащат издръжка на детето си и си намират извинения. Но съдът казва - това дете е и твое, имаш възможност да плащаш, ще плащаш издръжка. Обикновено, когато има спорове между родителите, децата са потърпевшите. А тези деца са и на двамата родители, които по равно трябва да си разделят задълженията и отговорностите.
Надявам се, не съм ви отегчила. Нали казват, че в спора се ражда истината.
Благодаря Ви. Искам да уточня, че вече съм предприела действия за увеличаване на издръжката, тъй като Канада и Великобритания имат споразумение за разглеждане на такива международни дела. Вторият ми съпруг е много отговорен човек и се грижи за детето ми като за свое собствено. Вярвам, че този път справедливостта ще възтържествува. Имах възможността да видя друг начин на определяне на издръжката (в Канада, а правих и проучвания как става във Великобритания) и исках да споделя това с българите. Има много стереотипи на мислене в България, които ако се разчупят, ще се живее по-добре. И в Канада има родители, които не искат да плащат издръжка на детето си и си намират извинения. Но съдът казва - това дете е и твое, имаш възможност да плащаш, ще плащаш издръжка. Обикновено, когато има спорове между родителите, децата са потърпевшите. А тези деца са и на двамата родители, които по равно трябва да си разделят задълженията и отговорностите.
Надявам се, не съм ви отегчила. Нали казват, че в спора се ражда истината.
- danni
- Младши потребител
не е точно така
Не само има майки които злоупотребяват но и бащи.Така например моят бивш ми подписа декларация с която детето да живее с мен в чужбина след като аз му дадох декларация , че се отказвам от издражката и няма да го съдя за нея. Просто това му беше условието та сега ви питам какво означава това за детето ми , че има баща или какво ???? Надявам се един ден то самото да разбере за какво става въпрос защото за мен е непонятно да му обясня за какво става въпрос.
- polipol
- Младши потребител
Re: не е точно така
polipol написа:Не само има майки които злоупотребяват но и бащи.Така например моят бивш ми подписа декларация с която детето да живее с мен в чужбина след като аз му дадох декларация , че се отказвам от издражката и няма да го съдя за нея. Просто това му беше условието та сега ви питам какво означава това за детето ми , че има баща или какво ???? Надявам се един ден то самото да разбере за какво става въпрос защото за мен е непонятно да му обясня за какво става въпрос.
Декларацията е нищожна . Дължи ви издръжка.
Семеен кодекс Чл.88. Отказът от издръжка за бъдещо време е нищожен
- donna
- Старши потребител
Polipol,
Моят бивш пък ме накара да му обещая по телефона, той уж записвал разговора, че няма да искам издръжка повече от 30 лева. Да, ама, не. Както казва Донна - отказ от издръжка за бъдеще време е нищожен!!!
Моят бивш пък ме накара да му обещая по телефона, той уж записвал разговора, че няма да искам издръжка повече от 30 лева. Да, ама, не. Както казва Донна - отказ от издръжка за бъдеще време е нищожен!!!
- danni
- Младши потребител
Ще си позволя да изразя мнение от чисто човешка гледна точка,с молба към юристите да извинят отклонението ми от целта на форума като цяло,а и на темата- в частност.
Образът на майката още от древността е образ- възвишен и чист,но,страхувам се,че днес с него във все по-чести случаи се спекулира.Не казвам - във всички!
Нека не се нахвърляме върху бащите като върху непременно незаинтересованата и безотговорна страна.Защото не винаги е така.
Фактът,че родителските права са дадени на майката,не е сигурно доказателство,че именно тя е онази,която ги "упражнява" съвестно.
Аз също съм дете на разведени родители и живея при майка си,но,за съжаление,съзнателният ми живот ме сблъска с хора,които напълно разрушиха безкористния облик на майката,създаден в детските ми представи от моята собствена.
Желая на всичики истински майки по-спокойни утрешни дни и топли децки усмивки.
Децата имат по-скоро нужда от любов и истина,отколкото от 30 лв. и жлъчни думи по адрес на "виновника за всичко това".
Образът на майката още от древността е образ- възвишен и чист,но,страхувам се,че днес с него във все по-чести случаи се спекулира.Не казвам - във всички!
Нека не се нахвърляме върху бащите като върху непременно незаинтересованата и безотговорна страна.Защото не винаги е така.
Фактът,че родителските права са дадени на майката,не е сигурно доказателство,че именно тя е онази,която ги "упражнява" съвестно.
Аз също съм дете на разведени родители и живея при майка си,но,за съжаление,съзнателният ми живот ме сблъска с хора,които напълно разрушиха безкористния облик на майката,създаден в детските ми представи от моята собствена.
Желая на всичики истински майки по-спокойни утрешни дни и топли децки усмивки.
Децата имат по-скоро нужда от любов и истина,отколкото от 30 лв. и жлъчни думи по адрес на "виновника за всичко това".
- just_me
- Нов потребител
just_me написа:Децата имат по-скоро нужда от любов и истина,отколкото от 30 лв. и жлъчни думи по адрес на "виновника за всичко това".
Да, вярно е, децата имат нужда от любов и истина - това посреща техните душевни нужди. Но имат и материални нужди - храна, облекло, осветление, отопление, учебни материали и т.н. Святият образ на майката от древността е изграждан, когато майката си е стояла у дома да се грижи за домакинството и за децата, а бащата е бил способен финансово да обезпечи семейството. Когато, обаче, се наложи майката да изпълнява функцията и на бащата, тогава става трудничко! Майката трябва да изкара достатъчно пари за себе си и за детето (ако е само едно). Това не означава, че тя е алчна материалистка. Не знам какво сте преживели в детството си, но аз вече 10 години нося пълната отговорност за моето дете. Това, от което най-малко съм имала нужда е критики, заплахи и намиране на причини да се изпращат 30 лева, вместо 80, например. Освен, че съм майка, аз съм човек, като всички останали, и също имам много реални нужди. Аз имам нужда да работя само 8 часа, а не 14. Имам нужда да спя 8 часа, а не 4. Имам нужда да се облека и да се нахраня. Имам нужда от любов и истина и от човек до себе си, за избора на когото също трябва да съм много внимателна, защото трябва не само ние двамата да се харесваме, но трябва той и детето ми да се харесват, защото ставаме едно семейство. Аз намерих такъв човек, но пътят никак не беше лесен и розов.
Ако майка ви е допуснала грешки, то най-вероятно е, защото не е имала сили и кураж да се справи с предизвикателствата на живота, защото и тя е имала нужда от думи на насърчение. Единственото, което можете да направите, е да се опитате да погледнете през нейните очи и да й простите. Съвършени хора няма. Ще можете напълно да я разберете, ако попаднете в нейното положение, но не Ви го пожелавам. Пожелавам Ви да намерите човек, който да Ви обича истински и да се грижи за Вас и да бъде до Вас, когато Вие имате трудности в живота.
- danni
- Младши потребител
Препрочетох постинга Ви и може би не говорите за себе си и за детството си, може погрешно да съм Ви разбрала. Но така или иначе стоя зад мнението си. Не оправдавам майките, които поставят собствените си нужди, пред нуждите на детето. Както и отдавам чест на всички бащи, които съвестно се грижат за децата си след развода. Знам, че има такива.
- danni
- Младши потребител
Така е, но на практика се прави. Случайно видях решение (на СРС, и предполагам, че се срещат често), с което беше присъдена издръжка 100 лв., без да са налице особени нужди на детето и мотивирана само с дохода на бащата. Мисля, че никой от родителите, специално бащата, в случая не е имал нещо против този размер, но не ставаше въпрос дори за споразумение при развод, а за решение по иск. Няма лошо, ако наистина е във възможностите му; съгласна съм, че формално не отговаря на закона.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
колеги, необятна е сферата на претенциите за размер на издръжката и съответно постановените на тази база съдебни решения! Показателно в тази насока е и едно скорошно мое дело на осн 86 СК, та, съдът /бях на страната на ищеца и затова се изкефих, но това не означава, че считам решението за правилно и законосъобразно/ ми увеличи общия размер на издръжката за двете деца на 180 лв., съответно 100 за голямото и 80 за малкото дете, забележете - ПРИ ДОКАЗАН ДОХОД НА БАЩАТА 160 ЛВ.!!!!
-
778899 - Активен потребител
Здрасти, Поли, имаше наистина и още нещо, но и това обстоятелство според мен е неотносимо към тоя размер, щото..... предисторията е следната: представлявах бившата съпруга в изпълнителния процес, съответно всичко, което законодателят ми беше предоставил като възможност за взискателя, вЕрвай ми, се реализира...то запори, възбрани, паспорта и т.н. и т.н.! и "колегата" на бившия го посъветвал "много разумно" , да внесе по сметка на съдебно-изпълнителната служба занапред дължимите издръжки, демек всичко, което ще дължи до навършване на пълнолетие от децата:D , разбирай към 20000лв. и му "обещал", че падат и запори и възбрани и све !!! хахаха, даааааааа, ама не! съответно, това ми беше и един от аргументите, видиш ли, бащата има възможност да заплати 20000лв. /съвсем отделен въпрос е как ги е събрал, може и до заем да е прибегнал....съдийката обаче, не се замисли в тая насока/ а и "умният" колега нищо не направи! та, ако има "още нещо", то това ще да е!
ДАААААА, пада си решението отвсякъде, НООООО, за целта жалбата трябва да е подадена в срок, а не 3 дни след това! както направи колегата! Да не говорим, че в рамките на производството по 86, понеже съм си написала цената на иска, да е ясна подсъдността, колегата спори със съдийката 20 мин., че щом съм написала "цена на иска 4600" означавало, че претендирам издръжка по 4600 /по спомен/ на дете! хахахаха , абе, типичен пример за това, че понякога, това което адвокатът може да натвори, никой друг не може да го стори!!!!!
Хайде, със здраве!!!!!!
ДАААААА, пада си решението отвсякъде, НООООО, за целта жалбата трябва да е подадена в срок, а не 3 дни след това! както направи колегата! Да не говорим, че в рамките на производството по 86, понеже съм си написала цената на иска, да е ясна подсъдността, колегата спори със съдийката 20 мин., че щом съм написала "цена на иска 4600" означавало, че претендирам издръжка по 4600 /по спомен/ на дете! хахахаха , абе, типичен пример за това, че понякога, това което адвокатът може да натвори, никой друг не може да го стори!!!!!
Хайде, със здраве!!!!!!
Последна промяна 778899 на 13 Май 2008, 14:54, променена общо 1 път
-
778899 - Активен потребител
за размера на издръжката
Интересува ме, дали размера на издръжката за деца в случай на развод е променена или си е все още 90лв максимума?
- divaroza
- Нов потребител
А не се ли очаква някаква промяна в размера на издръжката, имайки се предвид инфлацията? Струва ми се, че 80лв са прекалено малка сума за издръжка дори и на малко дете, да не говорим за 15 годишно!!!
- divaroza
- Нов потребител
Министерският съвет е предвидил в свое постановление от 1985 г., изменено през 2002 г. , граници на дължимата издръжка от 30 да 80 лв.
Не мислите ли, че това е твърде архаично и при динамиката на днешния живот и непрекъснатата инфлация не е реално просто да се издържа дете на каквато и да е възраст със 160 лв. - защото сумирано с парите, които би следвало да предостави и другият родител так излиза.
Как може да се инициира промяна? Кога най- после Министерскят съвет ще промени размерите на тези суми, които са смешни?
Не мислите ли, че това е твърде архаично и при динамиката на днешния живот и непрекъснатата инфлация не е реално просто да се издържа дете на каквато и да е възраст със 160 лв. - защото сумирано с парите, които би следвало да предостави и другият родител так излиза.
Как може да се инициира промяна? Кога най- после Министерскят съвет ще промени размерите на тези суми, които са смешни?
- velcheva
- Младши потребител
То затова Министерският съвет определя граници - минимална и максимална.
Минимумът (с оглед реалностите в страната) за съжаление няма как да бъде определян така, че да осигури кой знае колко висок стандарт на детето. Не можем да го сравняваме с онова, което бихме желали. За 80 лева мисля, че всички сме съгласни, че за максимум са малко.
Аз се опитах за себе си да си направя сметка (много груба и съвсем без кръчмаря) по друг начин: ако вземем за "стандарт" двама родители с доход нето около 450 лева всеки (не съм сигурна, но май някъде там идва обявената средна заплата за страната след удръжките) и две деца, колко от тия пари се падат на издръжката на едно от децата? Не знам дали за издръжка на всеки трябва да смятаме точно 1/4 от сумата, нямам представа, но ако за едно дете такова семейство "изразходва" около 200 лева месечно, значи вероятно около стотина лева би подхождало да е средната издръжка от единия родител (не минималната граница, не и максималната). Но наистина нямам никаква представа как по-точно могат да се определят тези суми, то затова си има хора, които да го определят.
Минимумът (с оглед реалностите в страната) за съжаление няма как да бъде определян така, че да осигури кой знае колко висок стандарт на детето. Не можем да го сравняваме с онова, което бихме желали. За 80 лева мисля, че всички сме съгласни, че за максимум са малко.
Аз се опитах за себе си да си направя сметка (много груба и съвсем без кръчмаря) по друг начин: ако вземем за "стандарт" двама родители с доход нето около 450 лева всеки (не съм сигурна, но май някъде там идва обявената средна заплата за страната след удръжките) и две деца, колко от тия пари се падат на издръжката на едно от децата? Не знам дали за издръжка на всеки трябва да смятаме точно 1/4 от сумата, нямам представа, но ако за едно дете такова семейство "изразходва" около 200 лева месечно, значи вероятно около стотина лева би подхождало да е средната издръжка от единия родител (не минималната граница, не и максималната). Но наистина нямам никаква представа как по-точно могат да се определят тези суми, то затова си има хора, които да го определят.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
poli_g написа::roll: Мисля, мисля... да сте права в твърденията си.
Сумите не са смешни, просто са на границата с прага на бедност за страната, определен отново от МС.
Но има и друга мисъл- да разгледаме най- добрата хипотеза- 2*80лв. от двамата родители, евентуално още и 25лв. от държавата.. опа станали са 185лв.- това е за децата.
Ами да погледнем и мин. работна заплата в страната- 220лв. И, колко семейства задоволяват месечните си нужди с тези средства?
Та- монетата няма само една страна.
п.п. Не ме разбирайте погрешно, аз съм ЗА в посока изменение/ увеличение/ тавана размера на издръжката.
Но... нека сме реалисти живеем/ преживяваме/ в "социална" страна.
И още нещо- той, "другият", ако има възможности и 500лв. ще дава- съдът не възразява.
Въпросът е колко е реалистично да се постигне нещо, при положение,че се изисква детето да има някакви особени нужди и т.н.
Не смятам, че е нормално, ако през 2002 год. се е отглеждало 1 дете в България с със 180 лв. през 2008 да се отглежда пак с толкова. А да не говорим за минимума от 30 лв. издръжка. Смешни са сумите... помислете си какво може да купи с тях един самотен родител - не е задължително майка, има много бащи, които сами отглеждат децата си- какво ще купите с 30 лв. издръжка? Не е нормално да има такива граници 30-80 лв. Не знам каква страна сме "социална" или не, но нали все пак не сме страна от Третия свят
- velcheva
- Младши потребител
Re: увеличаване на издръжка за дете
само бих искала да добавя колко съм възмутена от плоските разсъждения на tytilyna. обикновено тези,които "не спят нощем" и изкарват такива пари го правят за сметка на времето,изкарано със семейството така или иначе,тъй че не мисля,че особено много ги измъчва факта, че не са там,където очевидно предпочитат да не бъдат.и освен това аз смятам, че издръжката трябва да е процент от дохода, а не смешна твърда сума.иначе един и същи мъж може да направи 10 деца на 10 жени, на които да плаща по 50лв.-много го греят ако изкарва с хиляди!...вие ми кажете, адекватно ли е това?...аз не съм специалист, но съм чувала, че на запад жени съдят мъжете си за пропуснати ползи-tytilyna наясно ли е с това колко жертви прави една жена, в името на семейството и децата??смятам, че този,който не ги прави,трябва поне да поема финансовата тежест. не е редно единия да се бори за оцеляване, защото има повече морал и се грижи за детето си, а другия-понеже не му пука,да не плаща издръжка,да се вози в скъпи коли и т.н.,защото това става и ЗА СМЕТКА НА ДЕТЕТО, а то е правено от двама доколкото знам и уж трябва неговия интерес да стои на първо място!...Ако една майка получава достатъчно пари като издръжка, че дори да и остават, ще може да купи на детето си играчки, дрехи, да му предложи по-добри условия на живот и въобще да му предложи по-качествен живот, да не говорим за ОБРАЗОВАНИЕ!!Редно ли е таткото да има примерно 100 000 на сметка, а детето да не може да отиде на екскурзия??? с какво е по-лошо то от другите и как да му обясниш, че няма, защото тати кара мерцедес и дава 80лв. на месец???защо не дойде той да му го обясни или някой такъв, като tytilyna?..
- kate18bg
- Нов потребител
Re: увеличаване на издръжка за дете
Хайде и аз да се включа.
По новия СК няма вече максимален размер на издръжката. Установи се минимален - мисля че беше процент от минималната работна заплата, което излиза минимум 60 лв. Ако родителя има доход, който може да се докаже и не е в зтруднение да изплаща по висока издръжка, то милсля че няма пречки да се иска увеличение на такава.Към тези доказателства могат да спадат, недвижими имоти на лицето, движими вещи на лицето, получава ли странични приходи и всичко което носи финансови блага на дадетоно лице от което се иска повишаване на дадената издръжка. Хубаво е още че законодателя е казал, точно, че стандарта на живот на детето не трябва по време на брак, не трябва да бъде нарушен след развода.
Но тепърва ще се водят практики по новия СК.
Искайте колкото може повече, а съда ще прицени.
По новия СК няма вече максимален размер на издръжката. Установи се минимален - мисля че беше процент от минималната работна заплата, което излиза минимум 60 лв. Ако родителя има доход, който може да се докаже и не е в зтруднение да изплаща по висока издръжка, то милсля че няма пречки да се иска увеличение на такава.Към тези доказателства могат да спадат, недвижими имоти на лицето, движими вещи на лицето, получава ли странични приходи и всичко което носи финансови блага на дадетоно лице от което се иска повишаване на дадената издръжка. Хубаво е още че законодателя е казал, точно, че стандарта на живот на детето не трябва по време на брак, не трябва да бъде нарушен след развода.
Но тепърва ще се водят практики по новия СК.
Искайте колкото може повече, а съда ще прицени.
- sisi19
- Потребител
47 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|