- Дата и час: 22 Ное 2024, 15:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013
|
|
Re: Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013
Колега, кво ще рече това неофициален документ - частен документ ли имаш предвид да е докладната записка? Аз съвсем се обърках....
- kalaka
- Младши потребител
ами ако знаеш аз пък как се обърках.....
значе, въпросът е зададен така: "Какъв по вид документ е докладната записка?" За мен документите биват официални и неофициални; и диспозитивни и свидетелстващи. Реших, че питат това и прецених, че щом е издаден от длъжностно лице в кръга на компетенциите му, е официален, и щом отразява факти и обстоятелства, които са извън волята на съставителя му, значе е свидетелстващ.
Да, обаче, от вчера се консултирам с колеги, завършили полицейската академия, както и такива, които пряко се занимават с оперативна дейност по СРС-та, те казаха, че е неофициален, т.е. частен документ, който и да се приложи по делото, все тая, няма никаква сила(то ясно, че не е доказателствено средство, то това и аз го писах, че не е док.средство), но въпроса е зададен не дали е док.средство, а какъв по вид документ е...
Нищо, аз продължавам да чета за следващия конкурс, надявам се да има за младши м.март 2014.
Тук не очаквам да ме пуснат на устен, първо заради този документ(много ми е интересно какво точно ще пишат в решението), и второ заради квалификацията(аз писах приготовление ...)
значе, въпросът е зададен така: "Какъв по вид документ е докладната записка?" За мен документите биват официални и неофициални; и диспозитивни и свидетелстващи. Реших, че питат това и прецених, че щом е издаден от длъжностно лице в кръга на компетенциите му, е официален, и щом отразява факти и обстоятелства, които са извън волята на съставителя му, значе е свидетелстващ.
Да, обаче, от вчера се консултирам с колеги, завършили полицейската академия, както и такива, които пряко се занимават с оперативна дейност по СРС-та, те казаха, че е неофициален, т.е. частен документ, който и да се приложи по делото, все тая, няма никаква сила(то ясно, че не е доказателствено средство, то това и аз го писах, че не е док.средство), но въпроса е зададен не дали е док.средство, а какъв по вид документ е...
Нищо, аз продължавам да чета за следващия конкурс, надявам се да има за младши м.март 2014.
Тук не очаквам да ме пуснат на устен, първо заради този документ(много ми е интересно какво точно ще пишат в решението), и второ заради квалификацията(аз писах приготовление ...)
- shany83
- Потребител
Казусът беше непълен, но пък за сметка на това, изпълнен с намеци за това, че сякаш употребата на СРС е довела до събиране на данни за подготвян грабеж. Липсваше информация какви данни всъщност са събрани със СРС- тата. Не беше ясно каква е оценката на картините, защото ако тя надвишава 140 мин. РЗ към м. май 2007 г. и предвид иззетите оръжия от МПС на задържаните, бихме имали приготовление към въоръжен грабеж. Не беше ясно тия тримата юнаци дали не са се сговорили предварително да вършат кражби и грабежи- тогава бихме имали друга квалификация, не беше ясно дали пистолета и боеприпасите се държат с разрешение или без надлежно разрешение... Какво точно значеше изземването при обиска от трите лица на автоключ, връзка ключове, мобилни телефони? Какво точно значеше това, че полицай е съобщил на С.Р. за предстоящото нападение? Навярно това са намеци, че е събрана някаква оперативна информация, довела до полицейското задържане на заподозрените, които намеци всеки от нас си е разтълкувал по различен начин... Може ли да се състави обвинение на основание намеци и догатки? Как точно формулирахте диспозитива на обвинението? Да, всеки от нас е направил някаква квалификация, но как формулирахте в диспозитива изпълнителното деяние и въобще обективната и субективна страна на престъпния състав който избрахте, след като въобще липсваха данни за обективната и субективната страна? Чисто практически, не мисля че има прокурор който да състави обвинителен акт без да знае конкретните факти за да прецени има или няма престъпление. Ние получихме обилна информация за процесуалната страна на казуса но от материално-правна гледна точка бяхме напълно дезинформирани поради което всеки е квалифицирал според това както си е нагодил оскъдната информация ... Затова когато ни изпокъсат, всички ще си кажем, че явно не сме разбрали добре казуса, а всъщност поради непълнотата си казусът не може да бъде еднозначно разбран...
- amarant
- Младши потребител
абсолютно вярно ... а и въпроса "има ли извършено престъпление" е леко некоректен - разбирам го по скоро - "налице ли са закоен повод и достатъчно данни ... " .... ама какво разбираме ние ...
все пак си мисля че за квалификацията на деянието ще да е верен отговора : ... чл.200 вр.чл198 вр.чл.20 от НК - по отношение на тримата ... чак ми става интересно вече мнението на комисията
но пък и винаги можем да оспорим конкурса - проведен в условията на "окупация"
все пак си мисля че за квалификацията на деянието ще да е верен отговора : ... чл.200 вр.чл198 вр.чл.20 от НК - по отношение на тримата ... чак ми става интересно вече мнението на комисията
но пък и винаги можем да оспорим конкурса - проведен в условията на "окупация"
- dino6506
- Потребител
Някой от колегите, който е приел, че е налице опит, би ли споделил съображенията си? Лично аз приех приготовление, но току-що из разни практики попаднах на цитирано Р. 73-98-ІІ, съгласно което придвижването към обекта на нападение за извършване на грабеж е започнато изпълнение на престъплението и съставлява опит, а не приготовление.
- pm
- Потребител
Колеги,може ли някой да публикува казуса,за да можем да разсъждаваме всички,тъй като аз не съм се явявал.
- valentin_dimitrov
- Нов потребител
pm написа:Някой от колегите, който е приел, че е налице опит, би ли споделил съображенията си? Лично аз приех приготовление, но току-що из разни практики попаднах на цитирано Р. 73-98-ІІ, съгласно което придвижването към обекта на нападение за извършване на грабеж е започнато изпълнение на престъплението и съставлява опит, а не приготовление.
много си мислих дали е това, преди да напиша, че е приготовление, но пък реших, че щом само са паркирали там не означава, че са тръгнали да ограбват, може да минат през магазина преди това:), но пък в повечето решения приемат за опит подобни неща...аз затова смятам, че по-скоро няма да мина.
абсолютно съм съгласна с колегата amarant, пълна липса на информация и от 6 въпроса само първият е смислен(а за него няма инфо), останалите някви полицейски, как скалъпили тази компилация незнам...
- shany83
- Потребител
и аз видях това решение - не е задължителна за прилагане практика , а още и случая е досота различен - в настоящия няма непосредсвено приближаване до обекта ... липсват и данни за субективната страна при "предвижването" - в нашия случай може да са слезли и да пуснат по една вода /а и оръжието не е в тях а останало в колата/ ... но практиката си е практика ... да както беше уж "тъп" казуса излезе остър
а откакто огромната част от разследването е в МВР , огромната част от процесуалните въпроси наистина стават "полицейски" ... е остава успокоението че казуса е бил същия и за остаанлите кандидати пък каквото стане ...
а откакто огромната част от разследването е в МВР , огромната част от процесуалните въпроси наистина стават "полицейски" ... е остава успокоението че казуса е бил същия и за остаанлите кандидати пък каквото стане ...
- dino6506
- Потребител
За първи път от толкова години се падна лесен казус .Не може да е опит , нито недовършен нито довършен.Няма започнато изпълнително деяние.Проблема не е в квалификацията.Този път бяха пуснати въпроси на които може да се отговаря двузначно.Целта този път е разсъждението ,което според мен е похвално.
Въпросът е кое изпитващите ще посочат като вярната посока.
