здравейте,имам питане относно делба на имот след развод и ще бъда благодарна ако получа нужната информация по върпоса който ме вълнува.
разведена съм от три години.имам един син на 17 год.,за който се грижа аз .живеем в семейното ни жилище,което съдът присъди на мен след развода.жилището ни е купено по време на брака -панелен апартамент 68кв.-- и ни предстои делба след навършване на пълнолетие на детето. бившият ми съпруг смята ,че за него е по-изгодно да се върне да живее в същото жилище заедно с нас.казва,че има право един ден просто да разбие вратата и да се нанесе-то нали било и негово,пък и детето ще бъде вече пълнолетно.питането ми е -ако аз не заведа дело за делба,той наистина ли може просто ей така да се нанесе,или дори и в този вариант той трябва да се обърна към съда и да се озакони това съжителство и всичко да се договорира.
моля,дайте ми съвет как бих могла да избегна това съжителство.аз самата смятах да го оставя той да си заведе дело за делба,но при тези негови закани може би е по-добре аз да предприема нещо ?
- Дата и час: 17 Дек 2024, 12:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за професионален отговор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: моля за професионален отговор
Към настоящия момент както Вие, така и той имате право да живеете в жилището, тъй като и двамата сте съсобственици.
- katerinakuch
- Активен потребител
...но съвсем отделен въпрос е-колко точно има право да разбива вратата, колега!
а и точно към "настоящия момент" ...далеч не смятам и двамата да имат право да живеят там!
а и точно към "настоящия момент" ...далеч не смятам и двамата да имат право да живеят там!
Последна промяна 778899 на 10 Фев 2010, 15:47, променена общо 1 път
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
katerinakuch написа:Към настоящия момент както Вие, така и той имате право да живеете в жилището, тъй като и двамата сте съсобственици.
Не съм съгласна. Към настоящия момент, със съдебно решение, ползването е предоставено на питащата, поне така разбирам думите и "живеем в семейното ни жилище,което съдът присъди на мен след развода." - разбирам присъди ползването, не собствеността. Най-вероятно е за срок до навършване пълнолетие на детето. Ако определеният от съда срок е различен /по-кратък/ тогава - да, има право да го ползва, точно колкото и питащата, разбира се, не чрез разбиване на врати и прочие простотии.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
ianeva написа:katerinakuch написа:Към настоящия момент както Вие, така и той имате право да живеете в жилището, тъй като и двамата сте съсобственици.
Не съм съгласна. Към настоящия момент, със съдебно решение, ползването е предоставено на питащата, поне така разбирам думите и "живеем в семейното ни жилище,което съдът присъди на мен след развода." - разбирам присъди ползването, не собствеността. Най-вероятно е за срок до навършване пълнолетие на детето. Ако определеният от съда срок е различен /по-кратък/ тогава - да, има право да го ползва, точно колкото и питащата, разбира се, не чрез разбиване на врати и прочие простотии.
Съдът е присъдил на питащата само ползването. Тя обаче е съсобственик с бившия и съпруг. Освен това не виждам той да е разбивал врати. Страхът от разбиването на врати е само в съзнанието на питащата и той въобще не се е реализирал в действителност. Тя явно към момента само си въобразява, че ще се случат разни страховити неща. Ето защо е хубаво двамата да се разберат помежду си. В крайна сметка някога са били едно семейство, обичали са се, а имат и дете. Ако питащата иска да стане едноличен собственик на жилището след делбата, то нека да наплати на съпруга си полагащия му се дял. Преди това обаче ще се наложи да търпи присъствието му, както и той-нейното.
Последна промяна katerinakuch на 10 Фев 2010, 15:52, променена общо 1 път
- katerinakuch
- Активен потребител
mariananikolovadimitrova написа:здравейте,имам питане относно делба на имот след развод и ще бъда благодарна ако получа нужната информация по върпоса който ме вълнува.
разведена съм от три години.имам един син на 17 год.,за който се грижа аз .живеем в семейното ни жилище,което съдът присъди на мен след развода.жилището ни е купено по време на брака -панелен апартамент 68кв.-- и ни предстои делба след навършване на пълнолетие на детето. бившият ми съпруг смята ,че за него е по-изгодно да се върне да живее в същото жилище заедно с нас.казва,че има право един ден просто да разбие вратата и да се нанесе-то нали било и негово,пък и детето ще бъде вече пълнолетно.питането ми е -ако аз не заведа дело за делба,той наистина ли може просто ей така да се нанесе,или дори и в този вариант той трябва да се обърна към съда и да се озакони това съжителство и всичко да се договорира.
моля,дайте ми съвет как бих могла да избегна това съжителство.аз самата смятах да го оставя той да си заведе дело за делба,но при тези негови закани може би е по-добре аз да предприема нещо ?
Да, след изтичане на срока на правото Ви на ползване, бившият Ви съпруг е в правото си да ползва имота, точно колкото и Вие, без обръщане към съд и без "договориране". Това, пак да повторя, не означава, че има право да разбива вратата на жилището. Ако не му осигурите достъп, има си законов ред това да се случи.
Варианти относно избягване на съжителството имате много - всичко е въпрос на разбирателство и договорка между Вас. Не знам и какви са финансовите Ви възможности, но все пак - предложете му да изкупите неговата част от жилището. Или пък Вие му предложете Вашата. Варианти много ... Още нещо - нека производството по съдебна делба да бъде последния, краен вариант - скъпо е, изисква времеви ресурс, ще загубите и двамата, съвсем човешки Ви го казвам.
-
ianeva - Потребител
Изрично е посочено в питането, че ще делят апартамента след пълнолетието, разбирайте, че е до 18г. След навършаването на 18г.,какво следва:автоматично се прибира бившия или може да иска ново разпределение поради промяна в обстоятелствата?
- sunrise
- Активен потребител
katerinakuch написа:ianeva написа:katerinakuch написа:Към настоящия момент както Вие, така и той имате право да живеете в жилището, тъй като и двамата сте съсобственици.
Съдът е присъдил на питащата само ползването. Тя обаче е съсобственик с бившия и съпруг, а той едва ли би разбил вратата, ако тя беше се отнесла към него с разбиране, а именно- като към баща на детето си.
И хубаво, съсобственици са, не споря, но това какво общо има с правото на ползване. Право на ползване има тя /за момента гадаем с какъв срок, залозите са да е до навършване на пълнолетие на детето/, съсобствеността никой не я оспорва /или поне нямаме данни/. Вашият отговор, поне така даден, не е правилен. Да и бяхте отвърнали, че е съсобственик и като такъв има право да иска от нея наем за неползваната от него част - да се съглася, но така - категорично не.
А кой, защо и как едва ли би тръгнал да прави нещо, изобщо не смятам да коментирам, камо ли пък да тръгвам да твърдя кой как се бил отнасял с бившия си съпруг. Питането е какво казва правото, чуждите лични отношения не ме интересуват.
-
ianeva - Потребител
sunrise написа:Изрично е посочено в питането, че ще делят апартамента след пълнолетието, разбирайте, че е до 18г. След навършаването на 18г.,какво следва:автоматично се прибира бившия или може да иска ново разпределение поради промяна в обстоятелствата?
Мислите/ш?, че е необходимо изрична регламентация от съд ли? Ммм, аз не мисля така, нейното право е погасено /частично, разбира се, все пак като съсобственик тя ще си има право на ползване/ с навършване на пълнолетие на детето. Не съм гледала практика, честно да си призная, но така мисля. Все пак правото му на ползване е компонент от правото на собственост, не виждам логика да е нужна изрична регламентация. Ако тя го осуетява и му пречи, вече е друга хипотезата.
-
ianeva - Потребител
Аз никъде в поста си не твърдя, че той е разбил вратата. Освен това правото и личните отношения между хората са две неразривно свързани помежду си неща. Те вървят ръка за ръка.
Освен това все по-често забелязвам, че именно много жени, а не толкова мъже непрекъснато се опитват да извличат дребнави ползи не от брака с един мъж, а от развода с него, т.е. - да извличат дивиденти от отсъствието му. За обич от тяхна страна дори по време на брака им въобще не е ставало въпрос, защото такива жени не могат да обичат. Ето защо те си заслужават всичко, което им се случва впоследствие.
Освен това все по-често забелязвам, че именно много жени, а не толкова мъже непрекъснато се опитват да извличат дребнави ползи не от брака с един мъж, а от развода с него, т.е. - да извличат дивиденти от отсъствието му. За обич от тяхна страна дори по време на брака им въобще не е ставало въпрос, защото такива жени не могат да обичат. Ето защо те си заслужават всичко, което им се случва впоследствие.
- katerinakuch
- Активен потребител
ianeva написа:sunrise написа:Изрично е посочено в питането, че ще делят апартамента след пълнолетието, разбирайте, че е до 18г. След навършаването на 18г.,какво следва:автоматично се прибира бившия или може да иска ново разпределение поради промяна в обстоятелствата?
Мислите/ш?, че е необходимо изрична регламентация от съд ли? Ммм, аз не мисля така, нейното право е погасено /частично, разбира се, все пак като съсобственик тя ще си има право на ползване/ с навършване на пълнолетие на детето. Не съм гледала практика, честно да си призная, но така мисля. Все пак правото му на ползване е компонент от правото на собственост, не виждам логика да е нужна изрична регламентация. Ако тя го осуетява и му пречи, вече е друга хипотезата.
Аз също мисля, че въобще не е необходима изрична регламентация.
- katerinakuch
- Активен потребител
ianeva написа:sunrise написа:Изрично е посочено в питането, че ще делят апартамента след пълнолетието, разбирайте, че е до 18г. След навършаването на 18г.,какво следва:автоматично се прибира бившия или може да иска ново разпределение поради промяна в обстоятелствата?
Аз също, но да не решат ,че е самоуправство. Хрумна ми на прима виста, както се казва, нямам данни за подобна практика.
- sunrise
- Активен потребител
благодаря за отговорите,макар че някои бяха пристрастни.искам да кажа,че нищо не се опитвам да осуетявам и да извличам какви ли не ползи от бившия ми вече мъж.и без това той живя на мой гръб цели 15 год, в къщи си беше като в безплатен хотел,а в замяна на това ние с детето трябваше да изтърпим всичките му простотий.точно от тях искам да се избавя,и детето също,разбира се.моето предложение към него беше и двамата да прехвърлим деловете си на сина ни,така ние оставаме и без тях,а той ще си има дом.той не се съгласи.иска пари,и то много.аз толкова не мога да му дам и до колкото ми става ясно,ще трябва да се води дело за делба.
- mariananikolovadimitrova
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|