начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка

Мнениеот самотен баща » 04 Ное 2004, 16:58

Имам дете от жена ,с която съм нямал сключен брак.Малко след като се роди синът ни ,тя ни напусна.От тогава ,вече 5 години аз се грижа сам за детето,като тя идва на посещения.За тези 5 години ,не ни е помогнала с нищо.Не е купила на детето едно шоколадче дори.Зная ,че работи .Имам ли право по съдебен ред да търся издръжка от нея?А за минало време мога ли и за колко време назад мога да потърся?
Благодаря ви!
самотен баща

Re: Издръжка

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 02:28

Здравейте,

Мога да Ви свържа с колега адвокат от Аспарухово който си сътруднича, и който ще ви консултира компетентно. Дори в момента имаме няколко заведени иска за издръжка.

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот йо-йо » 05 Ное 2004, 12:30

Вие вписан ли сте в акта за раждане на детето като негов баща ?
йо-йо

Мнениеот Вера » 05 Ное 2004, 12:53

Предполагам, че сте припознал детето. Мисля че няма проблем да заведете иск за издръжка и решението да е във Ваша полза. Може да търсите най-много една година назад, считано от датата на завеждане на исковата молба в съда.
Вера

Мнениеот Гери » 05 Ное 2004, 13:42

Здравейте,
аз няма да ви свързвам с колега, а направо ще ви отговоря. Да може да заведете иск, с който да поискате месечна издръжка за детето, както и да търсите издръжка за една година назад считано от датата на завеждането на иска. Имайте предвид, че делата за издръжка, могат да се гледат, като бързо производство (съгласно чл.126а от ГПК) и са освободени от държавна такса и разноски по водене на делото.
Нещо повече след приключване на делото, ще се снабдите с изпълнителен лист и случай, че майката продължава да не плаща определената и от съда издръжка, може да образувате изпълнително дело. Възможно е присъдената ви издръжка да се изплаща от държавата (чрез общината), но с тази цел пак трябва да се образува изпълнително дело. Така или иначе не плащането на издръжка представлява и престъпление по НК.
Могат много неща да се направят стига да имате търпение!
Гери

Мнениеот gun4eva » 05 Ное 2004, 17:37

Може да се търси издръжка, като за минало време е до 1 година преди датата на предявяване на иска. Размерът на издържката се определя от съпоставката на нуждите на детето и възможностите на родителя-ответник, като разбира се не целите нужди могат да се удовлетворят от търсената издръжка, защото все пак и Вие като родител сте задължен да издържате детето си. Бракът не е условие за търсене на издръжка за малолетно или непълнолетно дете спрямо неговите родители, така че - спокойно. На една моя клиентка при сходни условия й присъдиха 80лв. на месец.
gun4eva
Потребител

Мнениеот самотен баща » 06 Ное 2004, 00:20

Благодаря на всички.
самотен баща

Назад към Семейни казуси