начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Моля за помощ - Климатици на фасадата

Казуси за недвижими имоти

Re: Моля за помощ - Климатици на фасадата

Мнениеот probcho » 01 Дек 2012, 20:05

andy70 написа:Колега, търсите под вола теле. 8)
Ако ми датете и-мейл адрес мога да Ви скенирам и да Ви пратя становище на Началника на РДНСК-СЦР в което изрично се казва, че МОНТАЖЪТ НА КЛИМАТИЦИТЕ НЕ Е СТРОЕЖ. :lol:

Много бих искал да го видя това становище и в каква връзка е било дадено!
Възможно ли е? :twisted:
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 20:07

TheOldMan написа:В тоя ред на мисли в допълнителните разпоредби на ЗУТ е записано, че
55. (предишна т. 52 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Фасада" е външна ограждаща стена на сграда, която стъпва на терена.

Дали julyanvonemona ще се появи и дали ще има доблестта да си признае, че е чел и недочел ЗУТ-а, пък и логически да "навърже" към чл.38 ЗС дефиницията по т.55 ДР от ЗУТ, а? :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Дек 2012, 20:18

Че то какво има да му се върже?
Според разположението на климатика може да се мине и тако и вако....
Но ако ми разясните вашите идеи..... може и да коментираме!
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 20:26

probcho написа:Че то какво има да му се върже?
Според разположението на климатика може да се мине и тако и вако....
Но ако ми разясните вашите идеи..... може и да коментираме!

Не става дума за "може" или "не може"..., а за това, че поставянето на климатик върху общи части в ЕС може сериозно да заглавоболи онзи, който го е поставил без съгласието на всички етажни собственици. :wink:
За туй иде реч. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Дек 2012, 20:31

Melly написа:Не става дума за "може" или "не може"..., а за това, че поставянето на климатик върху общи части в ЕС може пак "може" :lol: сериозно да заглавоболи онзи, който го е поставил без съгласието на всички етажни собственици. :wink:
За туй иде реч. :D

Според мен за да не мине като съседски рекет или властово издевателство от страна на домоуправителя, хората търсят упование в темела ЗУТ. :wink:
Но това е само според мен.... да видим според другите!
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 20:35

Трай Бабо да не те стигне Мечка, е казал народът...
Но "моженето" е залагане на бомба със закъснител.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 20:40

Аз си чакам един участник да се появи и публично да си посипе главата с пепел... Търпелива съм де. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 01 Дек 2012, 20:41

В цитираното в първия ми пост се говори за "съществено", което, както сме изяснили, е от компетентността на ... :?: :idea: :lol:
Melly написа:Трай Бабо да не те стигне Мечка, е казал народът...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 20:46

emilgrigorov написа:В цитираното в първия ми пост се говори за "съществено", което, както сме изяснили, е от компетентността на ... :?: :idea: :lol:
Melly написа:Трай Бабо да не те стигне Мечка, е казал народът...

Не само чл.185 ЗУТ, не само той...
Но не ме разбирайте погрешно - не целя да провокирам когото и да е било от вас специалистете в ЗУТ-материята. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Дек 2012, 20:49

Melly написа:Аз си чакам един участник да се появи и публично да си посипе главата с пепел... Търпелива съм де. :D

То както е тръгнало май няма да има пепел.... Ама ще гледам де.... освен ако не раздухате пепелта в очите ми де! :lol:

част от мнението е заличена: причина: off topic
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Дек 2012, 21:29

Реверанс и към Melly и към TheOldMan. Ако имаше чалъм да ме видите щяхте да гледате как отворих камината взех щипка пепел и си посипах главата заради пропуска ми да забележа разпорадбата на §5 т.55 ДР на ЗУТ. И моля за извинение заради закъснението занимавах се с проблеми от етично естество.
Имам известен резерв обаче заради поста на Melly , а именно:
Не става дума за "може" или "не може"..., а за това, че поставянето на климатик върху общи части в ЕС може сериозно да заглавоболи онзи, който го е поставил без съгласието на всички етажни собственици.
За туй иде реч.

Става въпрос именно може или не може да се постави климатик без съгласието на всички съсобственици в сградата така както това е указано именно в чл.185 (1) т.3 ЗУТ. В крайна сметка същественото отклонение е чисто технически въпрос. Защото монтажа на климатик е преустройство на сградата макар и незначително а от тук следва че е и строителство по смисъла на §5 т.т.38 и 40 ЗУТ. Настоявам че строевата подготовка е задължителна за всички участници, включително и за Вас Melly защото, ако кредита който чрез опцията за главоболие давате в посока за тръгване с левия крак в маршировката, може да ползва клиента на borovinka, но не вярвам да достигне до там че и Парламента да тръгне с левия крак и да измени закона. В крайна сметка дали едно изменение на общата част е съществено или не, опира до чисто технически параметри И понеже Вие освен юрист сте и инженер, нека Ви напомня че докато аз мога да не съм наясно дали боядисването е изменение, то Вие със сигурност не сте наясно че същественото изменение при климатиците може да се окаже изменението на общите електроинсталации в сградата заради натоварването на мрежата от някой мощен чилер например.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 21:41

На мен ми стига и тази награда, че ти Емонски има доблестта да "слезеш на земята". Благодаря ти.
Оставям ви да бистрите "политиката". :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Дек 2012, 21:47

Етиката е с приоритет независимо че може да изглежда като "слизане на земята"
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Дек 2012, 23:44

julyanvonemona написа:........ Ако имаше чалъм да ме видите щяхте да гледате как отворих камината взех щипка пепел и си посипах главата ......

Ееееееееееееееееееее, не така де!
Предаде Бастилията без бой!
Какво от това, че имало някакъв си §5 с т.55 от ДР на ЗУТ. Не той е най-важния в случая!

ПП
- Защо ли нещата трябва да се променят? - прошепна Прасчо.
Пух помисли, помисли и каза:
- Така имат възможност да станат по-добри!
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 02 Дек 2012, 10:50

Какъвто им акълът - такъв им и и законът, на родните законотикви. Фасада, значи, е външна стена, която стъпва на терена. Per argumentum a contrario - такава, която не стъпва на терена (а е издадена напред в еркер, примерно), не е фасада. Не че това решава въпроса с климатиците, де. Обръщам любезното внимание на дискутиращите към факта, че е възможно чл. 183 от ЗУТ да се окаже неприложим, защото легална дефиниция на понятието "преустройство" липсва (ах, тез интелигенти в парламента!). Също така може да се окаже неприложим и чл. 147 (1), т. 2, защото един-единствен климатик (както и една електрическа крушка, примерно) едва ли може да бъде наречен "инсталация, съоръжение или уредба".
Светлинката в тунела за мразещите климатици по фасадите (пардон - по външните стени) се очертава в ЗУЕС, ама е доста мъглява...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Дек 2012, 14:31

:lol: :lol: :lol: Ама ти, vdggbg, си бил голям веселяк.
Къде пише, че ограждащата стена на една сграда трябва да е изпълнена като права отвесна стена здраво прикрепена в основата си за земната повърхност.
С един замах отсФири` възможността, която законодателят е дал на архитектите да влагат уменията си и въображението пространствено да придават причудливи форми (издатини и вдлъбнатини) при архитектурно оформление на фасадите на сградата, която проектират. :roll:

Поздрав,
Melly
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 02 Дек 2012, 18:03

Технически погледнато - стената е от плоча до плоча. Юридически погледнато - може и покривът да е стена, де да знам.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Дек 2012, 22:28

Добре, явно въпроса е зададен некоректно. Фасада е онуй, дето стъпва на земята. Ако има еркер или някаква друга промяна във вертикалността - стената вече не е "фасада" а е просто "външна стена". И тук влизаме в обсега на чл. 38 от ЗС, който гласи:
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.

Външна стена е обща част. За да се разпорежда с обща част, трябва разрешение от ОС на ЕС. Толкова е просто...
П.С. Не че дефиницията по ЗС изключва т.нар. "фасада" от общите части - тя пак си е външна стена.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 02 Дек 2012, 22:54

Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 03 Дек 2012, 10:48

Добре де - ще си закача климатика на парапета на балкона. Той по естеството си е предназначен за индивидуално ползване, нали така?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси