- Дата и час: 17 Дек 2024, 21:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
плащане на потребителски кредити след развода
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
плащане на потребителски кредити след развода
може и да е дискутирана темата някъде из форума но аз не я открих и за това се обръщам кам вас с молба за помощ. Съпругът ми е подал искова молба с която моли съда да ме осъди да заплатя половината от вноските по кредитите на негово име които са изтеглени по време на брака. Аз съм плащала вноски от тях но ме учуди това че той иска половината от вноските от момента на отпускането им а именно 04,2004 година до настоящия момент при условие че не живеем заедно от 11,2006 а сме в развод от 04,2007 г. възможно ли е да иска вноски за времето докато още сме живеели заедно? Освен това и аз имам заеми на мое има от времето на брака ни които той не е погасявал и мога ли да ги противопоставя на неговите? Благодаря на смилилите се да ми дадат отговор.
- nu6ka
- Младши потребител
Той може да иска всичко по принцип - друг е въпросът съдът какво ще отсъди. Но така или иначе за задължение, поети от който и да е от съпрузите по време на брака за нужди на семейството носят отговорност и двамата. В този смисъл, да има право ако се докаже че кредитът е бил ползван за семейни нужди.
- karelia79
- Потребител
По презумпция правата и задълженията по време на съпружеската имуществена общност са общи. Така че според мен, който иска да оспорва трябва да обори презумпцията. В този смисъл, смятам че разделянето на задължението следва да се има впредвид от датата на влизане на бракорозводното решение в сила.
Така мисля аз
Така мисля аз
- chadel
- Потребител
Връщам се на темата защото днес адвоката ми каза че съпругът можел да иска вноските по потребителския кредит внесени от него по време на брака, което за мен е необяснимо. Та нали ако единият е плащал една вноска по заем то другият е покривал семейни нужди със заплатата си? И как той да го докаже след като съпругът плащал заема има документирано, а този купувал храната няма???? Не мога да го разбера това тълкуване на законите.
- nu6ka
- Младши потребител
Re: плащане на потребителски кредити след развода
зависи каква сте в тая сделка? ако сте само съдлъжник - да прави като вятъра!nu6ka написа:може и да е дискутирана темата някъде из форума но аз не я открих и за това се обръщам кам вас с молба за помощ. Съпругът ми е подал искова молба с която моли съда да ме осъди да заплатя половината от вноските по кредитите на негово име които са изтеглени по време на брака. Аз съм плащала вноски от тях но ме учуди това че той иска половината от вноските от момента на отпускането им а именно 04,2004 година до настоящия момент при условие че не живеем заедно от 11,2006 а сме в развод от 04,2007 г. възможно ли е да иска вноски за времето докато още сме живеели заедно? Освен това и аз имам заеми на мое има от времето на брака ни които той не е погасявал и мога ли да ги противопоставя на неговите? Благодаря на смилилите се да ми дадат отговор.
ако сте солидарни, тогава въпросът стои по друг начин
-вие ще имитирате Бореадите
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
Сатир, за съжаление при съпружеската имуществена общност нещата стоят доста по различно и кредита си е на двамата - като задължение, щом е сключен договора за него по време на брака, независимо кой е длъжник, другия дали изобщо фигурира и т.н.
По самото питане - не е ясно какъв е иска, заведен от бившия ви съпруг, така че е трудно да се отговори. След като имате адвокат той е запознат с всички материали и се предполага, че е ви е дал някакво обяснение. Извършвали ли сте делба на имуществото от брака или други производства освен развода?
По самото питане - не е ясно какъв е иска, заведен от бившия ви съпруг, така че е трудно да се отговори. След като имате адвокат той е запознат с всички материали и се предполага, че е ви е дал някакво обяснение. Извършвали ли сте делба на имуществото от брака или други производства освен развода?
- blossom
- Потребител
Не, делба не е извършвана, защото за това се споразумяхме за съжаление устно, както и за заемите впрочем. Искът е на основание чл. 25 СК, но той иска от мен половината от вноските и за времето през което сме живяли заедно, съответно сме плащали всичко заедно и т.н. просто единият кредит се удържа автоматично от неговата банкова сметка. Ето това не мога да разбера. Той доказва с извлечение от банковата си сметка че е плащал вноската по заема, а аз как да докажа че съм посрещала семейните нужди. Още повече че той твърди че при развода "сме се разбрали" да заплатим по равно предоставените ни кредити, е как като сме се разбрали при развода той има ПРАВО да иска вноски за две години че и повече преди развода? Не мога да разбера /явно съм толкова тъпа/ на какво се основава това ПРАВО. Да спомена само че и аз имам заеми от този брак които той никъде не е описал. За времето след развода е ясно че ще се доказва, но искам да разбера по-ясно за времето преди развода, та нали тогава всичко се е поемало от двамата, още повече че се разведохме по взаимно съгласие.
- nu6ka
- Младши потребител
Следвало е тези неща да бъдат уредени в споразумението ви по развода, след като е бил по взаимно съгласие. Нещата са изпуснати, така че ви предстои тежка битка по доказване на това кой какво е плащал, поемал и т.н. Дано адвокатът ви си го бива.
- blossom
- Потребител
chadel написа:По презумпция правата и задълженията по време на съпружеската имуществена общност са общи. Така че според мен, който иска да оспорва трябва да обори презумпцията. В този смисъл, смятам че разделянето на задължението следва да се има впредвид от датата на влизане на бракорозводното решение в сила.
Така мисля аз
Разделяне на задължението дори и след прекратяване на брака според мен няма да има, тъй като кредита е отпуснат по време на брака и се предполага, че средствата са консумирани по време на брака. Това е общата презумпция, който иска да я оборва - да я доказва.
- abstract
- Потребител
вноската се плаща от кредитополучателя.blossom написа:Сатир, за съжаление при съпружеската имуществена общност нещата стоят доста по различно и кредита си е на двамата - като задължение, щом е сключен договора за него по време на брака, независимо кой е длъжник, другия дали изобщо фигурира и т.н.
банката търси съдлъжника чрез съда, само ако кредите стане съдебен
поне ние правиме така
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
izvinqvam se che pisha na latinica no samo taka moga
i az imam edin vapros po tazi tema
jiveq s priqtelq mi veche godina i polovina-toi e razveden ot blizo godina.plashta si redovno izdrajkata na decata si,no jena mu postoqnno mu natqkva che parite ne i stigali.ta da doidem na vaprosa-toi prez vremeto otkakto sa razdeleni(19 april 2008godina)plashta i zaema koito e teglen po vreme na braka.postoqnno se karat i me interesuva vazmojno li e toi da podade isk sreshtu neq da plashta i tq chast ot zaema.tq iska da go sadi i da mu otneme roditelskite prava nad decata pri polojenie che toi si plashta izdrajkata opredelena mu ot sada.i ima li vazmojnost po nqkakav nachin toi da vzeme decata pri nego.
blagodarq predvaritelno
jiveq s priqtelq mi veche godina i polovina-toi e razveden ot blizo godina.plashta si redovno izdrajkata na decata si,no jena mu postoqnno mu natqkva che parite ne i stigali.ta da doidem na vaprosa-toi prez vremeto otkakto sa razdeleni(19 april 2008godina)plashta i zaema koito e teglen po vreme na braka.postoqnno se karat i me interesuva vazmojno li e toi da podade isk sreshtu neq da plashta i tq chast ot zaema.tq iska da go sadi i da mu otneme roditelskite prava nad decata pri polojenie che toi si plashta izdrajkata opredelena mu ot sada.i ima li vazmojnost po nqkakav nachin toi da vzeme decata pri nego.
blagodarq predvaritelno
- eimi86
- Нов потребител
eimi86 написа:izvinqvam se che pisha na latinica no samo taka moga
blagodarq predvaritelno
Въобще не се намесвайте в отношенията на приятеля Ви с бившата му съпруга и децата му. Самият той не бива да допуска подобно нещо, ако държи както на Вас, така и на тях. Той няма морално право да Ви натоварва с грижи, отговорности и проблеми, свързани с децата и съпругата му от първия брак.Това са си техни отношения, които Вас не Ви касаят и за които нямате вина. Стойте настрана от тях. Децата му си имат майка, не е нужно Вие да се занимавате с тях. Не сте им нито мащеха/защото майка им е жива и здрава/, нито бавачка, нито готвачка, нито учителка, нито слугиня, нито роднина, нито дори съпруга на баща им. Казвам Ви го за Ваше добро, за да не допуснете да бъдете използвана и манипулирана някой ден от тях/колкото и да са свестни, не забравяйте, че майка им е бивша съпруга на приятеля Ви/. Внимавайте да не стане така, че в желанието си да помогнете, само бихте си навредили. По-добре обсъдете с приятеля Ви възможността да си имате Ваши общи деца и концентрирайте силите и вниманието си върху тях /ако, разбира се, го искате/.
Ако приятелят Ви прояви разбиране, хубаво. Към момента му е лесно и удобно с жена като Вас/доколкото разбирам, Вие нямате деца от предходен брак/. Ако обаче не прояви разбиране и продължава да Ви занимава с проблемите около бившата си жена и децата, то тогава нека се замисли самият той върху перспективата да си заживее също с жена с две деца, за които да поема отговорности, грижи, издръжка и възпитание както за своите собствени деца.
Последна промяна katerinakuch на 03 Дек 2009, 20:08, променена общо 2 пъти
- katerinakuch
- Активен потребител
blagodarq za saveta
da prava si,no men me interesuvashe dali toi moje da podade isk sreshtu neq zatoto tq postoqnno mu kazva che parite i ne stigat
a nikoga ne go e popitala dali toi moje da se spravi s razhodite si
a tova dali imam deca az nqmam da i sme mislili za obshti no za dogodina
i dori toi neznae che az pitam v tozi forum prosto az se interesuvam ot tova kak e vazmojno edna maika da si lishava decata ot neshta neobhodimi za tqh a tq da hodi po ekskurzii v chujbina makar i za den i posle da kazva che nqma pari
za men tova ne e normalno a i na vsichko otgore sajalqvam decata mu zashtoto maika im gi izpolzva da mu vzema parite-opravdava se vse s tqh
da prava si,no men me interesuvashe dali toi moje da podade isk sreshtu neq zatoto tq postoqnno mu kazva che parite i ne stigat
i dori toi neznae che az pitam v tozi forum prosto az se interesuvam ot tova kak e vazmojno edna maika da si lishava decata ot neshta neobhodimi za tqh a tq da hodi po ekskurzii v chujbina makar i za den i posle da kazva che nqma pari
za men tova ne e normalno a i na vsichko otgore sajalqvam decata mu zashtoto maika im gi izpolzva da mu vzema parite-opravdava se vse s tqh
- eimi86
- Нов потребител
eimi86 написа:blagodarq za saveta
Прощавайте, ама този татко колко издръжка плаща за двете си деца?
И сигурни ли сте ,че точно така стоят нещата или това са интерпретации на таткото?Нещо да не е на Ваша издръжка?
А заемът за какво е употребен?
- sunrise
- Активен потребител
plashta 200 leva kolkoto mu e otsadeno
ne ne go izdarjam az,nie sme v chujbina i prashta ot negovata zaplata
razhodite tuk si gi delim
i az sam savsem naqsno s neshtata zashtoto cseki pat kogato toi zvani da chue decata sam pri nego.vinagi se opitva da se darji s neq kakto trqbva da se darji s maikata na decata si no tq postoqnno se oplakva
vse pak blagodarq za savetite,no do tuk nqmam otgovor na vaprosa si.
ne ne go izdarjam az,nie sme v chujbina i prashta ot negovata zaplata
razhodite tuk si gi delim
i az sam savsem naqsno s neshtata zashtoto cseki pat kogato toi zvani da chue decata sam pri nego.vinagi se opitva da se darji s neq kakto trqbva da se darji s maikata na decata si no tq postoqnno se oplakva
vse pak blagodarq za savetite,no do tuk nqmam otgovor na vaprosa si.
- eimi86
- Нов потребител
А според Вас за какво може да я съди? Не ми и отговорихте на въпроса, кой е изтеглил кредита и за какво е отишъл. Въпреки ,че вече се досещам.
- sunrise
- Активен потребител
kredita go e teglil toi za semeinite im nujdi.
iska da q sadi za da mu pomaga za izplashtaneto na zaema
iskame da znaem dali e vazmojno.
iska da q sadi za da mu pomaga za izplashtaneto na zaema
iskame da znaem dali e vazmojno.
- eimi86
- Нов потребител
Като физическо лице или на името на фирма е теглен и какви са тези нужди?
По какъв ред е развода, защото , ако е по взимно съгласие ,би трябвало да са си уредили имуществените отношения.
По какъв ред е развода, защото , ако е по взимно съгласие ,би трябвало да са си уредили имуществените отношения.
- sunrise
- Активен потребител
da kato fizichesko lice go e teglil.
razvoda e po vzaimo saglasie no tova ne e utochneno v dokumentite.ami dokolkoto znam parite sa upolzotvoreni za detska staq i takiva neshta.te nqmaha imushtestva na tqhni imena
jiveeli sa na kvartira,pariet sa otishli i za remont.
razvoda e po vzaimo saglasie no tova ne e utochneno v dokumentite.ami dokolkoto znam parite sa upolzotvoreni za detska staq i takiva neshta.te nqmaha imushtestva na tqhni imena
jiveeli sa na kvartira,pariet sa otishli i za remont.
- eimi86
- Нов потребител
Кредитът си е негов, ако тя не е поръчител или съдлъжник нищо не може да иска от нея. А и той едва ли е толкова голям за едно обзавеждане.
- sunrise
- Активен потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|