Една колежка бе писала въоражен грабеж - такова понятие в НК няма , и аз съм я писал тая "квалификация" на предишен изпит и ме резнаха жестоко ,дано и се размине на мацката.
Една колежка бе писала въоражен грабеж - такова понятие в НК няма , и аз съм я писал тая "квалификация" на предишен изпит и ме резнаха жестоко ,дано и се размине на мацката.
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
-
u3mamhukaa - Потребител
Според мен също няма опит. В цитираното решение е посочено придвижване към обекта, а в случая нямаме такова - те са слезли от колата и непосредствено след това са били задържани. Ако бяха задържани когато вече са тръгнали към кооперацията, тогава вече имаме придвижване към обекта, но в този случай, обстоятелството, че са пристигнали в града и са спрели близо до кооперацията не мисля, че може да се разглежда като придвижване към обекта. Затова според мен по-скоро е приготовление по чл. 200 НК.
А да ви питам някой писал ли е участие в организирана престъпна група по чл. 321, ал. 2 НК?
А да ви питам някой писал ли е участие в организирана престъпна група по чл. 321, ал. 2 НК?
- jasmine_s
- Младши потребител
За мен няма ОПГ. Има три лица, сговор, който може да се разглежда, като съгласуване на волята, но няма данни да има трайност, структурираност на тази група и т.н. ОПГ и съучастието, макар и включващо три лица, се различават.
- wasabi
- Нов потребител
u3mamhukaa написа:За първи път от толкова години се падна лесен казус .Не може да е опит , нито недовършен нито довършен.Няма започнато изпълнително деяние.Проблема не е в квалификацията.Този път бяха пуснати въпроси на които може да се отговаря двузначно.Целта този път е разсъждението ,което според мен е похвално.
ако имаш предвид мен,, и аз искам да ми се размине, ама...знам ли какво ще стане, май по-скоро няма да ми се размине. Аз писах чл.200 във вр. с чл.199, ал.2, т.3(3. в особено големи размери, ако деецът е бил въоръжен, в зависимост от стойността на картините, ако са били в особено големи размери) във вр.с чл.198, ал.1, НК. Като отдолу писах "Бележка към правната квалификация", в смисъл че ако пистолетът е бил предназначен за грабежа - тогава става по чл.199, ал.2, т.3., ако нямат разрешително за пистолета - имаме и довършено по чл.339, ако тези тримката са се сговорили да вършат и други кражби и грабежи - чл.199, ал.1. т.2, а ако действат по поръчение или изпълнение на решение на ОПГ - чл.199, ал.1, т.5(изхождайки от определението за ОПГ в чл.93, т.20) и така....
а за втори въпрос да попитам тези, които са писали, че е приготовление, писахте ли, че са допустими СРС-тата, понеже и тук се консултирам с разни явили се и пак има различни мнения, аз писах, че са допустими, въпреки, че предвиденото наказание за приготовление е по-малко от 5г., то при искането на СРС-тата те няма как да знаят на кой етап ще ги заловят и би следвало като искат СРС-тата да ги искат като за довършено, а за довършено е допустимо....
- shany83
- Потребител
а за докладната записка, почвам да си мисля да не би да са имали предвид това да е законен повод....
- shany83
- Потребител
...Колеги, ако може и аз да изложа моето виждане да се посмеете малко и с мен. За мен всичко приключва до фазата на приготовлението. Грабежа има две действия - отнемане на имуществото и упражняване на принуда. От казуса не стана ясно нито едно от двете да е започнало. Няма информация и за стойостта на картините. "Ценни" е много общо понятие, което може всичко да означава. Държането на оръжието го преписах на първия, понеже е установено при обиск на колата, а в него са открити АВТОКЛЮЧ, при личния обиск. Не мисля, че грабежа е въоражен. По - скоро беше уловка. Вярно е че са намерени оръчжия, но те са останали в колата, след акто нашите герои вече са напуснали автомобила и са тръгнали да извършват, каквото ще извършват. Колебаех се дали няма да има грабеж и кражба или грабежоподобна кражба, понеже първо пише че живее в кооперация, после апартамент, накрая къща. Едно е да те нападнат и да ти вземат ключа на първия етаж при положение, че живееш на 15 -я етаж в блока и след това отворят и окрадат апартамента, друго е ако е извършено на стълбището на къщата в която живееш. Процеса съм го оср.л тотално. Там писах такива велики глупости, че ме е срам да споделя даже. И не писах за квалифициран състав на две или повече лица, сговорили се предварително, понеже там става въпрос за кражбИ и грабежИ, което ме наведе на мисълта че трябва да са повече от една а не сговор ad hoc. Подобен текст има в НК и за кражба, но там е в единствено число и става въпрос за конкретната кражба (чл. 195, ал. 1, т. 5). Не казвам, че съм прав, а че в тази насока бяха разсъжденията ми. Но до колото виждам и чувам от това което са писали другите колеги, май съм доста далеч от истината.
- bodymaker
- Младши потребител
Колеги, как мислите, дали ще успеят днес да изкарат резултатите? За съдийския ги изкараха в понеделник, но тук....
- jasmine_s
- Младши потребител
...но тук са над 400 човека, не вярвам да са днес резултатите, ако ги изкарат днес, значе не са ги проверили, аз лично не смятам, че и на съдийския са ги проверили както трябва, защото имам чувството, че ми преписват оценката от протокола от предния конкурс, при мен винаги е една и съща.... явно нивото ми е едно също ли...незнам...
- shany83
- Потребител
((shany83 написа:...но тук са над 400 човека, не вярвам да са днес резултатите, ако ги изкарат днес, значе не са ги проверили, аз лично не смятам, че и на съдийския са ги проверили както трябва, защото имам чувството, че ми преписват оценката от протокола от предния конкурс, при мен винаги е една и съща.... явно нивото ми е едно също ли...незнам...
Мда такава неочаквано точна преценка на нивото е смущаваща -що да се явява оттново човек
- dino6506
- Потребител
Аз съм убедена, че не са ги проверявали!
Имам една грешка повече от Ади, а тя има по-ниска оценка от моята!
Е как става?! Да не говорим, че за 1 ден няма как да се проверят всички работи...
Имам една грешка повече от Ади, а тя има по-ниска оценка от моята!
Е как става?! Да не говорим, че за 1 ден няма как да се проверят всички работи...
- chandra
- Потребител
Тъй като Ви чета колеги, стигам до извода, че всички сме писали почти едно и също, поне що се отнася до квалификацията. Не искам да обиждам никого, но при такова масово единомислие/ включвам и себе си/, ми намирисва на масово късане Хрумна ми, че може би е трябвало да се размислим дали пък правилния отговор не е че липсва престъпление Всички от една страна сме нахъсани да търсим някакво престъпление, а пък от друга- казус без да има престъпление изглежда нереален.... Ами ако въобще липсва престъпление? Все пак никъде не бяха дадени каквито и да е данни за фактическата дейност на ония тримката /мътните ги взели /... Съвсем правдоподобен би бил и един добре аргументиран отговор , че няма данни за извършено престъпление и че прокурорът следва да прекрати досъдебното производство, след което може да се напишат добре аргументирани отговори и на останалите въпроси. Лично аз се поколебах дали има престъпление, но като се залових за някои намеци в казуса и за това че се искаше да се напише обвинителен акт, прегърнах идеята за приготовлението с хъс и плам . Но със съставянето на обвинителния акт се затрудних , защото буквално трябваше да предполагам в какви точно действия се е изразило приготовлението. Точно тази липса на данни за обективната страна много ме притеснява и ме кара да се съмнявам има ли въобще извършено престъпление???
- amarant
- Младши потребител
А така , дали няма да има незаконно задьржане т,е, противозконно лишаване от свобода ...
- dino6506
- Потребител
|
|