начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Мнениеот esperansa » 09 Окт 2010, 23:14

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МИ ДАДЕ ОТГОВОР? ЖИВЕЯ НА ПОСЛЕДЕН ЕТАЖ В КООПЕРАЦИЯ ОТ 10 ГОДИНИ. НЯМА АКТ 16 СГРАДАТА И ТАКА Е ОСТАНАЛО. ВСЕКИ СИ ЖИВЕЕ И ПЛАЩА ДАНЪЦИ И СИ ПРАВИ ПОДОБРЕНИЯ И ПРЕУСТРОЙСТВА ПО АП.АЗ ОСТАКЛИХ ТЕРАСА НА КУХНЯТА ОТ 2КВАДРАТА, НЯМАШЕ ПОКРИВ ЗАТОВА СИ НАППРАВИХМЕ И ПОКРИВ,ИЗЗИДАХМЕ СИ СТЕНИТЕ ОТСТРАНИ И СЛОЖИХМЕ ДОГРАМА.СТАНА МЯСТО ТОЧНО ЗА ЕДНА МАСА И ТРИ СТОЛА, ЗА ДА ВЕЧЕРЯМЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО МИ. ТЪЙКАТО КУХНЯТА Е МАЛКА И НЯМАШЕ МЯСТО ДОРИ ЗА МАСА И СТОЛОВЕ.ТОЗИ РЕМОНТ МИ КОСТВА ПАРИ.СЕГА КОМШИЙКАТА МИ ПОД НАС ТВЪРДИ, ЧЕ ОТ КОЗЕРКАТА НА ПОКРИВА ТА ТЕРАСАТА И КАПЕЛО ДЪЖДА В НЕЙНАТА ТЕРАСА,КОЯТО Е ОТКРИТА И ПРАВЕЛО ЗЕЛЕН МУХЪЛ.НЕ ПРИЕМА ОБЯСНЕНИЯ, ЧЕ НЕ Е ОТ КОЗЕРКАТА И ИСКА ДА СЛОЖИМ УЛУЦИ НА КОЗЕРКАТА.ПОСТАВЯ СРОКОВЕ И ЗАПЛАШВА ЧЕ ЩЯЛА ДА ПОДАДЕ ЖАЛБА ЗА ТОВА ЧЕ СЪМ СИ НАПРАВИЛА ТЕРАСАТА КАТО СТАЯ.ТВЪДИ ЧЕ СЕ НАРУШАВАЛИ АРХИТЕКТУРНИТЕ ПРОЕКТИ И КОНСТРУКТИВНИТЕ ТАКИВА. НЕ СЪМ НАЯСНО С ТЕЗИ ДОКУМЕНТАЦИИ, НО ИСКАМ ДА ЗНАМ ИМА ЛИ ОСНОВАНИЕ ДА МЕ ОБВИНЯВА В ТОВА И МОЖЕ ЛИ ДА МИ НАВРЕДИ, ТАКА ЧЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ПРАВА? КАКЪВ ДОКУМЕНТ ДА СИ НАБАВЯ,ЗА ДА СЕ ЗАСТРАХОВАМ ОТ РАЗНИ ТЪПИ СЛУЖБИ? НИЩО ЧЕ СИ ПЛАЩАМ ДАНЪК СГРАДИ ЗА 78КВ.М.-230 ЛВ.ГОДИШНО,ОБИКНОВЕН ЧОВЕК СЪМ И ВИНАГИ СЪМ НАРУШИТЕЛ СПОРЕД БГ.СТАНДАРТА! МОЛЯ ПОСЪВЕТВАЙТЕ МЕ КАК ДА ПОСТЪПЯ?ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА ЗЛОБНИ СЪСЕДИ В БГ.ЕНЕРГИЙНИ ВАМПИРИ!
esperansa
Нов потребител

Re: НЕЗАКОННО ЛИ Е ОСТЪКЛЯВАНЕ НА ТЕРАСА?

Мнениеот anserk » 10 Окт 2010, 10:50

esperansa написа:ЖИВЕЯ НА ПОСЛЕДЕН ЕТАЖ В КООПЕРАЦИЯ ОТ 10 ГОДИНИ. НЯМА АКТ 16 СГРАДАТА И ТАКА Е ОСТАНАЛО. ВСЕКИ СИ ЖИВЕЕ .... И СИ ПРАВИ ПОДОБРЕНИЯ И ПРЕУСТРОЙСТВА ....
...И ИСКА ДА СЛОЖИМ УЛУЦИ НА КОЗЕРКАТА. СЛОЖИ!!!ПОСТАВЯ СРОКОВЕ СПАЗИ ГИ !!!И ЗАПЛАШВА ЧЕ ЩЯЛА ДА ПОДАДЕ ЖАЛБА ЗА ТОВА ЧЕ СЪМ СИ НАПРАВИЛА ТЕРАСАТА КАТО СТАЯ.ТВЪДИ ЧЕ СЕ НАРУШАВАЛИ АРХИТЕКТУРНИТЕ ПРОЕКТИ И КОНСТРУКТИВНИТЕ ТАКИВА. ТАКА Е!!!НЕ СЪМ НАЯСНО С ТЕЗИ ДОКУМЕНТАЦИИ, НО ИСКАМ ДА ЗНАМ ИМА ЛИ ОСНОВАНИЕ ДА МЕ ОБВИНЯВА В ТОВА И МОЖЕ ЛИ ДА МИ НАВРЕДИ, ТАКА ЧЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ПРАВА? ДА!!! КАКЪВ ДОКУМЕНТ ДА СИ НАБАВЯ,ЗА ДА СЕ ЗАСТРАХОВАМ ОТ РАЗНИ ТЪПИ СЛУЖБИ? ако не се разберете, след намесата на тЪпите служби ще ВИ трябва на всичките АДВОКАТ и болезнената част от действията на [b]иНституциите (сещам се за три на брой) ще е за тези от последните етажи[/b]
anserk
Активен потребител

Мнениеот dimist » 10 Окт 2010, 17:02

Чудя се като няма сградата акт16 / сега разрешение за ползване / как ползвате вода, ток и др. Какви данъци всъщност плащате?
Всеки си прави преустройство както си реши ? - Вие на Луната ли живеете?
Ако проблема е в улуците - сложете ги, сега ще се охарчите, но впоследствие ще спестите пари, да не говорим за нервите !
dimist
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Окт 2010, 18:30

dimist, ако си от София си направи труда и иди при шефа на ДНСК и му кажи че един провинциялист от с. Емона съвсем сериозно твърди, че сградата където е ДНСК (бул. Хр. Ботев №47) все още не е приета с акт 16 още от времето когато е действал ПКС (Правилник за капитално строителство), така че въпросът
Вие на Луната ли живеете?

е съвсем неуместен.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 10 Окт 2010, 23:52

dimist написа:Чудя се като няма сградата акт16 / сега разрешение за ползване / как ползвате вода, ток и др. Какви данъци всъщност плащате?
Всеки си прави преустройство както си реши ? - Вие на Луната ли живеете?

НЕ! В държавата BG (ЕU), барабар със законите и институциите :idea:
Няма законов срок м/у "покрив - груб строеж " и "ключ - акт 16" :idea:
@esperansa обитава СТРОЕЖ и има право на строителен ток, вода за строителни нужди , "кенеФ" (ако е изпълнена връзката) и техн. р-л (вместо домоуправител)!
Няма право да ползва собствеността си (на 37%), а плаща данък сграда 63% (не се знае знае ли се) :roll:
Е..., какво: НП, глоби ... и така до ... никъде :oops:
Това е положението!
anserk
Активен потребител

Мнениеот mananina » 14 Окт 2010, 20:54

Пич и аз имах подобн проблем с едно от жилищата си. По добре сложи улуци знам че струват пари но по добре да се бръкнеш сега а не после защото ако тая уроспия пусне жалба ще плащаш повече. Не се занимавай сложи си улуци ако тая пак писка почваш да го узаконяваш консултираш се с адокат и архитект, и започваш да подготвяш документите
mananina
Младши потребител

Мнениеот whiskey » 14 Окт 2010, 21:05

За остъкляване на тераса имате нужда от разрешение за строеж. Набвете си нужните документи и узаконете построеното, ако изобщо като конструкция подлежи на узаконяване. Съседката ви има право да подаде жалба срещу вас. Последиците са или от органите на общината, или от органите на регионалната дирекция по строителен контрол да ви наредят да премахнете остъкляването. Затова и моят съвет е да си отводните покрива както трябва докато е време.
whiskey
Потребител

Мнениеот anserk » 14 Окт 2010, 21:20

whiskey написа:Набвете си нужните документи От къде? и узаконете нали си има РС построеното, ако изобщо като конструкция подлежи на узаконяване.

Като конструкция може и да може, но като "градоустройство, съгласно издаденото РС" - може и да не може (почти е сигурно) :wink: Защо ли!
Последен етаж над К.К.- зидове, покриви, дограми ...Та ако ставаше, предприемача (вс. архитекта) да го е направил и да им вземе парите :idea:
Представяте ли си 10 години какво се е вихрило там и това как ще се въвежда без събаряне :cry: :mrgreen:
anserk
Активен потребител

Мнениеот zlato » 14 Окт 2010, 22:51

Съседите под нашия етаж са остъклили тераса, но без иззидване на стени, т.е. винкел с остъкляване.Няма да коментирам причината поради която пуснах жалба в Общината срещу това остъкляване. Отговорът от "Незаконно строителство", който получих беше, че остъклената тераса представлява "лека метална констрункция".Сиреч не подлежи на събаряне и това е нещо нормално...
zlato
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 15 Окт 2010, 11:07

esperansa написа:НЯМАШЕ ПОКРИВ ЗАТОВА СИ НАППРАВИХМЕ И ПОКРИВ,ИЗЗИДАХМЕ СИ СТЕНИТЕ ОТСТРАНИ И СЛОЖИХМЕ ДОГРАМА.СТАНА МЯСТО ТОЧНО ЗА ЕДНА МАСА И ТРИ СТОЛА, ЗА ДА ВЕЧЕРЯМЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО МИ

Аз ли нещо не разбирам, esperansa ли нещо трудно се изразява, ама аз на това не му викам "остъкляване на тераса", а пристройка към жилище.
esperansa написа:КАКЪВ ДОКУМЕНТ ДА СИ НАБАВЯ,ЗА ДА СЕ ЗАСТРАХОВАМ ОТ РАЗНИ ТЪПИ СЛУЖБИ?

Абе то ако БГ- службите бяха малко "по-остри", като тези в Щатите или в коя да е страна от ЕС например, esperansa щеше вече да е съборила за своя сметка това произведение на изкуството и да е платила доста солена глоба, надвишаваща поне десетократно стойността на въпросните олуци. И то без да се чака "тая уроспия пусне жалба", ами в резултат на нормалната дейност на въпросните служби, дейност, заради която получават бюджетни заплати.
Така че, благодарете се на факта, че у нас службите са все още тъпи, госпожа esperansa!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот anserk » 15 Окт 2010, 22:39

bgarch написа:... ама аз на това не му викам "остъкляване на тераса", а пристройка към жилище.

Извинявай, но ти липсва въображението на esperansa :wink:
Ще ни убеждава да го възприемем като лятна кухня+зимна градина за кактуси :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 16 Окт 2010, 16:06

Остъкляването на тераса в буквалния смисъл е строеж по смисъла на ЗУТ. Пак според ЗУТ и наредбата за номенклатурата на строежите попада в 6-та категория. Отпада изискването за одобрен инвестиционен проект, но становище на инженер конструктор е задължително за издаването на разрешение за строеж. Издаденото разрешение за строеж "Остъкляване на тераса" не може да бъде обжалвано от съседи по смисъла на чл. 149 ЗУТ, тъй като те не се явяват заинтересовани лица. В заключение не виждам обективна причина (освен мързел) да не мине всичко по установения ред.
whiskey
Потребител

Мнениеот bgarch » 16 Окт 2010, 17:35

whiskey написа:не може да бъде обжалвано от съседи по смисъла на чл. 149 ЗУТ, тъй като те не се явяват заинтересовани лица.

И как точно реши, че не са заинтересовани лица? Не само че са заинтересовани лица (при такова преустройство), ами трябва да се вземе предварително съгласието им (като условие за издаване на РС) за това- чл. 185, ал. 2, съответно ал. 1, т. 1 и 3 от ЗУТ. В случая се променя предназначението на балкона в кухня (т. 1) и се променят фасадата и покрива (т. 3), които са общи части на сградата.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот dimist » 16 Окт 2010, 18:55

mananina написа:Пич и аз имах подобн проблем с едно от жилищата си. По добре сложи улуци знам че струват пари но по добре да се бръкнеш сега а не после защото ако тая уроспия пусне жалба ще плащаш повече. Не се занимавай сложи си улуци ако тая пак писка почваш да го узаконяваш консултираш се с адокат и архитект, и започваш да подготвяш документите

Да, наистина ще е по евтино да сложи улуци доброволно, вече го посъветвах.Но не разбирам по каква причина квалифицираш като "уруспия" / така се пише правилно / жена, която е решила да отстоява законните си интереси? Вече стана ясно, че поста е от човек, решил да спести пари, без да го е грижа за околните .
dimist
Потребител

Мнениеот whiskey » 16 Окт 2010, 20:20

И как точно реши, че не са заинтересовани лица? Не само че са заинтересовани лица (при такова преустройство), ами трябва да се вземе предварително съгласието им (като условие за издаване на РС) за това- чл. 185, ал. 2, съответно ал. 1, т. 1 и 3 от ЗУТ. В случая се променя предназначението на балкона в кухня (т. 1) и се променят фасадата и покрива (т. 3), които са общи части на сградата.

Остъкляването на тераса в буквалния смисъл...

Ако беше прочел, преди да пишеш, щеше да разбереш. Не обсъждам конкретния случай, в който е имало къртене и зидане, а обикновено остъкляване на тераса. Коментарът ми беше по повод на това тврдение на zlato:

Отговорът от "Незаконно строителство", който получих беше, че остъклената тераса представлява "лека метална констрункция".

Сега мисля, че уточнихме нещата. :)
whiskey
Потребител

Мнениеот zlato » 17 Окт 2010, 15:59

Благодаря за изчерпателния отговор на Whiskey,
за първи път ми отговаря някой на този въпрос компетентно, а именно процедура за остъкляване на тераса.
zlato
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 17 Окт 2010, 18:17

whiskey написа:Ако беше прочел, преди да пишеш, щеше да разбереш. Не обсъждам конкретния случай, в който е имало къртене и зидане, а обикновено остъкляване на тераса.

Много добре прочетох, отговорът ти се отнася за казуса на esperansa, а не за друг някакъв си случай на zlato, който е вметнат като пример. Но и този случай също не е достатъчно изяснен, за да отговаряме еднозначно. В края на краищата има ли съседа на zlato разрешение за строеж или няма, без проект, но със становище на инженер- конструктор. Ако няма си е незаконно строителство и подлежи на събаряне по надлежния ред, независимо от това, колко лека и колко метална е конструкцията. А тогава отговорът на общинарите не е съвсем наред.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот whiskey » 17 Окт 2010, 21:34

Абсолютн съм съгласен, че отговорът на общинарите не е наред и това беше повод да уточним, че дори обикновеното остъкляване на тераса се води строеж. Добре, че от ДНСК не се самосезираме... :mrgreen:
whiskey
Потребител

Мнениеот zlato » 18 Ное 2011, 17:31

Ще се радвам ако Whisky e участник все още във Форума.
Въпросът ми е дали ДНСК отменят издадено Разрешение за строеж по чл.147 ал.1 т.12 за остъкляване на балкон поради липса на приложен Технически паспорт на сградата / пета категория, в етажна собственост/ като незаконосъобразно.... и задължително условие ли е ТП да бъде придружаващ документ /както становището на инженер-конструктор напр./за издаването конкретно на Разрешение за строеж за остъкляване на северен балкон.
zlato
Младши потребител

Мнениеот placidity » 18 Ное 2011, 20:23

МОМЕНТ, аз ли не разбирам или.....
Как изобщо би било възможно да се издаде разрешение за строеж на строеж, който все още се води "груб строеж", тъй като до колкото разбирам сградата не е приета, а щом е строена преди 10год. със сигурност е трябвало да се премине през тази процедура.
Друго - това не представлява строеж "Остъкляване на тераса" по чл.147 ЗУТ, а по скоро строеж по чл.148 от ЗУТ., например "заграждане и покриване на тераса".
И най- накрая не по важност разбира се ... това би било редно да е промяна по време на строителство !
placidity
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация