начало

Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване Първите дружества с променлив капитал подадоха заявления за вписване

Служебен адвокат за съпругът ми -а плащам аз ???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Служебен адвокат за съпругът ми -а плащам аз ???

Мнениеот galina1983 » 17 Юли 2009, 09:52

Заведох дело за развод ,мъжът ми живее в чужбина ,отказва да приеме призовката и след няколко известия на адреса му в БГ се счита за редовно призован.Решението на съда е да му се назначи служебен защитник ,на който аз трябва да заплатя хонорара от 500лв ,в противен случай делото се прекратява.Нямам пари доро да платя на моята адвокатка а не и за неговия.Единственото което разбрах е че няма на какво основание да обжалваме това решение на съда.Кажете какво да правя от тук на татък .Благодаря предварително
galina1983
Нов потребител

Re: Служебен адвокат за съпругът ми -а плащам аз ???

Мнениеот dimist » 17 Юли 2009, 10:24

Така е.
Всъщност на съпругът Ви е назначен не служебен защитник, а особен представител. Вие като страна, започнала делото ,сте задължена да поемете тези разноски. Добрата новина е, че ако съдът постанови решение за развод по вина на съпруга Ви, ще ви се присъдят разноските, които сте направили, и ще можете евентуално да си ги възстановите - ако намерите негово имущество.
Един съвет - след като сте ангажирали адвокат, вярвайте му, не се чудете откъде да искате съвет. Пък и оплаквания, че нямате пари и за вашия адвокат, не звучат никак добре. Знам, че повечето българи ги боли когато дават пари на адвокат, счетоводител, лекар, зъболекар, но все пак за двадесет години трябваше да се свикне, че труда, в който се влагат най вече знания, струва скъпо.Сигурен съм, че вие високо цените труда си.
dimist
Потребител

Мнениеот galina1983 » 17 Юли 2009, 10:35

Благодаря много за отговора .Не пестя пари ,понеже са за адвокат а просто ги нямам в момента.Самата адвокатка настоява да и платя на края на делото като и предлагам да плащам на вноски.Нали доскоро плащаше държавата аз служебните защитници а сега вече...........Незнам какво ще правя ,най вероятно ще прекратя делото ,нямам друг изход от ситуцията
galina1983
Нов потребител

Мнениеот vega » 17 Юли 2009, 10:50

Ако сте безработна, опитайте да ви освободят от плащане на разноски. Обсъдете тази възможност с адвоката си.
vega
Потребител

Мнениеот galina1983 » 17 Юли 2009, 10:58

Не не съм безработна ,но работя за 350лв по договор а в действитеност взимам 550лв.Всички сметки и разходи си поемам аз -за мен и детето.Изплащам кола и просто нямам възможност да дам 500лв за адвоката на ответника
galina1983
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Юли 2009, 12:34

galina1983 написа:Не не съм безработна ,но работя за 350лв по договор а в действитеност взимам 550лв.Всички сметки и разходи си поемам аз -за мен и детето.Изплащам кола и просто нямам възможност да дам 500лв за адвоката на ответника

Продайте си колата. Все пак ВИЕ имате зор да се разведете....

А тази кола не е ли СИО?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот galina1983 » 17 Юли 2009, 13:15

Не не е СИО .Той продаде маята и с това малко дете имам нужда от кола .Взех я след като пуснах молба за развода и не е на мое име.И работата ми е в др.град и се налага да патувам -просто нямах избор.Не мога да я продам защото както стана ясно ми трябва а и още не съм я изплатила.Най вероятно ще оставя делото да бъде прекратено и ще изчакам няколко месеца да си стъпя на краката за да го подновя
galina1983
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 17 Юли 2009, 17:20

Твърдите, че колата не е на Ваше име, но въпреки това я изплащате. Вие въобще не сте длъжна да го правите. Защо собственикът на този автомобил не Ви позволи да го ползвате, без да го изплащате или защо не Ви го дари например ?! Така ще си спестите толкова много разходи и плащания и то по автомобил, който към момента дори не е Ваша собственост.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 17 Юли 2009, 20:23

galina1983 написа:Заведох дело за развод ,мъжът ми живее в чужбина ,отказва да приеме призовката и след няколко известия на адреса му в БГ се счита за редовно призован.Решението на съда е да му се назначи служебен защитник ,на който аз трябва да заплатя хонорара от 500лв ,в противен случай делото се прекратява.Нямам пари доро да платя на моята адвокатка а не и за неговия.Единственото което разбрах е че няма на какво основание да обжалваме това решение на съда.Кажете какво да правя от тук на татък .Благодаря предварително

определение...
Имате адвокат!
По отношение освобождаване от заплащане на такси- няма да стане защото не отговаряте на необходимите за това критерии.

Още нещо- възнаграждението на особения представител е в размер 80.00- 120.00лв. предлагам ви да го коментирате с колегата и да внесете депозит в размер на 120.00лв. След това ви действие ще последва писмен отговор от съда- тогава адвокатът ви е на ход. :lol:

п.п. Тук е мястото да се извиня на колегата Сърбиянец, че преди време му опонирах по идентичен казус.

Указания
2008-09-19
С решение на Националното бюро за правна помощ от 18.09.2008 год. са приети Указания относно назначаването на особен представител на страните по граждански дела по реда на ЗПП, определянето на адвокатското възнаграждение по реда на Наредбата за заплащане на правната помощ, заплащането на адвокатското възнаграждение и отчитането на извършената дейност.

Възникналите проблеми по прилагането на новата уредба по ГПК, свързани с института на особеното процесуално представителство на страните по граждански дела, наложиха приемането на указания относно назначаването на особен представител на страните по граждански дела по реда на ЗПП, определянето на адвокатското възнаграждение по реда на Наредбата за заплащане на правната помощ, заплащането на адвокатското възнаграждение и отчитането на извършената дейност.

На основание чл.8 от Закона за правната помощ /ЗПП/, Националното бюро за правна помощ, в изпълнение на правомощията си по организацията на дейността по предоставянето на правна помощ, Ви уведомява за приетите указания.

В случаите на чл.29, чл.39, ал.3, чл.47, ал.6/ :idea: какъвто е вашият случай/ и чл.48, ал.2 от ГПК , съдът отправя искане до съответния адвокатски съвет за определяне на адвокат вписан в Националния регистър за правна помощ за особен представител на страна в производството. Адвокатският съвет в уведомителното си писмо до съда определя адвокат и предлага на съда и размера на адвокатското възнаграждение за особения представител в съответствие с предвиденото в Наредбата за заплащане на правната помощ в зависимост от конкретния случай.В тези случаи назначеният от съда адвокат, по реда на ЗПП, не изготвя отчет за извършената дейност. Адвокатът получава възнаграждението си чрез съда в размер на внесения от страната депозит.

В случаите на необходимост от особено представителство при условията на чл.83 ГПК, а именно, когато страната е освободена от такси и разноски, се прилага досегашната практика и процедурата по предоставянето на правна помощ под формата на процесуално представителство протича по реда на ЗПП, т.е. адвокатските съвети определят адвокати за предоставяне на правна помощ, съдът ги назначава по реда на ЗПП, а адвокатите изготвят отчети за извършената от тях дейност и по предвидения в закона ред, надлежно оформени и заверени ги представят, чрез адвокатските съвети в НБПП, за определяне и заплащане на съответното адвокатско възнаграждение по реда на НЗПП от бюджета на бюрото.

Раздел IV.
Процесуално представителство по граждански и административни дела
Чл. 23. Възнагражденията на адвоката, определен да осъществява правна помощ за една инстанция по граждански дела, са:
2. за прекратяване на брак - от 80 до 120 лв.;
4. за други неоценяеми искове - от 80 до 120 лв.;
6. за дела за издръжка - от 50 до 100 лв.

Не казвате само иск за прекратяване на брака ли сте предявили... поради това ви пействам вероятно относимите норми...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот galina1983 » 26 Сеп 2009, 09:05

Благодаря много на всички .Искам само да вмъкна ,че задължителния адвокатски хонорар(миминума по закон)вече е 500лв.Адвокатката ми обясни ,че няма как да ми вземе по малко .Закона е задължава да иска мимимума
galina1983
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 26 Сеп 2009, 23:29

Поправка- Наредба № 1 определя минималните размери на адвокатското възнаграждение, но не сочи пределна стойност...Има едно нещо наречено свобода на договаряне и от там се тръгва.
А дали има възможност колегата да ви вземе по-малка сума - ще замълча.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси