начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Посъветвайте ме какво да правя

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Посъветвайте ме какво да правя

Мнениеот portokal » 04 Авг 2009, 10:36

Точно затова се ужасявам да не измислят причина и да ми вземат малката.Пред това предпочитам да умра,но не и да ми я отнемат.

Колегите са прави, няма начин в случай като вашия родителските права върху бебе да се възложат на бащата. Спокойно, няма страшно. :)
Мен ме озадачават обаче думи като "вземат" и "отнемат". :shock: Ако това е отнемане, по същата логика след раздялата ви детето ще бъде "отнето" от него. Прави-струвай, все на единия неминуемо детето ще му бъде "взето" и "отнето" (то не "принадлежи" само на майката все пак). Не ми харесва този начин на разсъждаване. Нали не смятате да му пречите да го вижда?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот vergilvladimirov » 04 Авг 2009, 10:40

Във всяка професия има немърливи, безотговорни хора. Навсякъде е пълно с такива, които се опитват да те излъжат, да ти вземат мнго пари и нищо да не свършат. Мисля, че примери не са нужни, всеки ден се сблъскваме.
Аз съм за справедливо възнаграждение, като си има минимални размери; по- високите са по договаряне - подчертавам, защото всеки сам си носи отговорност, ако се е съгласил да плати висока сума пари.
vergilvladimirov
Младши потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Авг 2009, 12:05

Ако започна да обръщам внимание на уважавания от всички тук заради клоунадите му ivan_lawyer3, ще трябва да ходя вечно с прясно изгризани нокти...
На другите ще кажа: Не така, уважаеми! Кой тук говори за "високи" и "ниски". хонорари? То стана малко "гузен негонен бяга"... Имам приятели адвокати, познавам добре и дълбоко уважавам труда на почтения адвокат. Но цените ви са достатъчни в тази бедна страна да накарат преобладаващото мнозинство да потърси по-достъпни начини да получи (или раздаде?) правосъдие... Не казвам, че са неприлично високи! Точно обратното! Но трябва да имате предвид, уважаеми, че няма кой да ги плаща! Вместо да се стягате помислете върху това.
А това, че питащата и съпругът й имат нужда от психолог, който да изглади конфликта, а не от адвокат, е повече от очевидно!
Последна промяна plamen_penev на 04 Авг 2009, 12:10, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот rain13 » 04 Авг 2009, 12:08

Благодаря на всички за съветите и мненията!
Относно посещенията при брачен консултант-не мисля,че ще помогнат,поне не и в дългосрочен план.При нас всичко се върти като в омагьосан кръг.И всичко се повтаря.
Със съпруга ми сме заедно от 3г,а сме семейство едва от 1г.
За това време аз опознах много добре характера му и последиците от характера му върху мен.Давала съм му шанс не веднъж и два пъти.
Преди брака се бяхме разделили за кратко,след това се събрахме и от това събиране се появи дъщеря ни.Мислех си,че тя ще го направи по-добър човек,уви!Тук трябва да подчертая,че тя е планирано бебе,а не случайност и причина да се омъжа за него.Омъжихме се,и след 5м дъщеря ни се роди.Той започна да ме тормози още през първия месец от живота на детето ни.Да не говорим,че докато бях бременна също ме е тормозел и стресирал.Един от случаите-когато бях в 7м се разсърди за някаква дреболия и отказа да ме закара на уговорена с акушерка среща.Думите му бяха "като си толкова отворена си хващай рейса и заминавай!".Така и не отидохме на срещата,а благодарение на него нямах очи да поискам нова.Получих нервна криза заради поведението му.И това е отговорност към съпруга?При това бременна?Нямах спокойствие,нямах подкрепа,а така имах нужда от нея особено през първия месец от живота на детето ни...
Изобщо от както дъщеря ни се роди той много се промени и озлоби към мойте родители.Ненавижда ги!Защо?Защото нямат финансова възможност да помагат за бебето.Но не изобщо.Просто нямат финансовата възможност да се мерят с неговата майка.Мисля,че това е причината да се озлоби.Това,че майка му дава пари всекидневно,а моята може да даде веднъж месечно при това да речем около 50лв.
Мисля,че донякъде и аз сама съм си виновна,защото се омъжих за него въпреки,че познавах характера му и знаех какъв човек е.Но и аз като повечето жени бях глупава да вярвам,че детето ще го промени,облагороди...
Дори съжалявам,че бях старомодна и се омъжих за да бъде всичко както си му е реда.Ако бях постъпила като модерните жени сега главата ми нямаше да пуши и всичко щеше да е в пъти по-лесно.
За спасяването на този брак не мисля,защото ясно виждам,че с този човек няма да живея нито щастливо,нито спокойно,нито средата и отношенията ни са подходящи за детето.Само на 7м е а вече е ставала свидетел на толкова караници и скандали...Така ли ще живее,по този начин?Няма да го допусна.
Аз съм израстнала по този начин и точно заради това ще си дам и живота ако трябва но ще и спестя тези преживявания.Няма да допусна да расте като мен.А остана ли със съпруга си неминуемо я чака моя живот. :cry:

Благодаря за цитата от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения!
rain13
Нов потребител

Мнениеот vergilvladimirov » 04 Авг 2009, 12:35

Госпожо, за мен нещата са ясни - трябва да се разведете, като прибегнете до услуги на адвокат и не се притеснявайте за детето и т.н., един добър професионалист ще ви помогне.

plamen_penev, каквото искате правете, но без адвокат ще си донесете само повече главоболия и ще загубите повече пари.
Иначе ми е интересно, да не би човек, като отиде на стоматолог да е евтино или пък в някой автосервиз? В тая бедна страна, както Вие я наричате, навсякъде така ти одират кожата, че...а не да не се карат нови и лъскави коли, които не можеш да ги видиш в дргути държави...
vergilvladimirov
Младши потребител

Мнениеот Melly » 04 Авг 2009, 13:23

Евтиното излиза по-скъпо, а понякога е дори без значение "колко", тъй като нещата ВЕЧЕ са о к ъ к а н и :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот donna » 04 Авг 2009, 14:29

plamen_penev написа:Ако започна да обръщам внимание на уважавания от всички тук заради клоунадите му ivan_lawyer3, ще трябва да ходя вечно с прясно изгризани нокти...
На другите ще кажа: Не така, уважаеми! Кой тук говори за "високи" и "ниски". хонорари? То стана малко "гузен негонен бяга"... Имам приятели адвокати, познавам добре и дълбоко уважавам труда на почтения адвокат. Но цените ви са достатъчни в тази бедна страна да накарат преобладаващото мнозинство да потърси по-достъпни начини да получи (или раздаде?) правосъдие... Не казвам, че са неприлично високи! Точно обратното! Но трябва да имате предвид, уважаеми, че няма кой да ги плаща! Вместо да се стягате помислете върху това.
А това, че питащата и съпругът й имат нужда от психолог, който да изглади конфликта, а не от адвокат, е повече от очевидно!

Пенев какви са тия еретични мисли , като не ти харесва тарифата оправяй се сам ,никой не е забранил сампрома в съдебната зала , а за резултата сърди се на метода направи си сам .
Последна промяна donna на 04 Авг 2009, 14:30, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Авг 2009, 14:30

Пенев, не се зазяпвай в канчето на другите. Ще ти е по-комфортно. :lol: Инак ще те гризе завистта...( някой горе го бе написал хубаво :lol: )
Но цените ви са достатъчни в тази бедна страна да накарат преобладаващото мнозинство да потърси по-достъпни начини да получи (или раздаде?) правосъдие...

И? Кои са според теб достъпните начини да получи правосъдие? А, какво влагаш в това да раздаде- кой раздава- страните, адвокатите или кой?
Един развод е нищо работа, но може и да ти предизвика безсъници в Сиатъл. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Авг 2009, 16:32

Незнам защо, като стане дума за пари и мнозина тук ги обвзема такъв шемет, че спират да мислят и което е по-лошо, да разбират написаното... Няма да разяснявам думите си... ако не сте ме разбрали по-горе, едва ли ще ме разберете и сега... Пари, пари, пари!
А е.ж.к.
И? Кои са според теб достъпните начини да получи правосъдие?

Ами четете презряната преса и ще разберете... как си решават хората споровете... извън съдебно...
donna посъветва:
Пенев какви са тия еретични мисли , като не ти харесва тарифата оправяй се сам

donnaaaa, donna! Ами аз така и правя... Веднаж ползвах адвокат... но бързо стигнах до извода, че мога и сам да си губя делата. По-ефтино излиза... а с новата тарифа - много по ефтино... И си ги губех в началото... Но аз съм схватливо момче и скоро спрях да ги губя. Не е чак кой знае каква философия да си подредиш тезата и да я представиш пред съда! (Да ме прощават адвокатите тук! :oops: )
Но да бъдем сериозни: Възмутен съм от лекотата, с която някои тук зачеркват едно семейство! От егоизма и безразличието с които подтикват едно младо и неопитно момиче да съсипе живота на детето си, като го обрече на живот без баща (щяла са се убива!). Това ли са познанията за семейните колизий на българската интелигенция или поне на юридическото и крило?
Младо момиче! Не ги слушайте тези тук... Това, което ви се случва в момента, се е случвало безброй пъти на тази Земя и ще продължава да се случва и когато вече ни няма на нея... Повярвайте ми! Описано е в книги, в дисертации и в него няма нищо особено. Особеното е само личното изживяване ... винаги едно и също... но винаги свежо...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 04 Авг 2009, 17:13

Пенев ,сега си и женомразец ,ама бива ли така...ако не слушкаш ще те дам на някоя феминистка организация и тогава и 100 адвоката нема да те спасят :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот zvezdomira » 04 Авг 2009, 17:20

Колкото и тъжно да е, мноооооого често срещано явление. Едно само ще кажа на това момиче: Ако все още го обичате, ако го уважавате и възприемате не само като съпруг, но и като баща на детето ви, ако мислите, че той е и ще бъде добър и грижовен татко, тогава има какво да спасявате. Но, така както чета, май.... Това което прави впечатление на "прима виста" е, че Вие rain13 сте интелигентна млада и объркана жена. Личи от правописа и изказа. Което ме навежда на мисълта, че твърде вероятно е да имате лека форма на депресия. Помислете дали всички проблеми идват от съпруга Ви, дали и Вие не допринасяте с нещо за това? Ако той е отворен да разговаряте спокойно, значи и за него не е без значение на къде ще продължи бракът ви. Аз не съм адвокат, но преживях наскоро (година) развод, след 10 години съвместен живот, от които 5- брачен. Лично аз опитах всичко! И психолози и какво ли не, но....когато изтъпленията се прехвърлиха върху детето, вече нямаше отлагане. Край! Най- гадното от всички човешки прегрешения за мен е да изкарваш злобата и негативизма си върху най- невинното и беззащитно човешко същество- дете! Даааа, такива работи... Гадни! Сега, както всичко мина, продължава да се опитва да манипулира, но....трудно. Единственото, което все още не мога да си прибера, това е международния паспорт на детето. Взе го още миналата година и отказва да го върне. Въпреки, че по решение на съда, род. права се упражняват от мен и мисля, че е редно аз да съхранявам този документ. Питам аз какво мога да направя в случая: Жалба до ОДП или прокуратура или какво? Ако реши да каже: Загубил съм го?- тогава? Глобата?
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Авг 2009, 21:01

Още един Месия във форума. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот toshko98 » 04 Авг 2009, 22:05

Здравейте! Ситуацията относно личните отношения между съпрузите е твърде лична и деликатна и няма да обсъждам възможните изходи, защото чувствата не могат да се предвидят, но нека се има предвид от питащата, че има закон за правната помощ, който може да се ползва от- извадка:

ЗАКОН за правната помощ
Обн., ДВ, бр. 79 от 4.10.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., изм., бр. 105 от 29.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., бр. 17 от 24.02.2006 г., в сила от 1.05.2006 г., бр. 30 от 11.04.2006 г., в сила от 12.07.2006 г.
Сборник закони - АПИС, кн. 11/2005, стр. 244
Глава първа

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. Този закон урежда правната помощ по наказателни, граждански и административни дела пред всички съдебни инстанции.
Чл. 2. Правната помощ по този закон се осъществява от адвокати и се финансира от държавата.Чл. 3. Целта на закона е да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие чрез осигуряване и предоставяне на ефективна правна помощ.
Чл. 4. Средствата за правна помощ се осигуряват от републиканския бюджет.
Чл. 5. Правна помощ се предоставя на физически лица на основанията, посочени в този и в други закони.
ВИД И ОБХВАТ НА ПРАВНАТА ПОМОЩ

Чл. 21. Видовете правна помощ са:

1. консултация с оглед постигане на споразумение преди започване на съдопроизводството или за завеждане на дело;

2. подготовка на документи за завеждане на дело;

3. процесуално представителство;

........(4) По граждански и административни дела правна помощ се предоставя в случаите, когато въз основа на представени доказателства от съответните компетентни органи съдът прецени, че страната няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Преценката си за това съдът формира, като вземе предвид:

1. доходите на лицето или семейството;

2. имущественото състояние, удостоверено с декларация;

3. семейното положение;

4. здравословното състояние;

5. трудовата заетост;

6. възрастта и

7. други констатирани обстоятелства.
Ако решението е оформено окончателно може да се помисли и за други варианти. Присъединявам се към мнението на част от писалите вече, относно важността на семейството - без значение с или без подпис не само за детето, тъй като ако има разбирателство живота от двама се живее по-леко. Успешно разрешаване на ситуацията.
toshko98
Младши потребител

Мнениеот zvezdomira » 05 Авг 2009, 09:20

poli_g написа:Още един Месия във форума. 8)

Историята е доказала, че и от тях има нужда! Необходими да превъплътят надежди, мечти и всичко, което хората мислят, че сами не могат да направят. Колко злини или добрини са се появили в последствие можем само да четем от древните ръкописи, та до днес. Месиите са си Месии от Стария завет, Новия завет, Талмуд, Тора, Танаха, Кабала, Коран, Свитъците от Мъртво море и още много могат да бъдат изброени и в източните религии. Това е правен форум, но както често срещах в постовете зад привидно "нахъсаните" адвокати, се крият хора- хора със своите истории, болки, разводи, щастия, нещастия. Хора, защо се джавкате? Нима, когато някой дойде за съвет при вас вие освен хонорарът си, не прибирате и малка част от него? От неговата история? Само за пари ли, уважаеми госпожи и господа адвокати? Не вярвам, поне от мненията си личи, че не е съвсем така. А относно психолог и дали това нещастно момиче има нужда от него, то поне този психолог ще и излезе по- евтино от един адвокат.... :|
zvezdomira
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Авг 2009, 10:49

А относно психолог и дали това нещастно момиче има нужда от него, то поне този психолог ще и излезе по- евтино от един адвокат.... :|

Навсякъде по света тази услуга се предлага възмездно - да можеш да си позволиш сеанси при психоаналитик съвсем не е шега работа - трябва си джоб, и то дълбок.
Колкото до това да си "изливаме" душата по форумите, виж това е безплатно, наистина е така.
Дерзайте, дами и г о с п о д а, удушници на човешките несгоди!
Отворила ви се е ниша.... дишайте!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Авг 2009, 11:58

Наистина, уважаема Melly, понякога се чудя на какво се дължат внезапните ви изблици на арогантност, които считам за толкова нетипични за вашия характер... :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 05 Авг 2009, 12:49

plamen_penev написа:Наистина, уважаема Melly, понякога се чудя на какво се дължат внезапните ви изблици на арогантност, които считам за толкова нетипични за вашия характер... :roll:

Правилно си забелязал, Пенев,
Твърде нетипично е за мен да демонстрирам арогантно поведение, аз дори не бих го оприличила като такова. Както и да е.
Та, конкретно по тази тема. Младата дама, наруши деликатната граница, до която е допустимо тук във форума да се изложат фактите по питането й. Не искам да кажа, че не й съчувствам, но в такива случаи е наложително емоцията да бъде отстранена и да се действа ефективно.
Избортът е неин - дали ще търпи, или ще се отърси от системния тормоз на който са изложени тя, детето и родителите й.

А темата се отклони в съвсем друга посока - мелодраматична бих казала.
И наистина ми омръзна непрекъснато да чета изказвания от рода "Те адвокатите са търгаши" и "съдебната система е пропита от корупционни практики" ... Да, съгласна съм, светът е шарен... и е недопустимо както адвокатите, така и съдът да се подвеждат под общ знаменател "кофти".
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Авг 2009, 14:34

Бих ви отговорил, почитаема Melly, без да обръщам внимание на непочтителното ви обръщение към мен, за "търгашите" и "корупционните практики" както подобава, но малкото, което знам, ще задръсти темата, а не ми се ще да спамя... Не мога да се въздържа, обаче, да ви припомня нещо, което със сигурност знаете, а именно, че в живота на всеки човек идва момент, в който трябва да се самоопредели и да застане на една от двете страни: на доброто или на злото... Вие направихте ли своя избор?
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Авг 2009, 16:12

Добре ,но какво в края на краищата се иска от юристите тук?Нали форумът е юридически? Макар и нелишени от емоции, на нас също ни се случават всякакви перипетии в живота, трябва да запазим здравия разум. Иначе , ще сме неефективни като защитници правата и законните интереси на гражданите :wink: .
Жената сигурно има десет приятелки, които оплакват съдбата и заедно с нея. Нашата цел е да и дадем практически съвети, които в нейния случай са повече от окуражаващи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zvezdomira » 06 Авг 2009, 11:48

До колкото разбрах от нейните постове, май те живеят в имот, собственост на нейната баба... Ако е така, тогава тя какво би могла да направи? Също и влизането на новия СК в сила, има ли значение в случая кога тя ще подаде молбата за развод (ако изобщо се стигне до това). Дали тя да подава или да се разберат по взаимно съгласие... Как да защити себе си във финансово отношение? Все неща, които ще са важни после, след развода. Защото бурите отминават, но финасовите грижи и проблеми си остават. А това, че щял да и вземе детето са само заплахи. Какво ще наеме жена да го гледа ли? И кой съд ще отдели бебе от майка? Ами нали в такива случаи е нужен и доклад от Агенцията за защита правата на детето, в който да се опише, че за детето ще е по- добре да е при баща си? Да представят майката алкохоличка, луда, шизофреничка, наркоманака и т.н... (че и в такива случаи пак става трудно) Кой ще го напише това? Социалният работник проверява, говори и с майката и с бащата и с всички около детето. Но хич не вярвам да се стигне до там. Бившият ми съпруг също опита по този начин, но както е видно вече е бивш...
zvezdomira
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси