начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Мнениеот serpiko » 05 Май 2014, 21:33

Много интересно как някои станаха прокурори от предните конкурси :lol: По принцип ако някой нормален юрист реши последните казуси без да ги е знаел предварително то не за мл. прокурор трябва да го назначат, а направо в Апелативна прокуратура :)
serpiko
Младши потребител

Мнениеот Teddka » 06 Май 2014, 10:16

serpiko написа:Много интересно как някои станаха прокурори от предните конкурси :lol: По принцип ако някой нормален юрист реши последните казуси без да ги е знаел предварително то не за мл. прокурор трябва да го назначат, а направо в Апелативна прокуратура :)

:D :D :D Интересно какво разбираш под "нормален юрист"
Teddka
Младши потребител

Мнениеот roshka » 06 Май 2014, 11:02

Не апелативна, а касационна направо.Имайки предвид това, че миналата година се падна един и същ казус за мл.съдия и на върховен. :D :D :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот blossom1 » 07 Май 2014, 13:53

По груби сметки 50 човека са с оценки 5.50 и нагоре на мл.прокурорския. При 30 места и възможни сериозни размествания след устния изпит не бива да се изключват и хората с резултат 5.38 от писмения.
blossom1
Младши потребител

Мнениеот zmeyan » 07 Май 2014, 17:26

Да споделя някои мои разсъждения относно казуса за мл. прокурори:
1) Фактическата обстановка:
- "тъжбата" от осъдения,предвид разговорния жаргон и липсата на юридическо образование и точност на изказа, вероятно трябва да се разглежда като някакъв вид "молба", доколкото точно за "тъжба" не може да става въпрос в казуса;
- друг е въпросът относно неяснотата на РЕАЛНО излежаното време в затвора. Наистина при ЕЛЕМЕНТАРНО събиране на посочените месеци излежано време и задържане под стража се получава едно време доста по-голямо, отколкото ако времето се разгледа от друга гледна точка (по аналогия с тъжбата). Предвид разговорния жаргон и липсата на юридическо образование и точност на изказа, "лежал в затвора" може да се има предвид и "задържане под стража". Още повече, че за присъда от 1г и 2г едва ли режимът е строг. Т.е. не може да се очаква, че осъденият реално прави разлика между задържане под стража и лежане в затвора. Именно поради това прокурорът не следва да приема всяка дума на осъдения (а и по много други пречини) за абсолютно достоверни, а следва да се извършва проверка при всеки случай. Оттук идва и известна неяснота за точния срок от време за "задържане под стража" за двете присъди, реалното излежано време като изпълнение на присъдата и дали задържането под стража вече не е било взето предвид при излежаването на първата присъда - хипотезите са доста. При така представения казус безусловно излежаното време е минимум 18месеца (6 месеца от новата присъда и 12 месеца за първата) при всеички възможни хипотези. Това обаче е доста по-малко от 25-те месеца при елементарното събиране.
2)Решението:
-отговор на първи въпрос "частична законосъобразност" и същевременно отговор на втори въпрос - "отмяна на незаконосъобразен акт"
- наличието на тълкователното решение, посочено по-горе не е случайно. Присъдите са влезли в сила и са необжалваеми! (изрично посочено в казуса). Силно се съмнявам било по инициатива на съда, прокурор, подсъдим или което и да е друго лице, да се допуска изменение размера на наказанието, постановено от съд с влязъл в сила съдебен акт (бил той и незаконосъобразен). За незаконосъобразните актове е предвиден друг ред - чл. 420 и следващите от НПК. Допускането на противното по същество представлява изменение на размера на присъдата при необжалваемост. (Същото обаче е възможно, преди да изтече срока за обжалване)...
3) Оценяването:
- Оценяването е изключително субективно, предвид няколко факта - огромната разлика при различни оценяващи, различната подготвеност и префесионална компетентност на проверяващите, наличието на огромна доза субективизъм (в положителен и в негативен смисъл).
- Не забравяйте, че проверяващите не са преминали през обучение, нито пък през кандидат-магистратски изпити!
- Предвид личния ми опит на подобен вид изпити такъв тип проверяващи - колкото по-далеч е решението Ви от първичната (елементарна) мисъл, която ви мине през главата - толкова е по-грешно (дължи се на горните две). В пълна сила важи, ако се задълбочите и решите да мислите и разсъждавате. Особено в правилна правна посока, дори да сте изклюително прави и да разсъждавате като съдия с дългогодишен опит от ВКС, то имайте предвид, че се отдалечавате от високата оценка - същата ще получите, ако разсъждавате по-посредствено и "първично" - за справка прегледайте публикуваните казуси и решения от магистратски изпити.

Горното е ЛИЧНО МНЕНИЕ, непретендиращо за пълнота и обективизъм, но същевременно силно подплътено от достатъчни лични впечатления по темата и е абсолютно необвързващо за вас.

Успех на всички, решили да се пробват на устния за мл. прокурори! (Някои несъмнено ще успеят).
Колкото до предварително уредените места - лично нямам преки наблюдения за хора, успели по втория начин в близките 3 години, но имам немалко близки познати, успели с труд и знания по редовния начин. Всички без изключение биха потвърдили гореописаното от мен. Накратко - не губете надежда и вяра - успяват и хора без връзки!!! Успех на всички желаещи!

П.П. Колкото до разочарованието - голямо е, когато не успееш в такъв конкурс, но е несравнимо по-голямо когато успееш и се сблъскаш с действителността като магистрат - тогава идва истинското разочарование. Това се отнася за идеалистите и нормалните хора - за останалите ... на тях успех не желая :)
zmeyan
Потребител

Мнениеот zoi2011 » 07 Май 2014, 20:43

Да си призная и на мен ми възникнаха подобни мисли относно дадения казус и решението му.Не знам защо, но ми се струва че изпита беше съобразен със знанията на определена група хора,работещи в системата.Да не гово
рим,че има конспект,от който казуса далеч се отклонява,а това си е нарушение на правилата за провеждане на конкурса,приети от ВСС!Успех на всички!
zoi2011
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 09 Май 2014, 11:07

Молба е да. Не подценявайте обаче осъдените, които /ако могат/ четат доста закони и правна литература, за да си знаят правата. А ако не могат да четат, другите осъдени им дават акъл какво да правят. Особено при групиране много добре знаят какво искат и какви права имат, кое ще им се приспадне и т.н.
valerieva_d
Потребител

Мнениеот zmeyan » 09 Май 2014, 12:56

Че кой подценява осъдените... все едно да подцениш циганите относно помощите - трябва ли ти експертен съвет в тази сфера по-добре питай циганин, отколкото адвокат/икономист :)
Идеята беше, че осъдените много добре знаят какво имат право да получат, но искат много повече... в случая става въпрос за евентуално "подценяване" на районния прокурор... или...
осъдения иска повече и твърди повече, отколкото е реално... Именно това не беше изчистено в казуса и следва да се проверяват неговите твърдения (колко време е лежал в затвора), а не да се приемат буквално и да се събират месеците буквално... както и да е - това не е най-големият проблем на този казус и изпита като цяло...
zmeyan
Потребител

Мнениеот vasilnfs » 19 Май 2014, 13:29

Как върви изпита? Някой да сподели!!! ☺
vasilnfs
Младши потребител

Мнениеот bruck » 19 Май 2014, 18:49

Здравейте колеги,

Някой ще сподели ли как преминава изпита днес?
Благодаря предварително!
bruck
Младши потребител

Мнениеот drita » 19 Май 2014, 21:26

Защо ги няма още протоколите? И аз чакам за впечатления.
drita
Младши потребител

Мнениеот bruck » 19 Май 2014, 23:13

Колеги,

Протоколите са изнесени още от следобед. Аз ги отварям с браузър mozila.
bruck
Младши потребител

Мнениеот bruck » 19 Май 2014, 23:17

Впечатленията са ми, че 9 души са с бал над 11.00. 8 души са с бал - 11.25 и нагоре и един с бал - 11.00. До тук съм следила, тъй като изчислявам съобразно максимума, който мога аз да събера, а именно - 11.00. Мога да кажа, че ако продължава така, с такъв бал няма да се влезе. Изчислих, съобразно днешния ден, че за влизане в 30 - те бройки ще е необходим бал над 11.35. Зависи много от представянията от следващите дни. Аз съм в четвъртък и мога да споделя как протича изпита след това, но на малко хора ще им е нужно вече, тъй като съм предпоследния ден.

П.С.: Явих се на конкурса без да чета и изкарах 5.00 на писмения. За първи път ми е. Мислех, че шанс няма, но явно е, че има. Догодина ще наблегна на подготовката и се надявам да имам успех! :)
bruck
Младши потребител

Мнениеот taipan » 20 Май 2014, 15:47

bruck написа:Впечатленията са ми, че 9 души са с бал над 11.00. 8 души са с бал - 11.25 и нагоре и един с бал - 11.00. До тук съм следила, тъй като изчислявам съобразно максимума, който мога аз да събера, а именно - 11.00. Мога да кажа, че ако продължава така, с такъв бал няма да се влезе. Изчислих, съобразно днешния ден, че за влизане в 30 - те бройки ще е необходим бал над 11.35. Зависи много от представянията от следващите дни. Аз съм в четвъртък и мога да споделя как протича изпита след това, но на малко хора ще им е нужно вече, тъй като съм предпоследния ден.

П.С.: Явих се на конкурса без да чета и изкарах 5.00 на писмения. За първи път ми е. Мислех, че шанс няма, но явно е, че има. Догодина ще наблегна на подготовката и се надявам да имам успех! :)

:mrgreen: :mrgreen:
aко да те допуснат до устен е шанс. :mrgreen: :lol: :lol: :P това, че си достигнал до устен , нищо не значи. и аз вярвах в дядо коледа... и май продължавам да вярвам :lol:
taipan
Потребител

Мнениеот bruck » 20 Май 2014, 18:47

Колега,

Защо пък нищо да не значи? Без подготовка, да изкараш добра оценка означава, че имаш познания. Все пак, казусът се решава със знания и логика, не е въпрос на налучкване. А за устния си трябва яко зубрене, а с моята подготовка от 2 дни, съм за никъде!:) Най - вероятно ще съм в графа "Отказал се!". :) Ти премина ли устния? Сподели впечатления!
Мерси!
bruck
Младши потребител

Мнениеот taipan » 20 Май 2014, 19:02

bruck написа:Колега,

Защо пък нищо да не значи? Без подготовка, да изкараш добра оценка означава, че имаш познания. Все пак, казусът се решава със знания и логика, не е въпрос на налучкване. А за устния си трябва яко зубрене, а с моята подготовка от 2 дни, съм за никъде!:) Най - вероятно ще съм в графа "Отказал се!". :) Ти премина ли устния? Сподели впечатления!
Мерси!

Успех пич. :lol:
taipan
Потребител

Мнениеот roshka » 21 Май 2014, 10:03

Здравейте, някой изчислил ли е до момента какъв е балът? :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот blossom1 » 21 Май 2014, 11:38

19 човека са с бал 11 и нагоре, от които двама с 11.00, осем между 11.03-11.18, трима между 11.23-11-40, шест над 11.50.
blossom1
Младши потребител

Мнениеот diar77 » 21 Май 2014, 12:02

Е явно аз ще остана под чертата! Успех на колегите, на които предстои устен! Съжалявам само за нервите и напрежението, които вложих. Догодина май няма да си го причинявам - нито на мен нито на детенцето си, което в последните дни бях пренебрегнала. Явно желание, старание и труд не е достатъчно. Трябва и още нещо.... :lol: Балът ми е 11,05 :oops:
diar77
Нов потребител

Мнениеот vasilnfs » 21 Май 2014, 12:11

Някой гледал ли е колко се препокриват със съдиите? Ако имате тази информация, моля я споделете
vasilnfs
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити