Здравейте,
бих искала да участвам в ПП за имот, за който се опитвам да изясня собствеността и "подводните камъни.
До момента стигнах до:
1. В изпълнителното дело е вписано лице за собственик, номер на възбраната, договорната ипотека
2. Тръгвам по пътеката на проверки в ИКАР и отдалечения достъп и тук нещата ми удрят на камък:
По данните на лицето излиза възбраната и договорната ипотека, съответно кредитодателя, материални интерес и длъжника, отново само длъжник е лицето, посочено за собтвеник на имота.
След по справката на ипотеката - отново се посочва само лицето за длъжник
По справката за имот - има два акта Договорната ипотека и Възбраната. Имота има стара имотна партида.
3. След консултация с адвокат, логично ме праща да търся стара имотна архива, която се оказва, че е преместена в АВ. Агенцията по вписванията е в годишна ревизия до 13.01.2014, а търга се подава до края на деня на 13.01.2014г. Т.е преди 13.01.2014 няма как да се провери старата партида, божа работа е дали и на самата дата 13.01 ще мога да направя някаква справка.
4. След разглеждане на документи при ЧСИ се оказва, че съдлъжници по кредита са още едно лице, както и фирма. Няма данни за собственост на имота, устното уверение, че само посоченото лице е собственик на имота не ми е достъчно. Допълнително ще мога да посоча дали второто лице има връзка с имота, до колкото има данни в ИКАР.
Въпроса ми е дали при хипотезата - спечелване на търга, ще получа имота и има ли възможност някой да оспори собствеността ми? Освен предприетите стъпки за проверка собственост на имота, които са малко безрезултатни, какви други бих могла да предприема?
Ще бъда благодарна на съвета, предвид краткото време, което имам.
Извинявам се, ако въпросите не са точни или некоректно зададени.
Предварително благодаря за съдействието.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
покупка от ЧСИ при ипотека с няколко длъжника
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: покупка от ЧСИ при ипотека с няколко длъжника
Купувай смело, ако има проблем отговаря съдия-изпълнителят. СИ проверява собствеността и ако има съсобственик го уведомява още за описа на имота. След като в делото липсва такова умедомление няма да имаш проблеми. Ако се притестяваш отиди в кантората на СИ, питой кой се занимава с това дело и го помоли да погледне собствеността, има ли съсобственик, уведомен ли?
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря! Ако имам друг въпрос, ще питам, а пък ако го спечеля, ще правя витруален домашен кекс
- tstoinova
- Нов потребител
На времето в лекарските кабинети имаше едни надписи:
Цветя и бонбони не пием!
- ivanov_p
- Активен потребител
Че отговаря, отговаря, ама смело не купувайте. Ще ви го възложат, ще го понаправите и след има няма 1-2г. може да ви изхвърлят. Пък тогава ще търсите от оня дето духа...
- n_ikito
- Активен потребител
Никой не може да я изхвърли. При недоглеждане от страна на СИ може да се пропусне съсобственик, но него така или иначе го има в приложената по делото разпечатка и говорим единствено за грубо недоглеждане. Ако го няма в разпечатката значи не фигурира вписване в регистъра, което може да се противопостави на третото лице.
Покупката от СИ, заедно с придобивната давност е най-сигурното основание за собственост.
Покупката от СИ, заедно с придобивната давност е най-сигурното основание за собственост.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Никой не може да я изхвърли. При недоглеждане от страна на СИ може да се пропусне съсобственик, но него така или иначе го има в приложената по делото разпечатка и говорим единствено за грубо недоглеждане. Ако го няма в разпечатката значи не фигурира вписване в регистъра, което може да се противопостави на третото лице.
Колега, това не е точно така.... Относно разпечатките и т.нар. 'Имотен регистър' сте в грешка. Има законова презумция за 'вярност' на подвързаните актове, ако има разминаване с удостоверения (какво остава за разпечатки, е те пък къде са регламентирани , не знам ), хартията надделява.
А, че могат да я изхвърлят, могат. Придобиването по ПП на недвижим имот е деривативен способ....има си чл.499 ГПК и ......проблеми
- n_ikito
- Активен потребител
За да е спокойно жената ще й обясня как стават нещата. Когато взискателят е започнал изп. производство съдията-изп. е направил необходимите проверки, една от които е в имотния регистър и която се прилага към делото във вид на разпечатка. Последствие взискателят е насочил изпълнението към имот от тази разпечатка. По искане на взискателят СИ нарежда вписване на възбрана върху имота. За да се направи това се вади Нот. акт, вкл. и стари такива при нужда, както и скица на имота. Всичко това заедно с нареждането за възбраната сеизпраща на съдия по вписванията, който отново изследва документите и прави вписването на възбраната. След това се насрочва опис, при който се изпращат съобщения на всички съсобственици, ако при обстойната проверка около вписването на възбраната са открити такива.
- ivanov_p
- Активен потребител
На практика доста от описаното се спестява и всяко принудително изпълнение крие редица подводни камъчета, които могат да обърнат всяко постановление.
Съгласна съм с мнението на n_ikito- не купувайте смело, а със специалист, или сама- както прецените, за предпочитане първото- проверявате си лично историята на имота.
Съгласна съм с мнението на n_ikito- не купувайте смело, а със специалист, или сама- както прецените, за предпочитане първото- проверявате си лично историята на имота.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Привет, благодаря Ви за отговорите.
При съдията има само съдебно-техническата експертиза. При евентуално спечелване на търга ще получа ли и други документи от него и дали наличието само на този документи не означава пропуск на проверките. Къде ще мога да получа копие на нотариален акт - при банката?
С поздрав,
При съдията има само съдебно-техническата експертиза. При евентуално спечелване на търга ще получа ли и други документи от него и дали наличието само на този документи не означава пропуск на проверките. Къде ще мога да получа копие на нотариален акт - при банката?
С поздрав,
- tstoinova
- Нов потребител
Привет,
тъй като рядко хората като имат казус след това пишат за развръзката, то аз реших да се отчета
Успях да проуча имота до предишен собственик, има извършена покупко-продажба през 1996г. Задълженото лице е единствен собственик.
Участвах в търга, но за съжаление имаше доста по-висока цена от предложената от мен. Оказа се, че имота беше особено търсен, та за сега моите усилия по закупуването на имот по този начин спират до тук.
Поздрави,
тъй като рядко хората като имат казус след това пишат за развръзката, то аз реших да се отчета
Успях да проуча имота до предишен собственик, има извършена покупко-продажба през 1996г. Задълженото лице е единствен собственик.
Участвах в търга, но за съжаление имаше доста по-висока цена от предложената от мен. Оказа се, че имота беше особено търсен, та за сега моите усилия по закупуването на имот по този начин спират до тук.
Поздрави,
- tstoinova
- Нов потребител
Участвах в публична продан, обявена от частен съдебен изпълнител /ЧСИ/. След провелите се устни предложения, бях определен за купувач. Внесох в срок дължимата сума. Внесох и сумите, посочени в изготвена от ЧСИ сметка, по т.22 и т.23 от Тарифа за таксите и разноските към закона за ЧСИ, както и 400 лева „прости такси”, които не можах да намеря в тарифата. Внесох в общината такса за придобиване на имот (2.5%), както и в Агенцията по вписванията /АВ/ такса за вписване на постановлението за възлагане на недвижим имот /ПВНИ/ (0,1%).
Имам следните въпроси:
1. В какъв срок ЧСИ трябва да изготви ПВНИ и да запознае страните по изпънителното дело с него и какъв е техният срок за обжалване?
2. След като ПВНИ е влязло в сила, в какви срокове и кой трябва да го внесе в АВ за вписване?
3. След като ПВНИ е вписано в АВ, в какъв срок трябва да се направи въвод във владеене?
4. Като купувач, дължа ли други такси (например към Агенция по геодезия, картография и кадастър за изготвяне на скица на УПИ и изготвяне на схема на самостоятелен обект в сграда, както и към АВ за заличаване на ипотека и вдигане на възбрана)?
Предварително благодаря на всеки, който сподели мнението си по тези въпроси!
Имам следните въпроси:
1. В какъв срок ЧСИ трябва да изготви ПВНИ и да запознае страните по изпънителното дело с него и какъв е техният срок за обжалване?
2. След като ПВНИ е влязло в сила, в какви срокове и кой трябва да го внесе в АВ за вписване?
3. След като ПВНИ е вписано в АВ, в какъв срок трябва да се направи въвод във владеене?
4. Като купувач, дължа ли други такси (например към Агенция по геодезия, картография и кадастър за изготвяне на скица на УПИ и изготвяне на схема на самостоятелен обект в сграда, както и към АВ за заличаване на ипотека и вдигане на възбрана)?
Предварително благодаря на всеки, който сподели мнението си по тези въпроси!
- papi59
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|