Здравейте,
Бих започнал от едно сравнение,което мен лично много ме изненада и това е една дума от стария Семеен кодекс което липсва в новия .По стария СК Чл. 15 е "Отношенията между съпрузите се изграждат на основата на взаимно уважение, общи грижи за семейството, разбирателство и вярност."
а в новия СК вече става Чл.14 но само думата ‘вярност’ е премахната и от там моя кратък извод .Вярноста не е в ценостната система на семейството по новия семеен кодекс.Точно там закъса според мен и моето семейство и тази дума "вярност" стана препъни камък
И двамата със съпругата ми сме умни и интелегентни хора
Но извършихме много прости и глупави неща дано децата да ни простят за тази глупост
Просто не можахме да седнем и да поговорим и да не стигаме до тук
Сякаш съда ще ни разреши проблемите нищо няма да се реши в съда тука моите уважение спрямо съда .Просто ще изхарчим едни пари на вятъра ,а можехме да ги използваме за семейството.
Това ще е обица на ухото и на двамата ни.Но поне се надявам да разберем в съда че всичко зависи от нас двамата никой не ни е крив .че стигнахме до тук
И дано да разберем .че трябваше просто взаимен компромис между двамата
, а ние със съпругата ми се държим като ощипани деца .
Знаем си слабите места моето слабо място е че обичам съпругата си прекалено много и държа много на семейството
Държа да почертая че съпругата ми е прекрасен човек и добра майка но ме нарани в друго .Просто не мога да я споделям съпругата си с някой
И тя точно там ме нарани
Аз ще кажа поне как мисля и кое най много ме нарани
Според мене тя тръгна с неподходящ човек и съпругата ми се оправдава че са просто приятели и нещата при тях са на приятелска основа
И ще кажа три неща с които най много ме засегна съпругата ми
-Първо приятеля и е женен и възрастен с 14 год .И е с ниско образование
-Второ е пълен лентяй и паразит от 20год не ходи на работа да беше поне обезпечен че съпругата ми да хлътне по него
-Трето той също има две деца дъщеря омъжена и син на 32 год. и няма да си остави семейството просто използва съпругата ми в всяко отношение и е необяснимо за мене как не може да се усети съпругата ми за всичко това
Тези три причини толкова много ме ядат и не ми дават мира че оставам с впечатлението че съпругата ми е безотговорна спрямо своето семейство
Аз като мъж ако имах тази дилема първо бих осигурил семейството си после себе си
Така мисля и така бих направил
Но дано както се казва от всяко нещо ще има нужната поука и искренно се надявам и двамата да разберем всичко това и да осмислим по трезво и по отговорно да постъпим
И да седнем и да направим един сериозен разговор за да не се чудим след време какви отговори да даваме на децата си .Защото те ще питат защо какво направихте и двамата ще имаме много неудобни въпроси .Затова по добре сега да ги разрешим без да се отлага този назрял проблем
Времето лекува се казва но ако се остави неразрешенена болка то остава във времето
А лек срещу болката има то е да се създава радост и добро .Предлагам на съпругата си да потърсим начини да седнем и да поговорим .Защото отам ще спечелят не само децата ни
С едно изречение искам да кажа че има начин да се разберем да си простим и да продължим напред това го дължим на децата си .Но засега не получавам ответна реакция. Тя държи да се разделиме и да е свободна .И жилището да се предостави на нея за отглеждане на децата ни едното на 16год и другото на 5год .Извинявам се за обемистото писане но го направих за повече яснота по моя проблем .Ще съм благодарен за съвети
- Дата и час: 17 Дек 2024, 14:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подадена искова молба от съпруга
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Подадена искова молба от съпруга
На толкова писане, пак не ми е ясно...
Съпругата Ви има любовник, иска развод, а Вие - искате да запазите семейството си. Юридически съвет за това ли търсите?
Съпругата Ви има любовник, иска развод, а Вие - искате да запазите семейството си. Юридически съвет за това ли търсите?
- sunshine_75
- Потребител
Ответник сте по дело за прекратяване на брака- организирайте си защитата, така щото нямате много време- само месец( явно няма да е по взаимно съгласие, не че от общото исково производство не може да се споразумеете).
След като едната страна е депозирала молба и ако я поддържа( не оттегли иска) - желанието на другата брачна половина е без значение.
Родителските права по отношение децата претендира ли?
Предявете и вие насрещен иск- ако докажете вината и за дълбокото и непоправимо разстройство на брака- това ще ви даде шанс да се борите за децата, издръжката, ползване на сем. жилище( вярвам е придобито по време на брака)...
Време е да говорите и с децата - 16г. ще бъде разпитвано в съдебна зала.
п.п. Неюридически съвет: никому нищо не дължите, освен грижи за децата си.
Тя държи да се разделиме и да е свободна .И жилището да се предостави на нея за отглеждане на децата ни едното на 16год и другото на 5год .
След като едната страна е депозирала молба и ако я поддържа( не оттегли иска) - желанието на другата брачна половина е без значение.
Родителските права по отношение децата претендира ли?
Предявете и вие насрещен иск- ако докажете вината и за дълбокото и непоправимо разстройство на брака- това ще ви даде шанс да се борите за децата, издръжката, ползване на сем. жилище( вярвам е придобито по време на брака)...
Време е да говорите и с децата - 16г. ще бъде разпитвано в съдебна зала.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:
Много интересно . Това от семейния кодекс ли следва ? Или може би, се има предвид някой цитат от библията ? Закон за грижите ??!! - още не съм чувал за него
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
Изобщо не е интересно. Послеписът ми е провокиран от тези думи:
Запазване на една брачна връзка ( "продължим напред"), изчерпана от съдържание, е бреме и за двете страни, макар и прикрито за удобство " в името на децата".
А не е и нужно да се съгласяваш. Наясно съм, че е невъзможно всички да споделяме едни и същи позиции.
п.п. Реториката ти, по повод задълженията, е неуместна. И сам знаеш от къде произтичат.
С едно изречение искам да кажа че има начин да се разберем да си простим и да продължим напред това го дължим на децата си
Запазване на една брачна връзка ( "продължим напред"), изчерпана от съдържание, е бреме и за двете страни, макар и прикрито за удобство " в името на децата".
А не е и нужно да се съгласяваш. Наясно съм, че е невъзможно всички да споделяме едни и същи позиции.
п.п. Реториката ти, по повод задълженията, е неуместна. И сам знаеш от къде произтичат.
- Гост.
- Старши потребител
Именно ! Следва :
Никому нищо не дължите ! Другото отпада .
Извод: Защитавайте си правата ! (Това е светът днес ...)
Никому нищо не дължите ! Другото отпада .
Извод: Защитавайте си правата ! (Това е светът днес ...)
-
imhotep - Потребител
Ако не му присъдят родителските права, а и да ги присъдят - децата изискват своите грижи, които не се изчерпват само с плащане на определена сума.
Кое не ми разбра?
Кое не ми разбра?
- Гост.
- Старши потребител
Не разбрах какво влагаш в грижи ! И от къде следва някой да "дължи" грижи, като насила му отнемат възможността именно "да се грижи" ?
"грижи" които се "изчерпват с определена сума", и няколко дни свиждане в месеца, присъдени от съдебна система в правова държава - примерно РБългария ( оспорваш ли ?)
такива "грижи" следват не по негово желание ...
Мисля, че накрая те разбрах:
за теб грижата е императивно желание от страна на консуматора или потребителя
а за мен грижата е право !
"грижи" които се "изчерпват с определена сума", и няколко дни свиждане в месеца, присъдени от съдебна система в правова държава - примерно РБългария ( оспорваш ли ?)
такива "грижи" следват не по негово желание ...
Мисля, че накрая те разбрах:
за теб грижата е императивно желание от страна на консуматора или потребителя
а за мен грижата е право !
-
imhotep - Потребител
Много си лют на такива теми.
Вменено ли е задължение за родителите да се грижат за отглеждането, възпитанието, образованието и издръжката на децата, съгласно СК?- Да.
Дори и да се прекрати брака, това задължение отпада ли?- Не.
Дори и времево да са редуцирани, на определени периоди, личните контакти с потомството- отпада ли задължението за всеки от родителите?- Не.
Дали ще искаш само ден, два, в месеца и 30 дни годишно е някакъв отживял стандарт. Да ти извадя ли споразумения, одобрени от съда, с толкова гъвкав режим на лични контакти, че да ахнеш? Вкл. задължение за родител, комуто са предоставени права, да уведомява своевременно другия за извънредно обстоятелство, налагащо неотложна визита в болница?
Това " общо съгласие" в чл. 59 не е формализъм някакъв а дава поле за неограничени, почти , възможности на договаряне. И не само при споразуменията- дори и по исков ред да е прекратен брака, ответната страна може да иска доста либерален, го наречи дори, режим на лични контакти с децата.
Ако трябва да парафразирам последното ти изречение- правото е въздигнато в задължение, без значение периода. Или обратното. Все е вярно.
До някъде мога да се съглася с тезата ти, че тези грижи не се следват по желание на родителя, но ще ти противопоставя следното- всеки родител, съгласил се да има потомство, априори е дал съгласие, че ще полага такива грижи. Те възникват в момента, когато детето се роди и са задължителни до навършване на 18.
п.п. Съзнавам, че със съгласието, което визирам ще влезем в спор, защото ще извадиш аргумента- установяване произход от бащата...
Вменено ли е задължение за родителите да се грижат за отглеждането, възпитанието, образованието и издръжката на децата, съгласно СК?- Да.
Дори и да се прекрати брака, това задължение отпада ли?- Не.
Дори и времево да са редуцирани, на определени периоди, личните контакти с потомството- отпада ли задължението за всеки от родителите?- Не.
Дали ще искаш само ден, два, в месеца и 30 дни годишно е някакъв отживял стандарт. Да ти извадя ли споразумения, одобрени от съда, с толкова гъвкав режим на лични контакти, че да ахнеш? Вкл. задължение за родител, комуто са предоставени права, да уведомява своевременно другия за извънредно обстоятелство, налагащо неотложна визита в болница?
Това " общо съгласие" в чл. 59 не е формализъм някакъв а дава поле за неограничени, почти , възможности на договаряне. И не само при споразуменията- дори и по исков ред да е прекратен брака, ответната страна може да иска доста либерален, го наречи дори, режим на лични контакти с децата.
Ако трябва да парафразирам последното ти изречение- правото е въздигнато в задължение, без значение периода. Или обратното. Все е вярно.
До някъде мога да се съглася с тезата ти, че тези грижи не се следват по желание на родителя, но ще ти противопоставя следното- всеки родител, съгласил се да има потомство, априори е дал съгласие, че ще полага такива грижи. Те възникват в момента, когато детето се роди и са задължителни до навършване на 18.
п.п. Съзнавам, че със съгласието, което визирам ще влезем в спор, защото ще извадиш аргумента- установяване произход от бащата...
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::roll:
Дотолкова им е вменено, че България е на първо място в Европа по брой на изоставени деца до 3-годишна възраст. Твоето "Да" виси и е без покритие.
poli_g написа:Ако трябва да парафразирам последното ти изречение- правото е въздигнато в задължение, без значение периода. Или обратното. Все е вярно.
Правото е въздигнато в задължение си е твоя интерпретация, а така ми звучи като "диктатура на пролетариата"
п.п. Доколкото за установяването на произход от бащата си го прибавила неуместно. Няма връзка. Прощавам ти, защото следваш сърцето си, не влагаш разум. Във форума си пишем за права, за равнопоставеност. Къде видя ти в СК в сегашния му вид равнопоставеност между родител-майка и родител-баща при установяване на произход на детето ? Колкото и да сме я дъвкали тази тема, ти си я повтаряш без да разбираш смисъла.
-
imhotep - Потребител
Хайде, плъзна дискусията ни по темата в поне три посоки. Какво общо има сърцето ми тук? ( мигам неразбиращо )
Грижите за децата са въздигнати в задължение съгласно СК ( не е моя хрумка, макар да я споделям изцяло и безрезервно- тук може и сърдечни трепети да съм вложила, знам ли ), а при неизпълнение, като оставим настрана евентуалните граждански последици (лишаване от права), предвидена е санкция по НК.
Статистиката не е аргумент.
п.п. По отношение произхода- до момента в който произход на детето може да се установи и с раждане от бащата, до тогава ще остане това законодателно разрешение с презумпцията за бащинство.
Иначе съм "за" мъжката еманципация.
Грижите за децата са въздигнати в задължение съгласно СК ( не е моя хрумка, макар да я споделям изцяло и безрезервно- тук може и сърдечни трепети да съм вложила, знам ли ), а при неизпълнение, като оставим настрана евентуалните граждански последици (лишаване от права), предвидена е санкция по НК.
Статистиката не е аргумент.
п.п. По отношение произхода- до момента в който произход на детето може да се установи и с раждане от бащата, до тогава ще остане това законодателно разрешение с презумпцията за бащинство.
Иначе съм "за" мъжката еманципация.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за стихчето Поли ! Знаеш, че Шекспир ми е любим
По-добре тлъста ряпа, отколкото постна скумрия
Сърцето ти пречи да схванеш смисъла на въпроса, подтиска ти функцията на мозъка, дава повече отражение на емоциите, с една дума подвежда те в грешна посока.
Това горе дето си написала е статистика, (пиши си, не пречи) и според твоята логика не е аргумент ... и к'во
А това е изблик на гениалната мисъл, как не се бях сетил, прости ми - няма да повдигам въпроса докато мъж не роди ! Какви силни аргументи само ! Не искам да те затормозявам и да те питам какво става ако занапред се ражда "под наем" ...
обичам ряпа на салата .... мммм
По-добре тлъста ряпа, отколкото постна скумрия
poli_g написа:Хайде, плъзна дискусията ни по темата в поне три посоки. Какво общо има сърцето ми тук? ( мигам неразбиращо )
Сърцето ти пречи да схванеш смисъла на въпроса, подтиска ти функцията на мозъка, дава повече отражение на емоциите, с една дума подвежда те в грешна посока.
poli_g написа:Грижите за децата са въздигнати в задължение съгласно СК ( не е моя хрумка, макар да я споделям изцяло и безрезервно- тук може и сърдечни трепети да съм вложила, знам ли ), а при неизпълнение, като оставим настрана евентуалните граждански последици (лишаване от права), предвидена е санкция по НК.
Това горе дето си написала е статистика, (пиши си, не пречи) и според твоята логика не е аргумент ... и к'во
poli_g написа:п.п. По отношение произхода- до момента в който произход на детето може да се установи и с раждане от бащата...
А това е изблик на гениалната мисъл, как не се бях сетил, прости ми - няма да повдигам въпроса докато мъж не роди ! Какви силни аргументи само ! Не искам да те затормозявам и да те питам какво става ако занапред се ражда "под наем" ...
обичам ряпа на салата .... мммм
-
imhotep - Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|