начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

След подаден сигнал за укриване на доход от наем

Казуси за недвижими имоти

Re: След подаден сигнал за укриване на доход от наем

Мнениеот ilian_todorov » 04 Дек 2013, 19:01

ivanov_p написа:За какво ще се срещаш със специалист? Не разбрах да искаш нещо, а в съд се ходи с иск(ане). Ти какво ще искаш? Хазайката да си плати данъците? Не си процесуално легитимирана.
След като договорът е писмен не се допуска доказване на плащанията със свидетели. Тежеста на доказване на платеното е на длъжника, ти е трябвало да искаш разписки, а като не ти издадат (изпадане на кредитора в забава), според закона - откриваш банкова сметка на хазяйката и внасяш парите или ги изпращаш с пощенски запис и изрично поясние за какво са. Не съм следил последните промени относно данъчната отчетност на наемите, защото от доста време това не е основна дейност на дружеството ми, но и там задължението е за наемателят, той внася 10% за държавата, останалите 90% са за хазяина (на всеки три месеца).
Мислете преди да правите глупости да не плащате с години. Водил съм повече дела за наеми от Варненската адвокатска колегия, защото над 15 години наемах помещения, ремонтирах ги и ги преотдавах под наем, та съм бил от всички страни и то нека кибик-адвокат, който слага парите в джоба и не чете делото, а ответник и ищец срещу наемодатели, ищец и ответник срещу пренаематели, помагач и какво ли не и то по толкова усложнени казуси, че и в задачите на студенти ги няма. Всяко загубено дело ми е излизало от джоба, всяко спечелено е вкарвало в него от този опит мога да кажа: това дето сте подхванали и толкова детска история, че се плаща страшно скъпо. Стойте мирно да минат 3 години и да изтече давност за наемите. Ако ви пусне иск, аз не водя дела, но мога да ви кажа единствените възможни опции, за да намалите щетите. И още нещо, всеки адвокат който ви каже, че имате шанс да спечелите и 5 стотинки са му много!

За всичко съм съгласен с Вас, но само едно не ми стана ясно. Как може да откриеш банкова сметка на хазяйката? :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот marina_ivanova » 04 Дек 2013, 19:10

Много Ви благодаря за всяко едно мнение! Пуснах темата с цел да разбера какво бихте казали Вие, сега може би трябва да се обядя на моя близка роднина,беше бивш Главен юрисконсулт на областна дирекция на МВР в родния ми град, и после да си помисля дали изобщо има ли смисъл да се боря си вятърни мелници?!! ами да, ако има шанс-с удоволствие!Още веднъж огромно благодаря за мненията!!!
marina_ivanova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Дек 2013, 19:28

За всичко съм съгласен с Вас, но само едно не ми стана ясно. Как може да откриеш банкова сметка на хазяйката?

Ако е фирма с данните от договора, ако е частно също, но не всички банки го правят. Другият вариант е да намериш нейна банкова сметка и да ги внесеш с точно описание за какво са.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 04 Дек 2013, 21:29

ivanov_p написа:
За всичко съм съгласен с Вас, но само едно не ми стана ясно. Как може да откриеш банкова сметка на хазяйката?

Ако е фирма с данните от договора, ако е частно също, но не всички банки го правят. Другият вариант е да намериш нейна банкова сметка и да ги внесеш с точно описание за какво са.

То второто е ясно, стига някой да ти даде информация, но за първото на какво основание банката ще й открие сметка без нейно съгласие?
С пощенски запис също става стига да иска да го получи.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Дек 2013, 21:51

За юридическо лице никога не съм имал проблеми, отказвали са ми за физическо, искат копие от лична карта. Не може да откаже да получи запис, след като си го изпратил си изпълнил задължението си. В банката е по-добрия вариант, защото не може да те съди за лихви, докато при записа има няколко дни забава и може да се стигне до разваляне на договора. Аз съм работил с наеми за много хиляди долари и там един ден закъснение може да развали договора. Отворковците те мотат 2-3 дни, после затварят офиса и ако не платиш напр. до 5 число гърмиш, затова беж в банката, внасяш парите с платежно и фактура с пълни данни, писал съм по 5-6 реда, защото могат да кажат, че плащането е за друго помещние и да те мотат в съда. После веднага пращаш писмо с обратна разписка, такава телеграма или го завеждаш при тях с вх. номер, къде си им открил сметка.
Наемният договор изглежда просто нещо, но може да ти донесе такива неприятности, че да предпочетеш да живееш на палатка. Прочути адвокати така са оцапвали дела, че съм печелил абсурдни казуси, които бях водил с ясното съзнание, че ще загубя, но исках да спечеля време и бавя делото, а веднъж загубих огромно дело, защото за по сигурно го дадох на голяма и известна кантора, а те го издъниха отвсякъде.
Всеки трябва да изпълнява задълженията си точно, защото после идват проблеми и никой да не разчита на детски истории, как някой ще му оправя грешките. Дори другата страна да го отнесе това няма да ви върне парите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот naematelka » 19 Мар 2014, 14:30

Зачетох се в казуса,търсейки съвет за подобно нагло наемодателско поведение...
Аз подадох жалба в съда за влизане в жилището,което съм наела с писмен договор за 1г,в мое отсъствие и според чл.170НК имам право да дам съобщение до Прокуратурата,още повече,че са стресирали децата ми и са искали пари от тях/рекет!!!/...Реших да направя първоначно опит да "озаптя"наглостта на хазяите с жалба до Полицията,на което те отговориха с контражалба/?!/...че аз съм ги заплашвала :evil: Стигна се до предизвестие за напускане/1 мес.-от мен/,което те не изчакаха,а 4 дни след нахлуването извикаха техници от ЕРП-то-да спрат ел.ток/въпреки,че не бях в забава,но партидата е на името на наемодателката/...Аз,естествено се изнесох,но последва иск,който обжалвах...Възражението за прекратяване на делото не се прие /не съм била подавала такова,въпреки.че имам вх.НО,но направих глупостта да не е на самото възражение,а на отделен лист/ и сега трябва да се занимавам и с дело,което съдиите са насрочили след 1 седмица...а имам командировка и др.задачи и въобще не ми се занимава с тези "наглеци",но...като искат война-трябва да воювам...Пропуснах да добавя,че не са ми давали разписки за сумите,които плащам,както и за невърнатия депозит,а в договора се разписваше съпругът на наемодателката...Отгоре на това са нарекли мен"измамница"/дело за уронване на престиж?!/ в контражалбата до Полицията/впрочем от жалбата в полицията нямаше никаква полза,освен загубено време в писане на обяснения за жалба и контражалба/...Не мисля да ходя на дело,а и да изпращам адв./защото не мога да си позволя тези разходи сега/...Какво следва,ако съдът/от гореспоменатите събития разбирам,че имат връзки там/се произнесе в тяхна полза...На по-късен етап /когато имам фин.възможност/-ще ги съдя в Страсбург...Какво ще ме посъветвате?
naematelka
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 19 Мар 2014, 15:34

На по-късен етап ще им платите още веднъж наемите, за които нямате разписка, че вече сте платили, заедно с лихвите, съдебните разноски и възнаграждение за техен адвокат, който им води делото, на което нито имате време, нито желание да се явявате лично, а ваш адвокат нямате намерение и възможност да наемете.

Вероятно ще платите и разноски за частeн съдебен изпълнител, който ще си събере горните суми, след като хазяите ви се сдобият с изпълнителен лист срещу вас.

Общо взето това виждам да стане.
Съдебните дела не са "една работа дето мога да отложа за по-късно, когато имам време и пари" - има срокове, чието пропускане в повечето случаи е фатално за страната, срещу която е искането. Ама вие си знаете.

П.С. Само да спомена, че така популярното сред обществото "Съдене в Страсбург" не е пенкилерът за всяка ситуация, която не ви изнася.
"Ще те съдя в Страсбург" и "Ще се откажа от тебе чрез Държавен вестник" са двете най-популярни правни самозаблуди, битуващи у нас. :wink:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси