начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

закупих автомобил за 800лв, които се оказа запориран

Казуси за недвижими имоти

закупих автомобил за 800лв, които се оказа запориран

Мнениеот dimitrovata » 19 Мар 2014, 22:09

Моля за помощ. Днес закупих автомобил за 800лв, които се оказа запориран. Бедна жена съм, нямам финансова възможност да ползвам адвокати. Три години събирах пари за автомобил.
Сутринта с продавача минахме през нотариус направихме договор покупко-продажба, с вписана сума по застрахователна оценка 400лв, заплатих такса на нотариуса 100лв, чак при подписа разбарх, че нотариуса е писал 400лв, казах му, че я купувам за 800лв, но нотариуса каза, че няма смисъл да пише документите наново и единствената разлика за мен е че ще ми излезе по скъпо, нямало значение. Колата беше без преглед, без застраховка и в окаяно състояние, за да я прехвърля в КАТ обаче искат минат преглед, веднага след това я закарах в сервиз при роднина, смених части за 280лв без фактура при автомонтьора, и се заех да мина преглед, застраховка, минах ги и там 100лв и най накрая в 16 часа успях да стигна до КАТ, чак там се оказа, че автомобила е запориран при ЧСИ и не може да се прехвърли на мое име. В КАТ ми дадоха хвърчаща бележка с името на ЧСИ и номера на делото по което е запориран автомобила. Още в КАТ питах как бих могла предварително преди покупка да проверя, оказа се че преди покупката за чужд автомобил не мога да се информирам. Купуваш движимите вещи на късмет.
КАЖЕТЕ МИ ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е?
Тъй като скоро преди три години купих и жилище и знаех, че нотариуса преглежда за тежести преди продажба, затова и не питах наместо, мислих че е проверил и всичко е наред, щом изповядва сделката. Имах му доверие само, защото е нотариус. Оказа се че съм измамена не само от продавача, а и от нотариуса. Разбира се продавача не вдига телефона си, а работното време на нотариуса бе свършило, но той пари надали ще ми върне.
Кажете как да постъпя? Оказва се, че ЧСИ може да дойде и да си вземе автомобила и да го продаде в полза на кредиторите на този, който ми продаде автомобила, а аз съм вложила три години лишения в този автомобил. 1300лв за мен са много пари, моля помогнете.
dimitrovata
Нов потребител

Re: Държавата ме измами!

Мнениеот doc03 » 19 Мар 2014, 22:40

Договор за покупко-продажба имате ли ?
(Разбрах, че "Да")

.... разбирам, че в КАТ не са задържали автомобила, тоест, все още не е обявен, правилно ли разбрах ?
В най добрия случай, след доста разправии (разбирай и дела), ще си възстановите 400 лева.

П.П. Между другото, това, което е направил продавачът, продавайки Ви колата, намирисва и на две престъпления съгласно НК, но там вече е с доста условности ...

... и като отговор - не, не е държава. Без нотариус в схемата, няма как да стане ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: Държавата НЕ Е ВИНОВНА!

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Мар 2014, 23:06

Не в нотариуса е проблема, ако визираш наложения запор. Няма схема, просто той няма задължение при тези сделки да се снабдява с документи в тази насока. Не е бил прав за сумата, която са вписали. Да, вярно е, че по-високата сума влече по-високи разноски по прехвърлянето, но това не е негова грижа, защото не излизат от неговия джоб, напротив- точно обратното, влизат.
Обаче, от друга страна- единственото сигурно е, че може да си върне сумата по договора( не каквото реално е платила, а каквото е записано в договора). Може да се говори условно за възстановяване на разноските при нотариуса, евентуално за ремонта и прочее екстри... но нито сме чели договора, нито пък имаме знание дали нотариуса е издал документ за този разход, дали родата не може да даде фактура за ремонта, в какво състояние е приета тази кола и още, още....).
Като се замисли човек, вината е у питащата, но не за това е тук тя.

Какво може да направи? - когато не се харчат пари навреме, отпосле се харчат дваж повече, та в този ред на мисли- да се свързва бързо с адвокат, комуто да занесе договора, и каквото има като доказателства за разход. От там насетне ще се минава през съд и нови разноски.

п.п. коригирам заглавието, защото е дълбоко невярно!
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот dimitrovata » 19 Мар 2014, 23:26

От авторката!
Смисъл да съдя продавача не виждам, щом той не си платил задълженията другаде, с дело просто ще докажа, че и на мен дължи и ще се наредя на опашката, която не знам къде й е края.
Замисялм се има ли шанс да осъдя нотариуса, четох че по закона за нотариусите чл 25, той е длъжен да следи да не бъда измамена и да закупя запорирана вещ или поне да ме предупреди, записвайки в договора че закупувам вещта с тежести.
Или пък да осъдя държавата, защото е позволила да има такива "вратички" в закона. За вратичките прочетох сега в друг сайт, нотариус Тютюнджиев, казва че това е дупка в закона и нотариусите не можели да проверят автомобили за тежести, късно го научих, но вече знам.
Надявам се да намеря адвокат, който да се навие да води дело, като го спечелим да делим, аз си искам само мойте 1300лв той да си вземе колкото може, защото нямам пари за адвокат в момента.
dimitrovata
Нов потребител

Мнениеот enter » 19 Мар 2014, 23:28

не думай бе. И как , ако може да ме светнете да знам дали като купувам автомобил не е под запор? За дружествен дял-има си публичен регистър, за тежести при имот-има си публичен регистър, а тук? Точно калпавото законодатество е причината-хайде обяснете ми -що няма лесен начин-например сайт , и като въведа ДКН на автомобила да излиза-има ли запор или не. Елементарно е. При ТР-може, при имотите-чрез икадастър -може, тук що да не може. Та как да знам дали като си купувам автомобил дали има запор? Да хвърлям боб ли, що ли?

А още нещо-никъде по света няма такова чудо -прехвърляне на автомобил ...със заверка на подписи пред нотариус. Ма това е друга тема-уж преди 1 година щяха да махат заверките на подписи-ама махнаха ги на таралянци. Правна сигурност ли-ако сделката е пред нотариус. Дрън дрън
enter
Потребител

Мнениеот dikobraz » 01 Апр 2014, 19:19

Въпреки че е писано преди 1 април ми звучи, все едно ни слагат ските и ни пускат на пързалката.
Моят съвет - Спрете да хвърляте добри пари след лоши пари.

И още - в тази кола има гарантирани 400 лв остатъчна стойност.
Може да е по добре да ги вземете тях, другите да ги прежалите.

Написаното е само мнение, но не и препоръка за каквото и да е

Успех
dikobraz
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 07 Апр 2014, 19:16

enter написа:не думай бе. И как , ако може да ме светнете да знам дали като купувам автомобил не е под запор

Прави се справка в КАТ. Има и други начини за защита, но са по-сложни
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Имотни казуси