начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

таванско помещение в апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

таванско помещение в апартамент

Мнениеот soxys » 15 Яну 2010, 16:08

Здравейте,

имам следния въпрос, живея в стара кооперация с големи тавански помещения. Живея на последния 3ти етаж и цялото таванско помещение над апартамента е мое. Искам да го ремонтирам като задигна покрива и да го направя самостоятелен апартамент. Под "задигане" на покрива имам предвид промяна на наклона, няма да променям кота било и няма да променям кота корниз. Като ще задигна покрива на около метър от периферията на покрива. Та въпроса ми е какво ми е нужно за да стане това, имам предвит документи, разрешения и закони с които трябва да се съобразя?

Предварително Ви благодаря!
soxys
Нов потребител

Re: таванско помещение в апартамент

Мнениеот miao » 15 Яну 2010, 16:15

Инженер-конструктор и адвокат - в тандем.
Като за начало - уверете се, че имате съгласието на всички собственици в сградата - покривът е обща част, независимо че таваните са само Ваши.
miao
Младши потребител

Мнениеот soxys » 15 Яну 2010, 16:21

Всичко свързано със самото строителство е на лице, като проект от архитект, оценка от контруктор в която сградата няма да се претовари и т.н. И съседите са съгласни.
soxys
Нов потребител

Мнениеот soxys » 15 Яну 2010, 17:37

Браво!
Много интелегентно решение!
Чудиш се какво да правиш и решаваш да обиждаш и да правиш квалификации на хора, които не познаваш. Че ще ми трябва адвокат е ясно, аз не искам да взимам хляба на никого. Въпроса беше преди да си намеря адвокат да съм на ясно, какво точно ще изискат. По интелигентните и разумни от теб да ме насочат към закон, наредба или там където пише за този въпрос за да прочета и да знам в най- общи линии за какво става дума. Просто исках да съм подготвен до колкото това може да стане чрез един форум. В този ред на мисли... ако не искаш или не можеш да дадеш мнение без да показваш злобата си, комплексите си и там каквито са ти още проблемите, по добре не пиши!
soxys
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 15 Яну 2010, 23:22

Ако променяте конструкцията на покрива и на таванския етаж като правите самостоятелен жилищен етаж с нормални характеристики (т.е. ще илезете извън рамките, очертани с одобрения и реализиран вече проектна сградата, за който е издадено разрешение за строеж на същата), аз лично смятам, че не сте в хипотезата "ремонт на покрив", за което не се иска ново разрешение за строеж. Ако съм права, ще е необходимо проектантите да представят пълен комплект проектна документация за тази промяна и тези проекти трябва да се ободрят от главен архитект и той да Ви издаде разрешение за реконструкция и ремонт на таванския етаж. При това ще са нужни и нотариално заверени съгласия на всички собственици в сградата, тъй като покривът е обща част на всички (в най-добрия случай се иска само на преките съседи), но ми се струва, че ще е необходимо и решение на общото събрание за одобряване на това преусторойство.
Повече - прочетете ЗУТ, и се консултирайте с архитект и адвокат като покажете всички документи.
jiji2
Потребител

Мнениеот magodeoz » 15 Яну 2010, 23:34

Не мога да си представя как ще промените наклона и ще "задигнете" около метър по периферията на покрива, без да променяте котата на корниза. Може би въображението ми не е достатъчно богато. Щом имате налице строителни книжа - трябва да се съобразите с онези особени изисквания, които съответният главен архитект намери за необходимо да посочи в издаденото разрешение за строеж. Прочее, дано старата триетажна кооперация да не е в град София.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот studio_capitel » 04 Фев 2010, 19:28

След като имате съгласието на всички заинтересувани и т.н. направете проект в съответствие със желанията си, както и с градоустройствените показатели за мястото. В случая Вие правите надстройка, която трябва да съответства на въпросните показатели. Това не е ремонт на покрив, нито поставяне на капандури. Архитектът трябва да знае какъв проект прави.
studio_capitel
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация