- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво да предприема?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Какво да предприема?
Реших да си изплача болката за да чуя и вашето компетентно мнение по изложеният от мен казус .Предварително ме извинете ,че ви излагам целитя случай ,но според мен това е наложително за да ви се изяснят някой неща как и от къде са тръгнали .През ноември 2007г дадох магазинът си под наем който е от 25 кв.м към който има и 6 кв.м лятна площ на фирма .В договрът съм упоменала ,че лицето представител на същата има право да прави изменения ,реконструкции ,разширение с допълнителна,трайна или временнна конструкция след изричното мое съгласие.През 2008г наметелят ми решава да разшери магазинът ми с 6 кв.м от лятната площ.Съответно премахва стара витрина която е лице и поставя нов стъклопакет и магазинът вече е с 31кв.м и почва да развив дейност.В един прекрасен ден на 12 януари 2011г виждам ,че в даденият от мен магазин тече ремонт наново.Обаждам се на наемателят и го питам какво прави, а той ми заявява , ,налагало му се пак да прави ремонт ,тъй като ще развивал някаква франчайз дейност и магазинът трябвало да отговарял на изисквания.Минават няколко дни отивам да видя какво става и какво мислите виждам??Махнат е стъклопакетът на лицето на магазинът .Веднага му звъня и го питам пак какво прави и той ми отговаря ,че дограмата трябвало според изиксванията да е с цвят червен и за това я махнал и аз да не се притеснявам и ,че всичко щял да оправи.Междувременно наемът ми е платен до м.февруари 2011г .В края на месец януари наемателят ми цъфа и казва ,ами понеже е криза фирмата ми е в ревизия с блокирани банкови сметки и поради невъзможността от финансии не можел да възстанови магазинът с тая ООД фирма и ми предлага да сключа нов договор с новата му регестрирана фирма която е ЕООД и на база на това щял да продължи ремонтът .Адвокатът ми изготви нов договор подписахме го и го заверихме нотариално и аз чакам .Идва деня на плащане на наем 12 фервуари наметелят ми се обажда и ми казва ,че трябва да се видим .Казвам ок и се срещаме.От негова страна същият ми заявява ,че няма да ми плаща вече наем, тъй като го хванала кризата и че ,няма да ми възстанови магазинът, и ако река да го съдя нямало какво да му взема и си е прав според адвокатът ми който го проучи...Направо ми се подкосиха краката и ми стана ясно ,че аз ще си беря гайлето.Но мъките явно до тук не свършиха .Какво последва ?Поисках му да ми даде проект за това което първоначално е направил като разширение, а той ми заявява ,че такъв няма и така приключих с него..Веднага се обаждам на една приятелка която ми намира архитект, тъй като магазинът ми седи без дограма обвит в три ката найлони ,за да започне изготвяне частичен проект за тия 6 кв. м които наметателят е включил към магазинът .Между временно питам архитекта, какво да правя ?Да чакам ли да ми изкара разрешителното и тогава да слагам дограма или без това да го затворя?.Същитя ми отговаря,, затваряй го няма да има проблем. Аз съм говорил с гл.арх и имало начин като временно поставяема конструкция към съществуващитя магазин .Почвам да чакам като междувременно си поръчвам нова PVC дограма със стъклопакет и я слагам като същевременно и вътре правя ремонът тъй като беше осавен същитя в безобразно състояние.Ида м.март и се обаждам на архитекта и го питам какво става ,а той ми отговаря ,,документите минавали някакви одобрения и в момента гл.арх бил в отпуска и като се върнел щял да ги разпише.И аз пак чакам .В един прекрасен ден на 18 април ми се звъни на вх врата и ми се представят две лица които били от Незаконно строителство към Общината и по сигнал на жалба от комшия ме викат при тях в 14 часа.Отивам аз с папките които имам и съответно една дама почва да ги оглежда и ми заявяв:,,ами къде ви е разрешението за разширението ‘’??Аз обяснявам случаят и казвам ,че съм наела архитект който ми е казал ,да си затворя магазинът, а той имал грижата за другото.Колегата и явно не ми повярва и му се обади и разбирам ,че архитекта им казва ,че ще занесе при тях това което е направил на другият ден .Госпожата която явно е поела жалбата ми каза ,че мога да си тръгвам,но тъй като искала да огледа документите трябвало да им ги оставя.Аз веднага и казвам, ами ако се изгубят ,а тя ми отговаря ,че това нямало да стане.Оставих ги като от тяхна страна не ми бе даден никакъв опис или нещо друго .Тръгвам си и чакам пак няколко дни като междувременно се обаждам на архитекта и го питам ,,какво става ‘’а той ми каза ,,че е ходил при тях и ,че чакал гл.архитект да се върнел от отпуска и щял да се разпише.На 25 април решавам да отида до отдел ,,Незаконното строителство’’хем да си прибера документите,хем да видя какво става. Влизам и ела кумчо вълчо изяж ме.Жената която е поела случая ме вижда и ме вика в една стая където имаше още двама нейни колеги и им казва коя съм.Единят явно шефът им ми заявява в прав текс така:,,между нас да си останело за да не ви пишем Констативен акт /ако греша ме поправете / и за да не плащате глоба която не била малка желателно било аз доброволно до 2 май да си изместя магазинът в границите в който е бил.Аз му завявам при условие ,че аз съм се нагърбила по законен начин да оправям бакиите на наемателят който ми остави магазинът в безобразно състояние ,възстановила съм го и как е възможно това да ми се предлага ?Същитя ми отговаря ,,да имате задвижена процедура за това, но тъй като има жалба /но не ме запонават със същата от кого е що е /, ние сме длъжни да педприемем премахването на допълнителните квадрати които са влезли към площа на магазинът ви и вие дефакто нямате към момента на жалбата черно на бяло разписано нищо.Направо ми падна пердето Тъкмо си затворих магазинът и хайде пак мъките почват.Реших да си тръгна като си поисках оставените от мен документи но те ми казаха ,че ще видят на 2 май какво съм направила и ако съм си възвърнала квадратурата -25 кв.м щели да ми ги върнат.Излизам и се обаждам на архитекта и му казвам какво са ми казали.Той ми отговаря ,че е в София и като се върнел на другитя ден ще отиде при тях..На следващитя ден към 17 часа пак му се обаждам и той ми заявява,че тъкмо излизам от главният архитект и тъй като имало подадена жалба ,изтеглил докумените които били внесени за разписване защото иначе ако бил ги разписал същитя го грозял глоба от 1000лв .Посъветва ме да съм изпълнила това което са ми казали от отдел ,,Незаконното строителство '', да върна квадратурата на магазина до реланата съответно след това същите щели да отговорят на жалбата ,че са премахнати тия 6 кв.м и едва след всичката тая процедура щял да ми пусне проекта и като се разпишел едва тогава ще мога да разширя с тия 6 кв.м магазинът си..Аз го питам ,,добре де вие какво ми казахте ,няма проблем затваряй аз ще уредя нещата. А сега какво излезе??Той почна да мънка.Адвокатът ми ме посъветва да не ходя никъде и да чакам Коснтативен акт, който щели сме да го обжалваме.Относно земята на която е магазинът ми по акт 16/от 93г е собственост на блокът в който и аз живея и когато баща ми го е построил е взел съгласие на всички съсобственици .Когато архитекта ми поиска скица за да започне да ми подготвят проекта за частичните 6кв,м се установява ,че земята се води ,, Общ собственост'.Причината при изготвяне на нова кадастрална карта на градът ни ,парцелът в който е магазинът ми не е нанесен като квадратура и не е очертан . Може би на база на това и архитекта е решил да ги мин тия 6кв,м като временно поставяема конструкция към 25 кв.м за които не се иска съгласие на съсобствениците ,но тъй като е тромава процедурата и цъфа жалба от съсед и се удря на камък.Проверих между другото без да знае архитекта и установих ,че Общината и Областта нямат НА за собственост за парцела.Описах всичко това за да мога да получа съвет от вас като компетентни какво да правя??Да си връщам ли реалната квадратура по усна заповед на тия от,, Незаконото строителство’’ или да чакам да ми връчат Констативен акт който да обжалвам и каква ще ми е ползата от това обжалване??Договорът ми с наемателят все още не е прекратен,ако това е някакъв фактор който мога да използувам в евентуално дело ако се започне с/у обжалане на Констативен акт който все още не ми връчен.Предварително благодаря ако някой си изрази гледната точка по заплетеният дълъг казус.
Последна промяна clearly2011 на 20 Май 2011, 11:23, променена общо 2 пъти
- clearly2011
- Нов потребител
Re: Какво да предприема?
Позицията, в която сте изпаднала, никак не е за завиждане.
Адвокатът Ви, който иска да обжалва евентуалния констативния акт, по-скоро има намерение да изкара някой лев от Вас. Не виждам предпоставки за успех при обжалването. Съзирам опит за бавене на играта. Играта естествено ще се забави. Но резултатът от мача от сега е ясен.
След като нямате строителни книжа за разширението - строежът Ви е незаконен.
Може да се направи опит да прехвърлите вината за незаконното строителство върху ООД-то на наемателя (нали реално ООД-то е строило незаконно; не Вие самата), но дори и ООД-то да отнесе глобата за незаконното строителство, глобата, чиято и да е, няма да узакони строежа.
Предполагам разбрахте какво искам (деликатно) да Ви кажа. Няма много време до 2-ри май.
Съвет: Ако решите да събаряте, но искате впоследствие и да строите - създайте впечатление, че сте съборили всичко (създайте пълен и абсолютен безпорядък от строителни материали върху въпросните 6 кв.м.). Реално обаче оставете колкото си може повече от досегашната (не знам каква е и как изглежда)конструкция; с цел да я използвате по-късно. Колко от досегашната конструкция да съборите ли? Зависи от безпорядъка от разрушени строителни материали, който можете да създадете в и около въпросните 6 кв.м.
Адвокатът Ви, който иска да обжалва евентуалния констативния акт, по-скоро има намерение да изкара някой лев от Вас. Не виждам предпоставки за успех при обжалването. Съзирам опит за бавене на играта. Играта естествено ще се забави. Но резултатът от мача от сега е ясен.
След като нямате строителни книжа за разширението - строежът Ви е незаконен.
Може да се направи опит да прехвърлите вината за незаконното строителство върху ООД-то на наемателя (нали реално ООД-то е строило незаконно; не Вие самата), но дори и ООД-то да отнесе глобата за незаконното строителство, глобата, чиято и да е, няма да узакони строежа.
Предполагам разбрахте какво искам (деликатно) да Ви кажа. Няма много време до 2-ри май.
Съвет: Ако решите да събаряте, но искате впоследствие и да строите - създайте впечатление, че сте съборили всичко (създайте пълен и абсолютен безпорядък от строителни материали върху въпросните 6 кв.м.). Реално обаче оставете колкото си може повече от досегашната (не знам каква е и как изглежда)конструкция; с цел да я използвате по-късно. Колко от досегашната конструкция да съборите ли? Зависи от безпорядъка от разрушени строителни материали, който можете да създадете в и около въпросните 6 кв.м.
- zxcasd
- Младши потребител
clearly2011, констативен акт не се обжалва! От това, което Ви съветва адвоката, разбирам само .... че трябва да го смените - но с читав!
За строителството - дори и да успете да прехвърлите "вината" на ООД-то, докато не приключат нещата с премахването на незаконното строителство ще стоите все... "незатворена"!
Колкото и болезнено да звучи, бих Ви посъветвал: премахнете това, което представлява "прословутите 6кв.м." и, след като си смените и архитекта, извадете си разрешение за строеж(в случай, че наистина ги искате тези 6кв.м. към магазина си)!
По мое виждане, всичко това ще е по-кратко във времето и с минимален разход на ресурси - финанси, нерви, взаимоотношения и т.н.
За строителството - дори и да успете да прехвърлите "вината" на ООД-то, докато не приключат нещата с премахването на незаконното строителство ще стоите все... "незатворена"!
Колкото и болезнено да звучи, бих Ви посъветвал: премахнете това, което представлява "прословутите 6кв.м." и, след като си смените и архитекта, извадете си разрешение за строеж(в случай, че наистина ги искате тези 6кв.м. към магазина си)!
По мое виждане, всичко това ще е по-кратко във времето и с минимален разход на ресурси - финанси, нерви, взаимоотношения и т.н.
- probcho
- Активен потребител
probcho и zxcasd благодаря ви за отговорите .Все още имам неизяснени за мен въпроси и те са:1.Не ми стана ясно ,кой е длъжен да ми връчи Констативен акт ,тези от отдел ,,''Незаконо строителство ''които са към Общината или тия от ДНСК? Питам защото според адвокатът тук можело да се лавира ,тъй като земята е на ЖК, а те нямали право да издават акта,а само ДНСК.
2.Казвате ,че не можело да се обжалва Конставен акт, а кое се обжалва пред съдът??
3..На какво основания от Незаконното строителство устно ,а не надлежно ми казват какво да правя??
4.При положение ,че аз съм задвижила процедура много преди подадената жалба точно по тая причина ,че няма надлежно разрешение от наемателят за разширението, защо жалбата оказва влияние за подписването от гл.арх .на документите??
5.В сайта на ДНСК в раздела касаещ
Недопускане и отстраняване на незаконното строителство пише:
Да разбирам ли ,че с строеж с нарушение пак е незаконен???Как да го тълкувам това по -горе??И въобще какво значи строеж??В моя случай нямам никакъв строеж ,а само е монтиран стъклопакет с който се разширява магазинът с 6 кв.м Въобще не ми побира акъла по какъв начин да си изместя магазинът .
При условие ,че е криза ,виждат ,че хората едвам едвам вързват двата края ,а в моя случай аз разчитам на доход от магазинът ,какво им пречи да ме глобят и да ми напишат някакво предписание за изваждане на разрешително и да си остане в тоя вид магазинът.Къде е логиката да развалям ,след което тия от Незаконото строителство да му отговорят на комшията на жалбата ,че са предпиели действия и после наново да правя нещо което е било направено??
И в заключение понеже го знам кой е ,ако примерно му предложа срещу пари да си оттегли жалбата следва ли ,че се прекратява преписката /ако въобще има /която е образувана с/у мен и да почна наново да си вадя документа
2.Казвате ,че не можело да се обжалва Конставен акт, а кое се обжалва пред съдът??
3..На какво основания от Незаконното строителство устно ,а не надлежно ми казват какво да правя??
4.При положение ,че аз съм задвижила процедура много преди подадената жалба точно по тая причина ,че няма надлежно разрешение от наемателят за разширението, защо жалбата оказва влияние за подписването от гл.арх .на документите??
5.В сайта на ДНСК в раздела касаещ
Недопускане и отстраняване на незаконното строителство пише:
В някои случаи, строежът, въпреки че не отговаря на всички изисквания, посочени в ЗУТ не е незаконен, а строеж с нарушение. Това са хипотезите, когато строежът се извършва:
1. без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж;
2. при съществени отклонения по смисъла на чл. 154, ал. 2, т.5 - 8 от ЗУТ, които не са поискани и разрешени от одобряващия орган преди изпълнението им;
3. със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи;
4. без осигурен от възложителя строителен надзор в случаите, когато такъв е задължителен;
5. без да е съставен протокол за строителна линия и ниво и без да е заверена заповедната книга.
http://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/H ... 4BlqxS8%3d
Да разбирам ли ,че с строеж с нарушение пак е незаконен???Как да го тълкувам това по -горе??И въобще какво значи строеж??В моя случай нямам никакъв строеж ,а само е монтиран стъклопакет с който се разширява магазинът с 6 кв.м Въобще не ми побира акъла по какъв начин да си изместя магазинът .
При условие ,че е криза ,виждат ,че хората едвам едвам вързват двата края ,а в моя случай аз разчитам на доход от магазинът ,какво им пречи да ме глобят и да ми напишат някакво предписание за изваждане на разрешително и да си остане в тоя вид магазинът.Къде е логиката да развалям ,след което тия от Незаконото строителство да му отговорят на комшията на жалбата ,че са предпиели действия и после наново да правя нещо което е било направено??
И в заключение понеже го знам кой е ,ако примерно му предложа срещу пари да си оттегли жалбата следва ли ,че се прекратява преписката /ако въобще има /която е образувана с/у мен и да почна наново да си вадя документа
Последна промяна clearly2011 на 30 Апр 2011, 18:52, променена общо 1 път
- clearly2011
- Нов потребител
clearly2011 написа:1.Не ми стана ясно ,кой е длъжен да ми връчи Констативен акт ,тези от отдел ,,''Незаконо строителство ''които са към Общината или тия от ДНСК? Питам защото според адвокатът тук можело да се лавира ,тъй като земята е на ЖК, а те нямали право да издават акта,а само ДНСК.
Чудно ми е, защо адвоката Ви чака другите да сбъркат, за да покаже колко е "компетентен"! Да, наистина "тези" от общината съставят само констативен протокол за установяване на незаконният строеж, след което изпращат по компетентност в ДНСК! "Лавирането" на адвоката, по въпроса за земята, е "прах в очите на слепите"!
clearly2011 написа:2.Казвате ,че не можело да се обжалва Конставен акт, а кое се обжалва пред съдът??
Пред съда можете да обжалвате заповедта за премахване на незаконното строителство! Но за да се стигне до нея сте "минали" вече през констативният акт, акта за административно нарушение и наказателното постановление (то също може да се жали в съда, но производството е друго - явно адвоката разчита там да покаже колко е "силен")!
clearly2011 написа:3..На какво основания от Незаконното строителство устно ,а не надлежно ми казват какво да правя??
На основание .... може би човещината! С желанието да ви спестят актовете за наказание и др. разходи
clearly2011 написа:4.При положение ,че аз съм задвижила процедура много преди подадената жалба точно по тая причина, че няма надлежно разрешение от наемателят за разширението, защо жалбата оказва влияние за подписването от гл.арх .на документите??
Задвижила процедурата? Колко преди това? Тук по скоро предполагам, че Вашият "архитект" не е подавал никакви документи официално в общината! Вие спомняте ли си да сте подавали писмено искане за издаване на разрешение за строеж, придружено от изготвени проекти и извършена оценка от строителен надзор?
clearly2011 написа:5.В сайта на ДНСК в раздела касаещ
Недопускане и отстраняване на незаконното строителство пише:В някои случаи, строежът, въпреки че не отговаря на всички изисквания, посочени в ЗУТ не е незаконен, а строеж с нарушение. Това са хипотезите, когато строежът се извършва:
1. без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж;
2. при съществени отклонения по смисъла на чл. 154, ал. 2, т.5 - 8 от ЗУТ, които не са поискани и разрешени от одобряващия орган преди изпълнението им;
3. със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи;
4. без осигурен от възложителя строителен надзор в случаите, когато такъв е задължителен;
5. без да е съставен протокол за строителна линия и ниво и без да е заверена заповедната книга.
.......
Да разбирам ли ,че с строеж с нарушение пак е незаконен???Как да го тълкувам това по -горе??И въобще какво значи строеж??В моя случай нямам никакъв строеж ,а само е монтиран стъклопакет с който се разширява магазинът с 6 кв.м Въобще не ми побира акъла по какъв начин да си изместя магазинът.
..........
Къде е логиката да развалям ,след което тия от Незаконото строителство да му отговорят на комшията на жалбата ,че са предпиели действия и после наново да правя нещо което е било направено??
Вашият случай не мога да го отнеса към тези "някои случаи"!
Във Вашият случай по-добре не се опитвайте да тълкувате определението за "строеж"! Вие виждате само стъклопакета, защото може би само за него сте дали пари! Може би, ако преместите "стъклопакета" на границата на "стария" Ви магазин и от общината бъдат благосклонни и приемат, че горното е "само козирка", а долното - "само подобряване" на тротоара пред магазина.... Но това е в сферата на предположенията!
"И в заключение" - нали не знаехте кой е жалбоподателя? И защо мислите, че след като му бутнете някои пари, той ще си оттегли жалбата? И защо .... Има още много "защо"! Може би последното " защо" да се отнася към това дали да си усложняваме живота и да живеем в зависимост!
Какво е Вашето виждане по въпроса?
Последна промяна probcho на 05 Май 2011, 18:16, променена общо 2 пъти
- probcho
- Активен потребител
Чудно ми е, защо адвоката Ви чака другите да сбъркат, за да покаже колко е "компетентен"! Да, наистина "тези" от общината съставят само констативен протокол за установяване на незаконният строеж, след което изпращат по компетентност в ДНСК! "Лавирането" на адвоката, по въпроса за земята, е "прах в очите на слепите"!
Нямам си на идея какво цели адвокатът с тия ходове но идея си имам ,че всичко това ще струва пари .
Задвижила процедурата? Колко преди това? Тук по скоро предполагам, че Вашият "архитект" не е подавал никакви документи официално в общината! Вие спомняте ли си да сте подавали писмено искане за издаване на разрешение за строеж, придружено от изготвени проекти и извършена оценка от строителен надзор
Архитекта е задвижил процедурата в края на месец февруари.По какъв начин е решил да действа това аз не знамОт мен се искаше само да му дам старият проект.
Вашият случай не мога да го отнеса към тези "някои случаи"!
Във Вашият случай по-добре не се опитвайте да тълкувате определението за "строеж"! Вие виждате само стъклопакета, защото може би само за него сте дали пари! Може би, ако преместите "стъклопакета" на границата на "стария" Ви магазин и от общината бъдат благосклонни и приемат, че горното е "само козирка", а долното - "само подобряване" на тротоара пред магазина.... Но това е в сферата на предположенията!
Просто си изложих моето тълкуване като исках да разбера дали аз влизам в тоя случай.Що се касае за 6 кв.м те са от лятната площа която беше пред магазинът на която по старият проект имаше разположени маси и столови.От тротоарът не съм вземала никаква площ.
"И в заключение" - нали не знаехте кой е жалбоподателя? И защо мислите, че след като му бутнете някои пари, той ще си оттегли жалбата? И защо ....
Никъде не съм писала ,че не знам кой е жалбоподателят .По горе бях написала ,че ,, от Незаконото не ме запонават със същата от кого е що е ''.Защо съм мислила ,че като му дам някой лев ще се откаже ??Има явно защо.
За мен по важен е въпросът да чакам ли официялно нещо или да почвам по устни разпоредби симулация на дейсност ??
- clearly2011
- Нов потребител
Това със заграждането на въпросните 6 кв. м (и един да е - няма принципно значение) си е пристрояване, и архитектурният проект (дори и одобрен) е необходимо, но не и достатъчно условие за реализирането му. Най-добре е да възстановите магазина във вида отпреди "ремонта", и да пристъпите към реализацията му едва след снабдяването с всички необходими документи, в това число и договори в нотариална форма с когото трябва, и т. н.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря на всички които се отзоваха с отговорите си по зададеният от мен казаус.Днес ме викат в Незаконното строителство за да ми връчат официялно КА.Като ми го връчат като инфо ще напиша няколко реда какво е писано в него.
пп.Тоя случай е показателен как не трябва човек да се доверява на обещания дадени от архитект.
пп.Тоя случай е показателен как не трябва човек да се доверява на обещания дадени от архитект.
- clearly2011
- Нов потребител
Най-добре е да възстановите магазина във вида отпреди "ремонта", и да пристъпите към реализацията му едва след снабдяването с всички необходими документи, в това число и договори в нотариална форма с когото трябва, и т. н.
Магазинът го възтанових както си беше по скица преди 10 дни .Чаках ги да минат миналият понеделник да го видят, но уви не дойдоха в уговореният ден.В петък им звъннах и ги попитах какво става и те ми казаха ,че предният ден са минали и да отида при тях в понеделник тоест оня ден.Отидох аз и ги питах няма ли да ме запознаят все пак с жалбите които се оказаха ,че били три /които така и не видях/и няма ли да ми дадът да разпиша КА или каквото и да е ,а тази която води явно преписката ми каза ,че не било готово още и трябвало да им занеса оригинално разрешение за строеж???Ако съм нямало такова да отида при нотариус и да обясня защо го нямам и той да ми заверил заявеното???Попитах ги защо ми искат това от мен и не е ли редно от архива да си го вземат ??Беше ми отговорено ,,,не '',аз трябвало да им го занеса и ,че от него зависило какво ще предприемели????На база на това което изложих накратко имам въпрос ,редно ли е това да ме карат да правя ,редно ли е вече месец да не ми е издаден никакъв КА и какво се цели от тяхна страна с това тяхно държание??
- clearly2011
- Нов потребител
To... да не се окаже, че и магазинът е незаконен?
А Вие защо не представите разрешението за строеж на магазина? И проектът на магазина?
Не издребнявате ли с това, кой какви документи трябва да изнамери и представи!
Предполагам, проверяващите не желаят да Ви връчат протокол за проверката, защото и те все още не са наясно с фактологията по изграждането на магазина. Пак питам: Да не би да се окаже, че магазинът е незаконен?
А Вие защо не представите разрешението за строеж на магазина? И проектът на магазина?
Предполагам, проверяващите не желаят да Ви връчат протокол за проверката, защото и те все още не са наясно с фактологията по изграждането на магазина. Пак питам: Да не би да се окаже, че магазинът е незаконен?
- zxcasd
- Младши потребител
zxcasd написа:А Вие защо не представите разрешението за строеж на магазина? И проектът на магазина?
Искрено бих се учудил ако clearly2011 намери разрешението за строеж на блока, още повече пък проектите или екзекутивите. Ако се касае за жилищен блок, то много е вероятно строителят да е бил и възложител и проектите както и РС да са останали в него. Единственият възможен начин да се открият е в архива на съответната общинска администрация, която е задължена да ги съхранява безсрочно. Ама и това не е сигурно.
След като органите на ДНСК досега не са констатирали с акт незаконното пристрояване и Вие сте го премахнали и сте привели в първоначалния вид магазина мисля, че те следва да си приключат преписката със становище, че няма извършено незаконно строителство. В противен случай Вие с пълно право можете да направите възражение по констативния акт, ако то не се вземе предвид и се издаде наказателно постановление и/или заповед за премахване (вече на какво...?)- да го обжалвате пред съда. Във всеки случай времето работи във Ваша полза, тъй като по ЗАНН има срокове, в които те трябва да оформят КА и които ако не се спазят изтича давност.
- bgarch
- Потребител
zxcasd написа:To... да не се окаже, че и магазинът е незаконен?
Всичко де що имах /4 папки /вкл.и проектът на магазинът от 93 г и 2001 за промяна предназначение,ги бях предоставила без опис още на 18 .04 април в отел НС .Днес от там ми връчиха две неща КА и АКТ в който пише цитирам по памет,, магазинът бил по чл.56 и тъй като нямало договор с общината за наем ,нямало го по скица представени документи следвало ,че бил незаконен??Направо останах като гръмната .
Искрено бих се учудил ако clearly2011 намери разрешението за строеж на блока, още повече пък проектите или екзекутивите. Ако се касае за жилищен блок, то много е вероятно строителят да е бил и възложител и проектите както и РС да са останали в него. Единственият възможен начин да се открият е в архива на съответната общинска администрация, която е задължена да ги съхранява безсрочно. Ама и това не е сигурно.
Магазинът е отделна постройка до блокът в който живея,така ,че това което сте писали не виждам каква роля ще изиграе за същият?
След като органите на ДНСК досега не са констатирали с акт незаконното пристрояване и Вие сте го премахнали и сте привели в първоначалния вид магазина мисля, че те следва да си приключат преписката със становище, че няма извършено незаконно строителство.
Проверката е от одел Незаконно строителство и нямам на идея дали е приключила тяхната преписка.
В противен случай Вие с пълно право можете да направите възражение по констативния акт, ако то не се вземе предвид и се издаде наказателно постановление и/или заповед за премахване (вече на какво...?)- да го обжалвате пред съда. Във всеки случай времето работи във Ваша полза, тъй като по ЗАНН има срокове, в които те трябва да оформят КА и които ако не се спазят изтича давност.
Днес ми бяха връчени КА и АКТ за установяване на нарушение
- clearly2011
- Нов потребител
Re: магазин под наем и ,,незаконно строителство''
Колкото повече информация подавате, толкова по- ясно става положението Ви.
Значи вече констативният акт за незаконно строителство Ви е съставен.
Значи магазинът е разрешен като временно строителство по чл. 56 ЗУТ(по онова време е било по чл. 120 или 120а от ППЗТСУ), а не е част от блока.
Оттук нататък се насочете към компетентен адвокат по проблемите на ЗУТ и ЗС, този форум няма да Ви помогне особено, следва да се прегледат всички документи и в зависимост от това, какво пише в тях, адвокатът ще подготви защитата Ви, така че да пострадате най- малко.
Значи магазинът е разрешен като временно строителство по чл. 56 ЗУТ(по онова време е било по чл. 120 или 120а от ППЗТСУ), а не е част от блока.
Оттук нататък се насочете към компетентен адвокат по проблемите на ЗУТ и ЗС, този форум няма да Ви помогне особено, следва да се прегледат всички документи и в зависимост от това, какво пише в тях, адвокатът ще подготви защитата Ви, така че да пострадате най- малко.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Колкото повече информация подавате, толкова по- ясно става положението Ви.
Доколкото разбрах тоя КА е за незаконно строителство на тия допълнения които премахнах,тъй като за тях нямало разрешение за поставяне по чл.56.Относно информацията която изнесох в предният си пост ,същата едва днес научих.
- clearly2011
- Нов потребител
bgarch написа: Във всеки случай времето работи във Ваша полза, тъй като по ЗАНН има срокове, в които те трябва да оформят КА и които ако не се спазят изтича давност.
Това пък от къде го изкопахте? Ще падна от смях!
clearly2011, какво е посочено като нарушение в КА?
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:Това пък от къде го изкопахте? Ще падна от смях!
probcho, преди да паднеш от смях и да ми тежиш на съвестта, ако си причиниш увреждания, първо се справи с текстовете от ЗАНН. Мога да ти подам "жокер" с един текст от него:
"Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години."
- bgarch
- Потребител
Прав сте, както винаги, bgarch, макар че има и нюанси.
- magodeoz
- Активен потребител
bgarch написа:"Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години."
Четете пак текста... не смятам да разяснявам каквото и да е било...
- probcho
- Активен потребител
Излишното самомнение не възвисява човека - ако Ви боли зъб, отидете на зъболекар. Иначе - какво дирите Вие, Homo Sapiens, измежду стадото невежи примати?
- magodeoz
- Активен потребител
probcho написа:bgarch написа:Четете пак текста... не смятам да разяснявам каквото и да е било...
Смятате, че можете да ни разясните нещо по отношение на тези текстове от ЗАНН ли или нещо не съм доразбрал...? Пък ние не сме дорасли дотам, че да получим разяснения от Вас.
А за нюансите съм напълно съгласен, затова казах че подавам само "жокер", а не претендирам да казвам цялата истина.
- bgarch
- Потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|